Dolar 32,4522
%-0.11
Euro 34,7352
%-0.68
Altın 2.436,040
%-0.01
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. Gün’de gündem Büyükşehir CHP Grup Başkanvekilliği seçimi.... Umutoğulları: Gümrükçü'nün çıkışı ihtiyaçtan

8. Gün’de gündem Büyükşehir CHP Grup Başkanvekilliği seçimi.... Umutoğulları: Gümrükçü'nün çıkışı ihtiyaçtan

Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyük İzmir’de yayınlanan 8. Gün programında Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekilliği seçiminde aday olacağını açıklamasıyla ilgili konuştu. İzmir Büyükşehir Meclisi’nde AK Parti’nin etkili muhalefetine karşı CHP grubunun zayıf kaldığının altını çizen Umutoğulları, “Gümrükçü belki de bir ihtiyaç olduğu için ve buna dikkat çekmek için bu açıklamayı yaptı” dedi. Umutoğulları ayrıca “Tunç Soyer’in, Gümrükçü’nün bu açıklamasından rahatsız olduğunu biliyorum” diye ekledi.

  • Ege Postası
  • 18.02.2022 - 18:03

EGEPOSTASI – Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyük İzmir’de yayınlanan 8. Gün programında Refik Pak’la birlikte İzmir siyasetindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Umutoğulları Nisan ayında yapılacak İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Grup Başkanvekilliği seçiminde CHP’den aday olacağı konuşulan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün adaylık açıklamasını değerlendirdi.

Umutoğulları’nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“CHP GRUBUNUN TARTIŞMALARI HAVADA KALIYOR”

“Utku Gümrükçü niye bu çıkışı yaptı? İzmir’de AK Parti muhalefette olan, daha büyükşehir belediye ile ilgili eleştirilerle daha çok ses getiren, medyada daha çok yer bulan bir parti. AK Parti’nin muhalefetine CHP cephesinden özellikle İl Başkanı ve Milletvekillerinin sessiz kaldığı gibi Büyükşehir meclislerindeki tartışmalarda da CHP Grup Başkanvekillerinin ve Sözcülerinin konuşmaları havada kalıyor. Etkili olmayınca Grup Başkanvekilliği ya da Grup Sözcülüğü önemli bir durum aldı. 

“SOYER’İN RAHATSIZ OLDUĞUNU BİLİYORUM”

Bir belediye başkanının bir anda ‘Ben grup başkanvekili olmak istiyorum’ demesi Büyükşehir cephesinde tartışma konusu oldu. Bir talebi var başkanın. Ben belediye başkanı olsam böyle bir şeye girmem. Büyükşehir Belediye Başkanı ya da İl Başkanı’nın içinden doğru adayı çıkaracağını düşünüyorum. Utku Gümrükçü çok zeki bir siyasetçi. Hem Büyükşehir Belediye Başkanı hem İl Başkanı ‘İnsiyatif kullanmıyoruz’ dediğinde ‘Ben aday olmak istiyorum diyecek bir siyasetçi değil. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, Gümrükçü’nün bu açıklamasından rahatsız olduğunu biliyorum. Geçen seçimde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un yine böyle bir grup başkanvekilliği seçiminde Büyükşehir’in çalışmak istediği kişiyle çalışmak gibi bir hakkı olduğunu söylemişti. Dolayısıyla tüm belediye başkanları da aynı görüşte. Murat Aydın’la (İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi) görüştüm ‘Böyle bir talebim yok ama görev verilirse seve seve kabul ederim’ dedi. Bunu CHP içerisinde kaos varmış gibi yorumlamak etik olarak doğru değil. 

“DELEGE SEÇİMLERİNDE DEKLARASYON YAYINLAYANLAR ŞİMDİ NEDEN SESSİZ?”

Bu tartışmalar Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in siyaseten ne kadar yalnız olduğunu ortaya koyuyor. Utku Gümrükçü açıklama yaptığında CHP içerisinde Tunç Soyer’e yakın bir ismin hemen çıkıp açıklama yapması gerekir. Bir ilçe belediye başkanının önce kendi ilçesiyle ilgilenmesi gerektiğini, Büyükşehir Belediye Başkanının bu konuda seçici olması gerektiğinin belirtileceği yazılı bir deklasrasyon yayınlanması gerekirdi. Rıfat Nalbantoğlu (CHP PM Üyesi), Mustafa Özuslu (İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Birinci Başkan Vekili) ya da başka isimler bu açıklamayı yapabilirdi. Bu isimler CHP’nin 2019 delege seçimlerinde mavi liste diye bir deklarasyon yayınlamadı mı. Delege seçimleri için deklarasyon yayınlarken şimdi neden sessiz kalıyorlar? Büyükşehir Belediye Meclisinde AK Partili meclis üyelerinin bu kadar yıldızının parlamasının tek sebebi bu muhalefetsizlikten oluyor. Tunç Soyer’i ya da belediyenin icraatlarını savunması gereken CHP meclis grubunun zayıf olmasından kaynaklanıyor. 

“BİR BELEDİYE BAŞKANI BUNU NİYE GÖZE ALIR?”

Gümrükçü’nün açıklamasını ilk duyduğumda ‘Çiğli’de başka sorunlar var kendi belediyesinde kalsa daha iyi olur’ demiştim. Daha önceki programlarımızda AK Partili siyasilerle kurduğu iyi ilişkileri konuşmuştuk. Aynı Belediye Başkanı Grup Başkanvekili olursa hükümetle olan arasındaki ilişki güzel gidebilir mi? Seçilirse Utku Gümrükçü için hiçbir şey eskisi gibi olmaz. Aynı meclis üyeleriyle tartıştığında bunun etkisi Çiğli’ye de olacak. Bir belediye başkanı bunu niye göze alır? Belki de bir ihtiyaç olduğu için ve buna dikkat çekmek için yaptı. 

“BAZI GAZETECİLER KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR”

‘CHP’de çatlak derinleşiyor, kutuplaşmalar arttı, 'Soyer ve Özkan'ın 'Grup Başkanvekilliği' kapışması' gibi yazılar ve söylemler var. Benim hem İl Başkanına, hem de Büyükşehir Belediye Başkanı’na nacizane önerim şudur: Bu yazılan yazılar, yorumlar CHP içerisindeki çatlağı derinleştirmek için yapılan yorumlar. Bazı gazeteci arkadaşlarımız krizi derinleştiriyor. Akıllı siyasetçinin buna dikkat etmesi gerekir. Çiğli Belediye Başkanı’nın da Büyükşehir Belediye Başkanı olmak için gözünü karartacağını düşünmüyorum. Ben hem Büyükşehir Belediye Başkanının, hem de İl Başkanının alacağı kararın dışında hareket edeceğini düşünmüyorum." 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.