Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İEF 91. kez kapılarını açtı: Kimler ne mesaj verdi?

İEF 91. kez kapılarını açtı: Kimler ne mesaj verdi?

Türkiye ve İzmir’i uluslararası arenada tanıtan cumhuriyet mirası olan İzmir Enternasyonal Fuarı(İEF) 91. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. Açılışta yapılan konuşmalarda İEF’nin kent ve ülkenin ticaret hacmi ve kentin tanıtımına sağladığı katkıya vurgu yapıldı. Konuşmalarda ayrıca fuarın bu yılki teması olan Terra Madre’nin gıda üretimi ve sağlıklı gıdaya erişimi noktasındaki önemine dikkat çekildi.

  • Ege Postası
  • 02.09.2022 - 20:53

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye ve İzmir’i uluslararası arenada tanıtan cumhuriyet mirası olan İzmir Enternasyonal Fuarı(İEF) 91. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. Geçtiğimiz yıl uluslararası Kültür Zirvesi’ne ev sahipliği yapan fuar bu yıl, ilk kez İtalya dışında düzenlenecek olan Terra Madre Gastronomi fuarına da ev sahipliği yapıyor..

İEF ve Terra Madre Anadolu’nun heyecanı önce festival havasındaki kortejle kentin sokaklarına taştı. Binlerce kişinin katıldığı coşkulu kortej Gündoğdu Meydanı’ndan başladı. Yurttaşların balkonlarından alkışlarla eşlik ettiği kortej Plevne Bulvarı üzerinden ilerleyerek açılış töreni için Kültürpark Lozan Kapısı’nın önüne ulaştı.

Karnaval görüntülerini aratmayan kortej yürüyüşünün ardından Kültürpark'ın Lozan Kapısı girişinde açılış töreni yapıldı.

Açılışa ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yanı sıra; Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce, İYİ Parti TBMM Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ve Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, PM Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, CHP İzmir milletvekilleri Mahir Polat, Kani Beko, Kamil Okyay Sındır, Özcan Purçu ve Bedri Serteri CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Tümamiral Serkan Tezel, ilçe belediye başkanları ve Büyükşehir Belediye meclis üyeleri katıldı. 

Yerli ve yabancı birçok önemli ismin katıldığı açılış töreni, Gündoğdu Meydanı’ndan fuarın gerçekleştirileceği fuar  alanına yürüyüşle başlarken açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, umut ve cesaret vurgusu yaparken "baskı politikaları" üzerinden isim vermeden iktidarı eleştirdi.

Açılışta yapılan protokol konuşmalarında ise İEF’nin Türkye’nin ticaret hacmine katkısına vurgu yapılırken Terra MAdre’nin gelecek yıllarda sağlıklı gıda erişimine katkısına da dikkat çekildi.

SOYER: BU BİR MAYALANMA HİKAYESİ

Fuara ilişkin kısa bir bilgi veren Başkan Soyer, 9 Eylül hatırlatması da yaptı ve “Bu akşam, asırlık bir çınar ağacı kadar sağlam köklerimizle İzmir’den dünyaya 91. kez merhaba diyoruz. 1923 yılında büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını yaptığı İzmir İktisat Kongresi’yle temelleri atılan bu fuar, bizim için yaşayan bir kültür mirası. İEF, İzmir’den dünyaya ve dünyadan İzmir’e uzanan bir köprü. Bu köprünün bir ucunda Anadolu’nun bereket uygarlığı diğer ucunda da yeni fikirler ve düşünceler var. İEF geleceğin Türkiye’sine yön veriyor. Bu buluşmamız bir mayalanma hikayesi. Burası çok rengin çok sesin ve çok nefesin ortak bir ruhla güçlendiği harman yeri. Fuar etkinliklerimiz kapsamında kurtuluş günümüz Dokuz Eylül’ü, 100 yıllık zaferimize yakışacak şekilde, Türkiye tarihinin en büyük sahne performansıyla kutlayacağız. Aynı akşam megastarımız Tarkan Kordon boyunda İzmirle kucaklaşacak. Bu akşamdan 11 Eylül’e kadar ülkemizin yetiştirdiği çok sayıda sanatçı İzmir’de olacak” dedi.

“BU ÇALIŞMA HAYATTA KALMA MÜCADELESİDİR”

Fuarla eş zamanlı gerçekleştirilecek olan Terra Madre’ye de değinen Soyer, temelinde yeni bir üretim seferberliği olduğunu ifade etti ve “Bugün fuarın yanı sıra İEF’yi dünyanın en önemli gastronomi organizasyonlarından biri olan Terra Madre ile eş zamanlı olarak gerçekleştiriyoruz. Terra Madre Anadolu bizim için sadece bir lezzet fuarı değil. İnsanın yaşamla olan ilişkisini yeniden tarif ettiğimiz, iklim krizi, enerji krizi, gıda krizi, yoksulluk ve savaşlar karşısında kalıcı çözümler ortaya koyacağımız bir ortak akıl hareketi. Bunun somut bir ürünü olan ‘İzmirli’ markamızı kuraklık ve yoksullukla mücadelemizin yepyeni bir aracı olarak dünyaya sunacağız. ‘İzmirli’ ile İzmir’in meralarında üretim yapan çobanlarımızdan aldığımız sütlerden üretilen peynirleri, Türkiye ve dünyanın her yerindeki alıcılarıyla buluşturuyoruz. İzmir’in köylerindeki küçük üreticilerimizi ve İzmir’in üretici kooperatiflerini ihracatçı haline getireceğiz. Milli üretim seferberliği, yine kooperatiflerimizin ürettiği zeytinyağı, tahıllar, baklagil ve üzüm gibi ürünleri de içine alarak büyümeye devam edecek. Terra Madre Anadolu ile başlayan bu çalışmamız, komşusu açken gözüne uyku girmeyenlerin, kendisi ve doğa için aynı anda üretmesini bilenlerin seferberliği, hayatta kalma mücadelesidir” diye konuştu.

“İZMİRLİNİN KİMSEYE EYVALLAHI YOKYUR”

Konuşmasında fuarın misyonundan bahsederken üstü kapalı olarak sanatçı Gülşen’in gözaltına alınıp daha sonra ev hapsine gönderilmesini de eleştiren Soyer, cesaret vurgusu yaptı ve “Tüm dünya kentleri dünyanın en prestijli, en büyük fuarı olan EXPO’ya ev sahipliği yapmak ister. İzmir, 91 yıldır kendi EXPO markasını yaratmış bir şehir. Bu fuar, İkinci Dünya Savaşı yıllarının zor koşullarına rağmen binlerce ziyaretçiyi ağırlamış. İnsanlara umut olmuş. Bu nedenle İEF’yi gelecek nesillere taşımak ve dünyaya çok daha iyi anlatmak bu şehrin Belediye başkanı olarak benim boynumun borcu. Fuarımızın çok önemli bir misyonu daha var. Umudu büyütmek! Bizim elimizin her kımıldayışında, kurduğumuz her cümlede ve yaptığımız her işte başka bir ruh var. ‘Sen başla bitiren bulunur’ diyebilecek kadar cesur olan Hasan Tahsin’in ruhudur. Herkes iyi bilsin ki... Bizim ruhumuz Mustafa Kemal’in ruhudur. Burası, ilk kurşunun atıldığı, kurtuluşun ve kuruluşun başladığı Cumhuriyet şehri. İzmir zaman zaman karamsar, kimi zaman yorgun ve bazen de öfkeli olabilir. Fakat bu akşam, İzmir’in gök kubbesi altında sadece umutlu olmalıyız ve öyleyiz. Çünkü 100 yıl önce bu memleketin kurtuluşunun müjdecisi olan İzmir, kahraman atalarının izinden yürüyerek onların hatırasını yaşatmaya ve yine gelecek kuşaklara umudun lokomotifi olmaya devam edecektir. Çünkü İzmir, 100 yıldır yaşadığı kesintisiz barışın kıymetini bilen, ona namusu gibi sahip çıkan insanların şehridir. İzmir Mustafa Kemal Atatürk’ün zafer destanın ardından kurduğu cumhuriyeti 2. yüzyılında demokrasiyle taçlandıracak olanların şehridir. Çünkü İzmir cesurdur. Sesleri, sözleri ve sanatları engellenmek istediği halde dimdik ayakta durup bizlerle olan sanatçılarımız İzmir’in cesaretinin kanıtıdır. Çünkü İzmir’in ve İzmirlinin hiç kimseye eyvallahı yoktur, olmayacaktır. Çünkü İzmir dayanışmayı en iyi bilen, birbirlerine sevgiyle, hoşgörüyle, şefkatle bağlı insanların şehridir. Gelin, yaşamı daim kılmak ve umudu yaymak için İzmir’in bereket sofrasını büyütelim. Bu toprakların bereketini çoğaltmak ve adil bir şekilde bölüşmek için birbirimize daha da çok kenetlenelim. Sözlerimi, Terra Madre Anadolu’nun manifestosunda tüm Akdeniz dillerinde söylediğimiz şu ifadeyle bitirmek isterim: Yaşam, daima!” ifadelerini kullandı.

TURAGAY: İZMİR’İN KALBİMİZDE AYRI BİR YERİ VAR

Ticaret Bakan Yardımcısı Turagay, konuşmasında İzmir’in ve İEF’nin önemine dikkat çekerken İzmir’in turizm ve ticaret hacmine de vurgu yaptı ve şunları söyledi; “91 yıl dile kolay. Hepimizin gençliğinde İEF açıldığında gazetelerden takip ederdik. Tek kanallı televizyon döneminde kanallardan takip ederdik İzmir denince aklımıza İEF gelirdi. Fuar bizim mirasımız. Bu mirası gelecek yıllara taşımalıyız. Biz bunun için Ticaret Bakanlığı için elimizden gelen yapıyoruz ve yapacağız. Bugün İZFAŞ’a uğradım ve nasıl çalıştıklarını gördüm. Belediye başkanımızın nasıl emek verdiğini ede gördüm. Bu yüzden fuar ve İzmir bizim için çok nemli. 8 bin 00 yıllık bir kent. Dünya kültür mirasına aday olan ve birçok tarihi içinde barındıran kentimiz İzmir. 1 milyonun üzerinde turist gelmiş bu kenti. Yetmez ama. İzmir’imizin çok aha büyük bir potansiyeli var. Terra Madre… Sayın Başkan gayet güzel özetledi. Temiz gıda dedi. Bunun önemli bir motto içerdiğini söyledi. Dünyamız da buna gidiyor. Her geçen gün gıdanın önemini anlıyoruz. Pandemide buna tanık olduk. Geçen sene gıda fiyatlarındaki büyük artışların nelere yol açtığını örmedik mi? Terra Madre bu açıdan bizim için çok önemli. İzmirli Kobilerimiz, çiftçi ve kooperatiflerimiz için de çok önemli Bu nedenle böyle bir etkinliğe sahip olduğu için EİF’yi takkdir ediyoruz. Sayın Bakanımız da burada olmayı çok istiyordu. Ancak bugün ihracat rakamlarını açıkladı. Kendisinin özellikle saygı ve sevgilerin iletiyorum. İzmir’imiz ihracatta da Türkiye’nin 2. En büyük ili Bu sene ilk 8 ayda 9.3 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bizler bu rakamları daha da yukarı çıkarmalıyız. Bizim gastronomi gücümüzü de gösteren önemli bir ihracat kalemini de burada harekete geçireceğiz. 81 ilimiz de güzel ama İzmir’in kalbimizde ayrı bir yeri var.”

KÖŞGER: FUARIMIZ GELECEĞE DAHA SAĞLAM ADIMLARLA YÜRÜYECEKTİR

İzmir Valisi Köşger ise konuşmasında İEF’nin her yıl kendini büyüretek yoluna devam ettiğini ifade ederken gelecek yıllarda daha güçlü fuar mesajı verdi ve “Kökeni Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle toplanan ve İktisat Kongresi’nde ürünlerin sergilendiği İEF’nin şehrimize büyük katkı sunmasını temenni ediyorum. İEF, sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel anlamda da çok önemli bir buluşma kaynağıdır. Fuarımızın tüm misyonlarına katkıda bulunmak için çalışıyoruz. İzmir fuarını yıldan yıla daha iyi noktalara taşıyacağımızdan şüphem yok. Bugün geldiğimiz noktada gerek salgının olumsuz etkilerinin azalması gerek ulusal ve uluslalar arası katılım noktasındaki ilgi açısından İEF’den çok umutluyuz. Umuyorum ki fuar bünyesindeki tüm etkinlikler beklentileri karşılayacak ve hepimizi memnun edecek sonuçlar doğuracaktır. Terra Madre için ayrı bir parantez açmak istiyorum. Slow Food hareketinin kökenlerine bağlı olan bu hareketin kökenlerimizle nasıl uyuştuğunu görmekten mutluyum. Ülkemiz Slow Food’a hiç yabancı değil. Umarım gelecek dönmede kaliteli gıda ve sağlıklı beslenme konusunda yaşanacak sorunların önüne bu şekilde geçmiş oluyoruz. İEF’nin en önemli noktalarından biri de tüm krizlere rağmen serüvenine devam ediyor olması. İnanıyorum ki fuarımız geleceğe daha sağlam adımlarla yürüyecektir” dedi.

CROCE: SİSTEM İYİ YÖNDE DEĞİŞMİYOR

Slow Food International Genel Sekreteri Paolo Di Croce konuşmasında Terra Madre’nin üzerinde dururken sağlıklı gıda hareketine uluslararası büyük paydaşların destek vermesi gerektiğini belirtti ve “Eğer bir şey için teşekkür edecek olursak bu sağlıklı bir şekilde gıda üretimini teşvik eden Terra Madre üreticileri için hep birlikte mücadele etmeliyiz Çünkü dünya ve sistem değişiyor. Ama iyi değil kötü yönde. Bunu hep birlikte değiştirmeliyiz. Bireyler ve yönetimler olarak hep birlikte bu çağrıyı yenilemeliyiz. Toprak anamız için mücadele etmeliyiz. Terra Madre için mücadele etmeliyiz. İklim değişikliği gerçek. Bu yüzden İzmir’in verdiği mücadele nu kadar kıymetli. Bio çeşitlilik için mücadele gerek. Üretimimizin yolu çevreci ve sürdürülebilir olmalı. Bizim Torino’da gıda üretimimizi oldukça iyi. Biz Terra Madre’yi orada yaygınlaştırmak için de çalışıyoruz. Ama bizim çalışmalarımız tek başına yeterli değil. Bu çalışmalar daha da yaygınlaşmalı. Biz Terra Madre’yi çok önemsiyoruz. Bu, bizim neler yapabileceğimiz görebilmemiz açısından çok önemli olacak” diye konuştu.

TESTİ KIRILDI

91. İzmir Enternasyonal Fuarı'nın açılış töreninin sonunda ise katılımcılar, fuarın bereketli geçmesi için testi kırdı. Törenin ardından katılımcılar fuar alanı ve stantları ziyaret etti. Fuarın ilk günü, ziyaretçilerin yoğun katılım gösterdiği görüldü.

Her iki fuar da 11 Eylül tarihine kadar konserler, tiyatro, sinema gösterimleri, sergiler, mutfak şovları spor ve eğlenceli etkinlikleriyle ziyaretçilerini ağırlayacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.