Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den Balkan göçmenlerine ‘seçim’ çağrısı

CHP’den Balkan göçmenlerine ‘seçim’ çağrısı

Bornova Belediyesi, Balkan dernekleri, kardeş belediyeler ve belediyelerdeki balkan masaları temsilcileri ile Balkan İşbirliği Toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan CHP Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, Avrupa Birliği’nin Balkan ülkelerinde başlattığı sayımı hatırlatarak sayımlara aktif katılım çağrısında bulundular. Öztrak ve Özel aynı zamanda Bulgaristan’da yapılacak olan seçimlere de vurgu yaparak temsiliyet hakkı için seçimlere aktif katılım çağrısında bulunuldu.

  • Ege Postası
  • 25.02.2021 - 12:13

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Bornova Belediyesi, Balkan dernekleri, kardeş belediyeler ve belediyelerdeki balkan masaları temsilcileri ile Balkan İşbirliği Toplantısı düzenledi. Toplantıda CHP bünyesinde kurulan Balkan Masası ile birlikte Balkan dernek ve STK’ların görüş ve önerileri dinlenerek, sorunlara çözüm arandı.

Yeşilova Höyüğü’nde düzenlenen toplantıya, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un yanında CHP Sözcüsü ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, CHP Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar katıldı.

Toplantıda, Balkan göçmeleri ve orada yaşayan vatandaşlarla iş birliği, dayanışma ve bütünleşme mesajları verilirken Balkan ülkelerinde hali hazırda devam eden sayımlara ve seçilere aktif katılım çağrısında bulunuldu.

“FARKLI ASİMİLASYON YÖNETMELERİ UYGULANIYOR”

Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Başkanı Sabri Mutlu, Balkan vatandaşlara sahip çıkılmasının birlik ve beraberlik için önemine vurgu yaptı ve “Bizler uzun yıllar bakanlarda çok ciddi sıkıntılar yaşadık. 100 yıl önce Balkanlarda yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle Türkiye’ye göç ettik. O dönemlerde nasıl ki bu insanlar soykırıma asimilasyona karşı mücadele verdir. Bugünde orada yaşayan insanlarımızın bunu devam ettirdiğine inanıyorum. Hepimiz biliyoruz ve onların önünde hürmetle eğiliyoruz. Daha bir ay önce o bölgedeki insanlarımız ile konuştuk ve oradaki gençlerimizi gördüğümüzde üzülüyoruz. Misak-ı Milli sınırları dışında kalmış, onlara sahip çıkmamız gerekiyor. Bugün hepimiz bir araya geldik ama şunu belirtmek istiyorum. Oradaki insanlarımıza ve özellikle gençlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Oradaki insanlarımız Türkiye özlemiyle bekliyorlar. Dolayısıyla bizler oradaki kardeşlerimize yönelik bazı projeler geliştirdik ve inşallah bu projeleri CHP Balkan Masası’yla daha da geliştirip oradaki kardeşlerimize ulaşırız. Oradaki vatandaşlar Türkiye'nin gücünü orada hissetmek istiyor. Çünkü hissetmediği zaman oralardan kaçmak istiyorlar. Malumunuz bu sene Balkanlarda birçok ülkede Avrupa Birliği nezdinde sayımlar yapılıyor. Bu sayımları önemsiyoruz çünkü bizim orada çok ciddi bir varlığımız var Yaklaşık 20 milyon civarında. Bu insanlarımız yavaş yavaş tükeniyorlar. Farklı asimilasyon yönetmeleri uygulanıyor bu nedenle oradaki insanlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Burada yaşayıp oralarla bağı olan arkadaşlarımızın da o sayımlara katılması gerekiyor. Bu, Balkanlardaki varlığımızı güçlendirmek adına çok önemli” dedi.

 

“BORNOVA’DA NÜFUSUN 3’TE 1’İ BALKAN GÖÇMENİ”

Bornova’daki Balkan göçmeni nüfusunun fazlalığının altını çizen Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, toplantının bu açıdan büyük bir öneme sahip olduğunu ifade etti ve “Bu toplantının amacı öncelikle iş birliği içinde olmak ve birbirimizle bütünlük halinde olmak. Kardeş belediyelerin birbirine yalınlaşması en önemli amacımız. Bugün sorunları ve çözümleri tartışacağız. Amaç, sonuç odaklı görüşmeler yapmak. Bu nedenle bu toplantıyı çok önemsiyorum. Ben de Balkanlardan gelen bir ailenin oğluyum. Balkanlarda yaşayan çok insanımız var. Bornova’da şu anda nüfusun 3’te 1’i balkan göçmeni. Bu toplantıdan çıkacak sonucun Balkanlara ve topluma çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“ASİMİLASYONUN ÖNÜNDE BÜYÜK BİR ENGEL OLUŞTURACAKTIR”

Kendisinin de bir göçmen olduğunu hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP Balkan Masası nezdinde yapılacak toplantı ve faaliyetlerin Balkanlardaki asimilasyon çalışmalarına direnmek adına bir kilometre taşı olacağını belirterek, “Aslında Bulgaristan’ın Çipa bölgesinden buraya göç etmiş bir ailenin ahbabı olarak da sizlerle burada bulunmaktan büyük onur duyuyorum. Dolayısıyla Balkan davasında Balkan Türklerinin mücadelesinde bugüne kadar katkı koyan tüm insanları selamlıyorum. Bugünkü bu toplantı, Balkan Türklerinin mücadelesinin başarıya ulaşmasında önemli bir kilometre taşı olmasını diliyorum. Geçen yaz sonunda İzmir'de bir toplantı gerçekleştirmiştik. Bu toplantıda bu davanın büyütülmesinde ve Balkanlar'da Türklere karşı uygulanan politikanın önünde güçlü bir set oluşturacak ve onları asimile etmenin önünde büyük bir engel oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.

“KURTULUŞ SERÜVENİMİZİN SELANİK’TE AÇILAN BİR ÇİFT MAVİ GÖZLE BAŞLADIĞINI BİLİRİZ”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Balkanlar’daki çok renkliliğe vurgu yaparak Balkan ülkelerinde Türk vatandaşlara uygulanan asimilasyona karşı Türklerin varlığını güçlendirebilmeleri için seçimlere ve sayımlara aktif katılım çağrısı yaptı ve şunları söyledi; “Balkan Masası, başta Faik Öztrak ve milletvekillerimizin çok emek verdikleri ve partimizin de çok önemsediği bir çalışma. Ben kendilerine yaptıkları çalışmalardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Kürsüde oluş sebebim hem Manisa milletvekili olmama hem de ailemizin bütün büyüklerinin Makedonya ve Selanik’ten bu topraklara göçmüş olmaları. Sabahları bazen kalkınca bakarım oralarda saat kaçtır diye. Göçmen olmak, göç etmek, zorunlu göçe tabi tutulmanın ne olduğunu burada olan çok insan bilir. Göç etmenin iki zorluğu vardır. Birincisi, eğer ayrıldığınız yerde işler yolunda gitmiyorsa artık ayrıldığınız yerden değilsinizdir, gittiğiniz yerde de her şey yerinde değilse oralı da değilsinizdir. Göç eden insanların en büyük zorlukları bunlardır. Bu salonda siyasi protokolün dışında derneklerin koyduğu emek çok önemlidir. Balkan vatandaşlarının ayrıldığı yerden kopmaması köklerini kaybetmemesi, orayla dayanışmasını ve iletişimini esirgememesi ve güç alması için, geldiği kente de entegre olabilmesi ve kendi rengiyle o toplumun çok renkliliğine katkı sağlaması çok önemlidir. Yapılan çalışmaları çok önemsiyoruz. Başta Bulgaristan’da yapılacak seçimler olmak üzere sizlerin eliniz oradan çekmemenizi ve herkesin oy kullanmasını bir de oradaki akrabalarınızın daha iyi yaşamları, ezilmemeleri, kültürel asimilasyona maruz kalmamaları için sizlerin ortak aklıyla ve orada doğru yerde doğru duruşu gösterebilmesi için bu tip toplantıları önemsiyorum. Bundan sonraki süreçte çağdaşlık yolunda çağı yakalamak ve çağdan kopmamak yolunda, elde edilmiş demokratik kazanımları sürdürmek ve bu ülkenin kuruluş felsefesine ve kurucusuna bağlılık adına hepimizin görevi vardır. Biz kurtuluş serüvenimizin 1881 yılında Selanik’te açılan bir çift mavi gözle başladığını biliriz.”

“HALKIN TEMSİLİYETİNİN SANDIĞA YANSIMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Makedonya’daki sayım ve Bulgaristan’daki seçimlere katılımın temsiliyet hakkı için büyük bir önem taşıdığını ifade etti ve “Uzunca bir süredir İzmir’e gelmiyorum Biz İzmir’de Balkan camiası olarak büyük acılar yaşadık. CHP Balkan Masası olarak amacımız, baklalardaki tüm kardeşlerimizle dayanışma ve iş birliğini artırmaktır. Var olan birliğimiz pekiştirmek ve mutluğumuzu çoğaltmaktır. Buna ihtiyacımız var. Çünkü bu coğrafyada yakın zamanda çok büyük acılar yaşadık… Aslında belki de dünyanın en büyük soykırımlarını bu süreçte yaşadık ama bizler bunları çok azla konuşmadık. Daha dün gibi Bosna Hersek’teki katliamları hatırlıyoruz. Elbette tarihten dersler çıkartmalıyız ama bugün yaşadığımız güncel sorunlarımız da var. Küresel bir salgın yaşıyoruz. Tam da bu dönemde Nisan ayında Kuzey Makedonya nüfus sayımları var. Temsilde adaletin sağlanması için bunu önemsiyoruz. Bu nedenle orasıyla bağı olan vatandaşlarımızın katılmasını temsil hakları açısından çok önemsiyoruz. Bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız.  Buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Orasıyla bağınız varsa elektronik olarak kayıt yaptırabilirsin, akrabalarınız aracılığıyla da yapabilirsiniz. Lütfen bu imkanları kullanalım. Makedonya farklılıkların ahenk içinde yaşanabileceği en güzel yerlerden biridir Biz Makedonya’yı kendini tarif ettiği biçimde kabul ediyoruz. Bir başka seçim süreci Bulgaristan’da yaşanıyor. Oradaki vatandaşlarımızı bu sürece katılımlarını önemsiyoruz. Belediyelerimiz hemşerilerimizin oy kullanmalarını kolaylaştıracak her türlü önlemi alacakladır. Biz vatandaşlarımızın birlik ve bütünlük içinde hareket etmelerini ve seçimlere katılmalarını istiyoruz. Evet belki yönetim olamayacaklar ama bu seçimlerle hükümeti belirleme noktasında olmalarını temenni ediyoruz. Burada da halkın temsiliyetinin sandığa yansımasını temenni ediyoruz. Bugün burada olmamızın bir diğer nedeni de muhacir STK’ları dinlemektir. CHP Balkan Masası kısa bir süre önce kuruldu. Bu süreçte parti örgütümüzün içinden sorumlulukları belirledik. Bugün de STK’lar ile bir araya geldik. CHP olarak kardeş belediyeler ve STK’ların faaliyetlerini önemsiyoruz. Balkan Masası çalışmalarında kaynakları israf etmeyecek verimli çalışmalar yapacağız. Sınırlarımız dışında yaşayan soydaşlarımız için söylediği sözler bizim düsturumuz olacaktır. Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Biz onlara yaklaşmalıyız. Tarihi bağı kurmamız lazım. Bunu da elbette ki biz yapacağız. Bu vizyon ve anlayış bizim yol göstericimiz olacak. Bugün burada önemli kararlar alıp önerileri dinleyeceğiz ve bu önerilileri yerine getirmek için elimizden geleni yapacağız. Biz, 100’ü aşkın Balkan Masasıyla her yerdeyiz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.