Dolar 32,5039
%0.29
Euro 34,5557
%0.18
Altın 2.500,670
%0.7
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Gümrükçü’den yurt dışı kredi yorumu: Dış borçlanma desteklenmeli

Başkan Gümrükçü’den yurt dışı kredi yorumu: Dış borçlanma desteklenmeli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çiğli Tramvayı temel atma töreninde yurt dışı kaynaklı kredi bulma konusundaki ifadeleri ülke gündeminde yeni tartışmalarının kapısını aralamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, tüm kredilerin hazine ve tarafindan onaylanması gerektiği hatırlatmasını yapmıştı. Konuya ilişkin konuşan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, yurtdışı kredilerinin ülke ekonomisini canlandırıcı etkisi olduğuna dikkat çekti ve “Tramvay ve bu tarz yatırımlar, kendi iç kaynaklarımızla değil de uzun vadeli ve düşük faizli dış kaynaklarla edinilmesi aslında milli bir görev. Yani Türkiye'nin ekonomisine yabancı kaynak sokmak ekonomiye de faydası olan bir çalışma. Bu bağlamda hem yerelde hem de genelde desteklenmesi gereken bir çalışma olduğunu düşünüyorum” dedi.

  • Ege Postası
  • 05.03.2021 - 17:41

EGEPOSTASI- Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü TV35 ekranlarında yayınlanan Kent ve Siyaset programında Kutluhan Nesil’in sorularını yanıtladı.

Çiğli’de iklim krizi odaklı projeler hakkında bilgi veren Başkan Gümrükçü,  iktidara giden yolda dikkat edilmesi gereken noktaları da yerel yönetim çerçevesinde yorumladı. Başkan Gümrükçü, partide tipleşmenin önemine vurgu yaptı.

“SÜNYANIN EN BÜYÜK GERÇEĞİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ”

İlçede, iklim değişikliği ve dirençli kent odaklı bazı projelerin hayata geçildiğini ifade eden Başkan Gümrükçü,  “Öncelikle hangi çağda yaşadığımızın tespitini yapmamız lazım. Dünya ve İzmir nereye gidebilir ve Çiğli bunun içerisinde nasıl bir önem taşıyor? Dünyanın en büyük gerçeği iklim değişikliğinin artık bir an önce müdahale edilmesi gereken küresel bir kriz olması. Buna İzmir özelinde bakarsak bu bölge bir deprem bölgesi. 30 Ekim depreminde de gördük ki hem Türkiye'nin hem de İzmir'in en büyük sorunlarından biri deprem. Buna pandemiyi, son yaşadığımız hortum, tsunami gibi konuları a dahil edersek ortay şöyle bir tablo çıkıyor: Büyükşehir Belediye Başkanımızın da ifade ettiği gibi önceliğimiz bu tür doğal olaylara karşı dirençli bir kent inşa edebilmek. Ama ondan önce de bütün bunları tahlil eden ve önceden önlem alan bir yerel yönetim ve sivil toplum organize edebilmek. Birinci önceliğimiz bu. O anlamda bünyemizde bir İklim Değişikliği Müdürlüğü oluşturduk. Dirençli kent oluşumuyla ilgil bir çalışma başlattık, yapı stoku inceleme güncellenmesiyle ilgili İnşaat Mühendisleri Odası’yla, zeminin incelenmesi için Jeoloji Mühendisleri Odası’yla ve aynı zamanda bütün bunlar bilim çerçevesinde ele alabilmek için Katip Çelebi Üniversitesiyle ve tabii ki de AFAD, Kaymakamlık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yol haritası çizme çalışmaları sürdürüyoruz. Bütün bunları dijitalleşme atağı ile birleştiriyoruz” dedi.

“ÜLKE EKONOMİSİNE YABANCI KAYNAK SOKMANIN EKONOMİYE FAYDASI VAR”

İzmir’in raylı sistemli ulaşımı konusunda önemli atılımlarından biri olan Çiğli Tramvayı’nı temel atma töreni geçtiğimiz ay CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleşmişti. Başkan Gümrükçü, tramvay projesinin hem fosil yakıt tüketimine olumlu etki sağlayacak hem de ulaşım yönünde ciddi oranda bir avantaj sağlayacak bir proje olduğunu söyledi. Temel atma töreninde Kılıçdaroğlu’nun kaynak bulma konusunda kullandığı ifadeler ülke gündeminde uzunca bir süre konuşulmuş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sözlere tepki göstermiş. Başkan gümrükçü, yaşanan olayların ardından kaynak bulma sıkıntısı yaşama endişelerinin olup olmadığı konusunda ise şunlar söyledi; “Biz bir ilçe belediyesiyiz. Bizim ekonomimiz belli. Belediyemizin 200-250 milyon civarında bir bütçesi var. Konu ulaşım olduğu için bu tarz yatırımlar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görev alanında. Onu da ya kendi öz kaynaklar ya da yurt dışı kredilerle çözme noktasında. Bu dönemde öz kaynaklarımızın sıkıntılı olduğunu düşünürsek uluslararası krediler, hem yabancı sermayenin Türkiye'ye girişi hem de daha ucuz borçlanma anlamında ciddi bir seçenek.  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, büyükşehirin ekonomisi anlamında Aziz Kocaoğlu’ndan iyi bir miras aldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşların AAA notları alan büyükşehir belediyemiz diğer bütün büyükşehirlerden daha iyi bir durumda. Dolayısıyla tramvay ve bu tarz yatırımlar, kendi iç kaynaklarımızla değil de uzun vadeli ve düşük faizli dış kaynaklarla edinilmesi aslında milli bir görev. Yani Türkiye'nin ekonomisine yabancı kaynak sokmak ekonomiye de faydası olan bir çalışma. Bu bağlamda hem yerelde hem de genelde desteklenmesi gereken bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızla olan görüşmesinden sonra İzmir ve Çiğli halkına kolaylık yapacağını düşünüyorum.”

“TEK TİPLEŞME SAĞLAYABİLİRSEK BAŞARI GELİR”

Fikret Bil’nın yazdığı CHP Nasıl İktidar Olur kitabı üzerinden CHP’nin iktidara giden yolu üzerine de değerlendirmelerde bulunan Başkan Gümrükçü, “Yakın zamanda kendisiyle online bir söyleşi de gerçekelştiridk ve kamuoyuyla CHP’nin iktidar olmasına ilişkin görüşlerimi paylaşma fırsatını buldum. Fikret Bila, CHP’nin iktidar olmasına yönelik faydalı olabileceğini düşündüğü fikirlerini bir kitapta toplamış ve bizim için de faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir tartışmaya imza attık. Zaten kensisi bize 100 kitap imzalayıp verdi arkadaşlarımız şu anda okuyor. İşin özeti şu: Türkiye’de genelde iktidar olamıyorsanız yerelde iktidar olduğunuz yerlerde yaptığınız çalışmalarla Türkiye’yi nasıl farklı bir noktaya taşıyabileceğinizi vatandaşa göstermek zorundasınız. Bunun için de bir parti disiplini içerisinde hareket edip bir takım oyunu oynamak zorundasınız. ‘Benim şöyle bir projem var.’, ‘Benim şöyle bir yoğurt yeme biçimim var.’ gibi yaklaşımlar parti disiplini içerisinde geçersiz olan yaklaşımlar. Geçmişte böyle olumsuz örnekler vardı ama özellikle 2019 seçimlerinden sonra CHP Genel Merkezi u işi üzerine daha sıkı eğilmeye başladı. Belediye başkanlarıyla birkaç toplantı yaptı, onlara ödevler hazırlamaya başladı. Hatta belediye başkanları yuvarlak masa etrafında nasıl daha başarılı belediyecilik yapılırı tartıştık. Bunu soncunda da çeşitli çalışma ve projeler ortaya çıktı.Bu dönemde CHP, benim gibi yerel yöneticileri bir araya toplayarak onlarla bir disiplin sürecini başlatarak parti politikası, partinin verdiği görevlerin hayata geçirilmesi konusuna eğildi. Bütün belediyeler arasında hem hizmet hem de konu başlığında tek tipleşme sağlayabilirsek başarı gelir diye düşünüyorum. Arkadaşlar kitabı okuduktan sonra Çiğli özelinde şöyle bir şey yapacağız: 100-150 civarı partiye emek vermiş kanaat önderi, delege, eski yönetici arkadaşları toplayıp onlardan yuvarlak masalar oluşturacağız ve ‘CHP’li belediyelerden hangi hizmetleri bekliyorsunuz’ konusunu tartışacağız. Sonrasında ‘CHP’li yerel yönetimlerden parti örgütü ne bekliyor’ adında bir kitapçık hazırlayacağız. Bu bizim yol hariamızın çizen ana dökümanlardan biri olacak. Eğer kabul ederlerse aynı işlemi Millet İttifakı içindeki diğer partilerle de birlikte yapacağız. Bu şekilde bize oy verenlere daha iyi hizmet veririz diye düşünüyorum. Elbette ki rozetimizi çıkardık ama parti aidiyetimiz, parti programına ve ideolojisine bağlılığımız devam ediyor. Eğer ki biz o hassasiyeti gözeterek hizmet edersek yaptığımız hizmetin Türkiye'deki demokrasi mücadelesine de katkısı olur diye düşünüyorum” dedi.

“GENEL SEÇİMDE TÜRKİYE’DE BİR İKTİDAR DEĞİŞİKLİĞİNİ GÖZLEMLEYECEĞİZ”

CHP’nin yerel seçimlerde gösterdiği başarının iktidar olma yolunda olumlu etkileri olacağını ifade eden Başkan Gümrükçü, “Tabii ki Cumhurbaşkanlığı Sistemi, ittifaklara verdiği izinle yüzde 50+1 oyla sonucun  belirlenmesiyle, aslında geçmişte muhalefette olan ve kendini iktidar olarak göremeyen birçok siyasi partiye iktidar ortağı olma şansı tanıdı. Muhalefetin geliştiği ve ittifakların yapıldığı bu şartlarda herkes kendini her an iktidarda bulabilir. CHP, özellikle büyükşehirleri kazandıktan sonra iktidara çok daha yakın. Ben umuyorum ki ilk genel seçimde Türkiye’de bir iktidar değişikliğini gözlemleyeceğiz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.