Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Sandal’dan Dağ’ın ‘proje’ sözlerine çarpıcı yorum: Sorunları gönderelim çözülüyor mu çözülmüyor mu?

Başkan Sandal’dan Dağ’ın ‘proje’ sözlerine çarpıcı yorum: Sorunları gönderelim çözülüyor mu çözülmüyor mu?

Son günlerde İzmir’de “Merkezi iktidar İzmir’e yatırım yapmıyor ve yatırımları engelliyor” tartışmaları hareketlenirken tartışmaların odak noktası depremzedeler ve sorunları oldu. Yatırım tartışmalarına ilişkin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, bekleyen proje olmadığını belirtir etmiş ve talebi olan yerel yöneticilerin kendisine gidebileceğini söylemişti. Konuya ilişkin konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, depremzedelerin bekleyen birçok talebinin olduğuna dikkat çekerken Dağ’ın sözlerine karşılık, “Biz bir özel kalem müdürü getirebilmek için bile 1,5 yıl bekliyoruz. Neyin yatırımını yapacaklar! Ellerini tutan mı var?  Sorunlarımızı yazalım, gönderelim. Çözülüyor mu çözülmüyor mu” dedi.

  • Ege Postası
  • 18.02.2022 - 14:21

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir siyaseti bir süredir iktidarın İzmir yatırımları tartışmalarıyla çalkalanıyor.

İzmir’de iktidar olan CHP, İzmir’in devlete verdiği vergiler bazında değerlendirildiğinde merkezi iktidardan çok küçük bir pay aldığını söylerken, yatırımlar konusunda da İzmir’e negatif ayrımcılık yapıldığını sıkça dile getiriyorlar.

Öte yandan; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Buca Metrosu temel atma töreninde kullandığı ifadelerle yatırım tartışması yeniden alevlendi. Başkan Soyer, törende yaptığı konuşmada, “Buradan Ankara’ya seslenmek istiyorum. İzmir bu ülkede değil mi? İzmirliler bu ülkenin vatandaşı değil mi? Üzerinize aldığınız 4,5 kilometrelik Halkapınar-Otogar metro hattı nerede? 7 senedir neden hiçbir şey yapmadınız? Depremzedeler için bulduğumuz krediyi ne zaman onaylayacaksınız? İzmir, 2021’de 133 milyar lira vergi ödemesine rağmen merkezi yönetim bütçesinden sadece 3,5 milyar liralık yatırım aldı” sözleriyle iktidara yüklenmişti.

Soyer’in sözlerinin ardından yaşanan yatırım ve proje tartışmalarında en önemli nokta ise depremzedeler ve depremzedelere ilişkin projeler oldu.

Depremden en çok etkilenen, yatırıma en çok ihtiyacı olan ilçelerden olan ve tartışmaların odak noktası haline gelen konuya ilişkin konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da iktidarın İzmir’e negatif ayrımcılık yaptığını belirtti. 

“DEVLETİMİZDEN BABALIK İSTİYORUZ”

Depremden sonra İzmir’in Van ve Elazığ gibi kentlerden daha az destek aldığın ifade eden Başkan Sandal, depremzedelerin mağduriyetlerinin çözülmediğini ve proje alanı evleriyle daha da artırıldığını ifade etti ve “Sonuç itibariyle depremle ilgili… Daha önce Van’da, Malatya’da, Elazığ’da da depremler oldu. Mesela biz kamudan bu belediyelerimiz kadar destek alamadık. Somut bir örnek. Bir de kamu yatırımlarında vatandaşın ne dediğinin önemi var. Vatandaşı dinleyip vatandaşın ihtiyacını çözmek lazım. Vatandaşa herhangi bir işi sormadan ‘Biz bunu böyle yaptık, böyle kabul et’ demek sosyal devlet ilkesiyle çok bağdaşmaz. Şu anda proje alanlarında vatandaşlarımızın 120-130 metrekarelik evleri 70 metrekareye düşmüş. Bu bi mağduriyet. Bunun telafisi artık bugün için nasıl olacak bilmiyorum ama zamanında vatandaşlarımızın görüşü alınmamış. Buradaki vatandaşlarımızın toplam kredi boyutunun ya da bunu faizinin devlet tarafından sübvanse edilmemesi gibi bir şey söz konusu değil. Biz farklı bir şey istemiyoruz. Biz devletimizden babalık istiyoruz. Devlet hepimizin, hepimiz devletin parçasıyız ve devletin buradaki vatandaşlara sahip çıkması lazım. Çünkü vatandaşın durumu gerçekten kötü. Vatandaşlarımızın yüzde 70-80’I, emekli. Varlarını yoklarını biriktirmişler, kredilerle borçlarla bir ev elde etmişler ve şu anda elde avuçta ne varsa gitmiş. Şimdi kredi verip bundan faiz istemek ne kadar doğru bilemiyorum. Ya da o ihtiyacı çözmeyecek krediyi vatandaşla vermenin bir anlamı yok ki! Bir kilo domates 20 lira. 10 lira veriyorsunuz ‘git bir kilo domates al.’ Bu ne kadar gerçekçiyse şu anda vatandaşa verilen kredi de o kadar gerçekçi. Yukarıda rezerv alanda evler yapıldı. O parayla belki burada vatandaşın evleri yapılabilirdi” dedi.

“AKIL TUTULMASI”

İktidar temsilcilerinin “İzmir’le ilgili bekleyen doya yok” ifadelerine karşı çıkan Başkan Sandal, “Bağıra bağıra söylüyoruz. Nasıl yok? ‘Vatandaşın kredisini çözün’ diyoruz. ‘Kredi faizini 0 yapın’ diyoruz. Devlet olarak gelin bunları siz yapın diyoruz. Burada mağdur olmuş vatandaş var, nasıl yapacak? Adam 20 yıl çalışmış, vergisini vermiş, bir afetle varını yoğunu kaybetmiş. Şimdi biz de buna krediyle nasıl veriyoruz, faiz istiyoruz. Bu garip yani. Akıl tutulması. Biz aynı tutarlılığı başka firmalar da görüyor muyuz? Adam istediği krediyi istediği tutarda alıyor ve ödemeyip çekip gidiyor. Birine verilen kredi buradaki bütün vatandaşın derdini çözebilir maiyette. İnşallah önümüzdeki dönemlerde CHP iktidarında hepsini çözeceğiz” diye konuştu.

“ELİNİ TUTAN MI VAR?”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, katıldığı bir canlı yayında İzmir’le ilgili bekleyen proje olmadığını, bugüne kadar İzmir’deki yerel yöneticilerden gelen her projenin çözümü için çalıştıklarını belirtmiş ve bekleyen proje varsa kendisine gelmelerini söylemişti. Dağ’ın sözlerini de değelendiren Başkan Sandal, şunları söyledi; “Biz bu işlerin siyasete dahil olmasını istemiyoruz ama biz bir özel kalem müdürü getirebilmek için bile 1,5 yıl bekliyoruz. Neyin yatırımını yapacaklar! Ellerini tutan mı var?  Mesela burada trafoyla ilgili bir mesele var. Kamunun kendi yatırımı. Onu da neredeyse belediyeye söylüyorlar. Yok böyle bir şey. Derdimiz belli, sıkıntımız belli. İsterseniz siz de şahit olun, sorunlarımızı yazalım, gönderelim. Çözülüyor mu çözülmüyor mu?”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.