Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den zamlı faturalara tepki: İktidar faturalara çağ atlattı

CHP’den zamlı faturalara tepki: İktidar faturalara çağ atlattı

CHP Konak İlçe Başkanlığı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’ın da katılımıyla “AKP'den Masallar, CHP'den Gerçekler” başlığıyla basın açıklaması düzenledi. İktidarın enerji politikaların eleştirildiği açıklamada, elektrik ve doğalgaz faturalarına art arda gelen zamlar ve faturaların içindeki örtülü ödeneklere tepki gösterildi. Akın, yaptığı açıklamada, AK Parti’nin “müjde” tanımıyla verdiği her haberin vatandaşın faturasına zam olarak yansıdığını söyledi ve “Ülkeyi yönetenler ‘Çağ atladık’ diyorlar. Çağ atlayan politikalar değil faturalar oldu. Bu iktidar faturalara çağ atlatan ilk iktidar oldu” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.03.2021 - 14:28

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- CHP Konak İlçe Başkanlığı, “AKP'den Masallar, CHP'den Gerçekler” başlığıyla basın açıklaması düzenledi.

CHP Konak İlçe Başkanlığı’nda düzenlenen açıklamaya, ev sahibi CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu’nun yanında CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Konak BCHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel, Kani Beko, Tacettin Bayır, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur il başkan yardımcılar ve ilçe yöneticileri de katıldı.

Açıklamada, iktidarın enerji politikaları eleştirilirken, art arda gelen doğalgaz ve elektrik zamlarına da tepki gösterildi.

“SİZ SEFA SÜRDÜKÇE FATURASI VATANDAŞA YANSIDI”

Açıklamanın başında konuşan Başkan Gruşçu, iktidarım müjde diye verdiği her haberin vatandaşa masraf olarak döndüğünü ifade etti ve “Müjdeler olsun, mevcut iktidar müjdelere doyamadı. Gün geçmiyor ki yeni bir müjde vermesin. Karadeniz’de doğalgaz müjdesi veridi, zamların sonu gelmedi. Aslında verdiği müjdeler vatandaş değil, hepsi yandaş firmalara. Halkın içinde olmadığı hiçbir projenize kanmıyoruz. Vatandaşa her ay yeni bir zam müjdesi. Ayda ortalama 80 bin hanenin doğalgazı faturaları ödeyemediği için kesiliyor. Karadeniz’de bulunan doğalgaz ile doğalgaz fiyatları yüzde 5,1 zamlandı. Ne yazık ki bugün gediğimiz süreçte bizim maaşlarımızı yandaşa yediriyorlar. Her şey satıp savurdunuz. Elektriği de yandaş şirketlere sattınız. Gezdiniz tozdunuz hep biz ödedik. Siz sefa sürdükçe faturası vatandaşa yansıdı. İşletme giderleri de üzeri örtülü bir şikelide faturaları yansıtılıyor. Ezcümle, biz yoksullukla boğuşan vatandaşımızı görüyoruz. Milyonlarca hanenin elektriği borcundan dolayı kesik. Bu evlerle aş kaynamıyor, u evlerde çocuklar eğitim göremiyor, evlerde ailelerimiz ısınamıyor. Bu evlerle çaresizliğin çığlığı var. Onlar beşli çetenin cebini düşünüyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin enerji harcamalarının vatandaşların içinde bulunduğu ekonomik buhrana çare olabilecek kadar yüksek olduğunun altını çizen Başkan Gruşçu, “2019 yılında sarayın elektrik, doğalgaz gibi harcamaları, 116 milyon lirayı bulmuştu. Bugün bu milyonlarla kaç bin ailenin yoksulluğunu önleyebilirdik, düşünelim. Saray iktidarı, borca batmış, faturasını ödeyemeyen, erzak alamayan vatandaşımızı ne zaman önemsedi? Biz ezilenlerin yanında ve onların hakkının peşindeyiz. TC Anayasasında her vatandaşımızın temel hak ve hürriyeti bu topraklar üzerinde eşitlikle yaşamaktır. CHP olarak vatandaşlarına ana şefkatiyle yanaşan kimseyi aç bırakmayan, vatandaşına sahip çıkan güçlü devletimizin güçlü kaynaklarını adaletle 83 milyona dağıtan sosyal devlet anlayışını egemen kılacağız. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmeyeceği bir düzeni hep birlikte kurmalıyız” dedi.

“ÇAĞ ATLAYAN FATURALAR OLDU”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akı, ise enerji politikalarında yapılan yanlışlardan ve bu yanlışların halkı soktuğu durumdan bahsetti ve şunları söyledi; “Şimdi soru şu: Enerji alanında çağ atladıysak bunu neden vatandaşların faturalarında göremiyoruz? Her ay artan elektrik ve doğalgaz faturalarından yakınmayan bir tek vatandaşımız var mı? Vatandaşlarımız evlerinde kombiyi kısıyor, çoluk çocuk bir odada ama ülkeyi yönetenler ‘Çağ atladık’ diyorlar. Çağ atlayan politikalar değil faturalar oldu. Bu iktidar faturalara çağ atlatan ilk iktidar oldu. Karadeniz’de doğalgaz bulunduğunu müjdelerdiler. Müjdeler art arda gelen zamlar oldu. Elektriğe son 4 yılda yüzde 80, doğalgaza yüzde 70 zaman geldi. Hangi memurun, işçinin, emeklinin maaşı yüzde 80 arttı? Esnaf faturalarını ödeyemiyor. Dedik ya ‘Şu zor manalarda bir de üstüne üstlük pandemiyle mücadele ederken esnafa, işsize, ihtiyaç sahibine doğalgaz ve elektrik faturalanır ödetmeyin’. Yapmadılar. Ne yaptılar? Vatandaşlara kaşıkla, yandaşlara kepçeyle verdiler.”

DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN BORÇLARI VATANDAŞA ÖDETİLİYOR

Enerji politikalarındaki yanlış uygulamaların Hazine ve Maliye eski Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde başladığını hatırlatan Akın,  “Bakanlığı, 52 milyar borçla bırakan eski bakanı parlatmak için konuşma yapıyorlar. Kullandıkları görüntüler, 40-50 yıl öncesinin görüntüleri. Öyle 40 yıla gitmeye gerek yok. Ocak-Şubat aylarına gelin, elektrik kesintilerini görün. Binlerce yerde vatandaşlarımız elektriksiz kaldı. 300 bin hanede uzun süreli kesintiler oldu. Ama çağ atladık. Sayın Dönemez, bu kesintiler de milletin aklıyla alay eder gibi iklim değişikliğine bağladı. Ne oldu, onlar dağıtımı özelleştirdiler ama yatırım yapılmadığı için sıkıntıyı vatandaşımız yaşıyor. ‘Özelleştirme olunca faturalar azalacak dediler. 2012’den bu yana elektrik fiyatı yüzde 120 arttı. Bir de faturalarda gizlemeye çalıştıkları ve dağıtım şirketlerine aktarılan paralar da arttı. Bu parayla devlet ne yapmalı? Altyapıya yatırım yapması lazım. Ama paraları buraya harcamalıları için çilesini 83 milyon çekti. Yılbaşından bu yana yaşanan ve yüzlerce bin vatandaşların mağdur olduğu elektrik kesintileri iktidarın dağıtım sisteminin çöktüğünün göstergesidir. Ne oldu? Ortada ne bir kalite ne de bir hizmet var. Dağıtım şirketlerinin 50 milyar lira borç var. Bu borçlar da faturalar üzerinden vatandaşımıza ödetiliyor. Neden ödüyor? Çünkü karşımızda enerji politikalarını beceremeyen bir iktidar var. AK Parti’nin grup toplantısında dönemin enerji bakanı Berat Albayrak yere göğe sığdırmadılar. Çalışmaları ne oldu? O hazinenin başına geçtiğinde enerji sektörünü 52 milyar dolar borçla bıraktı. Marifetmiş gibi enerji sektörünü batıranı hazinenin başına getirdiler. Neden? Çünkü damattı. Görev süresince de cari açığa katkısı günde yaklaşık 88,5 milyon dolar. 2001 yılında enerji ve kurulu gücün üçte birinin hidroelektrik santrallerinden oluşan bir yapı vardı. Neredeydik nereye geldik. Her şey ortada. ‘Çağ atladık’ demeye gerek yok. Enerji politikalarındaki hatalar, sorunlar, sıkıntılar… Bu yüzden diyoruz ki AK Parti eşittir zam” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ POLİTİKALARINDA NASIL ÇAĞ ATLATILIR GÖSTERECEĞİZ”

Akın, var olan enerji politikası sorunlarına CHP’nin çözümü olduğunu söyledi ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı; “Plansız bir enerji politikası var. Ne yapılmalı? Kaynak çeşitlendirmesi lazım. Bu da yenilenebilir enerjiyle olur. 19 yıllık iktidarların enerji verimliliğinde bir arpa boyu yol kat edemediler. Bizim enerji potansiyelimiz yüzde 30’larda ve bu sokağa atılıyor. Biz CHP iktidarında elektrik dağıtımında şirketleri değil, vatandaşları kollayacağız. Enerji üretim ve tüketiminde önceliğimiz halkımız, esnafımız, sanayicimiz ve çiftçimiz olacak. Onlara nefes aldıracağız. Ayrıca doğalgazda ise Amerika ve Rusya’nın doğalgaz satış rekabetinden faydalanacağız. Doğalgaz anlaşmalarını vatandaşların menfaatlerine göre yapacağız. Yenilenebilir proje yatırımları ile doğalgaz bağımlılığını azaltacağız. Doğalgazda ve elektrikte verdiğimiz müjdeyi sade ve sadece vatandaşa vereceğiz. Şu anda geldiğimiz durumda müjde denince ‘Eyvah yine zam geldi’ diyoruz. Ama hiç merak etmeyin. Türkiye’nin bütün sorunlarına çözüm önerilerimiz hazır. İnşallah halkımızın desteğiyle enerji politikalarında nasıl çağ atlatılır göstereceğiz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.