Dolar 32,1982
%-0.2
Euro 35,0787
%0.28
Altın 2.471,360
%1.02
Bist-100 10.159,00
%-0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°

İşte Delican'ın yürütmesi

AK Parti'de beklenen oldu ve İl Başkanı Bülent Delican yürütme kurulunda revizyon yaptı. AK Parti İl Başkanlığı’nda yeni yürütme açıklandı. Çok tartışmalı bir atama olduğuna inandığım yeni yürütme kurulunda çok tartışmalı ve Delican'ı sıkıntıya sokacak isimlerin olduğunu düşünüyorum.
 
Şimdi akşamdan beri AK Parti'liler ile yürütmede olan isimlerle ilgili yaptığım istişarelerde listeye giren isimler ilgili yapılan yorumların özeti: “tam anlamı ile fiyasko”

Ben de aynı fikirde olduğumu ifade etmek istiyorum.
Neden mi'

Delican ile yürütmeyi sabaha kadar tartışmaya hazırım...
Peki; bu sürece nasıl gelindi, önce oradan bakmak gerekiyor...

Delican'ın en büyük handikabı yönetim kurulunda görev verdiği isimlere çok fazla güvenmiyor. Partiyi tek başına yönetmeye çalışıyor. Yönetim kuruluna aldığı isimlere yetki vermiyor, onların dışında kalan isimlere daha fazla yetki veriyor. Örneğin ( Köksal Çakıcı) gibi... Zaten İl Başkanı Bülent Delican'da güven problemi olduğu sürece başarılı olma şansı yok.

Bu nedenle daha önce kendisi ile göreve gelen ya da siyasete kazandırdığı isimler dahi yanında kalmadı...

Çevresinde kendisini seven ne gazeteci ne de siyasetçi kaldı.

Çevresinde bulunan insanlar ile sürekli sorun yaşadı. Ve sürekli kavga küçük hesaplar ilke büyük dağları yıktı. Dedikoduya çok kulak astı ve etrafında olan bir çok isim bu yüzden yanından kaçtı. Ve yanında kalan isimler ise, dedikodudan beslenen isimler oldu. Ve bu kişiler teşkilat içinde faydalı olan kişiler hakkında İl Başkanı Delican'a yalan yanlış bilgiler verdi.   
Bu nedenle Delicen geldiği günden beri sürekli yürütmede değişiklik yapmak zorunda kaldı.
 
Ve bu çekişmelerin etkisi 7 Haziran seçimlerinden itibaren hissedilmeye başladı. Genel seçimlerde milletvekili adayı gösterilmeyen eski Bakan Binali Yıldırım ve ona yakın olan Atilla Kaya ve Ömer Sertbaş'a karşı takınan tavır ve Delican'ın ekibinde bulunan bazı isimlerin Yıldırım ve ekibine karşı olan tutumları yüzünden il yönetim kurulu üyeleri arasında bölünmeler yaşandı.
 
Ve bu bölünmeye Delican'da katıldı. 7 Haziran seçimlerinde büyük siyasi hata yaparak Binali Yıldırım yokmuş gibi davrandı.

AK Parti'nin kuruluşunda tabelasını asan isimlerden olan Binali Yıldırım'ın AK Parti'de 3. dönem kuralına takılmasından dolayı aday olmamış ve bu süreçte İl Başkanlığı tarafından Yıldırım'ın çalışma programına destek verilmemişti. Bakan Yıldırım'ın çalışma programı başını Atilla Kaya, Aziz Demir ve Ömer Sertbaş'ın çektiği ekip tarafından yapıldı.
Ve bu süreç çok sert geçti. 

Delican ve Binali Yıldırım ekibi tarafından çizgiler kalın çizildi. Bu gelişmeleri daha önce köşe yazılarımda ifade etmiştim. Çok fazla üzerinde durmayacağım...


Ve bu yaşananlar sonunda Delican ekibinde çatlamalar oldu. Bu tartışmalardan sonra il binasına bazı yönetim kurulu üyelerinin gelmediğini biliyoruz. Bunu bir örnekle sizinle paylaşmak istiyorum...
 
Düşünebiliyor musunuz, teşkilatın 2 numaralı ismi aylarca il binasına gelmedi.
Evet Emrun Sulayıcı'dan bahsediyorum... Aynı zamanda Başkanvekili olan Sulayıcı, 7 Haziran seçimlerinden sonra il binasına gelmedi...
 
Sulayıcı ile Delican arasında tartışma konusu olan konuların başında İl Başkanlığında İl Başkan Yardımcıları Ömer Gültekin ve Nazmi Yılmaz'ın sürekli laf taşıması ve İl Başkanı Delican'ın bu söylediklerinden dolayı teşkilat içinde yaşanan tartışmalardan duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği ve buna kulak asmayan Delican'a rest çektiği ve bu neden ile il başkanlığına uğramadığı AK Parti koridorlarında dolaşıyor.
 
İkili arsında yaşanan tartışmalar şöyle:

Delican ile bir araya gelen Sulayıcı, görüşmede “Teşkilatının arasını açan, Atilla Kaya Binali Yıldırım'ı sevmeyen, bazı yönetici arkadaşlarımız yaptıkları dedikodu ile partiye zarar veriyorlar. Bu adamlar yaptıkları dedikodular yüzünden il yönetimi ve ilçe başkanları ile sizin aranızı açıyor. Bu adamlardan Bakan Binali Yıldırım ve Atilla Kaya ilgili size yanlış bilgiler taşıyor. Bu adamları teşkilatlardan uzaklaştırmanız gerekiyor” diyerek rahatsızlığını dile getirdiği bunun üzerine Delican'ın bu konuda gelen şikayetlere kulak asmadığını net söyleyebilirim. Bunun üzerine Sulayıcı'nın Delican'a “Ömer Gültekin ve Nazmi Yılmaz size sürekli yalan yanlış bilgiler taşıyor. Davranışları ile teşkilatların arasını açan bu kişiler teşkilatlara zarar veriyor. Bu kişiler burada olursa ben teşkilatın içinde olmam”diyerek rest çektiği ve il başkanlığına bir daha gitmediği iddia edildi.

Bu tartışmalardan sonra 1 Kasim seçimlerinde Binali Yıldırım'ın seçim çalışmalarına destek verdiği 1. bölgede çalıştığı ifade edildi.

Ve Sulayıcı'nın yakın çevresinde olan kişilere il başkanı ile arasında yaşanan bu tartışmayı anlattığı öğrenildi. Emrun Sulayıcı Ömer Cihat Akay'ın İl Başkanı olduğu dönemlerde başarılı sonuçların alındığı efsane kadroda yer alan isimlerden. Yaşı genç olmasına rağmen Delican ekibinin en deneyimli isimlerindendi. Zaten Delican'da öyle görmüş olacak ki; kendisini başkan vekili yapmış.

Sulayıcı gibi bir çok isim bu yönetimde yanlış giden işler yüzünden İl yönetiminden uzaklaştı. Delican yanlışlarına bir yenisini daha eklemiş görülüyor...

Bu yürütme Delican'ın başını ağartacak gibi görünüyor...
 
Şimdi yürütmeye giren isimleri sizin için değerlendirelim... Bu değerlendirmelerime İl Başkanı Bülent Delican'ın itirazı olursa köşemde yer vermeye hazırım...

Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ömer Gültekin:  İl Başkanı Bülent Delican'a yakın olan isimlerden Gültekin'in bu göreve gelmesine teşkilattan ciddi tepki geldi. Gültekin için Nazmi Yılmaz ile bilikte İl Başkanına laf taşımaktan başka bir şey yapmıyor, bunun karşılığında partinin 2. damı oldu. Böyle bir şey olur mu” diyerek tepki gösteriyorlar.

Teşkilattan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Abdurrahman Tosun:  Koltuğunu korumayı başardı. Koltuğunu korumasının altında tek neden ise daha önce teşkilat başkanlığı yapan Yunus Kalkan gibi çok öne çıkmaması ve etliye sütlüye karışmamasına bağlanıyor.
Seçim İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Serdal Çiçekliyurt:  Koltuğunu korumayı başaran üç isimden biri. Aynı zamanda İl Başkanı Bülent Delican'ın avukatıolan Çiçekliyurt, Delican'ın en çok güvendiği isimlerden...
 
İl Başkanı Bülent Delican kendisine yakın olan bu isimlere önemli üç koltukları vermiş diğer görevleri ise formalite olarak verdiğini düşünüyorum. Zaten yetkileri yok...

 Ömer Gültekin’in vatandaştan gelen talepleri alarak ilgili yerlere iletecek bir yeteneğinin olmadığını düşünüyorum... Hele İl Başkanı ile teşkilat arasından köprü olma yeteneğine sahip olmadığı kesin. Bunu ben değil bütün teşkilat üyeleri söylüyor.

 
Tanıtım ve Medyadan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı İbrahim Ölmez:  Ömer Cihat Akay'a döneminden kalan isimlerden...Aziz Demir, Atilla Kaya, Ahmet Kurtuluş ile birlikte çalıştı. Binali Yıldırım ekibine yakın bir isim...

Kısa bir süre önce Halkla ilişkiler görevine Mehmet Tozlu’nun Dış İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısıolmasına akıl sır erdilememiş durumda teşkilat... İzmir milletvekili Hüseyin Kocabıyık'a yakın olan isimlerden olan Tozlu'nun yeni görevinden memnun olmadığı ifade edildi.
 
Sosyal Politikalardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Adnan Yılmaz: Çiğli eski ilçe başkanlarından olan çalışkan isimlerden. Ancak; yanlış zamanda yürütmeye alındığını düşünüyorum.

Çünkü; teşkilat içinde çalışkan isimlerden olan Yılmaz'ın
 yürütmeye alınmasının 3 yıl seçim olmadığını düşünürsek gereksiz bir atama olduğunu düşünüyorum ...

Bir eli CHP'de bir eli AK Parti'de olan ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hüsnü Boztepe: Kendisi iyi bir CHP'li...
AK Parti'den istifa eden eski Bakan Ertuğrul Günay'ın prenslerinden. CHP'den bu yana Ertuğrul Günay ile birlikte siyaset yapan Boztepe'nin yürütmeye girmesi teşkilatlarda şaşkınlık yaratmış durumda. Ertuğrul Günay'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında söylediklerine bakarsanız, bu atama Ankara'yı çok kızdıracak” gibi görünüyor. AK Parti Ertuğrul Günay gibi zihniyet ile mücadele ederken Delican'ın ona yakın olan bir ismi yürütmeye alması tam anlamı ile siyasi ön görüsüzlüktür. Ertuğrul Günay'ın  Delican'ın hemşerisi olduğunu düşünürsek, belki de Boztepe ricası oradan gelmiştir.

 Binalı Yıldırım ekibinden olan Ahmet Şimşek, Mihran Bedir'in yürütmeye girmesi büyük bir sürpriz olarak değerlendirilebilir. Bu iki isim Delican'ın verdiği görevi kabul edip etmemekle kararsız. Kararlarını pazar gününden sonra verecekleri öğrenildi. Delican'ın yürütme açıklama şekli teşkilat içinde tepki almış durumda. Beni arayan bir çok teşkilat üyesi, AK Parti geleneğinde yürütme yönetim kurulu toplantılarında belli olur. Siyasi teamül de bunu gerektirir. Bir il başkanı teamüllü nasıl bilmez. Delican döneminde AK Partinin bütün teamülleri ayaklar atına alınmıştır” dedi.

 Halkla ilişkiler ve STK’lardan Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Nazmi Yılmaz: Eski Demokrat Partili ve 2009 Yerel seçimlerinde Gaziemir Demokrat Parti Belediye Başkan adayı olan Yılmaz, o dönem AK Parti ile ilgili yaptığı açıklamalar yüzünden teşkilat üyeleri tarafında istenmeyen isimlerden. Delican'ın bu isimle yoluna devam etmesi önümüzdeki günler büyük sıkıntı yaratacak gibi görünüyor.
 
Mali ve İdari İşlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hasan Ali Karaman:  Yürütmede teşkilat içinde sanıyorum en fazla kabul gören isimlerden. Ve bence Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcılığı görevine yakışan bir isim olurdu. Teşkilatlar içinde toparlayıcı bir isim olabilirdi.
AR-GE ve Eğitimden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı: Nilüfer Karadal: ‘Her dönemin adamı’ diye bir tabir varya işte öyle bir durumu var Karadal’ın. Kim gelirse yanında oluyor.

İnsan Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Oğuz Çağlar Aslan: AK Parti’de en büyük tepki çekem isimlerden. Daha öncede dile getirmiştim. Eski Milletvekili Beyhan Aslanın oğlu olan Oğuz Çağlar Aslan, AK Parti teşkilatı Bu adam İzmir’i bilmiyor, Teşkilat Başkan Yardımcısı oluyor, bu nasıl bir iştir” diyerek tepki gösterdiler. Ayrıca Adnan Oktar’ın sahibi olduğu Kanal 9 televizyonuna Beyhan Aslanın çıkması Bu tarikâta mı üye” sorularını akla getiriyor. Delican'ın bu ismi yürütmeye getirmesine kimse bir anlam verememiş durumda...

İl Sekreteri: Ayşe Neşe Edebali: Balıkkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur'un akrabası.
 
Bu arada listeye alınmayan Mehmet Deniz Şimşek'in olmaması beni şaşırttı. Çünkü;Deniz Şimşek Genel Başkan Yardımcısı Nüket Hotar ile çalışmış ve Hotar'ın Deniz Şimşek'in listede olması için İl Başkanı Bülent Delican'a ricada bulunduğu kulislerden gelen bilgiler arasında... Ancak; Deniz Şimşek'in listede olmamasının nedeni Atilla Kaya ve Ömer Sartbaş'ın istememesinden dolayı İl Başkanı Bülent Delican'ın Yıldırım ekibine sıcak yapmak için listeye almadığını düşünüyorum...Yani anlayacağınız Hotar'ın papucu dama atıldı.