Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9699
%-0.27
Altın 2.325,650
%0.23
Bist-100 9,08
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Umutoğulları CHP İzmir içindeki dengeleri yorumladı: Batur treni kaçırdı!

Umutoğulları CHP İzmir içindeki dengeleri yorumladı: Batur treni kaçırdı!

Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyük İzmir TV'de yayınlanan 8. Gün programında İzmir Büyükşehir Meclisi CHP Grup Başkanvekilliği Seçimi’nin ardından CHP İzmir’in içinde değişen dengeleri değerlendirdi. Umutoğulları “Grup Başkanvekilliği seçimi Abdül Batur’a pahalıya patladı. Seçimde Soyer’e destek verince bu defa Soyer’e muhalif ekipler Batur’dan desteğini çekmeye başladı. Deniz Yücel ve Ednan Arslan’ın Tunç Soyer’le ilişkiler geliştiriyor olması, Abdül Batur’un işinin her geçen gün daha da zorlaştığını gösteriyor. Artık hiç kimse Batur’un Büyükşehir Belediye Başkanlık adaylığıyla ilgili konuşmuyor. Bence Abdül Batur treni kaçırdı” dedi. Umutoğulları ayrıca milletvekili adaylığı için görevinden istifa edeceği öne sürülen CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in yerine ismi geçen Olgun Atila’ya Soyer’in de sıcak baktığının kulislerde konuşulduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 01.06.2022 - 18:14

EGEPOSTASI - Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyük İzmir TV'de yayınlanan 8. Gün programında Refik Pak’la birlikte İzmir siyasetindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Umutoğulları, İzmir Büyükşehir Meclisi CHP Grup Başkanvekilliği Seçimi’nin ardından CHP içindeki dengeleri yorumladı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in milletvekili adayı olmak için istifa edeceği iddialarına da değinen Umutoğulları, Yücel’in istifası halinde il başkanlığı için kulislerde ismi geçenleri açıkladı. 

Umutoğulları’nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"GRUP BAŞKANVEKİLLİĞİ SEÇİMİ SOYER'E YARADI"

 “Grup başkanvekilliği seçiminde Utku Gümrükçü (Çiğli Belediye Başkanı) adaylığnı açıkladığında Tunç Soyer (İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı), Abdül Batur (Konak Belediye Başkanı) ve Deniz Yücel (CHP İzmir İl Başkanı) grupları bir araya geldi ve seçimi kayıpsız atlattılar. Bu da Tunç Soyer’e yaradı, kendi istediği adayı seçtirmiş oldu. 

Tuncay Özkan’ın (CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili) İzmir’de varoluş hikayesine bakalım. Dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu CHP İzmir İl Kongresi’nde çıkıp Tuncay Özkan’ı kasteden bir konuşma yapmıştı.  Tuncay Özkan da Kocaoğlu’na karşılık vermişti. Kocaoğlu’na muhalif isimler de Tuncay Özkan’ın etrafında bir araya geldi. CHP Genel Merkezi de İzmir’deki dengeleri tutturmak için Tuncay Özkan’ı genel başkan yardımcısı yaptı. Aziz Bey’in o günkü tavrı karşısında ciddi bir rakip yarattı. Tuncay Özkan daha sonra kendisine yakın isimleri belediye başkan adayı olarak çıkarttı. 

"SOYER'E MUHALİF EKİPLER BATUR'DAN DESTEĞİNİ ÇEKTİ"

2019 Yerel Seçimleri’nde Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday iki isim vardı: Abdül Batur ve Tunç Soyer. Tunç Soyer Büyükşehir’den, Batur da Konak’tan aday gösterildi. Soyer son 1,5 yıldır partisi açısından sıkıntılı dönemler yaşadı. Delege seçimleriyle başlayan ve il kongresine kadar giden yarışın büyük bölümünden ekibiyle başarısız çıktı. Soyer’e yakın isimler il kongresinde çizik yedi. Deniz Yücel, Tuncay Özkan ve Abdül Batur gibi isimler kongrede birlikte hareket etti. Sonraki süreçte Abdül Batur özellikle Deniz Yücel ve Ednan Arslan (CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili) önemli bir ivme yakaladı. Dolayısıyla grup başkanvekilliği seçimine kadar, bir sonraki yerel seçimde Tunç Soyer olmazsa Büyükşehir’e Abdül Batur aday olur görüşü vardı. Soyer’e kızan isimler ‘Keşke Abdül Batur aday olaydı’ diye görüş belirtiyorlardı. Soyer’in ensesinde nefesini hissettiren bir Batur vardı. 

Grup Başkanvekilliği seçiminde Soyer bir hamle yaptı. O zaman ki grup başkanvekli Mustafa Özuslu aday olmayacağını açıkladı. Tunç Soyer de Utku Gümrükçü’nün aday olacağını açıklamasını ardından ilk olarak Batur’u arayıp destek istedi. Batur da Soyer’e destek verdi ve bu ekipler bir araya gelip aday üzerinde çalışmaya başladılar. Soyer’e muhalif ekipler bu defa Batur’a olan desteklerini çekmeye başladılar. Çünkü onların Batur’u destekleme nedenlerinden birisi Soyer ekibine karşı muhalif tavırlarıydı. 

TUNCAY ÖZKAN CEPHESİNDE SON DURUM

Utku Gümrükçü, Erhan Kılıç (Buca Belediye Başkanı) ve Ekrem Oran (Çeşme Belediye Başkanı) gibi isimlerin yer aldığı Tuncay Özkan cephesine bir bakalım. Utku Gümrükçü burada yaptığı adaylık hamlesi sekteye uğramış gibi gözükse de İzmir’de üçlü muhalif yapıyı ikiye düşürdüler. Abdül Batur’a destek verenlerin, şimdi Tuncay Özkan’la görüşmelere başlayıp, Utku Gümrükçü isminin etrafında yoğunlaştığı söyleniyor. 

"SOYER YÜCEL VE ARSLAN'LA İLİŞKİLERİNİ YUMUŞATTI"

Ednan Arslan ve Deniz Yücel, Abdül Batur’u ayakta tutan isimlerdi. Ne Deniz Yücel, ne de Ednan Arslan, törenlerde protokol görüşmeleri hariç Tunç Soyer’le bir araya geliyordu. Bu süreçte Deniz Yücel, Tunç Soyer’le arasındaki gerilimleri bitirdi. Soyer ilk defa üç yıl sonra kendi ekibinin dışında yeni isimlerle kontak kurmaya başladı. Bu süreç içerisinde beraber yürüdüğü ekibinin yetersiz olduğunu gördü. Rıfat Nalbantoğlu’nun (CHP PM Üyesi) pandemiyle birlikte başlayan sağlık problemleri ve bir dizi ameliyat serisi oldu. Siyasetten çok uzak kaldı. Durum böyle olunca Tunç Soyer kendi içinde bir yöntem geliştirdi. Soyer kuracağı bütün ilişkileri bire bir kendisi yürüttü. Ednan Arslan, Deniz Yücel ve kendisine muhalif isimlerle görüştü. Aralarındaki problemleri giderdi. Deniz Yücel Tunç Soyer’le ilgili her yerde ‘Aramızdaki yanlış anlaşmaları düzelttik. Artık bundan sonra hep beraber el ele partinin iktidarı için yürüyeceğiz’ diyormuş. Soyer, Ednan Arslan’la da ilişkilerini yumuşattı.

"ARTIK KİMSE BATUR'UN BÜYÜKŞEHİR ADAYLIĞINI KONUŞMUYOR"

Abdül Batur, Yücel ve Arslan’ı kaybetmese de paylaşmak zorunda kaldı. Bu iki ismin Tunç Soyer’le ilişkiler geliştiriyor olması Batur’un işinin her geçen gün daha da zorlaştığını gösteriyor. Dolayısıyla Batur’un Tunç Soyer’le anlaştığı ve Konak’ta kalmak istediği söyleniyor. Artık hiç kimse Abdül Batur’un Büyükşehir Belediye Başkanlık adaylığıyla ilgili konuşmuyor. Grup Başkanvekilliği seçimi Abdül Batur’a pahalıya patladı. Yücel ve Arslan’ın Soyer’le ilişkilerinin iyi olmasını Abdül Batur’un içine sindiremediğini düşünüyorum. Bence kızıyor ama şu an onlara bir şey söyleyemiyor. Yapacak bir şeyi yok. Konak’a aday gösterildiğinde, ilçe ve il kongrelerinde yanınızda durmuş arkadaşlarınızın siyaseten bir yön değiştirip İzmir’de yerel yönetimlerin en tepesindeki adamla ilişki kuruyor olmalarını nasıl engelleyebilrisiniz? Bu süreçten sonra nasıl bir strateji geliştirir bilemem ama bence Abdül Batur treni kaçırdı. Batur cephesinde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşünüyorum.

"DENİZ YÜCEL İSTİFA EDERSE..."

Ben Deniz Yücel’in istifa etmeme ihtimalinin olacağını da düşnüyorum. İstifa ederse Tunç Soyer’in de onaylacağı dışarıdan bir ismin il başkanı olabileceğini düşünüyorum. 

"YÜCEL ANKARA ZİYARETİNİ İL YÖNETİMİNE HABER VERMEMİŞ"

Bugün bazı yöneticiler beni aradı. Deniz Yücel Ankara’ya gitmiş, ancak il yönetimine haber vermemiş. Kimseden izin almak zorunda değil ama yöneticilere mesajla iki satır yazabilirdi. Dolayısıyla bir il başkanı niye Ankara ziyaretini gizli saklı tutar o da başka bir konu. 

"İL BAŞKANLIĞINA İL YÖNETİMİNDEN KİMLER TALİP?"

CHP İzmir İl Başkanlığı için yönetimden 5-6 kiş aday olmak istiyormuş. Fulya Alçay ve Şener Akdemir gibi milletvekili olmak isteyenler de var. Yücel’in ikisinin görevlerini değiştirme nedeni, ikisinin de milletvekili adayı olmaması içindi. Finale giderken kendisine rakip olacak iki ismi görevden aldı. 

İl yönetimi içerisinden Özcan Durmaz’ın Büyükşehir cephesiyle ilişkilerini geliştirerek il başkanlığı için çalışma yaptığını biliyorum. Yücel’in prensi Özkan Tice’nin de il başkanlığını istediğini biliyorum. Ama bu iki isim de zor. Özcan Durmaz daha önce Aliağa Belediye Başkanlığı’na aday olup, seçimi kaybetmiş bir isim. Özkan Tice ise siyasi deneyimi çok fazla değil. İl başkanlığı yapacak kişinin parti örgütlerini seçime hazırlaması lazım. 

"SOYER OLGUN ATİLA'YA SICAK BAKIYOR"

İl başkanlığı için yönetim içinden bir isimle yürümeyeceğini düşünüyorum. Olgun Atila (Önceki dönem Bornova Belediye Başkanı) şu an çalışıyor. Ben Atila’yı Ali Engin’in (Narlıdere Belediye Başkanı) CHP İzmir İl Başkanı olduğu döneme benzetiyorum. Ali Engin’in seçim stratejisi olarak Atila’nın kulağına üflediğini söylersek yanlış olmaz. Engin’in Atila’ya il başkanı olma konusunda destek verdiğini düşünüyorum. Olgun Atila ismine Tunç Soyer’in de sıcak baktığı ve Atila’nın herkesle barışık ve toparlayıcı bir ismin olabileceği konusunda genel bir kanı var. Yücel’in soğuk, mesafeli yapısı yerine daha sıcak bir aday isteniyor. Olgun Atila’nın belediye başkanlığı döneminde sıcak bir tarzı vardı. Atila’nın Tunç Soyer’le de görüştüğü söyleniyor. Atila’nın bireysel ilişkilerine bakarsak herhalde bir yol aldığını düşünüyorum." 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.