Dolar 32,4983
%-0.13
Euro 34,9502
%0.35
Altın 2.430,310
%0.29
Bist-100 9.809,00
%0.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
‘Bütçe kesin hesabı’ Bayraklı’da ipleri gerdi

‘Bütçe kesin hesabı’ Bayraklı’da ipleri gerdi

Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı Meclis toplantısının ikinci oturumda, 2020 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı görüşmeleri AK Parti ve CHP grupları arasında ipleri gerdi. Bütçe üzerine yapılan tartışmaların ardından bütçe kesin hesabı oy çokluğu ile kabul edildi.

  • Ege Postası
  • 21.05.2021 - 20:55

EGEPOSTASI-  Bayraklı Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısının ikinci bileşimi Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal idaresinde gerçekleşti. 

2020 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabının görüşüldüğü oturumda AK Parti ve CHP arasında ipler gerildi. 

Mecliste okunan bütçe kesin hesabı, Cumhur İttifakı’nın 'ret' oyuna karşın, Millet İttifakı’nın 'kabul' oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

"BİZ YETİM HAKKI YEMEYİZ, YEDİRTMEYİZ"

2020 yılı Mali Bütçe Kesin Hesabı görüşmelerinde CHP grubu adına konuşan CHP Grup Başkan Vekili Cinci Can Polat, “2020 yılı 315 milyon bütçe tahsisi yapılmıştır. 315 milyonluk harcama yapma yetkisi verilmiştir. 2020 yılı 244 milyon harcama gerçekleştirilmiştir. İsteseydik hepsinin harcayabilirdi ancak israftan kaçınarak ihtiyaçları önceleyerek hareket etmiş, ödenekleri etkili ve ekonomik kullanmıştır mal ve hizmet ortasında rekabet ortamı yaratılarak ekonomik şekilde kullanılmıştır. Belediyemizin bütçe uygulaması ve sonuçları denetim komisyonları ile 45 gün boyunca ciddi bir şekilde denetlenmiştir. Kaynakların etkili ve ekonomik olarak kullanılmadığına dair bir sonuç oryaya çıkmamıştır. Belediyemizin bütçesi etkili ekonomik ve bütçeli bir şekilde kullanıldığı oryaya çıkmaktadır. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de kesin hesap komisyonu oluşturulmasını önermiştir. Belediye başkanımızda tamamının muhalefetten olmasını önermiştir. Ama fiiliyata geçmesi mümkün olmamıştır. CHP’liler bilerek yanlış yapmak, yaptırmaz. Biz yetim hakkı yemeyiz, yedirtmeyiz. Yaptığımız her şey kamuoyunun gözü önünde yapmaktayız. Bu yüzden denetlenilmekten çekinmeyiz” dedi. 

SANDAL’DAN AK PARTİ GRUBUNA ‘ELEŞTİRİ’ UYARISI

AK Parti sıralarından gelen sesler üzerine Başkan Sandal, “Eleştirileri yapacaksınız. Sonuç itibarıyla kesin hesap için bizim bu bütçeyi nasıl kullandığımız söz konusu. Bizim de nasıl kullandığımız ortadadır” dedi. 
Başkan Sandal’ın uyarısının ardından sözlerine devam eden Polat, “CHP’liler vatandaşı müşteri olarak görmez. Covid-19 pandemisiyle depremin yarattığı olumsuzluklara rağmen belediyemiz tüm bileşenleriyle ayakta durmuş, tüm olanaklarını vatandaşları için kullanmıştır. Borçlar ödenmiş, alacaklıların ödemeleri yapılmıştır” diye konutu. 

AKTAŞ BAŞKAN SANDAL ARASINDA GERİLİM

AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş ise yapılan açıklamaları eleştirerek, mali bütçe kitapçığında yer alan bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti ve “Pembe tablo çizdiler kendilerine teşekkür ediyorum. Kitapçıkları okudular. 2 yıl oldu; bir tanesi çıkıp deseydi ki bir proje yaptık ya da pazar yeleri için bir şeyler yapıldı deselerdi” dedi.

Aktaş’ın sözleri üzerine konuşan Başkan Sandal, “Bizim grubun anlattığından sanane. Grubu eleştirerek konuşmak olmaz. Bizim söyleyeceğimize karışamazsınız” diye çıkışta bulundu. 

“TOPLAM BORÇ 400 MİLYON”

Sözlerine devam eden Aktaş, “İki yılı doldurdunuz. Burada eleştirdik, sizde eleştirdiniz. Hasan Karabağ döneminden borçlu aldınız dediniz. Bakıyoruz sizden öncedeki dönemde 10 yıl geçmiş, projeler yapılmış. Borçlu yer olabilirsiniz. Ama vaatleri yerine getirmek yerine 238 milyona yükselttiniz. Banka kredilerinin borcunu düşürmüşsünüz ama 5 milyon tasarruf eden belediye başkanından bu borçları sıfırlamanızı beklerdik. İlk 3 ayda 45 milyon borç ödeyen belediyenin tüm borçların bittiğini görmek isterdik. Toplam kısa vadeli borcu 201 milyon TL borç. 2019 yılına göre yüzde 22,5 ilave ettirmişsiniz. Birinci yılın sonunca ise borcunuz 238 milyon TL olmuş. 2020 yılı hesaba baktığınızda borcu 280 milyona çıkarmışsınız. Yüzde 17,5 eklemişsiniz. Yatırım yapmadan borca sokmuşsunuz. Hasan Karabağ döneminden sonra 104 milyon TL’lik artışla, yüzde 60’lik artışla bugüne getirmişsiniz. 55 milyon lira kredi niye verdirdiniz diye eleştirmiştiniz. Siyaset yapmanız gerekiyor tabi. O 55 milyon krediden en azından bir tanesi yapıldı. Görüyorsunuz, size nasip oldu. Siz her sene 50 milyon borçlandırdınız. Bayraklı halkı sizden somut bir şeyler bekliyor. Halk sahada sizden somut bir şeyler bekliyor. Söz verdiğiniz Pazar yerini bekliyor. Çakılan bir tane çivi yok. Mali hesabın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Toplam 12 kişi bu kesin hesabın hazırlanmasında görev almış. Aynı gün göreve başlayıp aynı gün bitende var. 5 müdürümüz bu kesin hesaba bakmışlar. Ama bir yılda 12 kere değişiklik olmuş. Belediyenin Mali biriminin oturmuş olması gerekiyor. Bir birimde 3 kere 5 kere görev değişikliği yaparsanız ondan verim beklemeyin. Bu açıklamış olduğum 280 milyonluk borca Bayraklı şirketlerinin borcu da dahil değil. En son bize belirtilende 105 milyonluk borcu vardı. Belediyenin borcu şirketlerle beraber 400 milyon borcu olmuş oluyor” dedi.

“GELİR GİDERLERDE CİDDİ SAPMALAR VAR”

Bütçe hakkında söz alan AK Parti Meclis Üyesi Özgür Hızal ise kesin hesabın sadece rakamlarla değerlendirilemeyeceğini söyleyerek, “Öyle yaparsanız doğru sonuçlar elde edemeyebilirsiniz. Kesin hesapta harcanan paralar kişisel harcamalar değil, Bayraklı halkı için harcadığınızı düşündüğünüz paralar. Bu kesin hesabi bizi konuşarak değiştirmemiz mümkün değil. Bir bütçe değerlendirmesi yapmayacağız. Biz birçok defa faaliyet rapor görüşmelerinde de eleştirdiğimiz noktalar vardı. 300 milyon gibi ciddi bir bütçesi olduğunu ve bayraklının ciddi sorunlar olduğunu ve belediyenin bunlara değinmesini istedik. Bu sorunlara değinilmediğine değindik. Ama biz bu günü, dünü ve önümüzdeki 3 yılı değerlendiriyoruz. Bütçe hazırlanırken sakat hazırlanmış. Gelirlerde giderlerde çok ciddi sapmalar var. Bu sapmalar pandemiden, depremden kaynaklanıyor diyeceksiniz. Evet, bir takım sapmalar oldu kabule ediyoruz. Ama şimdi bu sapmalar neticesinde yatırımlardan ne kadar kısıldı, sosyal yardımlara ne kadar aktarıldı buna bakmamız gerekiyor. Tüketime dair harcama 18 milyon. Yatırım bütçesi ne kadar? 10 yılda yapılanların çok üstünden yatırım yaptığınızı iddia ediyorsunuz ya bu rakamlar onu gösterecek. Gayrimenkul sermaye üretimi için bütçe olarak 20 milyon ayırmışsınız. Bunun 1 milyon 267 bin kullanılmış. Bütçenizin binde 5’i. Alımlar yapmışsınız, kamulaştırma yapmışsınız. Kamulaştırma miktarı, tüm bütçenin yüzde 1. Ayrılan bütçe 4 milyon iken 2 milyon 600 bin TL kullanmışsınız. 50 bin 216 TL’yi hanelere ayrılan yardımlarda kullanmışsınız. Durum bu. Elbette ki bu kesin hesap yasal anlamda size verilen görevler doğrultusunda hazırlanmış ama bizim eleştirimiz kesin hesabın sadece rakamsal boyutu değil. Bizim eleştirimiz size verilen bütçenin etkin ve ekonomik kullanmamalısı. Günlük faaliyetlerinizi borç üzerinden yapmaya çalışırsanız; Bayraklı halkının ve sizin de bahsettiğiniz çocukların ve gençlerin geleceğine hipotek koymuş olursunuz” diye konuştu. 

“ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMASINI BEKLEMENİZ DOĞRU DEĞİLDİR” 

AK Parti grubu tarafından yapılan eleştirilere cevap veren CHP’li meclis üyesi Cindi Can Polat, “Belediye borçlanıyor dediler. Aksine kesin hesap kitapçığına baktıklarında belediyenin borçlanmadığını, 2 yıldır borç ödediğini görecekler. Bayraklı Belediyesi yapılması gerekenleri imkanları dahilinde yapıyor. Bugün kesin hesabı görüşüyoruz. Ne görüşülür hepimiz biliyoruz. Faaliyeti kesin hesapta görüşemezsiniz. Bayraklı belediyesi 3 tane kreş yaptı ama pandemi nedeniyle açılmadı. Kesin hesap faaliyetin rakamlara dökülmüş halidir. Bütçeye rakamsal anlamda etkin ve verimli halde kullanılmış mıdır, ona bakarız. Ki fazlasıyla öyle kullanılmıştır. Kesin hesapta rakamlarda bir sıkıntı var ise bu konuşulur. Burada faaliyetin görüşülmesi kesin hesap görüşülme tekniğine uygun değildir. Bayraklı Belediyesi’nde icranın başı belediye başkanıdır. Kimle çalışmak istiyorsa çalışsın. Bunu belediye başkanına bırakmak gerekiyor. Pandemi yaşıyoruz, sizde dediniz. Global bir sorun bu. Devlet, kamunun kurum ve kuruluşları neredeyse yatırımlarını durdurdular. Bayraklı Belediyesi’nden şapkadan tavşan çıkarmasını beklemeniz doğru değildir. Ben genel anlamda kesin hesaba baktığımızda bir problem olmadığını görüyorum” dedi. 

"5 LİRALIK İŞİ, 100 LİRAYA YAPTIĞINIZDA BÜYÜK İŞ YAPTIĞINIZI SANIYORSUNUZ"

Başkan Serdar Sandal, “Biz yaptığımız bütçeyi savunacağız, arkadaşlarımızda eleştirecekler. Ama işin aslını matematiksel boyutunu… Siz geldiğinizde 176 milyon borç vardı. Mesela bu iddianın doğru olması lazım. Bu borçların gerçek toplamı 176 milyon muydu? Bunun içinde şirket borçları var mıydı? Yoktu. Şirket borçları yoktu ama siz diyorsunuz ki 176 milyon borcunuz vardı. Totalde biz devraldığımızda toplam 250-260 milyon civarındaydı. Bu şirketlerin vergi borçları, sigortaya olan borçları ve Bayraklı Belediyesi’nin borcu vardı. Bir siyasinin asıl işi bütçededir. Nasıl bir bütçe uygulayacağınızı ve kimden yana uygulaşacağımız önemli. Vatandaştan mı, emekçiden mi, çiftçiden mi, yoksuldan yana mı kullanacağız o önemli. Sizin derdiniz şu; siz 5 liralık işi, 100 liraya yaptığınızda büyük iş yaptığınızı sanıyorsunuz” şeklinde konuştu.  

MANİPÜLASYON VE YARDIM GERGİNLİĞİ

CHP’li Meclis Üyesi Gamze Gül Çamur, AK Parti grubuna yönelik “Manipülasyon yapıyorlar” sözlerine üzerine Hızal, “Bu ifadenin tutanaklardan çıkarılmasını istiyoruz. Manipülasyon denildi. Bizim öyle bir kaygımız yok.

Çarptırmıyoruz. Hane halkına 50 binin üstünde mi yardım mı yaptınız sözüne evet yaptık dedi. Rakamlar ortada” dedi. 

Başkan Sandal, “Siz oradaki yardıma bakmayın. Yardımları nasıl götürdüğümüz, neler yaptığımız halkın iradesinde. Sizin dediğiniz bizim yaptığımızı değiştirmez ki” şeklinde konuştu. 

Hızal ise Sandal’a cevaben, “Bedelsiz nasıl iş yaptırılır şimdi öğretin. Siz öğretmen, biz öğrenciniz değiliz. Siz hangi gerekçe ile hangi işi yaptırdınız nasıl anlatın” diye çıkışta bulundu. 

“BORÇLU ALDIĞIMIZ BELEDİYEYİ BORÇLARINI BİTİRECEĞİZ”

Başkan Sandal ise; “CHP’li belediyelerde hayırsever vatandaşlarımız var. Panikleyecek bir şey yok, bir iddia var. Biz başka mantıkla iş yapıyoruz biz nu paranın fakir fukaranın hakkı olduğu düşünüyoruz. Harcarken itinalı davranıyoruz. Yollarda, hastanelerde büyük rakamlar gözükmekse iş yapıldı sanmıyorsunuz. Bizim geldiğimiz süreçte enflasyon oranı ne, döviz kuru ne, pandemi ne, deprem ne, vatandaşın içinde olduğu durum ne, Bayraklı halkının durumu ne? İleriye dönük nasıl vizyon kurulur? Biz bu süre zarfında borçlu aldığımız belediyeyi borçlarını bitireceğiz. Finansal yapımızı güçlendireceğiz, sonrada işlere başlayacağız. Bauda doğru ve iyi bir iş yapılmış. Bu kentin 5 yıllık işleri plan çerçevesinde yapılmış. Herkesin kendine ait bir yöntemi vardır. Bir yere kreş yapacaksak kültür merkezi yapacaksak bunun resmi prosedürü var. 300 aileye sistematik yardım ediyoruz. 300 aileye beyaz eşya seti dağıttık. Depremde; enkazdan çadır sürecinden eve yerleşme sürecine kadar beyaz eşya setini veren bir belediye var. Biz Bayraklı Belediyesi olarak gelen yardımları koordinasyonunu doğru yapmışız” ifadelerini kullandı. 

“YARDIMLARI SPOR SALONUNDA SULAR ALTINDA ÇÜRÜTTÜNÜZ”

AK Partili Aktaş deprem sonrası gelen yardımlar hakkında, “Deprem gelen için gelen yardımları spor salonunda sular altında çürüttünüz. Spor salonuna koymasaydınız, sel olacağını tahmin etmeniz gerekirdi” dedi.

“NE ANLATSAK ANLAMIYORSUNUZ”

Eleştirilerin ardından son olarak konuşan Başkan Sandal, “Sizin mantığınız bu işte. Sel oldu ve bu yüzden bazı şeyler oldu. Sel bir doğal afet değil mi? Salonu içinde faaliyet vardı o yüzden aşağısına koyduk. Bunu nereden bilebilirdik. Her şey kontrol altında. 70 milyon kredi de ödemedik değil mi? Biz ödemedik siz ödediniz değil mi? Ne anlatsak anlamıyorsunuz. Arkadaşlar kulaklarını ve gözlerini kapatmışlar. Bayraklı Belediyesi’nin kamuya ve şirkete ait borçlarını bir yere bırakırsanız 30 milyona yakını kredi, geriye kalan borcumuz 40 milyonu geçmez” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.