Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Memleket Partili Güven’den Soyer’e ‘ihale’ ve ‘oy oranı’ çıkışı

Memleket Partili Güven’den Soyer’e ‘ihale’ ve ‘oy oranı’ çıkışı

Memleket Partisi MYK Üyesi Asuman Ali Güven, Büyükizmir TV’de yayınlanan ‘Doğan Beyazgül ile Özgür Yorum’ programında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i Buca Metrosu ihalesi üzerinden eleştirdi. İhale kararının yanlış olduğunu savunan Güven, “Ben Tunç Soyer’e oy vermiş bir adamım. O gün verdiğim oyun arkasındayım. Ama bu kafayla giderse yerel seçimlerde kamyonu toslar” ifadelerini kullandı. Güven ayrıca Soyer’in kazandığı 2019 Yerel Seçimleri’nde CHP’nin İzmir’de oylarını artırmadığını, tam tersine düştüğünü belirtti.

  • Ege Postası
  • 26.03.2022 - 14:51

EGEPOSTASI – Memleket Partisi MYK Üyesi Asuman Ali Güven, Büyükizmir TV’de yayınlanan ‘Özgür Yorum’ programının konuğu oldu.

Türkiye ve İzmir gündemine ilişkin Doğan Beyazgül’ün sorularını yanıtlayan Güven, CHP’nin 2019 yerel seçimlerinde aldığı oy oranı, Buca Metrosu ihalesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve 6 siyasi partinin imzaladığı mutabakatla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Güven’in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“CHP’NİN İZMİR’DE OYLARI DÜŞTÜ”

“2019’da İzmir’de tek başımıza seçime girdiğimizde 29 tane belediyemiz vardı bizim. Tunç Soyer yerel seçimlerde yüzde 59 oy almış. Bir kısmı HDP’nin, bir kısmı da İYİ Parti’nin oyu. İzmir’de HDP genel seçimde yüzde 12, İYİ Parti yüzde 10 oy aldı. Onlardan düş bakalım kaç oy kaldı? Yüzde 37. Yazık değil mi? CHP İzmir’de oyları artırmadı, tam tersine oyları düştü. İttifaka dua etsinler. Ben de Sayın Tunç Soyer’i destekledim o günün şartlarında. Ama tartışmalı konular var.

SOYER’E ‘BUCA METROSU’ ELEŞTİRİSİ

Tunç Soyer’in Buca Metrosu konusunda aldığı karara karşıyım. Sen ihaleyi 529 milyon fazla fiyatla Gülermak şirketine veriyorsun, Nurol-Yapı Merkezi’ne vermiyorsun. Peki bu firmalara güvenmediğin için mi vermedin? Yapı Merkezi Çanakkale Köprüsü’nü yapan firma. Nurol neyi yaptı? Osmangazi köprüsünü, İstanbul’da Marmaray’ı yapan firma. Yurtdışında dünyanın en büyük projelerine imza atmış firmalar. Ben bu firmaların savunucusu değilim. Ama 529 milyonun içinde 120 lira da yurttaş olarak benim ve herkesin hakkı var. 40-50 tane ekmek parası yapar. İzmir’de varoşta oturan insanların her birinin ekmek parasını daha pahalıya başka bir şirkete veriyorsun. 

“EBRD İHALE DOĞRUDUR DEMİYOR”

Sayın Başkan lütfen itiraz etme. Daha pahalıya artık verme. Bu kredileri çıkartan kuruluşun ‘ihale doğrudur’ dediğini söylüyor. Sana ihale doğrudur demiyor ki. ‘Senin ihalene ben kredi verdim, benim için bu yapılan işlemin mahsuru yok’ diyor. Senin haklılığını göstermez ki. İzmir, Londra mı? İzmir’in ihaleleri Kamu İhale Kurumu’na bağlıdır. Londra’nın İngiltere’nin kanunlarına bağlı değildir. Sen ihaleyi en düşük birinci teklife değil, ikinci teklife, 529 milyon daha pahalıya vermişsin. Bu yanlış, bu haksızlıktır. Bu teklifi veren firmalar Türkiye’nin en büyük firmaları. Ben bir yurttaş olarak itiraz ediyorum. Ben Tunç Soyer’e oy vermiş bir adamım. O gün verdiğim oyun arkasındayım. Ama bu kafayla giderlerse yerel seçimlerde kamyonu toslarlar, kaza yaparlar. 

“MİLLETVEKİLİ OLMAK İÇİN SİYASET YAPMIYORUM”

(“Bugün CHP yuvaya dönmenizi istese ve İzmir’de milletvekili seçiminde sizi 1. sıraya koymak istese ne düşünürsünüz” sorusu hk.) Ben milletvekili ya da belediye başkanı olmak için siyaset yapmıyorum. Partim bana bir görev verirse, ‘Yapmak zorundasın’ dere o zaman düşünürüm. Ama ne milletvekilliği, ne de belediye başkanlığı bu saatten sorna benim için önemli değil. Aslında siyasete girmeyecektim. Ama böyle bir harekete çağrıldım. Destek istendi benden. Memleket Partisi için çalışmamın nedeni memleket için çalışıyorum. gençlerimizin önünü açmak, umudu yeşertmek için çalışıyorum.

“6’LI İTTİFAK İKTİDARDAN GOLÜ YEDİ”

“Zamanlama olarak hata yaptıkları ortaya çıktı. Tam seçim dönemine girilmeden, Seçim Yasası’nın değiştirileceği söylenmesine rağmen, bu mutabakat protokolü imzlandıktan sonra iktidar yeni bir seçim yasasını meclise getirdi. Bu yasa protokol yapan 6 partiden CHP ve İYİ Parti haricindekilerin tek tek seçimlere katılmasını engelleyici bir seçim yasası olarak parlamentoya geldi. Komsiyondan geçti ve şimdi de meclisten geçirecekler. CHP ve İYİ Parti haricindeki diğer partilerin seçime girme şansları neredeyse yok edildi. Dolayısıyla bu protokol bana göre seçim kanunu teklifi geldikten sonra yapılmalıydı. İktidardan golü yediler. 

"BU PROTOKOLDE ATATÜRK'ÜN ADI GEÇMİYOR"

İkincisi, maalesef bu protokolde Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet değerlerinin adı hiç geçmiyor. Bu protokolde laiklik ilkesi yok. Eğitim sistemimiz maalesef tarikatların ve cemaatlerin etkisi altına girdi. Bundan kurtuluşu olan Milli Eğitim poltikalarını tekrar Cumhuriyet değeleriyle buluşturmakla ilgili hiçbir şey yok. Ondan sonra iptal edilen İstanbul Sözleşmesi var. Kadınlarımızın Türkiye’de yaşadığı sıkıntılara, sorunlara büyük travmalara engel olunması için imzalanan bir sözleşmeydi. İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili hiç bir atıfta bulunmuyor. Burada birlikte olan partiler bunlarda mutabık değiller. Mustafa Kemal Atatürk bu ülkenin kurcusuu ve kurucu değerleriyle aynı görüşte değiller. İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili bu partiler birbirleriyle anlaşmış değil. Zaten sözleşmenin kaldırılmasının en büyük nedenlerinden birisi Saadet Partili rahmetli Oğuzhan Asiltürk’ün isteğiydi. Bunu Babacan ve Davutoğlu da destekledi. CHP’nin ilkeleriyle ters düşen bir mutabakat hangi çerçevede yapıldı? Türkiye’de hangi sorunları çözecek? İktidara gelince AKP’den farklı hangi poltiikaları üretecek?"

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.