Dolar 32,5698
%0.09
Euro 34,9596
%0.38
Altın 2.425,430
%0.09
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Karakurt’tan AK Partili Pehlivan’a belgeli ‘Meta-Su’ yanıtı

CHP’li Karakurt’tan AK Partili Pehlivan’a belgeli ‘Meta-Su’ yanıtı

Maaşlarının ödenmeyen Menemen Belediyesi’ne bağlı Meta-su şirketi işçileri, şirketin yönetim kurulu başkanı Deniz Karakurt’un yetkilerini Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan’a devretmemesi üzerine şantiyeye alınmamışlardı. Alınan karara karşı direniş başlatan işçilerle görüşen Pehlivan, belediyeye bağlı çalışanlar olmadıklarını ve bu nedenle maaşlarının belediye tarafından ödenemeyeceğini söylemişti. Pehlivan, şirketle belediye arasında bir anlaşma olmadığını da eklemişti. Pehlivan’ın iddialarına belgeli yanıt veren Karakurt, şirketin yüzde 99’unun belediyeye ait olduğunun altını çizerek maaşları 28 yıldır belediyenin ödediğini söyledi.

  • Ege Postası
  • 04.02.2021 - 11:08

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediye Başkanı iken “zimmet ve irtikap” suçlarıyla tutuklanana Serdar Aksoy’un İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasıyla Menemen’de başlayan kaos, belediyeye bağlı şirket olan Meta-Su çalışanlarının maaşlarının ödenmemesiyle devam ediyor.

Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, maaşların ödenmemesinin nedeninin Meta-Su ve Menaş şirketlerinin yönetim kurulu başkanı Deniz Karakurt’un, şirket yetkilerini belediyeye devretmemesi olduğunu iddia etmişti.

Maaşların ödenmesi için şirket yetkilerinin Pehlivan’a devredilmesi hususu Pazartesi günü gerçekleşen Menemen Belediyesi Şubat ayı Olağan Meclis toplantısında gündeme getirilmiş ancak önergeler Millet İttifakı’nın ret oyu kullanmasıyla birlikte oy çokluğuyla reddedilmişti. 

Yetkilerin devredilmemesinin ardından geçtiğimiz gün şirket çalışanları şantiyeye alınmamıştı.

Konuya ilişkin şirket işçilerine açıklama yapan Pehlivan ise, şirketlerin belediye şirketi olmadığını ifade etmiş ve “Siz bizler için dışarıdaki X bir şirketin çalışanı gibisiniz. Biz hiçbir şekilde müdahale edemiyoruz. Menemen Belediyesi’nin Meta-Su ya da Menaş ile yaptığı bir hizmet protokolü yok. Deniz Hanım’ın bahsettiği sözleşme sendikal iş sözleşmesidir. Ben şu an Menemen Belediye Başkan Vekili olarak Meta-Su veya Menaş’a hiçbir şekilde kanunsal yollarla bir para aktaramıyorum. Sizlerin maaşlarının yatırılmamasının en büyük nedeni de bu. Aynı zamanda benim yönetemediğim ve müdahale edemediğim şirketle ilerlememizin mümkünatı yok. Şu anda Menemen Belediyesi’nin çalışanı konumunda değilsiniz. Menaş’ın bütün gelirleri Menaş’a gidiyor. Menaş çalışanlarının maaşlarını kendileri yatırıyorlar. Şu anda banka şifrelerinin tamamı Deniz Hanım’da bütün hesapları o görüyor. Mete-Su’nun da maaşlarını yatırın dedik” demişti.

Pehlivan’ın iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Deniz Karakurt’tan iddialara belgeli yanıt geldi. Belgelere göre; 1 Ocak 2019 tarihinde Meta-Su ile Menemen  Belediyesi arasında toplu iş sözleşmesi yapıldığı ortaya çıktı. Dönemin Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in imzasının olduğu bitiş tarihi ise 31 Aralık 2021.

“META-SU’NUN YÜZDE 99’U BELEDİYEYE AİT”

Pehlivan’ın Meta-Su şirketinin belediyeden bağımsız olduğu iddialarına yanıt veren Karakurt, şirketin belediye şirketi olduğunu altın çizdi ve “Tamamen yalan bilgi. Meta-Su’nun yüzde 99’u belediyeye ait. Belediye şirketi ve tamamen bu amaçla kurulmuş bir şirket. Menaş’ı yüzde 100’ü belediyeye ait. Yani tüm sermayesi belediyeye ait. Hizmeti belediye alıyor. Eğer ki siz bu hizmeti belediyeden almazsanız beş katında farklı bir şirketten alacaksınız. Çünkü norm kadro gereği belediye kendi bünyesine işçi alamıyor artık. Bunu ya 2-3 katı fiyatına özelden dışarıdan alacaksınız ya da kendi kurduğunuz şirketten alacaksınız. Bu birincisi. İkinci husus şu: Ankara ve İstanbul’da bütün şirketlerin yönetim kurulları AK Parti’nin elinde. Onların maaşları ödenmiyor m? O zaman Mansur Yavaş da Ekrem İmamoğlu da çıkarsın bütün işçileri... Böyle saçma bir şey olabilir m? Bugüne kadar 28 yıldır belediye tarafından ödeniyordu Meta-Su’nun maaşları. Meta-su işçiyi temin eder, işçi hizmeti verir, belediye de bunu öder” dedi.

“GERÇEK İŞVEREN SIFATI BELEDİYEDEDİR”

Meta-su ile belediye arasında bir anlaşma olmadığı iddialarının da gerçeği ifade etmediğini belirten Karakurt, toplu iş sözleşmesinin belediye başkanı tarafından yapıldığını hatırlattı ve şunları söyledi; “Elimizde toplu iş sözleşmesi de var ve süresi daha dolmadı. Tamamen kamuoyunu yanlış bilgilendirmek için yapılıyor. Yetkiyi almak için zorbalık. Başka bir şey değil. Toplu iş sözleşmesini belediye başkanı, belediye başkanı sıfatıyla yapmış. Şirket sıfatıyla yapmıyor. Üst işveren yani gerçek işveren belediyedir. Meta-Su taşeron firmadır. Gerçek işveren sıfatı belediyededir. Tamamen yalan bilgi.”

BELEDİYEDEN “MAAŞLARI ÖDEMEYİN” TALİMATI İDDİASI

Son olarak belediyenin Meta-Su’ya kanunolarka para yatıramadığı söylemlerini da yanıtsız bırakmayan Karakurt, belediye tarafından maaşların ödenmemesi talimatı geldiğini belirtti ve “Meta-Su’nun herhangi bir geliri yok. Meta-Su faturayı keser ve belediye de öder. Banka şifreleri olan şirket Menaş ve ben de Menaş’ın maaşını ödedim zaten. Para hazır. Ben Mali Hizmet Müdürü’nü arayıp ‘Neden maaşları ödemiyorsunuz’ diye sorduğumda ‘Bana ödeme diye talimat geldi’ deniliyor” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.