Dolar 32,5437
%0.18
Euro 34,9387
%-0.09
Altın 2.436,010
%-0.01
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak Belediye Meclisi’nde tarihi karar

Konak Belediye Meclisi’nde tarihi karar

30 Ekim tarihinde meydana gelen ve İzmir’de büyük yıkımlara neden olan deprem sonrasında hasarlı binaların yeniden inşasında meydana gelen kayıplarını engellemek için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Olağanüstü Toplantısında 'parsel bazlı plan değişikliği önerisi' kabul edilmiş ve ilçe belediyelerine ‘K alanı’ belirleme konusunda görev yüklenmişti. İlgili konu için bugün olağanüstü toplanan Konak Belediye Meclisi çalışmalar için düğmeye bastı. İlçe sınırlarında iki bölge ‘K Alanı’ olarak kabul edilirken plan notları oy birliği ile kabul edildi.

  • Ege Postası
  • 11.03.2021 - 17:42

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- 30 Ekim tarihinde meydana gelen ve İzmir’de büyük yıkımlara neden olan deprem sonrasında hasarlı binaların yeniden inşasında yeni deprem yönetmeliği gereği birtakım hak kaybı sorunları ortaya çıkmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise yaşanan hak kayıplarını engellemek için düğmeye basmış ve alan kaybı olmaksızın yeniden inşası öngören 'parsel bazlı plan değişikliği önerisi' İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Olağanüstü Toplantısında kabul edilmişti. Karar ile birlikte ilçe belediyelerine ‘K alanı’ belirleme konusunda görev yüklenmişti. 

İlgili konu, Konak Belediye Meclisi Mart ayı ikinci oturumunda görüşülmüştü. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ilgili çalışmaların ivedi bir şekilde başlatılması çağrısında bulunmuş ve konuyla ilgili meclisin olağanüstü toplanacağını duyurmuştu.

Konak Belediyesi, Büyükşehir meclisinde kabul edilen plan notları kapsamında Konak’ta yapılacak çalışmaları görüşmek üzere bugün olağanüstü toplandı.

İKİ ALAN BELİRLENDİ

Plan notları kapsamında ilçe sınırları içerisinde yapılan çalışmalar neticesinde ilçede ‘K alanı’ olarak Alsancak ve Hatay bölgeleri belirlendi. 

Planlara göre; Alsancak bölgesi, koruma amaçlı imar planı bulunduğu için sit alanları plan notlarının dışında bırakıldı. Alsancak bölgesinde, kuzeyde Liman Caddesi’nden başlamak üzere güneyde Fevzipaşa ve Gaziler Caddesi ile demiryolu ile sınırlandırıldı. 

Hayat bölgesinde ise batıda Şehir Binbaşı ali Nesin Tufan Caddesi, kuzeyde Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, doğuda Kemeraltı Sit Alanı, Yeşillik ve Eşrefpaşa caddeleri, Halide Edip Adıvar ve İnönü Caddesi ile sınırlandırıldı.

Gündemde, “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 01.03.2021 tarihli ve 05.196 sayılı kararı ile uygun bulunan “İzmir İli Genelinde 30.10.2020 Tarihinde Meydana Gelen Deprem Sonucunda 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Ağır ve Orta Hasarlı Olarak Tespit Edilen Yapılar İle 01.01.1998 Tarihinde Yürürlüğe Giren ‘Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’ Öncesinde Ruhsat Alarak Yapılmış Yapılar veya 6306 Sayılı Yasa Kapsamında Riskli Yapı Olarak Belirlenen Yapıların Dönüşümüne İlişkin Yapılacak Plan ve Uygulama Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar” kapsamında Hatay Bölgesinde “Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)” sınırlarının belirlenmesi ve bu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu önerisine ilişkin İmar – Kentsel Dönüşüm Komisyonu raporu” ve “İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 01.03.2021 tarihli ve 05.196 sayılı kararı ile uygun bulunan ‘İzmir İli Genelinde 30.10.2020 Tarihinde Meydana Gelen Deprem Sonucunda 7269 Sayılı Kanun Kapsamında Ağır ve Orta Hasarlı Olarak Tespit Edilen Yapılar İle 01.01.1998 Tarihinde Yürürlüğe Giren ‘Afet Bölgelerinde 1/ yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik’ Öncesinde Ruhsat Alarak Yapılmış Yapılar veya 6306 Sayılı Yasa Kapsamında Riskli Yapı Olarak Belirlenen Yapıların Dönüşümüne İlişkin Yapılacak Plan ve Uygulama Çalışmalarında Uyulacak Usul ve Esaslar’ kapsamında Alsancak Bölgesinde ‘Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan (K)’ sınırlarının belirlenmesi ve bu alanlarda yapılacak uygulamalara yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notu önerisine ilişkin İmar – Kentsel Dönüşüm Komisyonu raporu. Komisyonu raporu” ifadeleriyle yer alan gündem maddeleri oy birliği ile kabul edildi.

“TARİHİ KARARLAR ALDIK”

Oylamanın ardından konuşan Başkan Batur, “Gerçekten tarihi kararlar aldık. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediyemizin 30 Ekim depreminden sonra harekete geçerek İzmir Büyükşehir Belediye Meclis gruplarının tamamının da oy birliği ile geçirdiği bir kararın Konak Belediyesi tarafından da değerlendirilmesi noktasındaydı. Ben bu olaya şöyle bakıyorum. Belki içimize sinmiyor ama o depremi hepimiz yaşadık. Daha güvenli ve depreme dayanıklı binalara ihtiyacı var bu kentin. Bina envanterimiz çok eskidi. Burada vatandaşlarımıza da sorumluluk düşüyor. Beş yıl içinde müracaat edip ruhsatlarını almaları lazım. Ben başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç soyer olmak üzere planda emek veren Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’a, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne meclis üyelerimize ayrı ayrı teşekkür ederim” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.