Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9831
%-0.23
Altın 2.325,700
%0.23
Bist-100 9,07
%-0.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
8. Gün'de Umutoğulları'ndan 'anket' çıkışı: Yücel kaos yaratıyor!

8. Gün'de Umutoğulları'ndan 'anket' çıkışı: Yücel kaos yaratıyor!

Gazeteci Mithat Umutoğulları, CHP İzmir İl Başkanlığı’nın tüm ilçelerde yaptırdığı geniş çaplı anket sonuçlarıyla ilgili Büyük İzmir TV’de yayınlanan 8. Gün programında konuştu. Karşıyaka ve Çiğli’de oyların düştüğü yönündeki iddialara ilişkin “Cemil Tugay, Deniz Yücel’in Tunç Soyer’le bir araya gelmesinden rahatsızlık duyan ekibin içerisinde. Utku Gümrükçü de Büyükşehir Grup Başkanvekilliği adaylığında Soyer’le aralarında gerilim oldu. Ben birçok CHP’liyle konuştum. ‘Yücel, Soyer’e şirin gözükmeye çalışıyor’ dediler” ifadelerini kullandı. Umutoğulları Yücel’in anket çalışmasını parti içi meselesi haline getirdiğinin altını çizip “Zaten istifa edip gidecek, giderayak bir kaosa sebebiyet veriyor” yorumunu yaptı.

  • Ege Postası
  • 28.07.2022 - 18:33

EGEPOSTASI – Gazeteci Mithat Umutoğulları, Büyük İzmir TV’de yayınlanan 8. Gün programında Refik Pak’la birlikte İzmir siyasetini değerlendirdi.

Umutoğulları, CHP İzmir İl Başkanlığı’nın tüm ilçelerde yaptırdığı anket sonuçlarında partinin Karşıyaka ve Çiğli’de partinin oy oranlarının düştüğü, Cumhur İttifakı’nın yönetimindeki Aliağa, Kiraz ve Kınık’ta ise yükseldiği yönündeki iddialar hakkında konuştu.

Umutoğulları’nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in son günlerde yapmış olduğu toplantılara dikkat çekmek lazım. Bir rota değişikliği var. Yaptığı bütün hamlelerde aslında kabuk değiştiren bir yapının artık operasyonel bir durum aldığını söyleyebilirim. Deniz Yücel CHP’de en uzun süre il başkanlığı yapan il başkanı ünvanını almış durumda. Geldiği günden beri örgüt içerisindeki duruşu hep tartışma konusu oldu. Anketle ilgili de servis edilen haberlerde Karabağlar, Bornova ve Bayraklı ilçelerinde oyların arttığı, Konak ve Buca’da oyların sabit kaldığı, Karşıyaka ve Çiğli’nin düşüşte olduğu söyleniyor. Bir taraftan iki büyük metropol ilçesinin düştüğü, diğer ilçelerde ise oyların artışta olduğu yazılıyor. Ben Aliağa’da CHP’nin oylarının arttığını düşünmüyorum. Çünkü Aliağa’da iki seçimdir Belediye Başkanı Serkan Acar’ın ortaya koyduğu bir performans var. Kiraz’da uzun zamandan beri başarılı bir belediye başkanı var. Kınık Belediye Başkanı 2019’da AK Parti’nin İzmir’de en yüksek oyunu alan ilçe belediye başkanı. Karşıyaka ve Çiğli’de oyların düştüğü söyleniyor. 1999’da CHP’nin baraj altında kaldığı dönemde İzmir’de iki belediye kazanmıştı. Birisi Güzelbahçe, birisi de Çiğli’ydi. Karşıyaka’yı dahi başka bir parti kazanmıştı. Çiğli o günden beri çizgisini hiç değiştirmedi. Oylarını sürekli artıran bir ilçe durumunda. 

"ANKET SONUÇLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

İki farklı şirketten iki farklı anket aldım. Bir tanesini Çiğli Belediyesi yaptırmış.  birisini de belli araştırma şikretleini dönem dönem yaptığı anket. Sonuçlara baktığımızda CHP’nin oyunun bu bölgede düşmediğini görüyoruz. Bir ilçedeki gerçek sonucu alabilmek için en az 2000-2500 civarında denek olması lazım ki, gerçek sonuçlara yakın bir sonuç olur. Dün ORC’nin sahibiyle konuştum. ‘Böyle bir ankette en az 5 puan kayma olur’ dedi. Dolayısıyla 200-300 kişiyle anket yapmak ne kadar verimli olabilir? Bu çıkan anket sonuçlarını İzmir genelinde doğru olabilir ama ilçeler bazında çıkan sonuçların hepsinin doğru olmadığını, doğru bir analiz yapılmadığını düşünüyorum. Bütün bunları yaparken de bu verilerin gerçeği yansıtmadığını görüyoruz. 

"YÜCEL SOYER'E ŞİRİN GÖZÜKMEYE ÇALIŞIYOR"

Neden Karşıyaka ve Çiğli? Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Tunç Soyer’le birlikte siyaset yapan ve geldiği günden beri Soyer’in yanında olan bir belediye başkanı. İlçe kongreleri, delege seçimleri ve il kongresinde Soyer’le beraber hareket etmiştir. Deniz Yücel’in Tunç Soyer’le bir araya gelmesinden rahatsızlık duyan ekibin içerisinde bence. Tunç Soyer’in ekibinin Deniz Yücel’in gelişiyle rahatsızlık duyduğunu biliyorum. İl kongresinde, kurultayda yapılanlar, parti içi rekabetten kaynaklı Deniz Yücel’in gelişinden samimi olmadıklarını düşünüyorlar ve ekibin içine sızmasından da rahatsız. Cemil Tugay da rahatsızlık duyanların en başında gelenlerden birisi. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de yakın zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili adayı oldu. Tunç Soyer’le aralarında bir gerilim oldu. Ben birçok CHP’liyle konuştum. ‘Yücel, Soyer’e şirin gözükmeye çalışıyor’ dediler. 

"DENİZ YÜCEL BUGÜNE KADAR NE YAPMIŞ?"

Deniz Yücel, ilçe başkanlarıyla yaptığı toplantılarda oylarla ilgili çalışmaları gerketiği, yeterince başarılı olamadıklarını, partinin bazı ilçelerde kan kaybettiğini ifade etmiş. Peki il başkanı bugüne kadar ne yapmış? 2002 yılından beri danışma kurulu yapılmamış. Daha çok Buca’da dolaşıyor. Buca Belediye Başkanlığı adaylığını düşünüyor. Eski Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak’ın cenaze törenine gelmedi. Buca’daki bir cenaze törenine gitti. Enteresan bir şey. Bir il bşkanı düşünün, seçildiğinden Çiğli ve Karşıyaka’da hiçbir sokak çalışmasına katılmadı. Birçok ilçenin sokağına bile gitmeyen, örgütle mesafeli duran, örgütle hiçbir duygusal bağı olmayan devlet memuru gibi partiyi yöneten bir il başkanı düşünün. Yücel taktik vermediği örgütten başarı bekliyor. İlçe örgütlerini düzenli bir şekidle çalışmalar yapıp örgütlersiniz. İki tane koordinatör atıyorsun. Bu koordinatörün ne yaptığını biliyor musun? Rapor var mı? Yok. Nasıl başarılı olacak bu il örgütü? İl Başkanı anket yaptırıp kendi partisinin durumuna bakacağına bence sokağın kendisi ankettir.  gelmedi. Buca’daki bir cenaze törenine

 gitti. Enteresan bir şey. Bir il bşkanı düşünün, seçildiğinden Çiğli ve Karşıyaka’da hiçbir sokak çalışmasına katılmadı. Birçok ilçenin sokağına bile gitmeyen, örgütle mesafeli duran, örgütle hiçbir duygusal bağı olmayan devlet memuru gibi partiyi yöneten bir il başkanı düşünün. Yücel taktik vermediği örgütten başarı bekliyor. İlçe örgütlerini düzenli bir şekidle çalışmalar yapıp örgütlersiniz. İki tane koordinatör atıyorsun. Bu koordinatörün ne yaptığını biliyor musun? Rapor var mı? Yok. Nasıl başarılı olacak bu il örgütü? İl Başkanı anket yaptırıp kendi partisinin durumuna bakacağına bence sokağın kendisi ankettir. 

"ÇOK CİDDİ BİR PRESTİJ KAYBETTİ"

Bunları parti içi mesele haline geitrip bir tarışma yaratıyorsunuz. Zaten istifa edip gidecek, giderayak bir kaosa sebebiyet veriyor. Deniz Yücel’in artık örgüt içerisindeki bir karşılığının kalmadığını düşünüyorum. Beraber hareket ettiği yol arkadaşlarını sürekli değiştirmesiyle örgüt içerisinde çok ciddi bir prestij kaybettiğini görüyoruz. Geçmişte beraber olduğu Ali Engin ve Abdül Batur’un da Deniz Yücel’e güvenmediğini ve bir krıgınlıklarının olduğunu düşünüyorum. Tunç Soyer’le yeni başlayan birlikteliklerinin ne kadar süreceğini de öngöremiyorum. Bu nedenle sadece ve sadece Tunç Soyer’i kendine yakın hissettirmek için Tunç Soyer’e muhalafet olan isimlerle ilgil negatif tavırlar alması örgüt tarafından tepkiyle karşılanıyor. 

"DERELİ'NİN İHRACI SORU İŞARETİ YARATIYOR"

Tuncay Özkan’a yakınlığıyla bilinen il başkan yardımcısıyla ilgili (Cumhur Dereli), elinde tutanağı tutmusşun. Ne hikmetse seçime yakın bir zaman kala Tunç Soyer’le ilgili bir durum olduğunda adamı il yönetiminden ihraç etmen kafalarda soru işareti yaratıyor. İl Başkanının bugün Tunç Soyer’e yaranmak için nasıl çalıştığını örgütteki herkes konuşuyor. Bu kadar şerit değiştirmiş bir adamı acaba Genel Başkan alıp milletvekili yapacak mı hep beraber göreceğiz. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.