Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Koştu’dan ‘Millet Bahçesi’ için Büyükşehir’e dava çağrısı: Kaderi 'Basmane Çukuru'yla aynı olmasın

Başkan Koştu’dan ‘Millet Bahçesi’ için Büyükşehir’e dava çağrısı: Kaderi 'Basmane Çukuru'yla aynı olmasın

Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Bergama’da 57 bin metrekarelik alanda hayata geçirilmek istenen ancak 86 esnaf, İzmir Büyükşehir Belediyesi, meslek odalarının açtığı davalar nedeniyle “yürütmeyi durdurma” kararı verilen Millet Bahçesi için Büyükşehir’e çağrıda bulundu. İzmir’in kangren haline gelmiş projelerinden olan 'Basmane Çukuru' örneğini veren Başkan Koştu, “Buranın kaderinin 'Basmane Çukuru' ile aynı olmasını istemiyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 02.02.2022 - 18:26

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Geçtiğimiz yıl Bergama'da 14 Eylül Stadyumu'nu da içerisine alan ve 51 bin 569 metrekarelik alana yapılacak olan 'Millet Bahçesi Projesi'nin planlarının tamamlanması, kentte tartışmaları da beraberinde getirmiş ve TMMOB’ye bağlı odalar ve Büyükşehir Belediyesi’yle Bergama Belediyesi’ni karşı karşıya getirmişti.

Alanın Millet Bahçesine dönüştürülmesi için hazırlanan planların askıya çıkarılmasının ardından tartışmalı planlara bölgede faaliyet gösteren 86 esnaf, İzmir Büyükşehir Belediyesi, meslek odaları ile yurttaşların da itiraz etmiş ve konu yargıya taşınmıştı. Yargı hamlesinin ardından ise hukuka ve mevzuata aykırı bulunduğu gerekçesi ile  5. İdare Mahkemesi 14 Eylül Stadı’nın yıkım ihalesi için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Yaşanan süreçte Bergama'daki sorun bir türlü çözüme kavuşamazken Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu 14 Eylül Stadı'nda basın mensupları ile bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Göreve geldikleri günden bu yana Bergama’yı değiştirmek adına birçok projeyi hayata geçirdiklerini aktararak açıklamasına başlayan Başkan Koştu, Millet Bahçesi için açılan davaların hizmetlerini engellediklerini belirtti ve “Bizim bir sloganımız vardı: 2019 yılında Bergama’ya gelen bir kişi 2024’te Bergama’yı tanıyamayacak. Bergama’nın bütün sorunlarımı çözmeye talip olduk. Bununla ilgili de çok hızlı bir çalışma başlattık. 2020 ve 2021 pandeminin gölgesinde geçti. Yine İzmir depremi birçok değişikliklere yol açtı. Birçok değişiklik işlerimizi kolaylaştırmadı zorlaştırdı. Ama biz her zorluk içinde bir kolaylık olduğuna inanıyoruz. İçinde bulunduğumuz mekan çok büyük anlam ifade ediyor. Burası 14 Eylül Stadyumu ve hemen yanında Bergama’nın en eski parkından olan Çamlı Park var. 57 bin metrekarelik önemli bir rekreasyon alanı. Biz bu projemizi 2019 seçimlerinden önce halkımıza duyurduk. Bu kabul gördü. Vatandaşlarımız bize inandı ve oy verdi. Çünkü bunu daha önce 2 defa seçim projelerine koymuş olan kişiler bu projeyi gerçekleştiremedi. Hatta 3. seçimde de tekrar aynı projeyi broşürlerine kopyala-yapıştır koydular. Ama vatandaş bu sefer onlara inanmadı. Bize inandı. Şehrin merkezinde 57 bin metrekarelik alanı yeşil alana çeviriyoruz. Burası Millet Bahçesi konseptinde çok güzel, Bergamalı hemşerilerimizin dinleneceği bir proje. Bu projede sosyal donatılar, ticari, yeşil ve spor alanları var. Bu projeye başlarken kimseyi dışlamadık. Herkesin fikirlerini aldık. STK’ları çağırdık ve fikirlerini aldık. Esnaf odalarımızı çağırıp fikirlerini aldık ve not ettik. Meclise grubu bulunan partileri ve ilçe başkanlarını çağırdık. Hepsiyle tek tek görüştük. Mimarları, mühendisleri ve şehir plancılarının fikirlerini aldık. Geçen 2,5 yıllık süreçte bu projeyi olgunlaştırdık ve yapım aşamasına geldik. Yapım aşamasına geldiğimizde bazı sorunlarla karşı karşıya kaldık ve hala bu sorunlarla uğraşıyoruz. Buranın mülkü alındı. Buranın mülk değeri 100 milyon. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı TOKİ marifetiyle üzerine 80 milyonluk proje yaptı.  Bu rakamlar bir ilçe belediyesinin bir büyükşehir belediyesinin yapacağı kolay rakamlar değil. Biz burayı aldıktan sonra projelendirme safhası 1 yıl sürdü. İhale aşamasına geldik ve tamamladık. İhale aşamasından sonra da yapım işi kaldı. Ama bundan sonra karşımıza çok farklı şeyler çıktı. Bu projeyle ilgili gözünün üstünde kaşın var davaları açıldı. Biz bu davalar karşısında mağduruz. Burada 2,5 yıllık emek ve bunun sonunda Bergamalılara kazandıracağımız projede bizler maalesef durmuş durumdayız. Tabii ki hukuka olan saygımız sonsuz. Biz buraya gökdelen, AVM yapmıyoruz bir yeşil alan projesi yapıyoruz. ‘Kimseyi mağdur etmeyeceğiz’ dedik. Ama tabii ki bazı planlarda değişiklik olabilir. Biz bunu yapmak zorundayız. Tam da bu aşamada açılan davlar bu projenin durmasına sebep oldu” dedi.

“KÜÇÜK OLSUN BENİM OLSUN DİYE DÜŞÜNENLER BERGAMA’YA KAYBETTİRİYORLAR”

Davaya ilişkin sunulan gerekçelerin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Başkan Koştu, “‘Esnafı dışarı atıyorsunuz’ dediler. Bunu milletvekilleri söyledi. Öbür tarafta Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer. ‘Hepsi yeşil alan olsaydı itiraz etmezdik’ diyor. E kime inanalım? Bir tarafta hepsi yeşil alan olaydı itiraz etmezdik diyen bir büyükşehir belediye başkanı diğer taraftaysa milletvekilleri esnafı sokağa attın diyor. Hayır. Biz esnafa ticari alan oluşturduk. Şu anda mevcut alanım 2 katı büyüklüğünde ticari alan açtık. Ama bunların hepsini yalan siyasetle boşa çıkarmaya çalışıyorlar. Bergama'nın geleceği bazı siyasi emelleri uğruna Bergama’da küçük bir grup heder ediliyor. Böyle bir projeyi heder etmesinler. Şu an açılan davalar yüzünden esnaf için açacağımız alanın yapımına da başlayamıyoruz. Esnaf çarşısı dediğimiz alan var, onu da oluşturamıyoruz. Artık özel ve şahsi istekler başladı. Bergama'nın isteği ve talebi ne olacak? Biz herkese yer gösteriyoruz. Bir önceki yönetim kira kontratına bir madde eklemişti. Hiçbir gerekçe göstermeden kiracı proje olacağı zaman burayı terk etmek zorunda demişti. Biz Bergamalının hakkını da düşündük. Siyaseten küçük olsun benim olsun diye düşünenler Bergama’ya kaybettiriyorlar. Biz büyük olsun diyoruz. Bergama’nın olsun. Herkese alan açıyoruz” diye konuştu.

“ESNAFIMIZIN ELİNİ AYAĞINI BAĞLADILAR”

Açılan davalar konusunda isim vermeden Büyükşehir ve TMMOB’ye davaları geri çekmeleri çağrısında bulunan Başkan Koştu, “Bu alanın bir an önce ayağa kalkması gerekiyor. Biz hukuki mücadelemizi vereceğiz. Tabii ki savunmalarımız yaptık. Proje üzerinde gereken açıklamaları yaptık. Bizim bu bölgede yaptığımız Bergama’ya yeni bir yüz oluşturmak. İki dönemdir yapamadıkları şeyi biz yapıyoruz diye mi çekiniyorlar? Bunu yapıyoruz diye mi bu engellemeler? Hukuku maalesef bu işlere alet ediyorlar. Nasıl alet ediyorlar? Bizim için süre çok önemli. Ülkemize hizmet etmek için zamanla yarışıyoruz. Verdiğimiz sözleri yerine getirmek ve sözünü verdiğimiz projeleri yapmak için gece gündüz çalışıyoruz. Vazifemizi, sorumluluğumuzu biliyoruz. Ona göre hareket ediyoruz. Bizde seçim broşürüne yaz sonra da çekmeceye koyup sakla yok. Biz her gün tek tek projelerimiz üzerinde nasıl yapabilirizin peşindeyiz. Geldiğimiz bu noktada küçük bir grubun açtırmış olduğu, esnafımızı da alet ettiği davlarla esnafımızın da elini ayağını bağladılar. Şu anda esnaf çarşısı bu açılan davalardan dolayı başlayamıyor. Üç, dört aydır bunlarla ilgili davalarla mücadele ediyoruz. Tabi ki herkes hukuka uymak zorunda. Bizler de şu anda sonuçlarını almayı bekliyoruz. Elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyoruz. Bizler Bergama’nın büyümesini, gelişmesini ve değişmesini istiyoruz. Bunun önünde nasıl olursa olsun engel varsa bu engelleri de birer birer hukuk devleti çerçevesinde engelleri aşarak bu projeleri hayata geçireceğiz ve Bergamalıların hizmetine sunacağız. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ben buradan bir kez daha sesleniyorum; açılan davalardan vazgeçmelerini öneriyorum. Bergama’da kişisel, siyasi emeller üzerinden lütfen siyaset yapmasınlar. Biz siyasetimizi hizmet üzerinden yapıyoruz. Ürettiğimiz hizmet üzerinden de siyasi olarak karşılığını bekliyoruz. Ama bu proje ne olursa olsun Bergamalının 25 yıldır beklediği bir proje. Artık sona gelindi. Her şey tamamlandı. Bu gibi engellemeler yüzünden ilerleyemiyoruz. Bunların bir an önce giderilmesi sağlanacaktır. Bergama kazansın istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KİMSENİN NİYETİNİ OKUYAMAM”

 “Siz CHP’li bir belediye başkanı olsaydınız süreç yine böyle mi işlerdi” sorusunu yanıtlayan Başkan Koştu,  “Ben kimsenin niyetini okuyamam. Onlar adına cevap veremem. Ben bu konuyu Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı ile birkaç defa davalar açılmadan önce görüştüm. Buranın projelerini kendim Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda açıkladım. Projeleri açtım tek tek gösterdim. Ama karşılık bulmadı. Ama kendi iradesi içerisinde ama başka siyasi baskılar içerisinde o davalar açıldı. Ben diyorum ki bu davlardan vazgeçilsin, Bergama bir an önce bu hizmete kavuşsun” dedi.

"ÇAMLI PARK'I AYIRMAK SÖZ KONUSU DEĞİL"

Millet bahçesi projesinin durması halinde Çamlı Park'ın da yapımının duracağını belirten Koştu, "Bu proje durursa tamamen duru. Çamlı Park'ı ayırmak mümkün değil. Biz orası atıl duruyor diye buraya dahil etmişti. Bu projeyi gerçekleştirirken de cebimizden 1 kuruş para çıkmıyor. Yapım bedeli buranın 80 milyon TL. Biz buranın mülkünü Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan alıp Bergama Belediyesi'ne kazandırdık. Bu proje bugün yapımına başlansa 2023 yılında hizmete alınacaktı. Ancak hukukun ne karar vereceğini bilemeyiz herkes hukuki kararlara uyacak" diye konuştu.

"TEK MAĞDUR PROJE DURDUĞU İÇİN BERGAMALI"

Bergama'da yapılması planlanan projenin diğer projelerden farkı olduğunun altını çizen Başkan Koştu, emsal konusunda yaptıkları değişiklikten bahsetti ve"Biz bu arkadaşlarla defalarca görüştük. Hiçbir millet bahçesinde olmayan bazı şeyler burada yapıldı. Emsal 0,5'den 10'a çıkardık. Bunlar içinde defalarca Ankara'ya gidip geldim. Bazı şeyleri tabiri caizse deldik. Bizim buradaki amacımız tamamen ticari bir alan oluşturmak değil. Bizim amacımız halkın faydalanacağı bir proje oluşturmak. Biz herkese alan açtık burada. Kimse burada mağdur değil. Tek mağdur proje durduğu için Bergamalı" ifadelerini kullandı.

“HİZMETTEN RAHATSIZLIK DUYMASINLAR”

Projenin isminin 'Millet bahçesi' olduğu için mi bu tarz bir engellemenin olduğu yönündeki soruya da yanıt veren Koştu, şunları söyledi; "Cumhurbaşkanımız geniş vizyonu sayesinde millet bahçesi tüm ülke genelinde başlatıldı. Böyle bir projeyi gerçekleştirmekten gurur duyuyoruz. Bundan rahatsızlık duymasınlar. Hizmetten rahatsızlık duymasınlar. Sizin yapacağınız yeşil alandan güzel bir projeden neden rahatsızlık duyuluyor?"

“UMARIM KADERİ AYNI OLMAZ”

İzmir'in kalbinde kangrene dönen ve vatandaşlar arasında Basmane Çukuru olarak bilenen alanda yaşanan sürecin Bergama'da da yaşanmasını istemediğini belirten Başkan Koştu, "Umarım konuşmayız. Buranın kaderinin Basmane Çukuru ile aynı olmasını istemiyoruz. Hizmet anlamında düşünülürse problem olmaz. Ancak hizmet anlamında düşünülmesi gerekir" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.