Dolar 32,1975
%-0.2
Euro 35,0812
%0.28
Altın 2.470,540
%0.99
Bist-100 10.159,00
%-0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

CHP'de açıklanan yeni MYK ne anlama geliyor!

CHP’nin ‘Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik’ Kurultayı İzmir açısından tam anlamıyla şaşkınlık vermişti. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun kurultay öncesi verdiği değişim mesajları yine İzmir açısından bir dayatma kurultayına dönmüştü. İzmir'de Yüksel ve Kocaoğlu ekibinin dar çevçevede önerdikleri isimlerin listeye yazıldığı bir kurultay oldu...Ve bu tablo ile geçen kurultaydan sonra gözler Kılıçdaroğlu'nun açıklayacağı MYK'ya çevrilmişti.
 
MYK'ya gelmeden önce kurultayda İzmir açısından yaşananları ve sonrasını hatırlayalım...
 
İzmir'den PM listesinde giren isimler çok tartışılmıştı.
 
Özellikle İl Başkanı Alaattin Yüksel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yakın isimlerin kurultayda anahtar listeye yazılması CHP İzmir örgütünde tepkilere yol açmıştı. Yüksel'in kendisine muhalif olan isimlerin gazını almak için yaptığı “mini anket” dışında yazılacak isimleri Kocaoğlu'ndan başka bilen yoktu.

Seçildikten sonra birlik ve beraberlikten bahseden ve seçildiği günden beri “Örgütte herkese eşit mesafedeyim” diyen İl Başkanı Yüksel için kurultayda yaptığı hamle İzmir örgütü ile kendisine olan inancın düzelmesi için büyük bir fırsatın kaçmasına neden oldu.

Çünkü; Yüksel burada anahtar listeye girecek isimler üzerinde eğer kendisine yakın isimler dışında bir kaç isim önermiş olsaydı örgüt içinde kendi ağırlığını ortaya koymuş olacaktı.

CHP'de sadece Genel Başkanlık koltuğuna oturmayan Yüksel'in “ağabey” formülü anlam bulacaktı.

Ancak; PM'ye Yüksel ve Kocaoğlu ekibine yakın olan ve gönülden bağlı isimlerin yazılması yıllardır devam eden “dar ekip” anlayışının devam ettiğini ortaya koymuş oldu. Bu nedenle Yüksel ve Kocaoğlu kurultaydan sonra “Ekip işbaşında” eleştirilerine maruz kaldı.
Aslında bu yapılan eleştirilerin haklı olduğunu söylemek lazım.
 
Çünkü yazılan isimler Yüksel ve Kocaoğlu'na yıllarca sadakatle bağlı olan isimlerdi.Bu nedenle ikilinin üç aşağı beş yukarı vereceği isimler belliydi belli olmasına ama ikilinin taleplerine karşı Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun nasıl bir tavır içinde olacağı merak ediliyordu.
 
Çünkü; 2014 yerel seçimlerinde Genel Başkan, Yüksel ve Kocaoğlu'nun baskısına karşı koyamamış ve MYK'dan çıkan belediye başkanları listelerin neredeyse tamamı değişmişti.
 
Bu gelişmelerden sonra CHP liderinin kurultay salonunda İzmirle ilgili ne yapacağı merak konusuydu...
 
Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de yapılan İl Başkanlığı seçiminden zaferle ayrılan Alaattin Yüksel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kurultay salonunda listelerde ne kadar hakim olacağı ve Kılıçdaroğlu'nun bu iki isimden gelecek isimleri PM listesine yazdırıp yazdırmayacağı en fazla merakla bekleniyordu...
Ancak; İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel'in kurultay öncesi yaptığı hamle CHP liderini köşeye sıkıştırdı. Ve yine iki ismin önerdiği bütün isimler PM listesinde yer aldı. Peki Yüksel kurultay öncesi ne yaptı.
Özellikle Ankara, İstanbul gibi büyükşehirlerin il başkanlarıyla bir araya gelerek kurultayda onlarla dirsek temasına geçmesi ve bu harekete CHP Grup Başkan Vekili  Manisa Milletvekili Özgür Özel'in destek vermesi ile CHP liderini köşeye sıkıştırmıştı...
Ve yapılan PM listesine Yüksel kendisine yakın isimlerin tamamını yazmayı başardı.
 
Ancak; CHP lideri Yükel ve Kocaoğlu'na karşı hamle yaparak İzmir'den Milletvekilleri Selin Sayek Böke, Zeynep Altıok ve Kamil Okyay Sındır ile Başdanışmanı Erdal Aksünger'e listesinde yer vermişti.
İzmir'den yapılan dayatmanın CHP liderini rahatsız ettiğini kurultay sonrası yaptığı il başkanları toplantısında dışa vurmuştu...
 
Yapılan dayatmaya karşı koyamanyan Kılıçdaroğlu'nun İzmirle ilgili “B planı” yaptığını kurultaydan hemen sonra il başkanları toplantısında ilk mesajlarını vermişti. İl Başkanları toplantısında yaptığı konuşmasında İzmir Ankara ve İstanbul İl Başkanlarına faturaya kesmişti.
 
Bu yaşanan çelişkiler ile açıklanması beklenen MYK İzmir açısından tam anlamıyla ezber bozan bir MYK listesi oldu...MYK'da 16 olan üye sayısı 12'ye düşürüldü ve Alaattin Yüksel ile Aziz Kocaoğlu listesinden PM'ye giren isimlerden kimse alınmadı...
Alınmadığı gibi Yüksel ve Kocaoğlu'na muhalif olan isimlerden Erdal Aksünger ile Milletvekili Kamil Okyay Sındır Genel Başkan Yardımcıları koltuğuna oturtuldu.
 
Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun Kamil Okyay Sındır ve Erdal Aksünger tercihleri Yüksel ve Kocaoğlu ekibinde rahatsızlık yaratacağı kesin gibi... Çünkü; Kurultaydan 1 ay önce Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun İzmir İl Kongresi'nde “yetersiz” ilan ettiği Kamil Okyay Sındır, CHP'nin Genel Sekreteri olarak atanması ekibe atılan “en net goldü...”

Ve tanıdığımız Aziz Kocaoğlu kesinlikle bunu hazmedemeyecektir.  Önümüzdeki günler İzmir örgütünde büyük tartışmaların yaşanmasına gebe... Ankara ve İzmir arasında büyük bir soğuk savaşın yaşanacağına inanıyorum.
 
Diğer taraftan ise, İl Kongresi’nde Yüksel ve Kocaoğlu'nun listelerine yazmadıkları Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun Başdanışmanı olan eski vekil Erdal Aksünger'in kurultay salonunda en fazla ikinci oy alarak PM'ye girmesi Yüksel ve Kocaoğlu ekibi içinde ciddi sıkıntı yarattığı kesin .

Ve ekibin korktuğu oldu Aksünger de MYK'ya girdi.

Selin Sayek Böke'nin ekonomi politikaları dışında Parti Sözcülüğü görevine de getirilmesiyle görevi gereği İzmir ayağını çok fazla ilgilenemeyeceğini düşünürsek Yüksel ve Kocaoğlu ekibine karşısında en net muhalefet edecek isimler Kamil Okyay Sındır ve Erdal Aksünger olacağı kesin...

Yıllardır Yüksel ve Kocaoğlu ekbinin karşında olan isimlerin bundan sonra Ankara'da dayanacakları isimler Kamil Okyay Sındır ve Erdal Aksünger olacağı kesin...Eğer bu iki isim bu makamları doğru kullanırsa İzmir'de 2019'da örgüt yapılanmasında kesinlikle söz sahibi olacaklardır.
 
Burada Milletvekili Zeynep Altıok'un ne yapacağını kestirmek zor... Bunu zaman içinde göreceğiz...
Ancak; yeni MYK'nın İzmir siyasetinde dengeleri değiştireceği kesin...

Önümüzdeki günler çok farklı gelişmelere gebe...
İl Başkanlığı kongresi ile birlikte işleri planladıkları gibi giden Yüksel ve Kocaoğlu Genal Başkan Kılıçdaroğlu'nun bu beklenmeyen hamlesi karşısında ne yapacakları merak konusu...

Özellikle ekibin 2019 planlarının sekteye uğraması hiç de zor değil... Ancak; ben Yüksel ve Kocaoğlu ikilisinin pes etmeyerek önümüzdeki kurultaya kadar farklı yöntemlerle yeniden Ankara'da etkili olmak için çalışacaklarına inanıyorum...

Son olarak şunu söylemek gerekirse, CHP İzmir'de hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağı kesin...MYK'da Kılıçdaroğlu'nun yaptığı bu hamle 2019'da İzmir'de bir değişim istediği gerçeğini ortaya koyuyor. Bu yapılan MYK seçimiyle gün gibi ortaya çıktı.