Dolar 32,5874
%0.35
Euro 34,8475
%0.33
Altın 2.503,520
%0.77
Bist-100 9.682,00
%1.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Peri bacaları iş makineleriyle yıkılıyor! CHP'li Öztunç'tan tepki

Peri bacaları iş makineleriyle yıkılıyor! CHP'li Öztunç'tan tepki

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve yaz kış yüzbinlerce turisti ağırlayan Kapadokya bölgesindeki peribacaları "yol yapımı" için iş makineleriyle yıkılıyor. CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, "Milyonlarca yıl içerisinde oluşan peribacalarına kıymayın. Deniz, orman her yerde olabilir, tatil her yerde yapılabilir ama dünyada peribacalarının olduğu tek yer Kapadokya'dır. Siz de bu yıkıyorsunuz şimdi. Tarih bunu affetmeyecek. Bu millet bu yaptığınızı affetmeyecek. Para için peribacalarını yıktırıyorsunuz. Yazıklar olsun size" diyerek tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 13.09.2022 - 16:34

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Kapadokya'da daha önceden de iş makineleri ile yıkım; inşaat gibi yapılaşmaya gidilirken, son olarak Ortahisar ile Göreme arasındaki peribacaları da yıkılıyor. 

Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden olan ve yaz kış yüzbinlerce turisti ağırlayan Kapadokya'da milyonlarca yıl içerisinde oluşan peribacaları, 2,8 kilometrelik yol için yıkılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, yıkıma tepki gösterirken AKP iktidarını, "Para için peribacalarını yıktırıyorsunuz. Yazıklar olsun size" sözleriyle eleştirdi. 

"AK PARTİ HÜKÜMETİ KAPADOKYA'YA KEPÇELERİ KOYDU"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Ali Öztunç, "Ortahisar ile Göreme arasında 2,8 kilometrelik bir yol yapılmak isteniyor. Yola karşı değiliz, yol yapılmalı ama o güzergah yanlış güzergah. O güzergah yerine başka bir güzergahtan yol yapılabilirdi. Bizzat Kapadokya'ya gittim, olay yerinde orada da bu açıklamaları yaptım. Ama geldiğimiz noktada AK Parti hükümeti Kapadokya'ya kepçeleri koydu. Peribacaları yıkılıyor. Bu inanılır gibi değil" dedi. 

"MİLYONLARCA YIL SONUNDA OLUŞAN PERİBACALARI AK PARTİ ELİYLE YIKILIYOR"

Öztunç, yıkımı "Anadolu tarihine ihanet" olarak nitelendirirken, "Türk tarihine, peribacalarına ihanettir bu. Milyonlarca yıl sonunda oluşan peribacaları şu anda AK Parti'nin eliyle, kepçelerle yıkılıyor. Altı gizli, saklı kilise. Üstünde yol yapıyorlar, peribacalarını yıkılıyorlar. Etmeyin, eylemeyin. Bu bir ihanettir" sözleriyle tepki gösterdi. 

"TARİH BUNU AFFETMEYECEK"

Öztunç, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a, "Turizm Bakanı, Kapadokya'ya gelen turistler, peribacası için geliyorlar. Siz şimdi o peribacalarını kepçelerle yıkarsanız, turist neden gelsin oraya. Bu ihanettir, asla kabul edilemez. Biz buna karşı çıkıyoruz, yapmayın, etmeyin, eylemeyin. Bu kararınızdan bir an önce vazgeçin. Milyonlarca yıl içerisinde oluşan peribacalarına kıymayın. Deniz, orman her yerde olabilir, tatil her yerde yapılabilir ama dünyada peribacalarının olduğu tek yer Kapadokya'dır. Siz de bu yıkıyorsunuz şimdi. Tarih bunu affetmeyecek. Bu millet bu yaptığınızı affetmeyecek. Para için peribacalarını yıktırıyorsunuz. Yazıklar olsun size" diye seslendi. 

CHP NEVŞEHİR İL BAŞKANI GÜLMEZ'DEN PERİBACALARI TEPKİSİ

Yaz, kış yüzbinlerce turisti ağırlayan ve UNESCO'nun dünya mirası listesindeki Kapadokya'da milyonlarca yılda oluşana peribacaları yol yapımı için yıkılıyor. Göreme-Ortahisar arasında 2,8 kilometrelik bir yol için bugün iş makineleri peribacalarının arasında yıkıma başladı. 

Bölgeye giderek çalışmalara tepki gösteren CHP Nevşehir İl Başkanı Kâmil Gülmez, "Göreme kasabası sınırları içindeyiz. Göreme kasabası ile Ortahisar kasabası arasına İl Özel İdaresi tarafından yol çalışmaları yapılmaktadır. Yol yapılırken şu karşıda gördüğümüz peribacaları gibi burada o peribacası yok edilmiş" dedi. 

Peribacalarının mutlak korunması gerektiğine dikkat çeken Gülmez, "Binlerce yılda oluşan peribacaları yok ediliyor. Biz yolun yapılmasına karşı değiliz, alternatif yol güzergahları vardır. Ama o güzergahlar denenmeden plansız, programsız bir şekilde yol yapılıyor. İş makineleri çalışıyor. Ayrıca bu peribacalarının içinde kiliseler var. Burası saklı kilisenin bulunduğu bir alan. Kilisedeki resimler iş makinelerinin titreşiminden dolayı düşüyor. Değil iş makinesinin, arabanın bile girmesi yasaklanmalı. Ama maalesef gördüğünüz gibi tamamen peribacaları yok ediliyor" diyerek çalışmalara tepki gösterdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.