Dolar 32,4837
%-0.17
Euro 34,9541
%0.36
Altın 2.435,050
%0.49
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhur İttifakı’ndan Büyükşehir’e '9 Eylül' resti: Bugüne 'Barış günü’ diyenler…

Cumhur İttifakı’ndan Büyükşehir’e '9 Eylül' resti: Bugüne 'Barış günü’ diyenler…

Cumhur İttifakı İzmir İl Başkanlıkları, 9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kapsamında alternatif tören düzenledi. Törende yapılan konuşmalarda, İzmir Büyükşehir Belediyesi, 9 Eylül afişlerinde kullanılan “Barış” ifadeleri nedeniyle bir kez daha eleştirilirken Yunanistan ile mevzu gerilimine de değinildi.

  • Ege Postası
  • 09.09.2022 - 15:15

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- AK Parti İzmir İl Başkanlığı ve MHP İzmir İl Başkanlığı, 9 Eylül İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kapsamında alternatif tören düzenledi.

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene; AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle ve AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcıları katılırken AK Parti ve MHP’nin diğer İzmir milletvekilleri AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım’ın İzmir İktisat Kongresi’nin yapıldığı alandaki programı nedeniyle törene katılamadı.

Törende yapılan konuşmalarda eleştiri okları CHP ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’n yönelirken 9 Eylül afişlerindeki “barış” ifadesine bir kez daha tepki gösterildi.

SÜREKLİ: SÖZDE BARIŞ MESAJLARI VERMEK GAFLETTİR

Konuşmasına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afişlerinde kullandığı “barış” sözcüğüne tepki göstererek başlayan Başkan Sürekli, “Bugünün sadece İzmir’in kurtulmasının çok ötesinde bir anlamı var. Bunu anlamamakta direnenler için bir kez daha tekrar edelim. Milli Kurtuluş Mücadelemizin amacına, ruhuna ve gerçeklerine gölge düşürenler; zafere, barış diyenler iyi dinlesin. 9 Eylül; Türk Milleti’nin tüm ruh ve bağımsızlık şuuruyla verdiği kurtuluş mücadelesinin son durağıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığında İzmir’in düşman işgaliyle başlayan bir hürriyet mücadelesinin, bir kurtuluş hikâyesinin vuslatıdır ve zafer günüdür. Yokluk içinde, karda kışta kendisini kağnılara koşan Türk milletinin eseridir. Şark meselesinin, batının ihtirasıyla çözülemeyeceğini dünyaya gösteren olağanüstü bir tarihtir. Bu tarihi özümseyerek anmanın ve kutlamanın sorumluluğu da büyüktür. Çünkü bu tarih, ellerinde oyuncak etmek istedikleri Türk Milleti’nin teslim olmadığı; yağmalanarak sömürülmek istenen vatan topraklarının teslim edilmediği bir savaşın zafer vesikasıdır. 9 Eylül için ‘Barışın 2. yüzyılı’ diyenler… O gün, topraklarımızdan söküp attığımız düşmanın kin ve nefretini ne kadar diri tuttuğunu göremeyenlerdir. Uluslararası anlaşmaları, hukuku dahi yok sayarak; tehditkâr tutumlarını saklambaç oynar gibi sergileyenleri görmezden gelenlerdir. Bugün Yunanistan’ın tavrı budur. 9 Eylül’de bu fotoğrafı yok sayarak, sözde barış mesajları vermek gaflettir. İzmir’de Kadifekale şehitliğinde, Anadolu’nun dört yanında toprağın altında, başında bir taşı olmadan yatan şehitlerimizin kemiklerini sızlatan bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı şehrin reklam alanlarına barış yazarken, Yunanistan’ın silahlı kuvvetler üzerinden sergilediği asıl amacını bilmiyor olmasına da inanmıyoruz” dedi.

“BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ DİYORSAK…”

Eleştiri oklarını CHP’ye yönelten Başkan Sürekli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlattı ve “Vatan topraklarımızı; tüm haklı kazanımlarımızı ve menfaatlerimizi tehdit eden söylem ve eylemleri kabul etmemiz yahut sessiz kalmamız mümkün değildir. Meseleyi, müttefiklik ve dostluk yörüngesine çekerek kendi gemisi yürütmek isteyenlere de izin vermeyiz. Türkiye bağımsız ve güçlüdür. Bugün de, ‘Bir gece ansızın gelebiliriz!’ diyorsak; karşımızdakinin bitmek tükenmek bilmeyen hırs ve düşmanlığındandır. Ana muhalefet; bu diplomasiyi, dik duruşu benimsemediği gibi; karşı saftan yana bir tavır ortaya koymaktadır. Bunu kabul etmek mümkün değildir. Şiddetle reddediyoruz ve esefle karşılıyoruz. Bunu yüce milletimizin takdirine bırakıyoruz. Hiçbir kuvvet; bizim olana gözünü dikemez. Tehdit edemez; elini uzatamaz… En önemlisi, hiç kimse; hangi şartta ve tarihte olursa olsun; milli mücadelenin ve milli iradenin karşısına dikilemez.  Herkes bunu böylece bilsin… Anlamamakta direnenler de 9 Eylül’ün 100. yılını kutladığımız bugün, elini vicdanına koyarak tarihe bir kez daha baksın” diye konuştu.

İzmir o ruhu ciğerlerine kadar yaşıyor. İzmir; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, düşman da olsa bir milletin bayrağını çiğnetmediği şehirdir. İzmir, milletimizin o düşmanın cenderesinden kurtulduğu, vatan topraklarını sömürge yapmak isteyenlere son sözü söylemenin onurunu da taşıyan şehirdir. 15 Mayıs sabahı İzmir’i işgal edip kordon boyundan rıhtıma çıkan Yunan Kuvvetlerine ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin’in, Erkanı Harp Miralayı Süleyman Fethi Bey’in şehridir. İzmir, bu onuru 100 yıldır başının üstünde taşımaktadır. Ve iyi biliyoruz ki aksini tarih yazmayacaktır. En vahimi de şudur ki; adında Cumhuriyet’i ve halkı taşıyan bir partinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, başkanı olduğu şehrin, Kurtuluş Savaşı’ndaki yerini ve önemini de yok saymaktadır” diye konuştu.

“ATATÜRK’Ü ANLAMAK HEYKEL YAPMAK DEĞİLDİR”

Üstü kapalı olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi de eleştiren Sürekli, şunları söyledi; “Atatürk’ü anlamak; gösteriş yapmak değildir. Sadece heykel yapmak değildir. İşine geldiğinde bu değerlere tutunmak; ama mesele ülke için, millet için iş yapmaya, sorun çözmeye geldiğinde yan çizmek değildir. Tam tersine; bu vatanın ve bu şehrin, hangi bedeller ödenerek küllerinden doğduğunu unutmamak demektir. Çalışmak, üretmek demektir. Ortak hedef ve menfaatler doğrultusunda duruş sergilemek demektir.  O gün, 100 yıl önce bugün, İzmir’den örülmeye başlayan esaret zinciri; Anadolu’yu da kasıp kavurmuş, verilen o destansı kurtuluş mücadelesi neticesindeki büyük zaferle yine İzmir’de kırılmıştır. Bu pranga bir daha bize işlemez. Türkiye Cumhuriyeti’ne kasteden kim varsa karşısında yine milleti bulur”

ŞAHİN: O KIVILCMIN ADI İZMİR’DİR

9 Eylül’ün kurtuluş ve zafer anlamı taşıdığını ifade ederek konuşmasına başlayan MHP İl Başkanı Şahin, “Bugün 100. Yılını kutladığımız 9 Eylül, Türk Milleti için birçok manayı içinde barındıran bir kutlu bir günü ifade etmektedir. Bu manalardan biri de hiç şüphesiz "Bizim İzmir Güzel İzmir" anlayışıdır. Düşünsenize Milletimizin en karanlık günler yaşanmaktadır. Ardı ardına kutsal vatan topraklarımızın her karışı işgale uğramakta, milletimiz esaret mahkum edilmek istenmektedir. Güney ve Güneydoğu Anadolu şehirlerime Fransız ve İtalyanlar, Başkentimiz İstanbul'a İngilizler, Karadenizde Rumlar ve Doğu Anadolu'da da Ermeniler işgal ve zulümlere başlamışlardır. Bütün bunlar Milletimiz tarafından korku, dehşet ve intikam duygularıyla takip edilmekte Milli direniş ise tek bir kıvılcım beklemektedir. İşte O kıvılcımın adı da İzmir'dir! Türk milleti işgallere ve zulümlere karşı milli direnişini ancak İzmir İşgal edildikten sonra bir hareket ve harekata çevirmiştir.İşgallere karşı ilk ve en büyük halk hareketi İzmir'in işgalinden sonra Sulatan Ahmet Mitingi ile büyük bir itiraz ve teline dönüşmüşmüş; Büyük Türk Milliyetçisi Mustafa Kemal Atatürk de Kurtuluş Harekatımıza İzmir'in İşgalinden sonra başlamıştır. Atamızın "geldikleri gibi giderler" sözü de işte bu tarihten sonra mana, milli yön ve güç kazanmıştır” dedi.

“BU MANAYI ANLAMAYANLARI DA...”

Üstü kapalı olarak CHP’yi de eleştiren Şahin, “İzmir, Kurtuluş Savaşımızın, İstiklal yürüyüşümüzün ve zaferimizin ülkü şehri ve umut kenti olmuştur. Nitekim Kurtuluş savaşını başlatan İzmir'in işgali yine İzmir'in kurtuluşuyla son bulmuş zaferimiz adını 9 Eylül İzmir'in kurtuluşuyla taçlandırmıştır. Bu zafer ve İzmir'in kurtuluşu Üsküp'ten Buhara'ya; Kazan'dan Haleb'e kadar bütün Türklüğün kurtuluşu ve zaferi; Emperyalizm tarafından ezilen bütün milletlerinde kurtuluşunun simgesi olmuştur. O sebeple Atatürk bütün cihana şöyle seslenmiş: Bütün dünya duysun ki, Efendiler; artık İzmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı kutsal bir topraktır. Diyerek kurtarılması Türk Milleti için Ülkü olan şehir İzmir'in değerini vurgulamıştır. Evet İzmir Büyük Türk Zaferinin öznesi, kurtuluşumuzun ülküsü ve Türklüğün İstiklal sembolü olan bir şehirdir. Kurtuluşumuz yüzüncü yılında da bininci yılında da her zaman coşkuyla, milli şuurla ve celadetle kutlanacak ve bu manayı anlamayanları da tarihin çöplüğüne atacaktır” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.