Dolar 32,3165
%0.2
Euro 35,0968
%-0.07
Altın 2.299,250
%0.95
Bist-100 9,05
%2.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kırkpınar’dan asgari ücrete zam açıklaması: Bunu yapacağız demek…

Kırkpınar’dan asgari ücrete zam açıklaması: Bunu yapacağız demek…

Yaklaşık 6 aydır iğneden ipliğe her ürüne gelen zamlarla birlikte asgrai ücretlinin aldığı yüzde 50 oranındaki zam daha gelmeden erimişti. Alım gücünün her geçen gün daha da düşmesi ve asgari ücretin açlık sınırının dahi altında kalmasıyla birlikte asgari ücret için ikinci bir zam beklentisi oluştu. Konuya ilişkin Egepostası’na konuşan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, enflasyonun seyrine göre karar verileceğini ifade etti ve “Eğer öyle bir durum söz konusu olursa tüm ücretlerle ilgili böyle bir iyileştirme yapılabilir. Ama şu an bunu yapacağız, kesin yapacağız, yapıyoruz demek doğru olmaz. Bunu kimse de söyleyemez” dedi.

  • Ege Postası
  • 14.04.2022 - 11:58

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Türkiye, tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşarken art arda gelen zamlarla birlik vatandaşın alım gücü yok denecek ölçüde azaldı.

2022 yılı asgari ücretine yüzde 50.54 oranın rekor bir zam yapılmış ve 2021 yılında 2 bin 825 lira olan asgari ücret, 4 bin 250 liraya yükseltilmişti. 

Ancak yılın ilk saatlerinde A’dan Z’ye her alanda yapılan zamlar yılın ilk 4 ayında asgari ücrete gelen zammı eritti ve ülkede açlık sınırı 4 bin 928 lira olarak asgari ücretin 700 lira üstüne çıktı.

Gıda enflasyonu sonrasında asgari ücretin alım gücünün azalmasının vatandaşın yoksulluğunun her geçen gün derinleşmesinin ardından ara zam beklentisi oluşmuştu.

Asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağı konusu belirsizliğini korurken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, konuya ilişkin Egepostası’na konuştu. Kırkpınar, enflasyonun seyrine göre asgari ücrete zam yapılabileceğini söyledi.

“TÜM ÜCRETLERLE İLGİLİ BÖYLE BİR DEĞERLENDİRME YAPILABİLİR”

Asgari ücrete zam yapılması durumunda tüm maaşlar üzerinde böyle bir düzenleme yapılacağı sinyalini veren Kırkpınar, “Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etti. Tüm imkanlar göz önünde bulundurulduğunda bütün değerlendirmeler yapılacak. Eğer ihtiyaç hasıl olursa… Bugüne kadar biz vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz dedik. Elimizden geldiğince. Eğer öyle bir durum söz konusu olursa tüm ücretlerle ilgili böyle bir iyileştirme yapılabilir. Ama şu an bunu yapacağız, kesin yapacağız, yapıyoruz demek doğru olmaz. Bunu kimse de söyleyemez. O günün ve zamanın şartlarına göre bakılıp değerlendirmeler ona göre yapılır. Zaten cumhurbaşkanımızın söylediği söz, ‘Biz vatandaşımızı enflasyona ezdirmemek için bütün imkanlarımızı kullanacağız.’ Biz de o sözlerin arkasındayız” dedi.

“FIRSATA ÇEVRİLEBİLİR”

Enflasyon oranlarının yüksek olmasında pandemic ve savaş gibi etmenlerin etkili olduğunu ifade eden Kırkpınar, “Bugün bütün dünyada enflasyon var. Pandemi, iklim krizi sadece Türkiye’de olmadı. Bütün dünyada oldu. 50 yılın enflasyonu yaşanıyor tüm dünyada. Bir de bizim bulunduğumuz bölge biraz hassas bir bölge. Geçiş noktası. Düzensiz göçlerin, savaşın ve terörün olduğu bir nokta. Gelişmekte olan bir ülkeyiz. Biz de mutlaka her şeyden etkileniyoruz. Ama Türkiye’nin makro verileri, ekonomik altyapısı iyi. Bu işin üstesinden geldik inşallah bundan sonra da geleceğiz. Allah nasip ederse bu da fırsata çevrilebilir. Buna inanıyorum” diye konuştu.

“TÜİK YÜZDE 500 ENFLASYON AÇIKLASA BİLE…”

TÜİK’in enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığı eleştirileri noktasında muhalefete yüklenen Kırkpınar, “TÜİK şu anda yüzde 500 enflasyon açıklasa bile muhalefet yine TÜİK’i yanlı ve taraflı olarak saygın bir kurumumuzu her kurumumuzu olduğu gibi yıpratmaya ve yozlaştırmaya çalışıyorlar. Diğer kurum ve kuruluşlar enflasyon sepetini hangi ürünlerden müteşekkil bir değerlendirme yapıyor bilmiyorum ama TÜİK, kendine göre Türkiye’nin gerçeklerine uygun bir sepetin içerisinden belirlemiş olduğu enflasyon hesaplaması yapıyor. Biz de yapılan bu enflasyon hesaplamasının doğru olduğuna inanıyoruz. Onlarca ürünün ortalaması alınıyor. Ama ben bunun uzun sürmeyeceğini ve inşallah belli bir süreden sonra enflasyonun düşeceğine kanaat getirdim, inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“ŞARTLARA BAKILIP İYİLEŞTİRME YAPILIR”

Asgari ücrete zam beklentisiyle birlikte gelebilecek zam oranlarına ilişkin tahminler de ortaya atılmaya başlamıştı. Asgari ücrete olası bir zam kararı durumunda zammın ne oranda olacağına ilişkin net konuşulamayacağını ifade eden Kırkpınar, şunları söyledi; “Herhangi bir rakam vermem ya da öngörü ifade etmem söz konusu değil. Tabii ki enflasyon uzunca bir süre devam ederse biz de ücretlerde şartlara bakılıp bir iyileştirme yapılır. Bu bir gerçek.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.