Dolar 32,5706
%0.07
Euro 34,8842
%0.05
Altın 2.439,360
%0.38
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer'den 'Barış' afişi açıklaması: Ayrışma yaratmaya çalışan bir iklimde yaşıyoruz!

Soyer'den 'Barış' afişi açıklaması: Ayrışma yaratmaya çalışan bir iklimde yaşıyoruz!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, katıldığı bir canlı yayında İzmir’e dair önemli açıklamalarda bulundu. İzmir’in Kurtuluşunun 100’üncü yılı dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin dört bir yanına asılan “Barışın İkinci Yüzyılı” afişlerine yönelik eleştirilere yanıt veren Soyer, “ ‘Barış’ sözcüğü üzerinden ayrışma yaratmaya çalışan bir iklimde yaşıyoruz. Siyasal iklim öyle ki her davranıştan bir kutuplaştırma bulmak istiyor. Çünkü böylesi kolay. Böldüğünüz zaman iktidarınızı koruyabiliyorsunuz. Çok sesliliği yönetmek zor. Çünkü o zaman birilerine bir şeyleri peşkeş çekemiyorsunuz. Bu nedenle her şekilde bizi bölmeye, kutuplaştırmaya çalışanlara teslim olmamak lazım." dedi.

  • Ege Postası
  • 29.08.2022 - 12:46

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katıldığı canlı yayında İzmir gündemine dair önemli mesajlar verdi. İzmir’in kanayan yarası haline gelen Körfez kokusu hakkında açıklamalarda bulunan Tunç Soyer, sorunun 2 yıl içinde tamamen ortadan kalkacağını belirtti. 

Körfez’in çok uzun yıllar boyunca foseptik olarak kullanıldığını belirten Başkan Tunç Soyer, ‘’Bundan 20 yıl öncesinde Büyük Kanal Projesi’yle radikal bir değişiklik oldu ve önemli bir eşik geçilmiş oldu. Bu kanalla pis su Çiğli ve Güzelbahçe’deki arıtma tesislerine taşındı. Ancak yaklaşık 20 senedir ne bu kanal ne de arıtmalarla ilgili ciddi bir bakım yapılmamış. İkincisi de Çiğli’deki tesisin yeni fazları hayata geçirilememiş ve mevcut fazların restorasyonu da yapılmamış. Kent içinde yağmur suyu-pis su kanallarının birlikte hareket ediyor olması da kokunun önemli sebeplerinden biri olmuş. Biz geçen sene 196 kilometrelik bir ayrıştırma yaptık, 200 kilometre daha yapacağız. Çiğli Arıtma Tesisi’nde bir rehabilitasyon başlattık. Nisan-mayıs aylarında ciddi şekilde yükselen şikayet Haziran-Temmuz aylarında aşağıya indi. Saygın akademisyenlerin içinde yer aldığı bir kriz masası kurduk. Bir koku master planı üzerinde çalışıyoruz. İddiamız da şu 2 yıl içerisinde İzmir’de bu koku sorununu kökünden çözecek çok ciddi bir yol almış olacağız’’ dedi. 

4 yılda inşaatı, 13 yılda borcu bitecek! 

İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu'nun 13 sene içerisinde ödemesinin bitmiş olacağını belirten Başkan Tunç Soyer,  “İlk ödemesi geldi. Bugün itibari ile tünelin kazanımına başlıyor. Proje son derece rantabl bir proje… Dünyanın en rantabl projelerinden bir tanesi. 490 milyon Euro’luk bir konsersuyum oluşturduk. Bunun paydaşları ortak mutabakata vardılar, 12 yıl vadeli 4 yıl ödemesiz 3,2 faizli bir kredi verme kararı aldılar. İnşaat süresi 4 yıl. 4 yıl sonunda biz bu metroyu açacağız. Açtığımız zaman ödemeye başlayacağız. 13 senede kendisini geri ödemiş olacak’’ dedi.

İnşaat sürecinin 4 yıl süreceğini aktaran Başkan Soyer, ‘’Büyükşehir belediyesinin, vatandaşın, Türkiye Cumhuriyeti’nin cebinden para çıkmıyor. Bizim ne garantimiz ne başka bir söylemimiz var. Biz net bir tablo ortaya koyuyoruz. İnşaat süreci 4 yıl olduğu için inşaat bittiğinde geri ödeyeme bakıyoruz. İzmir’in bütün bu dirençliliği, baskılara rağmen çalışmaya devam etmesi dışarıda da okunuyor ve takdir ediliyor. Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredisini düşürdü ancak tam o noktada krediyi gönderdiler İzmir’e. Buca metrosu gelecek. O metro Buca’ya gelecek. Önümüzde hiçbir engel yok. Bugün itibari ile de tünel kazılmaya başladı” ifadelerini kullandı. 

Barış üzerinden ayrıştırma! 

İzmir’in Kurtuluşunun 100’üncü yılı dolayısıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin dört bir yanına asılan “Barışın İkinci Yüzyılı” afişlerine yönelik eleştirilere yanıt veren Soyer, “ ‘Barış’ sözcüğü üzerinden ayrışma yaratmaya çalışan bir iklimde yaşıyoruz. Siyasal iklim öyle ki her davranıştan bir kutuplaştırma bulmak istiyor. Çünkü böylesi kolay. Böldüğünüz zaman iktidarınızı koruyabiliyorsunuz. Çok sesliliği yönetmek zor. Çünkü o zaman birilerine bir şeyleri peşkeş çekemiyorsunuz. Bu nedenle her şekilde bizi bölmeye , kutuplaştırmaya çalışanlara teslim olmamak lazım. Biz bizi birbirimize bağlayan o kadar çok sebeple bir arada yaşadığımız, bu tuzaklara düşmediğimiz zaman gücümüz büyüyecek. Biz ayrıştıkça sözümüz daha az çıkıyor. Ne zaman omuz omuza, ele ele yürümeyi öğreneceğiz o zaman daha az dayak yiyeceğiz” ifadelerini kullandı

Terra Madre’nin ilk kez Türkiye’de

Kapılarını 91.kez ve Terra Madre’ye de ev sahipliği yaparak açacak İzmir Enternasyonal Fuar’ı hakkında da detaylı bilgilenme yapan Başkan Soyer, ‘’ İzmir aslında EXPO’yu 91 yıldır küçük ölçekte yapan bir şehir. 91 yıldır ikinci dünya savaşı dahil kapılarını her daim açık tutuyor, hiçbir koşulda kapanmıyor. Aynı zamanda bu bir eğitim alanı. Amerika ile Rusya’nın uzay savaşlarının yaşandığı dönem ABD’liler Ay’dan buraya taş getirmiş, Rusya füzelerini getirmişti. Biz de böyle hayranlıkla izliyorduk, broşürlerini çantalarımıza dolduruyorduk. Burası aynı zaman bir eğitim alanıydı. Çok şey öğrendik. Ülkelerin, kültürlerin kentlerin kendini gösterme imkanı bulduğu bir alandı… Aynı zamanda eğlenceydi. Gazinolar vardı, Türkiye’nin tüm sanatçıları burada sahne almak için yarışırdı. Bu sene yine bu uluslararası fuarı açacağız ama bu sene temamız Toprak Ana… Dünyanın en büyük gastronomi fuarı olan Terra Madre’nin ilk kez Türkiye’de düzenlenmesine tanıklık edeceğiz” dedi. 

Çöp kargosuna karşı İzmirli sağlam durdu 

Brezilya donanması ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin geri dönmesi hakkında açıklamalarda bulunan Soyer, ‘’ Bir kere geri gidecek Brezilya’ya ve bunun da takibini yapacağız. Asla ‘Bu yanlıştı düzeltelim’ demediler. Çünkü baştan itibaren sahip çıktılar. 900 ton dedik, ‘Yok öyle bir şey, 9 ton var’ dediler. Çok net duruşları vardı. Fakat İzmirli inanılmaz sağlam durdu. KESK, DİSK, Tabipler Odası, Baro ve TMMOB. 5 kurum bir araya geldi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz de onlarla birlikte hareket ettik, aynı dava dilekçesiyle dava açtık. Çok sayıda eylem yaptık ve çok net bir duruş ortaya koydu. İzmir kimsenin çöplüğü değil dedik. Emperyalizm artık sadece postallarla işgal etmiyor bir ülkeyi, tohumuyla, atığıyla işgal ediyor. Bu bir gemi de değil zehirli atık taşıyan bir çöp kargosu. Hep şöyle bir umutsuzluk vardı, ne yaparsan yap bu hükümet geri adım atmıyor. Öyle olmadığını da ortaya koyduk. Örgütü olursanız, direnç gösterirseniz umudunu kaybetmezseniz öyle olmuyor” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.