Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
30 yıllık Özkanlar Semt Pazarı tezgah kapatıyor

30 yıllık Özkanlar Semt Pazarı tezgah kapatıyor

Bayraklı’da Özkanlar bölgesinde 30 yılı aşkın süredir hizmet veren ve semtin hem can damarı, hem de simgesi haline gelmiş “Cumartesi Pazarı” tezgah kapatıyor. Hakkında çıkan mahkeme kararı sebebi ile kapatılacak ve hizmet veremeyecek olan “Özkanlar Pazarı”nın esnafı bu hafta ve önümüzdeki hafta tezgah kapatarak yaşanan çıkmazı protesto etmeye hazırlanırken, pazarın kapanmasına tepki gösteren semt halkı da topladıkları 15 bin imza ile eyleme destek verecek.

  • Ege Postası
  • 05.07.2013 - 09:12
ERMAN ŞENTÜRK - HABER SERVİSİ / Yaklaşık 800 esnafın hizmet verdiği ve 4 mahallenin ortak faydalandığı Özkanlar Pazarı’nda sona gelindi. 2017 yılında açık pazaryerlerinin kaldırılacak olması ile birlikte yeni yer arayışına giren birçok ilçe belediyesi yaptıkları kapalı ve modern pazaryeri ile sıkıntıyı aşmaya çalışırken, daha önce Bornova Belediyesi sınırlarında yer alan Özkanlar Semt Pazarı yargı şoku yaşıyor. Mevcut pazaryerinin kurulu olduğu alanın eski mal sahiplerinden olan Özkan ailesinin konu ile ilgili olarak mahkemeye yaptığı başvurunun sonucunda iptal kararı çıkarken, pazaryerinin geleceği ise merak konusu olmaya devam ediyor. Diğer yandan, halktan yaklaşık 15 bin imza toplayan pazar esnafı mahkeme kararına itiraz ederek, kararın değiştirilmesini talep etti.



KARABAĞ: YENİ BİR PAZARYERİ HAZIRLIYORUZ

Manavkuyu Semt Evi’nde vatandaşlarla buluşan ve konu hakkında bilgilendirme yapan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Özkan ailesinin pazaryerinin iptali için mahkemeye gittiğini hatırlatarak, “Özkan ailesi pazaryeri kaldırılsın diye dava açmıştı. İdare Mahkemesi de, buranın imarda pazaryeri olarak gözükmemesi nedeni ile kaldırılması gerektiği yönünde karar almıştı. Belediye olarak burada Pazar kuracak alternatif bir yer olmadığını belirterek, bir üst mahkeme olan Danıştay’a itiraz ettik. İtiraz sürecimiz devam ediyor ve orayla ilgili nihai karar alınmış değil. Ama bu arada Telekom Müdürlüğü’nün yanında eğitim alanı olarak görünen arazinin büyük bölümü bize ait olan parsel ve o parseli eğitim alanından çıkararak pazaryerine dönüştürüyoruz. Eğitim alanını da Osmangazi’deki bir hizmet alanına veriyoruz. Böylece konu yönetmeliğe uygun hale geliyor ve bu hafta bu konuyla ilgili de meclisten karar alacağız. Durumla ilgili kararı da Büyükşehir Belediyesi’ne göndereceğiz. Kendileri ile bu konuyu konuştuk ve orada da konuyu takip edecekler. Oranın pazaryeri inşaatı zor bir şey değil. Bir aksilik yaşanmadığı takdirde seçimlere kadar pazaryerini tamamlayacağız. Biz de pazaryerlerinin mahalle aralarından kalkmasını isteriz ama yenisi yapılmadan da kaldırılmasından yana değiliz. Bu sorunu biz kucağımızda bulduk” dedi ve önceki dönemlerde Bornova’da yöneticilik yapanları da eleştirerek, “Bu sorun aslında yılların sorunu. Koca bir mahalleyi planlayanlar ne yazık ki, bir pazaryerini maalesef düşünememişler. Bizim elimizde halihazır bir pazaryeri projemiz var. Tansaş’ın olduğu yer hakkında yıkım kararı var. Burayla ilgili yasal durum belli olduktan sonra ve gerekli imar düzenlemeleri yapıldığında, oraya her gün çalışacak bir katlı otopark ve pazaryeri yapacağız” diye konuştu.



PAZARCILAR ODASI DA KARARA İTİRAZ EDECEK

Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde pazaryerinin kapanacak olmasının bölge esnafı için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu vurgulayan Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen ise, “Özkanlar Pazarı ayın 13’ünde son kez kurulacak gibi duruyor. Ama biz oradaki halkı da aramıza alarak yeni bir dava konusu yapmayı düşünüyoruz. Asıl sıkıntının kaynağı ise dönemin Bornova Belediyesi’nin meclis kararı ile burayı imara pazar alanı olarak eklememesinden kaynaklanıyor. Mahkeme de ortada böyle bir meclis kararı olmadığından burayı kapatmış. Bayraklı Belediyesi şu anda bu konu hakkında yoğun çaba gösteriyor. Meclis kararı ile buranın statüsünü yeniden düzenleyecekler ve mahkeme kararına itiraz ederek burayı kurtarmaya çalışacağız. Buranın kapatılmasını isteyen ne belediyedir, ne halktır, ne de odamızdır. Ama hep birlikte mücadele ederek burayı kurtaracağız” dedi.



PAZAR İÇİN İMAR KARARI YOK, YARGIDAN HABER BEKLENİYOR

30 yılı aşkın süredir hizmet veren pazar ile ilgili herhangi bir belediye meclis kararı bulunmazken, pazaryeri yapılmadan önce arazinin sahipleri olan Özkan ailesi, burayı yeşil alan yapılması şartı ile terk etti. Ancak, bölgede böyle bir çalışma yapılmadı ve zaman içinde halkın ihtiyaçlarının artması ile birlikte, mevcut yerde bir pazar kuruluyor. O günden sonra görev yapan Bornova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir karar çıkmazken, sadece balık halinin olduğu kısımda hizmet veren pazar alanı yayılarak ara sokaklara kadar ilerledi. Tüm bu gelişmeler sonrasında, bölgede yayılan gürültü, acil durumlarda ambulans ve itfaiye gibi acil yardım hizmetlerinin ulaşamaması ve gerekli imar düzenlemeleri olmadığını savunarak yargı yoluna giden Mehmet Özkan’ın çabaları sonrasında İdare Mahkemesi pazarın kaldırılmasına karar vererek, belediyeden alanı boşlatmasını istedi. Halk ve esnaf oluşturulacak bir alternatif pazaryeri beklerken, diğer yandan toplanan imzalarla bir üst mahkemeye itiraz etmeye hazırlanıyor. Diğer yandan pazaryeri alanında kalan Tansaş için de yıkım kararı bulunurken, Bayraklı Belediyesi’nin yine aynı yer için katlı otopark ve pazaryeri projesi için yargıdan gelecek karar bekleniyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.