Dolar 32,4732
%-0.04
Euro 34,7458
%-0.65
Altın 2.438,750
%0.1
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Şahin'den toplu ulaşımda ‘ÜFE’ kararına ‘emsal’ göndermesi: Yapılamaz!

Başkan Şahin'den toplu ulaşımda ‘ÜFE’ kararına ‘emsal’ göndermesi: Yapılamaz!

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir’de toplu ulaşıma 3 ayda gelen 2. Zamma ve toplu ulaşımdaki toplam zam oranının yüzde 76’ya ulaşması üzerinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç soyer’e tepki gösterdi. Zamma ilişkin “Ben Tunç Soyer’in mazot artışlarını bahane ederek halka zulmettiğini düşünüyorum” diyen Başkan Şahin toplu ulaşım fiyatlarının ÜFE’ya bağlanması konusunda mahkeme kararını işaret etti ve “Daha önce mahkemeden dönmüş bu karar. Böyle bir karar alamaz. Bu kanunsuz ve temelsiz bir yaklaşım. Yapamaz onu” dedi.

  • Ege Postası
  • 18.03.2022 - 17:32

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye’de uzun süredir zam üstüne zam yapılan akaryakıt fiyatları, İzmir’de toplu ulaşım zammı tartışmalarını beraberinde getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, artan akaryakıt fiyatları nedeniyle belediyelerin zor durumda kaldığın belirtmiş ve toplu ulaşıma zammın kaçınılmaz olduğunu söylemişti.

Başkan Soyer’in açıklamasının ardından UKOME kararıyla birlikte toplu ulaşıma yüzde 38 oranında zam yapılmasına karar verilmişti.

3 AYDA YÜZDE 76 ZAM

2021 yılında alınan yüzde 38’lik zam kararıyla birinci binişler 3,46 liradan 4,70 liraya çıkarılırken 50 kuruş olan ikinci binişe de yüzde 90 bandında zam gelmiş ve 90 kuruş olmuştu.

Geçtiğimiz günlerde kesinleşen zam kararıyla birlikte toplu ulaşıma yüzde 38’lik bir zam daha yapıldı ve 4,70 olan ilk biniş ücreti 6,50 liraya, 90 kuruş olan ikinci biniş ücreti ise 1,20 liraya çıkarıldı.

Alınan ikinci zam kararında ise dikkat çeken başka bir husus oldu. Toplu ulaşım fiyatlarının Üretici Fiyat Endeksine (ÜFE)’ye bağlanması ve her ay bu doğrultuda zamlanması da kabul edildi. 

2022 yılında yapılan 2. Zamla birlikte İzmir’de toplu ulaşımın yalnızca birinci binişine gelen zam yüzde 76 olurken muhalefetin eleştiri okları İzmir Büyükşehir Belediyesine çevrildi.

Karara tepki gösteren MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’in ulaşım zamları için akaryakıt fiyatlarını bahane ettiğini belirtirken ÜFE artışı için de mahkeme kararını işaret etti.

"TATLISU KURNAZLIĞI YAPIYOR”

Soyer’in toplu ulaşım zamlarında mazot fiyatlarını bahane ettiğini belirten Şahin, “Halka zulmediyor” dedi ve “Ankara ve İstanbul’da geçtiğimiz haftalarda toplu taşımada maliyet konuları gündeme gelmişti. Ankara’da 10 liraya mal oluyor denirken İstanbul’da 3 lira dendi. Ardından Tunç Soyer de her binen kişinin 10 liraya mal olduğunu söyledi. Yılbaşında yüzde 38 zam yapmıştı. Yüzde 38 de şimdi yaptı. Yüzde 76 etti. Yapılan makul zamma bir şey diyemeyiz. Mazotun çok yükseldiğini biliyoruz. Ben Tunç Soyer’in mazot artışlarını bahane ederek halka zulmettiğini düşünüyorum. Böyle diyerek güya yapılan zammı merkezi hükümetin üstüne atmış oluyor. Böyle bir tatlısu kurnazlığı yapıyor. Ondan şehri doğru yönetmesini bekliyoruz” diye konuştu. 

“DAHA ÖNCE MAHKEMEDEN DÖNMÜŞ”

Yapılan zamda ilk kez toplu ulaşım ücretleri ÜFE’ye bağlandı ve her ay bu oranda artış yapılması öngörüldü. ÜFE kararının daha önceden mahkemeden döndüğünün altını çizen Başkan Şahin, uygulamanın yapılamayacağını belirtti ve “ÜFE’ye bağlayamaz. Daha önce mahkeme ÜFE kararını iptal etmişti. Daha önce mahkemeden dönmüş bu karar. Öncelikle böyle bir karar alamaz. Bu kanunsuz ve temelsiz bir yaklaşım. Yapamaz onu. Daha önce böyle bir kararın iptal edildiği ve uygulanamayacağı yönünde bilgi geldi bize” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.