Dolar 32,5487
%0.03
Euro 35,0081
%0.52
Altın 2.426,200
%0.12
Bist-100 9.722,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Türkbay'dan milletvekilliğine yeşil ışık!

CHP'li Türkbay'dan milletvekilliğine yeşil ışık!

CHP Genel Merkezi, geçtiğimiz günlerde genel seçimlerde milletvekili adayı olmak isteyen başkanların istifasına ilişkin bir genelge göndermişti. Genelgenin gönderilmesiyle birlikte kulislerde milletvekilliği adaylığı için adı geçen Türkbay’ın istifa edip etmeyeceği merak konusu oldu. Konuya ilişkin açıklama yapan Türkbay, adaylığa yeşil ışık yaktı ve “Genelge geldi. 5-26 Aralıkta aday olmayı düşünen başkanların istifasıyla ilgili. Biz de tabii o genelgeyi siyaset yaptığımız arkadaşlara saygımızdan dolayı onlara danıştım. Onlarla oturup ortak bir karar vereceğiz. Eğitim durumum milletvekilliği için müsait”

  • Ege Postası
  • 24.11.2022 - 15:45

EGEPOSTASI- CHP Karabağlar İlçe Başkanı Mehmet Türkbay, Büyük İzmirTV’de yayınlanan 10. Köy programında Birol Soylu’nun sorularını yanıtladı.

Ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkbay, iktidarın yaptığı bazı çalışmaları ve ‘torba yasaları’ değerlendirdi. Atılan adımları seçimlere yönelik hamleler olarak tanımlayan Başkan Türkbay,  seçim yasası değişikliğine de değindi.

Türkbay ayrıca, parti içi gündemi de yorumladı ve CHP’nin il, ilçe ve belde başkanlarının milletvekili adaylığına ilişkin gönderdiği genelge üzerinden milletvekili adaylığına yeşil ışık yaktı.

“EĞER 5 MİLYON SURİYELİ’YE BAKABİLİYORSAK…”

Ülkede her geçen gün derinleşen ekonomik krize değinen Başkan Türkbay, krizden çıkışın reçetesinde ‘güven’ unsuruna vurgu yaptı ve “Güven kelimesi çok önemli. Ama sadece kelimelerde kalmaz. Güven unsurunun hayata geçirilmesi de gerek. Güven olmazsa sermaye yatırımları da olmaz. Yatırımcı yatırım yapmak istiyor ama güven duyamıyor, çekiniyor. AİH Bildirgesinin birinci maddesinde AB’ye üye olabilmek için o ülkede insan haklarına dayalı çağdaş bir hukuk sisteminin oluşması. Vatandaş dışarıdan gelip yatırım yapacak ama önünü göremiyor. 5 milyon Suriyeli… Buy ülke 5 milyon Suriyeliye bakıyorsa demek ki parası da var. Kaynak da bulunur, zengindir. Önemli olan kaynakların akıllıca ve düzgün bir şekilde kullanılması ve sadece çok seçkin bir azınlığa gitmemesi lazım. Kaynaklar doğru kullanılınca kalanı teferruat” dedi.

“ÜLKE RAYINDAN ÇIKMIŞ TREN GİBİ”

Başkan Türkbay, genellikle seçim dönemlerinde gözle görülür şekilde artan ve son haftalarda da art arda yaşanan terör saldırılarının tırmanışında ülkenin mevcutta kötü yönetimini işaret etti ve “Bu, iktidarın izlediği yanlış politika sonucu oluştu diye düşünüyorum. Terörden fayda uzmanların düşüncesi. Biz terörün her türlüsüne şiddetle karşıyız ve kınıyoruz. Ülke, yönetilemez hale gelince her kanaldan her şeyi beklemek lazım. Ülke raydan çıkmış bir tren gibi gidiyor. Ülkeyi tekrar rayına oturtursak birçok şeyi hallederiz. O da inşallah cumhuriyetin 2. yüzyılında bize nasip olur” diye konuştu.

“İYİ KANUNU KÖTÜ UYGULUYORSAN SIKINTI VARDIR”

Geçtiğimiz Nisan ayında seçim yasasında yapılan değişiklikleri de yorumlayan Türkbay, cumhurbaşkanının 3. kez aday olması noktasına dikkat çekti ve “En son halk oylamasında yapılan anayasa Değişikliğinde 101. ve 116. madde değiştirildi. 101 madde, 2 kez cumhurbaşkanı seçilen bir cumhurbaşkanı 3. Ke aday olamaz derdi. Ama bunu alternatifini 116. Maddede açıklamışlardı. Eğer erken seçim olur ya da cumhurbaşkanı parlamentoyu fesh ederse 3. kez aday olabilir cumhurbaşkanı. Erken seçim için de meclisin salt çoğunluğunun kabul oyu gerekir. Yani bugün 360 vekilin mecliste erken seçim kararı alması lazım. Bu mümkün değil. MHP ve AKP’nin toplam vekil sayısı yetmiyor. Cumhurbaşkanı kendisi feshedebilir. Tabi erken seçim nasıl olacak? Seçim kanunu değişti. Ama 7 Nisan 2023’te yürürlüğe girecek. O döneme kadar seçim olursa eski yasaya göre yapılır. Anayasalar önemlidir. Biz zırt pırt ‘Anayasa düzeltilmeli, olmuyor’ diyoruz. aKanunların uygulayıcıları çok önemli. Kötü kanunu iyi uygulayabilirsin ama iyi kanunu kötü uyguluyorsan orada sıkıntı vardır” ifadelerini kullandı.

“KENDİLERİNE FAYDA SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORLAR AMA…”

Muhalefet uzun süredir 3600 ek gösterge, KYK borçları ve YET’liler için sesini yükseltirken son dönemde iktidar kanadından ilgili konuları da içeren birçok konuda hamle gelmeye başladı. İktidarın hamlelerini seçime yönelik hamleler olarak yorumlayan Türkbay, “Ben bunların seçimlere çok etkisi olacağını düşünmüyorum. Paranın alım gücü çok düştü. Vatandaşa pazara markete gittiğinde paranın çoğu gidiyor. Evet yeni yılda maaşlarda artış olacak ama maaşlar artınca diğer şeyler durmuyor. Onların da fiyatlar artıyor.  İnsanlar mağdur, hukuk sistemi çökmüş. Şu an adliyelerde 25 milyon icra dosyası var. 1 yılda 8 milyon 200 bin dava açılmış. Yani aileleriyle sayarsanız toplumun yarıya yakını davalı ya da davacı. AİHM’de 75 bin dava dosyası var. Bunların 19 bin 800’ü bizim ve biz 1. sıradayız 46 ülke arasında.  İktidar bu aciz hareketlerin kendilerine fayda sağlayacağını düşünüyor ama vatandaşta bunların karşılığı yok” dedi. 

 “CHP’DEN BELKİ BİRKAÇ KIRGIN VARDIR AMA…”

Yapılan anket çalışmalarında İYİ Parti’nin hem İzmir hem de ülke gnelinde oy oranlarını artırdığı görülürken oyların bir kısmını CHP’den aldığı ifade edilmişti. İYİ Parti’nin oy artışını da değerlendiren Türkbay, şunları söyledi; “Biz örgüt partisiyiz. Örgütümüz güçlü ve kuvvetli. Yarın seçim olsa biz yine hazırız. İl başkanlığımız çok iyi çalışıyor ve organize ediyor. Bizleri terletiyor. Biz örgüt partisiyiz. Seçim zamanı gelince örgüt gereğini yapar. İYİ Parti’nin oylarını artırmasına gelince… Ben İYİ Parti’nin MHP ve AKP’den oy aldığını düşünüyorum. CHP’den belki birkaç kırgın ve küskünler olabilir ama denildiği kadar çok değil. Genel sçemleri iyi okumak gerekiyor aksi halde orada bir hata olursa yerel seçimlere de yansır.”

“GENEL MERKEZİN ELİNİ RAHATLATMAK ADINA YAPILMAZ”

CHP’de bir dönemde sıklıkla gündeme gelen önseçim konusunu da değerlendiren Başkan Türkbay, “Zorlu bir süreçten geçiyoruz. İttifaklar var. O ittifaklarda ne olacak, seçim kanunu da değişti. Genel Merkezin elini de rahatlatmak adına ön seçimle ilgili bir yaklaşım içinde olunmayacağını tahmin ediyorum. Ama ben örgütten geliyorum ve önseçim taraftarıyım. Tabii bunun da doğru bir şekilde yapılması gerekiyor. Önseçim olması önemli. Örgütün kantarında tartılmalı, onlar ne derse o olsun. Ama parti terbiyesi nedeniyle Genel Merkez ne derse onu yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

“OTURUP ORTAK KARAR VERECEĞİZ”

CHP Genel Merkezi, geçtiğimiz günlerde genel seçimlerde milletvekili adayı olmak isteyen başkanların istifasına ilişkin bir genelge göndermişti. Genelgenin gönderilmesiyle birlikte kulislerde milletvekilliği adaylığı için adı geçen Türkbay’ın istifa edip etmeyeceği merak konusu olurken konuya ilişkin konuşan Türkbay, “Genelge geldi. 5-26 Aralıkta aday olmayı düşünen başkanların istifasıyla ilgili. Biz de tabii o genelgeyi siyaset yaptığımız arkadaşlara saygımızdan dolayı onlara danıştım. Onlarla oturup ortak bir karar vereceğiz. Eğitim durumum milletvekilliği için müsait. Partinin her kademesinde çalıştım belediye başkanlığı hariç. Hep şunu söylüyorum. Bazıları yönetimlere aday olayım bir etiketim olsun diye düşünüyor. Ama bir etiketiniz olmadan da partiye katkı sağlarsınız. Mesela son seçimlerde benim bir etiketim yoktu ama yine de çalıştım. Yaptığım çoğu çalışmada sıfatım yoktu. Zaten partiye hizmet etmek için de sıfata gerek yok. Mesela geçen seçimde arkadaşlar Konak’tan belediye başkan adayı ol düşüncesindeydi. Gittik ve dosyası bırakıp geldik. Ama olmadı adaylığımız. Biz küsüp kaçmadık ama. Partiye küsülmez çünkü. Atatürk, ‘Benim 2 büyük eserim var. biri Türkiye cumhuriyeti, diğeri CHP’ diye. 100 yıllık çınar CHP. CHP’li olmak kolay değil. Demokrasiyi ve özgürlüğü savunuyoruz. Örgüt partisiyiz. O yüzden diyorum zamanı gelince bu örgüt gereğini yapar” dedi.

“YÖNETİMDEKİ ARKADAŞLAR BU İŞİ YAPABİLECEK KAPASİTEDE”

Milletvekilliği için istifa etmesi beklenen isimler arasında CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in de adı geçerken Yücel’in istifası durumunda il başkanlığı koştuğunun nasıl doldurulacağına ilişkin değerlendirmede bulunan Başkan Türkbay, “Normal ilçe başkanı ya da il başkanı koltuğu boşaldığında il yönetimi bir il başkanı seçer, ilçe yönetimi ilçe başkanını seçer. Eğer yedekler bitse de mevcut yönetim sayısı yarının altına düşmeden yönetim düşmez. Ben inanıyorum ki Eğer il başkanımız istifa ederse il yönetimindeki 30 arkadaşımız da bu işi yapabilecek kapasitede. Hepsi il başkanlığını yapar” diye konuştu.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.