Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Muhtarlar ve kahveciler Meclis’i ikiye böldü

Muhtarlar ve kahveciler Meclis’i ikiye böldü

Konak Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. bileşimi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un idaresinde gerçekleştirildi. Oturumda gündeme alınan ve kahveci esnafına nakdi yardım yapılmasını öngören önerge mecliste hararetli tartışmalara neden oldu. AK Parti Grubu’nun önceki oturumda muhtarlar için verdiği önerge ile kıyaslanan kahveci esnafı önergesi AK Parti ve CHP arasındaki ipleri gerdi. AK Parti’nin çekimser oy kullandığı gündem maddesine Cumhur İttifakı ortağı MHP ‘Evet’ oyu kullandı.

  • Ege Postası
  • 05.02.2021 - 19:01

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Konak Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis Toplantısı 2. bileşimi Eşrefpaşa Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkez’inde gerçekleştirildi.

Konak Belediye Başaknı Abdül Batur’un idaresinde gerçekleştirilen oturumda belediyenin borçlanması ve borçlanma konusunda Başkan Batur’a borçlanma yetkisi verilmesi konusu ve kahveci esnafına 350 liralık nakdi yardım konusu AK Parti CHP grupları arasında ipleri gerdi.

Meclis başlangıcında konuşan Başkan Batur, geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde selin tüm hasarların giderilmiş olacağı haberini veren Başkan Batur, “Meclisimizi gerçekleştirdiğimiz gece İzmir sağanak yağış altında kaldı ve gece 1 sularında başlayan yağış 8 saatte maalesef sel felaketine dönüştü. Özellikle kent içindeki derelerin çoğu taştı. Çeperleri belli bir hesaba göre yapılan dere yataklarında suyun debisinden dolayı sıkıntılar yaşandı. Özellikle konak ilçemizde poligon ve Yeşildere dereleri sıkıntılı süreçler yaşadı. Sabaha karşı Güzelyalı mahalle muhataramızın bizleri uyarasıyla alana geçtik. Güzelyalı ve Göztepe’nin bir bölümü ve çukur yerler yani dere yataklarına yakın yerlerde sıkıntılar yaşadık. Bu süreç içinde gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi gerekse İZSU ekipleri ve Konak Belediyemizin bütün ekiplerini olağanüstü hale getirdik ve çalışmaya başladık. Bu çalışmalar hala devam ediyor. Özellikle Güzelyalı bölgesindeki çamurların temizlenmesi noktasında çalışmalar devam ediyor. 260 personel, 5 adet tanker ve 18 kamyonet ile birlikte çalışmalarımız sürüyor. Zarar gören binaların hasar tespitinde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışıyoruz. Daha önce tespit ettiğimiz ailelerin konaklaması İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Bu çok müthiş bir yapıştı. 1995 yılındaki yağışı düşündüğümüzde 200 kg yağmur yağdı. AFAD’lar arda arkaya geliyor. Bunun nedeni insanoğlu. Küresel ısınma, çevresel değerlerin ortadan kaldırılması ve çevrenin katledilmesi bu neticeleri doğuruyor Artık yağmur yağmur gibi yapmıyor, rügar rüzgar gibi esmiyor. Küresel iklim değişikliğini sıkıntılarını daha da yaşayacağız. Biz yaraları sarmaya devam ediyoruz. Bugün dayanışma günüdür. Bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum” diye konuştu.

BORÇLANMAYA MUHALEFETTEN ŞERH

Oturumda, Konak Belediyesi’nin borçlanması için Başkan Batur’a yetki verilmesini öngören ve “Belediyemizce 5393 Sayılı Kanunun 18/d ve 68. Maddesinin (d) ve (e) bentlerinde yer alan esaslara göre kredi kullanılması, borçlanılması ile ilgili Belediye Başkanına yetki verilmesi” ifadeleriyle gündemde yer alan madde AK Parti ve CHP grupları arasında tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

ŞERH KARARINDA 2020 KIYASI

Plan ve Bütçe ve Hukuk Komisyonlarında karara şerh koyduklarını ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Özen Özen, şerh gerekçesini açıkladı ve şunları söyledi; “Belediyenin borçlanmasıyla ilgili 2020 yılında aldığı rakamın Konak’a gözle görülür yatırımların yapılması umudu ve temennisiyle kabul oyu kullandık. Fakat gördük bu rakam Konak’a gözle görülür hizmet için değil, genel giderlerde kullanıldı.  Bu sebeple 2021 yılı borçlanmasının da Konak için gözle görülür bir yerde kullanılmayacağını düşündüğümüz için muhalefet olarak şerh oyu kullandık.”

YENİZ BELEDİYE BİNASI İÇİN 1,5 YIL SÜRE

Özen’in borçlanma ve yatırım konusundaki sözlerine yanıt veren Başkan Batur, ilçede yapılan yatırımlardan birkaç örnek verdi ve “Sizde bilgilendirme eksikliği var. Ben de o açıı kapatmak isterim. Biz aldığımız kredilerin yüzde 80’ini yatırım için kullandık. 38 milyon almıştık, şu an kasamızda 20 milyon var. Toros teftiş işleri için şimdiye kadar harcamamız 1 milyon civarında.  Birinci Kadriye Sosyal Tesis inşaatları için şu ana kadar 2 milyon ödeme yapıldı. Gültepe Spor Tesisleri için 1,5 milyon, Silahane Çakaloğlu İstiklal Okulu, Kıllıoğlu Hamamı için toplamda 2 milyon harcama yapıldı. Kamulaştırama yeni hizmet binası için 18.6 milyon ödeme yapıldı. Bunları topladığınızda 34 milyonu buluyorsunuz. Bizim kasamızda da 20 milyon var. Demek ki bu harcamaları yatırımların karılığı olarak harcamışız. Bu yetkiyi de şu yüzden istiyoruz. Hizmet binasını yıkmaya başladık. Gerekirse büyük kredi de talep edeceğiz. Çünkü o binayı 1,5 yılda tamamlayıp hizmete almak istiyoruz” dedi.

“BORÇSUZ BELEDİYE’ ÖVÜNMELERİMİZ KAYBEDECEĞİZ”

Borçlanma yetkisi konusunda söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, yeni bina yapmak yerine Tepecik’teki binanın restore edilerek kullanılması gerektiğini söyledi. Yıldız, Biz nisan ayında pandemide olağanüstü bir meclis yaparak 34 milyon 500 bin liralık bir borçlanmayı onayladık. Şu an saymış olduğunuz kalemler zaten onayladığımız bütçe kalemleri içerisinde görünen rakamlardı. Çünkü bütçe kalemleri içerisinde bunlar var. Geçtiğimiz mecliste İller Bankası payıyla ilgili Kıyı Belediyeler Birliği sıfatıyla açılama yaptınız diye düşünüyorum. Çünkü Konak Belediyesi zaten geçmiş önemin ortaya koyduğu performansla İzmir’deki tek borçsuz belediyeydi. Doğal olarak İller Bankası’ndan bir kesintimiz yok. Bizim burada durduğumuz nokta şu: Belediye hizmet binası gereklidir. Geçmiş dönemde alınmış bir karar vardı. Tepecik’te bir yeri yapacaktık burasıyla ilgili bir plan tadilatı yapılıp oy birliğiyle geçirdiğimiz konunun eleştirisini de yaptık. Bir yıl önceki yönetimin Tepecik’te hâlihazırda bir binası vardı. Burada koyduğumuz ilke şu: Biz bu parayı kamulaştırmayla ilgili kısımlara harcayacaksak 500 milyon bütçesi olan Konak Belediyesi’nin 11-12 milyonluk bir kamulaştırma yükünü bir borçlanmayla değil kendi bütçesi içerisinde çözebilir kabiliyette olması gerekir. Biz 6 ay önce borçlandık yeniden borçlanıyoruz. Yedi aylık performansımızda ilkesellik bakımında yüzde 10’u geçen bir borçlanma içerisindeyiz. Eğer böyle devam edersek ‘Borçsuz belediye’ övünmelerimiz kaybedeceğiz. Biz, para yönetiminin daha doğru yapılması konusunda bu borçlanmaya karşıyız. Çünkü bizim kamu borçlanmasını kendi içimizde çözebileceğimiz düşünüyoruz. Biz çekincelerimizi dile getirdik. Takdir sizindir. Keşke Tepecek’teki alanı belediye binayı yapsaydık, bu konuyu kamulaştırmaya değil de belediyenin inşasına harcasaydık” ifadelerini kullandı.

KONAK’A KAPALI SPOR SALONU MÜJDESİ

Yıldız’ın sözlerine yanıt veren Başkan Batur, Tepecik’teki bina ile ilgili başka projeler olduğunu söyledi ve “Bu kentin belleğinde Basmane Meydanı deyince konak belediyesi gelir. Biz özellikle bu kamulaştırmayla orada o meydana yakışan bir binayı hayata geçireceğiz. Bahsettiniz diğer alanı da herhangi bir amaç için değil Konak Belediyesi’nin gençlerinin ve çocuklarının spor yapacağı bir kapalı spor salonu ponjesine başladık. Maalesef üzülerek söylüyoruz. Konak Belediyesi’ne ait kapalı bir spor salonu yok. Bu da giderilmiş olacak. Binanın yapılması bir tercih meselesi. Halkın tercihi. Halkın hafızasında yer etmiş Konak Belediyesi’nin yerinden oynatılmaması konusunda halkın talebi yerine getirdik. Konak belediyesinin İller bankasından 150 milyonluk kredibilitesi var. Bunu belki daha fazlasını kullanacağız. Borçlanamayana madalya vermiyorlar. Borçlanacağız ve karşılığında hizmet yapacağız” dedi.

“ELBETTE BORÇLANMA OLACAK”

Borçlanma ve hizmet konusunda yapılan eleştiriler üzerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Mahmut Esat Aslan, “Konak Belediyemiz geçmişte gayet dengeli bir bütçe uygulamış. Ancak arkadaşlar pandemiyi gözden kaçırıyorlar. Bu andemi ortamında belediye gelirlerinin nasıl düştüğünü herkes takdir eder. Bunun yanında deprem olayı yaşadık. Bunların hepsi paraya bakıyor. Onu da geçtik başka bir felaket yaşandı. Bunların da yarlarının sarılması gerekiyor. Bunların hepsi gider. Belediyenin gelirlerinin düştüğü bir dönemde bu giderler nasıl karşılanaca? Elbette borçlanma olacak. Bu da bizim bütçemiz için gayet makul. Belediye binası için artı bir şey söylemek mümkün değil. Prestijli bir belediyeyiz. Kaldı ki bugün bizim hükûmetimizin de ana politikası borçlanma. Büyük borçlarla ülke döndürülüyor. Aksini yerelde iddia etmek hak mıdır” diye konuştu.

KAHVECİ ESNAFI DESTEĞİNE AK PARTİDEN ÇEKİMSER OY

Meclis başlangıcında gündeme alınan ve kahveci esnafına nakdi yardım yapılmasını öngören önerge, mecliste ikinci tartışmanın kapılarını araladı.

Önerge üzerine söz alan CHP’li Meclis üyesi Ulvi Puğ, “İçinde bulunduğumuz süreçte çok büyük sıkıntılı günler. Önergede de belirtildiği gibi aktif olarak en çok zarar gören esnaf grubumuz kahveciler oldu. Bu gözle görülür bir geçek. Çünkü normalde de geçilmelerini zor kazanan insanlardı. Bir de bunlar tamamen kesildi. Kiralar ve giderler devam ediyor. O yüzden bu öneri son derece önemli ve sağlıklı bir öneriydi. Biz konunun cahiliyetini göz önüne alınca hemen görüştük. Biz meclis olarak çoğu kararı oybirliği ile alıyoruz. Ancak bazen karşı fikirler oluyor. Bu da demokrasinin gereğidir” dedi.

YASADA HİÇBİR HÜKÜM YOK

AK Partili meclis ve komisyon üyesi Öztekin Tosun, karara çekimser oy kullandığını ifade etti ve gerekçesine ilişkin, “Ben bu önergeyle ilgili çekimser oy kullandım. Gerekçem şu: Belediyemiz, 5393 sayılı yasayla yönetiliyor. Bu yasanın 75. Maddesinde meslek odlarıyla ilgili bir hüküm var. Açıkça diyor ki; belediyeler meslek odalarıyla protokoller düzenleyerek çeşitli projeler gerçekleştirebilir. Fakat meslek odalarına herhangi bir şekilde nakdi yardım yapılması yönünde yasada hiçbir hüküm olmadığı gibi geçmiş dönemde de Sayıştay’ın nakdi yardımlarda sıkıntı yarattığı ve bu kararı alan kişiler hakkında zimmet uygulaması yaptığını gördüm. Bu nedenle çekimser kaldım” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYE BAŞKANLARI BAZEN GÜCÜNÜ GÖSTERMEK DURUMUNDADIR”

Tosun’un sözlerine cevaben konuşan Başkan Batur, çekimser oy kullanılmasında herhangi bir sakınca olmadığının altını çizerek şunları söyledi; “Bir pandemi süreci yaşıyoruz. Olağanüstü bir durum. Dünyanın yaşadığı en büyük felaket. İlçemiz de bundan etkilendi. Pandemiyle ilgili ayrı bir bütçemiz yoktu ama dünya kadar dezenfektan aldık, dünya kadar işçilik verdik, Sahada çalışmalarımız var. Bunlar hiç hesaplanan şeyler değil. Sayıştay gelsin incelesin. Olağanüstü bir durum yaşanıyor. Diğer belediyeler de verdi bunu. Zimmet dediğiniz zaman alır gördürürseniz tama ama bu konuda sıkıntı çıkacağını düşünmüyoruz. Biz esnafımıza yardım ediyoruz. En sıkıntılı olan esnafımıza yardımcı oluyoruz. O kişiler de kahvehaneciler. Gerçekten çok sıkıntıları var. Kahveciler açtılar ama kahveye ne giden oldu ne bir şey. Bunu komisyonlardaki arkadaşlarımız değerlendirdiler. Tabi bazen belediye başkanları da meclis üyeleri de kendi yetkisin ve meclisin gücünü göstermek durumdadır. Biz bu konuda kararlı bir adım atacağımıza inanıyorum. Sizler de bu konuda destek verirseniz esnaf kardeşlerimize yardımcı oluruz. 350 TL rakam vereceğiz. 341 civarında kahveci esnafımız var. Çok büyük bir rakam değil ama onların morali açısından ve çorbada tuzumuz bulunsun diye bir çalışma yapıyoruz.”

"MUHTARLARDA ÇIKABİLECEK ZİMMETİN KIRAATHANELERDE ÇIKMA İHTİMALİ DE YÜKSEK OLUR"

Yardım konusunda, koşullu ‘evet’ oyu kullanacaklarını üstü kapalı bir şekilde ifade eden Yıldız, “Geçen mecliste muhtarlarla ilgili bir önerge sunmuştuk. Siz muhtarlarımıza da nakdi yardımın yasaya aykırı ve zimmet olabileceğini iddia etmiştiniz ama ısrarımız üzerine komisyonlara havale edildi. Taşın altına elimizi koyma noktasında haklısınız. Öztekin Bey çekincesinde haklıdır. Muhtarlarda çıkabilecek zimmetin kıraathanelerde çıkma ihtimali de yüksek olur. Bizim durduğumuz nokta şudur: Bir yardım yapabiliyorsak muhtarlara da yapılabilir. Eğer taşın altına elimiz koyacaksak aynı şekilde muhtarlarla ilgili verdiğimiz önergede de onlara da maddi desteğin sağlanması gerekiyor. Birçok vatandaşımız birçok konuda onlara gidiyor. Bu anlamda onları da ıskalamamamız gerekiyor. Eğer ki bir irada ortaya koyacaksak muhtarlarımıza da aynı desteğin sağlanması koşuluyla kahvehaneciler önergesini kabul ederiz” diye konuştu.

“SİYASET YAPMAYIN”

Başkan Batur ise konunun pazarlık meselesi olmadığını ifade ederek, “Yine siyaset yapmaya başladınız. Muhtarlık önergesini aldık. Komisyonlarımız değerlendirecek. Eğer muhtarlığı kabul edersek kahvecilere de destek vereceğinizi ifade ediyorsunuz herhalde. Muhtarlar devletten maaş alıyorlar. Biz Narlıdere’de muhtarların elektriğini suyunu veriyorduk. Arkadan buraya geldik, zimmet geldi. Zimmet geleceğini bile bile de bu iş yapılmaz. Pandemideyiz. Olağanüstü bir durum yaşıyoruz. Sizin önergenizde muhtarlık her ay belediyeden yardım alacak. Siyaset yapmayalım. Siyaset farklı bir şey. Bazen gözünüzü karartıp esnafın yanında olacaksınız” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Aslan, Başkan Batur’un sözlerine destek çıkarak şunları söyledi; “Biz bir pandemi ve felaket yaşıyoruz. Yasalar uygulanırken felaketler göz önüne alınır. Bütün esnaf özellikle kahveciler zor durumdadır. Biz siyasetçiyiz. İmkanları ve durumu zorlamalıyız. Bunu altından kalkabiliriz. Keşke daha fazla verebilseydik. Ama az veren candan verir diyelim. Destek kahveci esnafımıza helali hoş olsun. Umarız ki bir nebze de olsa mağduriyetlerini giderir.”

İlgili önerge hakkında söz alan ve kendisi de kahvehaneci olan Mehmet Şerif Demirci, “Konuşmayayım diyorum ama Sayın yıldız biz ikinci coronaya yakalattıracak. Ben bir kahvehaneci olarak Konak Belediyesi’nin bugünkü jestinden dolayı başta sayın başkanıma ve oy verip kahveci esnafını düşünen meclis üyelerine teşekkür ediyorum. Bu beyin dışarıdaki insanı görüp düşünmüyorsa, ‘sen benden değilsin’ diyorlarsa ‘Ben şuyum, siz bu değilsiniz’ diyorlarsa kahveci esnafını mı düşünecekler. Cumhur İttifakı’ndaki arkadaşlarıma soruyorum. 11 aydır kiramı emekli maaşımdan ödüyorum. Bizim derdimizi Konak Belediyesi mi sormalı yoksa devlet m? Devlet esnafını düşünmüyorsa ve buradaki iktidarı temsil eden meclis üyesi arkadaşlarım bir kahvecinin 350 lirasına itiraz ediyorsa ben gerçekten üzülüyorum. Bazıları Allah’ı bile araç olarak kullanıyor. 11 aydır kapalıyım ve kiramı ödüyorum. Muhtar diyorsunuz. Ben 5 sene belediye meclis üyeliği yaptım. Artık muhtarlar gelip belediye başkanının kolundan tutuyor. Ben meclis üyesiyim ve özel isteklerinden dolayı benden fazla talepte bulunuyorlar” diye konuştu.

“MESELE SAMİMİYET”

Demirci’ye yanıt veren Yıldız, “Sayın Meclis üyemiz sanırım konuşmaları kaçırıyor. Bu yüzden de ucundan kıyısından yorum yaparak kendi çapında siyaset yapıyor. Çok net söyledik. Muhtarlarla ilgili önergeyi daha önce de vermiştik. Reddedildi. Hukuk komisyonu kahvecilerle ilgili zimmet dedi. Siz de taşın altına elini koymak dediniz” diye konurken Başkan Batur araya girerek, aynı şeyleri tekrar etmemesi gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Yıldız, “Mehmet Şerif’e yeterince hoşgörü gösteriyorsunuz ama şahsıma gelince hoşgörünüz sınırlı oluyor. Bir şey anlaşılmamış ki tekrar etmek zorunda hissediyoruz. Biz esnaf ayrımı yapmıyoruz. Biz sadece muhtarlar konusunu da olumlu değerlendirin dedik. Bir tespit yaptık. Esnaf konusunda taşın altına elinizi koyuyorsanız muhtarlar konusunda da koyun. Mesele samimiyet” dedi.

“SİZ SİYASET YAPARSANIZ BEN KRALINI YAPARIM”

Tartışmaların ardından konuya ilişkin son konuşmayı yapan Başkan Batur, sert bir çıkış yaparak, “Bu meclisten sonra tutanakları inceleyin lütfen. İlk söz verdiğimdeki konuşmalarınıza ve ikincisine bakın arada değişiklik olmadığını anlarsın. Aynı şeyleri tekrar ettin. Burada herkes çok akıllı. Ne demek istediğinizi çok iyi anlar. Bizde de hafif tecrübe vardır. Ben kimlere karşı siyaset yaptığınız çok iyi anlıyorum. Muhtarlara, ‘Maddi manevi yanınızdayız’ siyaseti yapıyorsun şu an. Konu gündeme geldiğinde konuşuruz. Siyaset böyle yapılmaz. Bugün konumuz kahveci esnafı. Bu konuda, böyle bir şey yapamayacağınızı söylüyorsunuz. Bunu muhtarlara atmaya gerek yok. ‘Biz kahveci esnafını desteklemiyoruz’ diyin. Eğer siz siyaset yaparsanız ben kralını yaparım. Bizim isteğimiz oy birliği olmasıydı. E şimdi ne yapacaksı? Muhtarlar geldiğinde evet oyu vereceksin. Zimmet çıkmayacak mı o zaman. O zimmete tamam, bu zimmete hayır” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili yeterince tartışıldığını ifade eden Başkan Batur, önergeyi oyladı. Önerge, CHP ve MHP’nin ‘evet’ oylarına AK Parti’nin ‘çekimser’ oylarına karşılık oy çokluğu ile kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.