Dolar 32,3443
%0.08
Euro 34,9833
%-0.23
Altın 2.321,270
%0.04
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

Soyer ve Özkan rekabetinden yeni bir sayfa açılıyor

İzmir listesinde CHP genel merkezi tarafından 1. Bölge’den Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, 2.Bölgede Gençlik Politikalarından Sorumlu Gökçe Gökçe’nin aday olması İzmir’e seçimlere bir artı kazandıracağından değil, listenin sıkışmasından kaynaklandığını düşünüyorum…

Açıklanan liste tam anlamı ile bir denge listesi oldu.

En son yapılan kurultayda bazı gruplar tarafından kesilen ve PM’ye giremeyen CHP Genel Başkan Baş danışmanı Tuncay Özkan’ın İzmir’den aday olup olmayacağı CHP kulislerinde en fazla merak edilen konuların başındaydı. Özellikle Tunç Soyer ekibi ile yaşanan gerilimin ardından İzmir’den aday yapılmayacağı CHP kulislerinde konuşuluyordu.

 Büyükşehir ekibi ile siyasi rekabet yaşanan CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan arasında yaşanan rekabet aday listelerine de yansıdı. Özellikle CHP Genel Merkezinden Tuncay Özkan ve Rıfat Nalbantoğlu’nun vekil sıralarına yazılma şekilleri iki grup arasında yaşanan rekabeti ortaya koyuyor. Özellikle Özkan’ın kurultay’da tırpanlanmasının ardından CHP Genel Merkezinde yaşanacak rekabetten kimin galip çıkacağı örgüt içinde en fazla merak edilen konuların başında geliyordu.

 Yapılan listeden sonra hem Tuncay Özkan hem de Tunç Soyer penceresinden baktığınızda Özkan’ın yaşanan tırpandan sonra CHP genel merkezinde gücünün koruduğunu görüyoruz… Ve Özkan’ın 2. Sıradan vekil adayı olması Aziz Kocaoğlu döneminde muhalefetin dengesi olarak bilinen Özkan’ın yerini koruduğu görülüyor.

 Özellikle Yerel seçimlerde yine iki grup arasında ciddi çekişmelerin yalanacağını düşünüyorum. Ve Özkan’ın vekillik listelerinin açıklanmasından sonra “KOLAY LOKMA OLMADIĞINI” ortaya koymuş durumda…

Ve Özkan ekibi açısından morallerin üst seviyeye çıktığı bir dönem oldu.

Soyer istediğini aldı ama!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in vekil olarak istediği Rıfat Nalbantoğlu’nun adaylığı için yaptığı kulis çalışmalarının etkili olduğunu söyleyebilirim… Nalbantoğlu’nun 2.sıradan aday olması özellikle siyasi kariyeri ve son dönemler Başkan Soyer’in genel merkezde gücünü ortaya koyuyor. Ancak; yeterli mi?

Ben yeterli olduğunu düşünmüyorum… Özellikle Tuncay Özkan’ın yeni oluşacak siyasi yelpaze daha etkin olmasını etkisini nasıl önüne geçecek zaman içinde hep birlikte göreceğiz…

Devrim Barış Çelik kritik yerden neden aday!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer döneminde İl Başkan adayı olarak İzmir’de siyasi arenaya çıkmıştı. Ancak; daha sonra kongrede yaşananlardan sonra bu ekiple yollarını ayırmış ve yapılan Kurultay’da başarılı bir çalışma yaparak PM’ ye girmeyi başardı. Vekillik adaylığı için işinin en zor olan isimlerden biri idi ve öyle oldu…

Özellikle zekası, siyasi başarısı ve CHP Genel Merkezinde yaptığı başarılı çalışmaların sonunda özellikle seçim bölgesi İzmir’den hem Tunç Soyer hem de Özkan Cephesini rahatsız etti.  

Özellikle Doğu masasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ile koordineli şekilde doğu masasında yaptığı başarılı çalışmalarında arından vekil olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak; özellikle son iki gün her iki grup tarafından manipüle edilmesi ve özellikle 1. Bölge’de iki kontenjan adayı arkasına konmasına neden oldu. Ancak; 8. Sırada gösterilen Devrim Barış Çelik’in seçilmesi için bir sorun olmayacağını ve yapacağı çalışma ile vekillik potasına gireceğini düşünüyorum.

Listede Kılıç güçlü çıktı

Yerel seçim öncesi PM üyeliğinden istifa eden Sevda Erdan Kılıç’ın listede olup olmayacağı merakla beklenirken, 1. Bölge’den 3. sıradan aday gösterilmesi İzmir’de CHP kulislerinde büyük etki yarattı. Ve bu sıralama CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun Kılıç’a ne kadar önem verdiğini ortaya koydu. Kılıç’ın yeni dönemde İzmir siyasetinde daha etkili bir isim olacağını düşünüyorum.

Bakan gizemini koruyor

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan geçtiğimiz dönem 1. Bölge 1. Sırada Milletvekili adayı olduğunda CHP kulislerinde şaşkınlık yaratmıştı. Bu dönem her ne kadar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ekibine yakın gibi görünse de Bakan’ın özellikle CHP Genel merkezinde kurduğu ilişkiler gizemini koruyor. Bu dönem Bakan’ın atanması özellikle CHP örgütü içerisinde özellikle Genel Merkezde kurduğu ilişkilerin görünenden daha fazla olduğu gibi algılanıyor.  Diğer taraftan ise, CHP kulislerinden konuşulan Bakan’ın vekil listesine  Sefer İpekli ve  Esin Doğan Metin’in ismini yazdırdığı ifade edildi.

En karşı çıkan isim Batur oldu

Belediye Başkanlarının desteklediği isimlerin listelerde yer aldığı isimler içinde özellikle kulislerde ilişkileri en fazla bilinen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un atamadan karlı çıktığını ifade etmem yanlış olmayacaktır. Özellikle PM üyesi Ednan Arslan ve eski İl Başkanı Deniz Yücel'in listede olması Batur’un atamalarda en karlı çıkan isim olduğunu ifade etmem yanlış olmayacaktır.  Ve önümüzdeki dönem Batur’un CHP Genel merkezinde etkili olan siyasi anlayışı İzmir’de daha fazla hissedilecektir.

Polat yeni dönemde ne yapacak?

CHP'de 28.dönem milletvekilliği aday listesine yazılmasına kesin gözüyle bakılan Mahir Polat’ın adaylığı Genel Merkezde kurduğu ilişkilerin ne kadar güçlü olduğunu ortaya koymuş oldu. Ancak: bu dönem Polat’ı zor bir dönem bekliyor. Özellikle siyaset yaptığı Bornova’da yaşanan siyasi çalkantılar onun için ciddi sorun olacak ve onu yırtacaktır.

Kocaoğlu ve Yüksel prens ve prensesleri listelerde yer aldı

2014 yerel seçimlerinde siyasetten uzak olan eski Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eski Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Yüksel’e prens ve prenseslerinin olduğu isimlerin listelerde yer alması liste Kocaoğlu ve Yüksel Bombası olarak yorumladı.

Uzun yıllar iki ismin ekibinde olan ve Alaattin Yüksel son il başkanlığı yaptığı dönemde listede olan ve istifasının ardından da Asuman Ali Güven il Başkanı seçilmesi den sonrada Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olan Esin Doğan Metin, yine Alaattin Yüksel döneminde İl Başkan Yardımcılığı yapan Altan İnanç, o dönem kadın kolları başkanlığı yapan Nurşen Balcı ve eski İl Sekreteri Birgül Değirmenci listelerde yer aldı.

En büyük hala kırıklığı yaşayan isimlerden biri Esnaf Odası Başkanı Zekeriya Mutlu’nun yaşadığı hayal kırıklığı oldu. Mutlu hem vekil olamadı hem de yılladır başkanlığını yaptığı koltuğundan oldu.  

NOT: Son dakika’da listeden çıkartılan İZBETON eski Genel Müdürü Hüseyin Sezer’in son anda listeden çıkartılması siyasi anlamda şık olmadı… Uzun yıllar örgütte çalışmış bir kişiyi bu duruma sokmak hiç bence CHP’ye yakışmadı.

AK Parti ve İYİ Parti değerlendirmemi yarın yapacağım…