Dolar 32,2020
%-0.22
Euro 35,0069
%-0.22
Altın 2.498,740
%1.32
Bist-100 10.644,00
%3.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu ile enine boyuna metro ve ulaşım

Kocaoğlu ile enine boyuna metro ve ulaşım

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir etkinlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni “Yavaş” olarak niteleyen ve metro konusunda eleştiren ve yine Konak Tünelleri Projesi’nde çalışmaların durması üzerine arkeologlara yüklenen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a cevap gecikmedi. Yaklaşan seçim öncesinde muhalefetin kendilerini metro üzerinden sıkça eleştirmeye başlamasının normal olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, “Metro bitince neyi eleştirecekler merak ediyorum” diyerek ince bir mesaj gönderdi.

  • Ege Postası
  • 08.08.2013 - 14:12
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Üçkuyular-Üçyol metro hattında “Az kaldı” diyerek müjdeli haberin yakın olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın “5 kilometre metroyu bitiremedi. İnşallah bir sabah ansızın binip gideceğiz” sözlerine de değinerek, “Sağ olsun, iyi temennide bulunmuş. Teşekkür ediyoruz. 4’ünde 20 kilometre etmiyor zaten. Mümkündür” diye karşılık verdi. Kocaoğlu, metro projesinde ikinci etap olan Üçyol-Üçkuyular hattında Göztepe, Poligon ve Üçkuyular istasyonlarında yüklenici firmaya verilen ek süre artışı ile birlikte bitişi 7 Mart 2014 tarihine ertelenen ve İzmirlinin seçim öncesi merakla beklediği proje hakkında tartışmalara açıklık getirerek, “Projeye devam ediyoruz. Bitecek. Bu metro bittiği zaman ne olacak onu merak ediyorum ben. Muhalefet elbet argüman bulur, neden bulunmasın'” ifadelerini kullandı.

KONAK TÜNELLERİ YORUMU: BİZ OLSAK ELBETTE BEKLEYECEKTİK

Konak Tünelleri ile olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın çok tartışılan “Bu bir araştırma kazısı değil, sabrımızın sonu var, bu tünele en geç bir ay sonra kazıya gireceğim” sözlerine de dceğinen Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, projeyi Büyükşehir Belediyesi yapıyor olsaydı kesinlikle bekleyeceklerini vurgulayarak, zor bir projenin söz konusu olduğunun altını çizdi ve “Bir kere Konak Tünelleri, belediyenin projesi değil. Konak Tünelleri’nin ne getirip ne götüreceği konusunda da bizim ayrı düşüncelerimiz var. Ama hükümet İzmir’e yatırım olarak Konak Tünelleri’ni seçti diye biz planlama koşulları yerine gelir gelmez, ilk mecliste bunu planlara işledik. Buranın ne kadar problemli bir yer olduğunu, 2508 konutu oradan, heyelan bölgesinden kaldırmış bir belediye olarak, kamulaştırma yapan belediye olarak biliyoruz. Ama, madem hükümet ve Sayın Bakan böyle bir tercih yapmış, o zaman biz bunu planlama açısından önünü açalım diye karar verdik. Ve bunu onay verdik. Gerisi bizi ilgilendirmez. Kolay gelsin diyoruz. Benim böyle bir projem yok. Hakkında konuşmaya hakkım yok. Hakkı olan konuşur, benim hakkım yok. Arkeologlara diyecek bir şeyim yok. Onlara saygı göstereceksiniz. Kim nasıl bekliyorsa, yasa neyi gerektiriyorsa, onu uygulayacaksınız. Beklenmesi gerekiyorsa, biz de beklerdik. Biz beklemedik m? Fuarda yer altı otoparkı için iki sene beklemedik m? Sırrı Aydoğan evlendirme dairesi için beklemedi m? Bekleyecek. Başka bir sürü projede beklemedik m? Tabii ki bekleyecektik. Bunu bana söylemek istemedi. Bir şey diyemem. Bunların hepsi normal. Yarın seçim süreci gelecek. Herkesin yaptığı hatalar, benim de yaptığım hatalar, başkalarının da yaptığı hatalar, rakiplerin de yaptığı hatalar, hepsi dökülecek. Şimdiden ortalığı karıştırmanın da gereği yok. İktidar şimdiden başlasın, önemli değil. bizi metrodan vuracaklar ise, hiçbir hazırlığım yok, ne hazırlık yapacağı? Her gün buradayım, milletin içindeyiz. Biz metroda toplam 1,5 ay değil, 8,5 ay ek keşif artışı bekledik” dedi.

“BANA DEĞİL, BAKAN’A SORACAKSINIZ”


Ulaşım master planında yapılması öngörülen ek metro hatları için hazırlanan projeleri anlatarak sözlerine devam eden Başkan Kocaoğlu, Halkapınar-Otogar ve Üçkuyular-Narlıdere vardı hatları için bakanlığa yaptıkları başvuru sonucunda, “Bize proje gelmedi, sadece fikir var” açıklamasına sert yanıt verdi ve proje için ihaleye çıktıklarını hatırlatarak, projelerin teslim edildiğini belirterek şunları söyledi, “Proje var, projeler hazırlandı. Hatta Halkapınar-Otogar arası çift tünel şeklinde proje yaptırılmıştı. Hızlı tren ile birleştireceğiz dedikleri için ona bir şey demiyorum. O iş hızlı trene bağlandı. Onu anladık. Narlıdere projesi verildi, Narlıdere’ye kadar. Sonra biz askeriyenin oraya Yeni Liman Mahallesi’nin oraya kadar hedef koyduk. Oraya kadar uzatılmasını düşündük. Narlıdere’ye kadar proje var. Ayrıca, biz Buca Tramvayı’nın projesini güzergahını TCDD’den istedik. Eski banliyö hattını vermeyince döndük şehir içine. Sonra bunu biz yapalım dediler. Onu da verdik. Onun da projesi hazırdı. Bunu bana sormayacaksınız. Ben var olduğunu söylüyorum. Bakan Bey’e soracaksınız. “Siz yok diyorsunuz, Başkan Kocaoğlu var diyor. Bu hususta ne diyorsunuz'” diye soracaksınız. Hatta Halkapınar otogar arası çift tünel olarak projelendirilmişti. Hızlı trenle birleştireceğiz dedikleri için ona bir şey demiyorum. Onu anladık. Narlıdere projesi verildi. Sonra biz hedefi askeriyenin oraya yeni liman mahallesine kadar uzatılmasını istedik. Narlıdere kadar proje var. Biz Buca tramvayının projesini güzergahını devlet demiryollarından istedik eski banliyö hattını vermeyince döndük şehir içerisine. Sonra ‘bunu biz yapalım’ dediler verdik. Onun da projesi hazır.

“ONAY GELSİN BAŞLARIZ”

Yine yakın zamanda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından onaylandığı açıklanan Konak ve Karşıyaka Tramvayı Projeleri için de bir açıklama yapan Kocaoğlu, “Bize henüz onay ulaşmadı. Biz bunu bekliyoruz. İki yılı aşkın sürenin sonunda onaylandığı söylendi, bekliyoruz. Gelmedi henüz, gelirse bakacağız” diyerek onay sonrasında çalışmalara ivedilik ile başlanacağının altını çizdi.

“GEL SABAH BAŞLA” DİYECEK HALİMİZ YOK

Başkan Kocaoğlu son olarak Şemikler Altgeçit Projesi’nde yüklenici firmanın iş bırakması üzerine oluşan kriz ortamında da değinerek şunları kaydetti; “Müteahhit kalkıyor fiyat veriyor ve ihaleyi alıyor. Projeyi inceliyor. Ondan sonra oyunun kuralını değiştirmeye çalışıyor, yapmıyor. İş feshediliyor. Biz gitmişiz oraya. Söz vermişiz yapacağız diye. Bu iş herhangi bir malın alınması gibi bir şey değil ki. Proje yapıldı, TCDD ile anlaşıldı. Onların bir sistemi var. Demiryolunu geçmek için. Kapatsınlar. Yapılmayan bir şey yok. Şu anda 8-10 geçit yapıyoruz. Karar verilmiş bir konuda müteahhitte bir aksama olmuş diye yolu kapatacaklarsa kapatsınlar. Yapmıyorum diyen yok, yapmak için çaba göstermeyen yok. İradeyi göstermişiz, ortaya koymuşuz. Özel sektör değiliz ki. Akşam işi yapanı çıkartıp yenisine ‘gel oğlum sabah başla’ diyemeyiz. Devletin parasını harcıyoruz. Bunun da bir prosedürü var. Yeniden ihale yapılacak. Ne yaparsa yargıda hakkını alır. Bu süreç tahliyeye gider. Yargı da ‘sen haklısın, sen haklısın’ der. Süreci göreceğiz. Kim ne alıyor bakacağız. Şimdiye kadar tasfiye ettiğimiz hiçbir işte açığa düşmedik. Kızılay ile Emekli Sandığı’nın ortak olduğu Emek İnşaat’tan 9 sene öncenin parası ile 1 milyon 800 bin TL para aldık. Bozoğlu’ndan, batan Bayındır İnşaat’tan aldık. Kimsenin parasını almak istemiyoruz. Keşke iş bitseydi de paraları almasaydık. İş bitmezse, belediyenin yaptığı sözleşmeye göre çalışıyoruz. O sözleşme neyi gerektirirse onu yapıyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.