Dolar 32,5232
%0.11
Euro 34,9403
%-0.09
Altın 2.439,540
%0.14
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Yücel’den deprem konut teslimine 'şov' göndermesi: Reklam kokan hareketler

CHP’li Yücel’den deprem konut teslimine 'şov' göndermesi: Reklam kokan hareketler

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, bugün il başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısında İzmirli depremzedelerin deprem konutlarına ilişkin yaşadığı sıkıntılar hakkında açıklamalarda bulundu. Anahtar teslim töreni yapılan konutlardan birinin bile bitirilmediğini belirten Başkan Yücel, ve AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Kent Hastanesi yanında belirlenen ve kuraları çekilen konutlar, depremzedelere teslim edileceği paylaşımına da değindi. Deprem konutları konusunda depremzedelere büyük bir mağduriyet yaşatıldığını ifade eden Başkan Yücel, “Bu açıklamalar ve hareketler reklam kokan popülist hareketler” dedi.

  • Ege Postası
  • 17.01.2022 - 12:04

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir 30 Ekim 2020 tarihinde 6.9 şiddetinde depremle sarsılmıştı. 117 kişinin hayatını kaybettiği depremde binlerce konut da ağır, orta ve hafif dereceli hasar almıştı.

Depremin ardından Bayraklı’da 7 adet rezerv konut alanı ilan edilirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu alanlarda konut yapımına başlamış ve 26 Kasım tarihinde ilk etap depremzede konutları anahtar teslim töreni yapılmış ve AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Kent Hastanesi yanında belirlenen ve kuraları çekilen konutlar, depremzedelere bugün teslim edileceğini duyurmuştu.

Öte yandan; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, bugün il başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısında İzmirli depremzedelerin yaşadığı sıkıntılar hakkında açıklamalarda bulundu.

“AKP İKTİDARI BAŞINI KUMA GÖMMEYİ TERCİH ETTİ”

Depremin hemen ardından depremzedelerin mağduriyetinin giderilmesi için çalışmaya başladıklarını ifade eden Başkan Yücel, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. CHP’nin, depremi siyaset üstü bir konu olarak görüp bu yönde çalıştıklarına dikkat çekerken merkezi iktidarın sorumluluklarını yerine getirmediğini belirtti ve “Yapılan tüm desteklerin yanı sıra depremin ana merkezi Bayraklı’yı yeniden inşa etmek ve İzmir’i geleceğe hazırlamak için teknik çalışmalarını sürdüren Bayraklı Belediyemiz ve İzmir Büyükşehir Belediyemiz depremde hasar gören binalar için parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararı aldı. Biz karıncanın su taşıması misali, adım adım bunları gerçekleştirirken, TBMM'de meclis çoğunluğunu elinde bulunduran ve istediği an İzmir depremiyle ilgili yasa çıkartarak bölgesel emsal artışı getirebilecek durumda olan AKP iktidarı her zaman olduğu gibi başını kuma gömmeyi tercih etti” dedi.

“O SORULARI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Yücel, "Betona olan aşklarıyla nam yapmış AKP kadrolarının, İzmir depreminden bu yana yaptıkları, arama çalışmaları devam ederken enkaz üzerine çıkıp kameralara poz veren bakanlardan, yerine getirilmeyen vaatlerden, cevapsız kalan sorulardan ve evsiz kalan depremzedelerden ibaret kaldı. Tıpkı ‘128 milyar dolar nerede’ sorusuna yanıt veremedikleri, ‘20 Aralık gecesi kimlerin 18 - 19 TL'den döviz bozdurup ertesi gün 12 TL’den’ topladığı sorularını yanıtsız bıraktıkları, Millet İttifakının mecliste ‘20 Aralık’ta kimlerin zengin olduğu araştırılsın’ önergesini reddettikleri, ‘2003’ten 2021 yılına kadar toplanan 35 milyar 544 milyon dolar deprem vergisinin nerede olduğunu da açıklayamadıkları’ gibi… Onlar depremzedelerimize, üç maymunu oynamaya devam etseler de biz 84 milyon adına o soruları sormaya devam edeceğiz. Bu sorularımız karşısında bugün ölü taklidi yapanlar çok yakında Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, Millet İttifakı iktidarında bağımsız ve tarafsız yargı önünde hesap verecekler. Cumhuriyet Halk Partisi dostlarıyla beraber tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenlerden hesap soracak ve yine kimsenin şüphesi olmasın ki, tüyü bitmemiş yetimin hakkı o yetime teslim edilecek” diye konuştu.

“BİTİRİLEN TEK BİR DAİRE BİLE YOK”

Teslim edileceği söylenen depremzede konutlarının hala teslim edilmediğinin altını çizen Başkan Yücel, “AKP'li yetkililer tarafından kamuoyuna, deprem konutları teslim tarihi her açıklandığında, depremzedelerimizin umutları çalındı. İzmir depreminin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk olarak teslim tarihini, 2021 yılı Ağustos ayı olarak açıklamış, bu söz gerçekleşmeyince Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri tarafından depremin yıldönümü olarak değiştirilmişti. Yine olmayınca Kasım’ın her haftası farklı tarih verilen ve son olarak Tayyip Erdoğan’ın İzmir’e geldiği 26 Kasım’da teslim edildiği iddia edilen deprem konutları hala bitmedi, hala teslim edilmedi. Bir Cumhurbaşkanı düşünün ki, deprem konutları teslim töreni düzenliyor, bu törene bakanları, genel başkan yardımcıları, milletvekilleri katılıyor. Sahneye 8 depremzede davet edilerek kendilerine anahtar teslim ediliyor. Tüm bunlar İzmir kamuoyunun önünde adeta bir tiyatro gibi sergileniyor. Cumhurbaşkanı şovunu yapıyor ve gidiyor. Her zaman olduğu gibi, bu tören de sadece şovdan ibaret kalıyor. Bitirildiği söylenen konutların balkonlarına çiçek saksıları yerleştirilerek, basına ve kamuoyuna “Daireler bitirilmiş, teslim edilmiş” görüntüsü veriliyor ancak depremzedelere teslim edilen 1 tek daire bile yok. Sıcak yuvasına kavuşan, konutuna yerleşen 1 tek depremzede bile yok”

“HAK SAHİPLERİ DIŞARIDA KALDI”

Konutların yarısının kurasının dahi hala çekilmediğini ifade eden Başkan  Yücel, “Bayraklı bölgesinde 7 proje alanı içinde depremde yıkılan ya da Bakanlık tarafından yıkılan 64 bina ve 1819 bağımsız bölüm bulunuyor. Bunların 1566’sı konuttu ve bu konutlardan 760 tanesinin kurası dahi hala çekilmedi. Çekilen kuraların birçoğu, yaşanan hak kayıpları ve bir kısım hak sahibinin dışarıda kalması nedeniyle iptal edildi. Sadece birinci proje alanında bile 24 hak sahibi dışarıda bırakıldı. Bakanlığa tapusunu devreden, bedelinin ne olacağını bilmeden boş senede imza atan depremzedelerimize Bakanlık yetkilileri hiç utanmadan, sıkılmadan, ‘Bayraklı’nın merkezindeki evinin yerine sana rezerv alandan ev veriyoruz, sen hakkını alıyorsun, o yüzden kuranın dışında kaldın’ diyor. Devlet vatandaşına dayatma yapmaz. Devlet vatandaşına emrivaki yapmaz.  Devlet vatandaşının hakkını, hukukunu çiğnemez.  Burada edimler arası ifa eşitliği bozulmuş, bu tip mağduriyetlere uğrayan vatandaşlarımız için yargı yolu açılmıştır” ifadelerini kullandı.

“KİMDEN NEYİ SAKLIYORSUNUZ”

Yücel, depremzedelerin hayalkırıklığına uğratıldığını belirtirke iktidara çağrılarını yineledi ve "Büyük bir umutla, evlerine girmeye çalışan depremzedelerimiz anahtarların o evlere ait olmadığını görerek büyük bir şok yaşamış, tamamlandığı söylenilen binaların içinde inşaat çalışmalarının devam ettiğini, dairelerin büyük bir çoğunluğunda henüz mutfak, banyo bile olmadığını görerek hayal kırıklığına uğramışlardır. Umut tacirliğini meslek haline getirmiş olan AKP iktidarı binaları bitiremeyince çözümü depremzedelerin binaya girişini yasaklamakta bulmuş, boş senet imzalatılan depremzedelerimiz binalardaki örnek daireye dahi alınmamıştır. Ben buradan AKP'li yetkililere, depremzedeler adına soruyorum; Kimden neyi saklıyorsunuz? Neden kaçak güreşiyorsunuz?  Bitmemiş evlerin, tamamlanmamış inşaatların “Anahtar Teslimini Yapıyoruz” tiyatrosuyla, İzmirli depremzedelerin zaten hassas olan duygularıyla neden oynuyorsunuz? Depremzedelere, İzmirlilere ve tüm Türkiye’ye yalan söylemeye utanmıyor musunuz? Depremzedelerimiz evinlerini görmek istiyor ama binadan içeri sokulmuyor. Kurayla proje alanından hak sahibi olan depremzedelerimizin metrekare kaybının ya nakdi olarak, ya da rezerv alandan ücreti dâhilinde daire verilerek karşılanması gerektiğini daha önce de dile getirmiştik.  Kendisinin ya da yandaşının çıkarı olmayan her konuda kafasını kuma gömerek vatandaşından saklanan AKP, depremzedelere karşı da aynı taktiği uygulamaya devam ediyor. Depremzedelerin “rezerv alandan hak sahibi olmak istiyoruz” çağrısı da cevapsız kaldı” dedi.

BAŞKAN YÜCEL’DEN KREDİ ÇAĞRISI

Depremzedelerin sorunlarının konut teslimiyle sona ermeyeceğinin altını çizen Başkan Yücel, şunları söyledi; “Buradan 1819 malik adına, proje alanında yaşanan hak kaybının rezerv alandan verilecek hak sahipliğiyle giderilmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Şeffaflıktan kaçan, hesap vermekten korkan, vatandaşına karşı dürüst davranmayan bir iktidar meşruiyetini kaybetmiştir. Velev ki, bugüne kadar teslim etmedikleri evlerin tamamını yarın teslim etseler. Bunca zaman sözle, vaatle, çakma teslim törenleriyle oyaladıkları depremzedeler yarın evlerine girsinler. Yine de İzmirli depremzedelerin sorunları bitmiyor. Bu proje alanında evleri olmayan, depremde evleri, hasar derecesine bakılmaksızın ve kendilerine sorulmadan yıkılan depremzedelerin mağduriyetleri yine devam edecek. İnsanlara, 20 yıl vadeli, faizsiz kredi sözü verip, bugüne kadar üç maymunu oynayanların, İnsanların evini hasar derecesine bakmadan yıkıp, “Git müteahhitle anlaş” diyenlerin mağdur ettiği tüm depremzedelerimizin sorunları maalesef ki bitmeyecek.”

“REKLAM KOKAN POPÜLİST HAREKETLER”

AK Parti İzmir Milletvekili Nasır’ın yaptığı konut teslim paylaşımına da değinen Başkan Yücel, “Dün akşam saatlerinde deprem konutlarıyla ilgili basın açıklaması yapacağımızı duyurduk. Aradan yaklaşık 3 saat geçiyor, AK Partili bir milletvekili sosyal medyadan bir paylaşım yapıyor. Herhalde gecenin bir yarısı bir şimşek çaktı ya da bir talimat aldı. Diyor ki ‘Cumhurbaşkanımızın talimatları ile 30 Ekim depreminin ardından bir yıl gibi kısa sürede tamamlanan, kuraları çekilen konutlar, depremzede vatandaşlarımıza yarın teslim edilmeye başlanacak.’ Sosyal medya paylaşımı. Bu açıklamalar ve hareketler reklam kokan popülist hareketler. Biz istiyoruz ki depremzedelerin sorunları çözülsün. İktidarı elinde bulundurulanlar bu sorunları çözsünler. Ama bir basın açıklaması yapacağımızı duyuruyoruz, bir milletvekili devlet ciddiyetine yakışmayan bir şekilde deprem konutlarının teslim edileceğini duyuruyorsunuz. Basın davetinin ardından alelacele bu açıklamayı yapıyorlar. Umuyoruz ki bizim bu açıklamalarımız, depremzedelerin sorunlarının çözümünde etkili olur” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.