Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
''Online özgürlüğe kelepçe vurulamaz''

''Online özgürlüğe kelepçe vurulamaz''

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’de internet kullanımı üzerindeki baskıların her geçen gün arttığını vurgulayarak, “İnternet yasakları zirveye çıkmıştır. Bu asla demokratik bir tavır değildir. Haberleşme özgürlüğü engellenemez” dedi. Türeli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, özellikle son dönemde gerek sosyal medya gerekse genel internet kullanımına ilişkin baskıların giderek arttığına dikkati çekti.

  • Ege Postası
  • 30.01.2015 - 11:48
Türeli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, özellikle son dönemde gerek sosyal medya gerekse genel internet kullanımına ilişkin baskıların giderek arttığına dikkati çekti.
Çok sayıda internet sitesinin kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirten Türeli, şöyle devam etti: 

 “Özellikle 2013 yılının Haziran ayında başlayan Gezi Parkı olayları ve 2013 yılının Aralık ayında ortaya çıkan yolsuzluk haberlerinin sosyal medya kanallarında yayılması üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) internet yasakları ile ilgili sınırsız yetkiler verilmiş ve bunun sonucunda Türkiye’de internet yasakları zirveye çıkmıştır. Nitekim ‘Engelli Web’ adlı internet sitesinin derlediği verilere göre, 2011 yılında yalnızca bin 668 ve 2012 yılında 8 bin 476 olan engellenen internet sitesi sayısı, 2013 yılında 16 bin 850 olmuş ve bu sayı 2014 yılında ise 22 bin723’e ulaşmıştır.”
 
''TORBA TEKLİFLE YİNE GETİRDİLER''

 TBMM’de geçen yaz görüşülerek kabul edilen torba tasarıda yer alan internet yasaklarına ilişkin maddenin CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürüldüğünü ve iptal edildiğini hatırlatan Türeli, “İptal edilen maddede internet sitesi kapatma yetkisi TİB’e veriliyordu. Anayasa Mahkemesi bu maddeyi iptal etti. Bu kez de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden yeni torba kanun teklifine bu madde revize edilerek yeniden konuldu. Yeni maddeye göre, Başbakanlık veya bakanlıklar site kapatma talep edecek, TİB de siteyi kapatacak. Ne değişiyor burada'” şeklinde tepkisini dile getirdi.
Türeli, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesine devam edilen torba kanun teklifinin 17. Maddesi’nde, “Başbakanlık veya milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkanlık (TİB) tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir” ifadesinin yer aldığına dikkati çekti.
“Burada hukuki bir durum için yargı yerine yürütmeye karar verme yetkisi tanınıyor” ifadesini kullanan Türeli, “Haberleşme özgürlüğü anayasal bir haktır. İnsanlar düşüncelerini dile getirecek tabii ki. Ortada bir suç olursa yargı var. Neden yargının yerine idareye yetki veriliyor” diye konuştu.

“SİTELER HANGİ GEREKÇELERLE KAPATILIYOR”
Türeli, konuya ilişkin olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Lütfi Elvan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi de hazırladığını ifade etti.

 Türeli’nin önergesinde şu sorular yer alıyor:

 “-Özellikle son yıllarda giderek artan internet sansürlerini nasıl değerlendiriyorsunuz'

 -Söz konusu yasakların artması durumu, Gezi Parkı ve yolsuzluk olaylarının sosyal medyada sıklıkla yer alması ile ilişkilendirilebilir mi'

 -17 ve 25 Aralık ile ilgili yolsuzluk ve rüşvet haberleri yapan kaç internet sitesi kapatılmıştır' -Bu sitelerin kapatılma gerekçeleri nelerdir'

 -İnternet kanunu değişikliğinden sonra kaç internet sitesi hakkında sınırlama veya erişim engelleme kararı uygulanmıştır'”
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.