Dolar 32,5437
%0.18
Euro 34,9387
%-0.09
Altın 2.436,010
%-0.01
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
AK Partili Nasır'dan CHP'ye 'kredi onayı' yanıtı: Böyle bir yalanı anlamak mümkün değil

AK Partili Nasır'dan CHP'ye 'kredi onayı' yanıtı: Böyle bir yalanı anlamak mümkün değil

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Soyer'in ve CHP’li vekillerin ‘kredi onayı’ iddialarına " Dünya Bankası ile kredi sözleşmesi imzalandı diyerek yalan söylenmesini anlayabilmek mümkün değil, Zaten bir belediyenin hazine garantili bir kredi alarak kafasına göre kullanması diye bir uygulama yoktur" dedi.

  • Ege Postası
  • 19.08.2021 - 11:22

Özlem KARA/ EGEPOSTASI - AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır deprem gerçeğine ve İzmir'deki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. AK Partili Nasır, Tunç Soyer’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beklettiğini iddia ettiği ‘kredi onayı’ çıkışına da yanıt verdi. Nasır, "Yıllardır kentsel dönüşümde hiçbir çaba harcamayan sadece günü kurtarmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi şimdi de deprem yaşanınca, sonucu belli olmayan, palyatif bir çözümle plan notları ile depremzedeleri ve kentsel dönüşüm için çözüm arayışında olan vatandaşları oyalıyor. Genel Başkanlarına bile krediyle ilgili yanlış açıklamalar yaptırarak vatandaşın duyguları üzerinden siyaset yapmanın çabası içindedirler" dedi.

Öte yandan Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 30 ilçeyi deprem konusunda bütüncül olarak planlanması gerektiğini vurgulayarak, "plan tadilatları da planlama kriterleri çağın gerekleri doğrultusunda ada bazında emsal artışları sağlanarak yapılmalıdır" dedi.

"İZMİR'DE GÜNDEM MADDESİ DEPREM OLMALI"
Nasır, İzmir'de birinci derecede gündem maddesi olması gereken konunun deprem ve kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayarak, İzmir Milletvekili olması nedeniyle TBMM'de kentsel dönüşüm ve deprem gerçeğine yönelik çalışmalar yaptığını kaydetti. Nasır, İzmir'deki deprem gerçeğine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'la istişarede bulunduklarını ve İzmir'in deprem önceliği ve yapı stoku hakkında kendisine bilgi aktardığını ifade etti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm yasasına karşı olduğunu dile getiren Nasır, İzmir için bir kentsel dönüşüm stratejik eylem planı hazırlması kararı alındığını aktaran Nasır, Bakanlığın hazırlayacağı çalışma sonucunda yerel yönetimler, STK'lar ve bakanlığın ortak bir çalıştay yaparak bir 'İzmir modeli' oluşturulması gerektiğini kararlaştıldığını ve bakanlığın çalışmayı başlattığını, belediye başkanlarıyla doğrudan görüşmelere başladıklarını fakat 30 Ekim depreminin yaşandığını ifade etti.

KESİN ÇÖZÜM İÇİN 30 MİLYON BÜTÇE
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlığın yapmış olduğu dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Nasır, depremden sonra, Büyükşehir Belediyesi'nin meclisten geçirdiği plan notuyla riskli yapıların dönüşümüne ilişkin imar planlarındaki plan notları ile düzenleyici kararın 10.06.2021 tarihinde TMMOB Şehir Plancıları Odası'nca yürütmeyi durdurma kararı istemiyle mahkemeye verildiğini ifade etti. Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde planlamanın bütün yetkilerinin olduğu, bakanlığa bağlı olmadan İzmir Büyükşehir belediyesinin 30 ilçeyi bütüncül olarak planlanlayabileceğini dile getirdi. Nasır, ada bazında emsal artışları sağlanarak yapılması ile sorunun kesin çözüm olduğunu, bunun da 8 - 12 ay içinde yaklaşık 30 milyon bütçe ile yapılabileceğini de ifade etti.

EL BİRLİĞİYLE ÇÖZÜLMELİ
Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 30 ilçeyi bütüncül olarak planlaması gerektiğini vurgulayarak deprem konusunun siyaset üstü bir konu olduğunu belirtti. Nasır, “Plan tadilatları da planlama kriterleri çağın gerekleri doğrultusunda ada bazında emsal artışları sağlanarak yapılmalıdır. 30 Ekim'de yaşanan deprem beklenen asıl İzmir depremi değildir. Allah korusun, İzmir'deki faal 13 fay hatlarından meydana gelecek bir depremin sonuçlarının vebali ile birlikte ihmal edenlerin de kendilerinin de İzmir'de yaşadığını dikkate almalılar. Bu konu siyaset üstü olarak elbirliğiyle hızlı bir şekilde çözülmelidir. Emsal artışıyla ada bazında plan tadilatıyla yapılacak düzenlemede bütün dinamikler hareketlenir ve kentsel dönüşüm hızlanır. Hükümetimiz yeni finans modelleri ile ucuz kredi imkanı yaratması için gerekli çalışmalarını sürdürmektedir” dedi.

İZMİR İÇİN DEPREM KREDİSİ ANLAŞMASI YOK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in deprem sonrası Dünya bankasından alınması planlanan 330 milyon dolarlık krediye dair de konuşan Nasır, “Depremzedeler derneği nde gündeme gelen, Sn. Kemal Kılıçdaroğlu ve Sn. Tunç Soyer'in Dünya Bankası ile kredi sözleşmesi imzalandığını ancak Cumhurbaşkanı'nın onaylamadığına ilişkin iddialar var. Ben konuyla ilgili TBMM'de soru önergesi verdim. Soru önergesinin basına yansıması ile, Dünya Bankası Ülke Direktörü Auguste Tano Kouamen, 'İzmir Depremi sonrası Yeşil, Dayanıklı ve Kapsayıcı Acil Yeniden İnşa Projesi için henüz bir kredi anlaşması imzalanmamıştır' şeklinde açıklama yaptı. Yıllardır kentsel dönüşümde hiçbir çaba harcamayan sadece günü kurtarmaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi şimdi de deprem yaşanınca, sonucu belli olmayan, palyatif bir çözümle plan notları ile depremzedeleri ve kentsel dönüşüm için çözüm arayışında olan vatandaşları oyalıyor. Genel Başkanlarına bile krediyle ilgili yanlış açıklamalar yaptırarak vatandaşın duyguları üzerinden siyaset yapmanın çabası içindedirler. Trafik sıkışıklığının giderilmesi için, köprülü kavşakların yapılması ve Yeşildere yolunun genişletilmesi işini de 330 milyon dolarlık krediye dayandıran İzmir Büyükşehir Belediyesinin, hiçbir şey yapmamak için asılsız söylemlerde bulunduğu da açık şekilde anlaşılıyor. Dünya Bankası ile kredi sözleşmesi imzalandı diyerek yalan söylenmesini anlayabilmek mümkün değil, Zaten bir belediyenin hazine garantili bir kredi alarak kafasına göre kullanması diye bir uygulama yoktur. Altyapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'nün Dünya Bankasından 4 yıldır kredi talebi olduğu ancak henüz sonuçlanmadığını biliyoruz. Sonuçlansa bile gelecek krediyle ilgili amacına uygun şekilde illere göre Bakanlıkça kontrollü şekilde kullanılır ”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.