Dolar 32,5050
%-0.13
Euro 34,7748
%-0.26
Altın 2.426,300
%-0.16
Bist-100 9.682,00
%0.38

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kani Beko'dan Erdoğan'a; Fındık taban fiyatı ve Terzi Fikri tepkisi

Kani Beko'dan Erdoğan'a; Fındık taban fiyatı ve Terzi Fikri tepkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Terzi' lakaplı eski Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez'e yönelik sözlerine tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Gezi direnişinin ilk örneğinin 1970'li yılların Fatsa'sı olduğuna dikkat çekti. Erdoğan’ın fındık üreticisinin değil emperyalist tekelin sözcüsü olduğunu ileri süren Beko, tarihin en kötü fındık taban fiyatını veren Erdoğan'ın halktan kaçtığını ve tabanını kaybetmekten korktuğunu vurguladı.

  • Ege Postası
  • 01.08.2022 - 10:16

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ordu Fatsa'nın 1980 yılında faşist cunta askeri operasyonuyla görevden alınan 'Terzi' lakaplı Sosyalist Belediye Başkanı Fikri Sönmez'e, "Bu Ordu terörün ne menem bir şey olduğunu gayet iyi bilir. Bu Ordu, Terzi Fikri’yi de iyi bilir” sözleri tepkilere neden oldu.

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, fındık taban fiyatı ve Erdoğan'ın açıklamalarına tepki göstererek, "Ya egemenlerin kiralık uşaklığını yapacaktım ve refah içinde yaşayacaktım, ya da halkımın gönüllü hizmetkârlığını yapacaktım ve yoksulluğu, mahpusluğu, işkenceyi hatta ölümü göze alacaktım. Ben, ikincisini tercih ettim" diyen Fikri Sönmez'in sözlerini anımsattı.

FATSA GEZİ'NİN İLK ÖRNEĞİ 

Gezi direnişinden önce yardımlaşma, paylaşım ve ortaklık üzerinden şekillenen düzenin Türkiye'deki ilk örneğinin 1970'lerin Fatsa'sı olduğunu vurgulayan CHP'li Beko, "Sadece 9 ayda Fatsa ilçesini bambaşka bir yer haline getiren, ‘Ben ne yaptıysam halkım için, halkımla birlikte yaptım’ diyen Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez, bugün olduğu gibi muktedirin yapmadığını yapınca iktidarın gözüne batmaya başladı. Halkın desteği her zaman Fikri'nin yanındaydı. Fatsa'da olup bitenden yoğun rahatsızlık duyan sağ ve işbirlikçisi cunta yönetimi, Fatsa'da gerçekleştirilen kampanyaları engellemek için ellerinden geleni yapmaya başlamıştı ve bugün AKP'yi iktidara getiren adımları attı. 12 Eylül cunta yönetimi halkın değil emperyalist güçlerin dediğini yaptı ve halkın seçtiği devrimci, önder, lider ve belediye başkanı olan Fikri Sönmez'i 'kalp krizi' bahanesiyle cezaevinde katlettiler. Fatsa Gezi'nin ilk örneğidir ve bunlar unutulmaz, unutulmayacaktır" dedi.

ERDOĞAN EMPERYALİST TEKELİN SÖZCÜSÜ 

Erdoğan’ın açıkladığı fındık rakamının üreticinin değil tefecinin ve emperyalist tekelin sözcüsü, iktidarı olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyleyen CHP'li Beko, "Hayat pahalılığının bu kadar yüksek olduğu bir yerde bütün fiyatların 3- 4 katına çıktığı yerde biz bir kez daha söylüyoruz fındık en az 70-75 lira olmalı ve bu enflasyon ortamında sürekli güncellenmelidir. Zenginin parasına kur güvencesi verenler emekçilerin hakkını vermek zorundadır. Bugün Erdoğan fındığın taban fiyatını 54 lira açıklarken fındık üreticisini ikna etmek için, Fikri Sönmez'i kullanmaya kalkmış... Faşist Cuntacı Kenan Evren’in sözlerini tekrarlamıştır. Halktan, üreticiden yana olsaydı ‘Fındıkta sömürüye son’ diyen Terzi Fikri’ye terörist demezdi. Ne yazık ki AKP lideri Erdoğan Türkiye siyasi tarihinin geçmişini de bilmediğini bir kez daha ortaya koymuştur. Fikri Sönmez emperyalistlere karşı dururken, Erdoğan bugün onların sözcülüğünü yapıyor " eleştirisinde bulundu.

TABANINI KAYBETME KORKUSU İÇİNDE

Erdoğan'ın açıkladığı 54 liralık fındık fiyatını kabul etmediklerini, sezonun tamamlanır tamamlanmaz bir kez daha fındık fiyatının açıklanması ve güncellenmesi için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Beko, Erdoğan'ın tabanını kaybetme korkusu içinde olduğunu belirterek, "Kendi parti tabanının dahi kaybetme korkusu sarmış Erdoğan, halkı için mücadele eden Fatsa'nın efsane devrimci Belediye Başkanı Fikri Sönmez'i kullanmaya kalkıyor. Buradan çok rahatlıkla söyleyeyim Fikri Sönmez'in adı bugün Saraya en az yüzde 3 oy kaybettirdi. Sayın Erdoğan siz böyle konuştukça bakın CHP 1. parti oldu  siz ise 3. veya 4. parti olacaksınız. Naslarla, fiyatları Tanrı belirler sözleriyle, cennetten yer tahsis eden anlayışınız artık çürümüştür ve AKP'yi tarihin tozlu raflarına yollayacağımız zamana az kaldı" diye konuştu.

TARİHİN EN DÜŞÜK TABAN FİYATI 

Fındık taban fiyatının tarihin en düşük fındık fiyatı olduğunu kaydeden Beko, geçen yıl 3.15 dolar olan fındığın 3 doların da altına düşerek 2,7 dolar civarında olduğuna ve fındık fiyatının en düşük olduğu 2002'nin bile altına düştüğüne dikkat çekti. CHP'li Beko, "2002 Ekim ayı 17 kilo fındık ile bir çeyrek altın alınıyordu. 17 kilo fındık ile bir çeyrek altın alınabilmesi için fındığın kilosunun bugün 98 lira olması lazım. Daha önceki senelerde örneğin 2000 yılında bir kilo fındık 1.035, çeyrek altın 9.391, 9 kilo fındık 1 çeyrek altın alıyordu. Bu bağlamda ise fındığın kilosu 2000 yılında verilen fiyat 186 liraya geliyor. Şu anda verilen 3 te 1'i bile değil. 2006'da bunlar Fiskobirlik'i çökertip fındığı Ferraro ile Zapsuya teslim etmeden önce 1 kilo fındık 7 kilo domates, 15 kilo patates, 20 kilo soğan alıyordu. Bugün 7 kilo domates 175 lira 15 kilo patates 190 lira 20 kilo soğan 200 lira. Erdoğan fındık fiyatı 50 demeye utandı sanırım. Desteklemeler dahil 54 deyip laf kalabalığı yaptı" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN FINDIK ÜRETİCİSİNDEN KAÇTI 

Kılıçdaroğlu'na korkak diyen Erdoğan'ın milyonlarca üreticiye net bir rakam bile söyleyemediğini ve halktan kaçtığını ifade eden Beko, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Sayın Erdoğan, fındık bahçesine üretici yanına gideceğine partilisi ile fındık bahçesi manzaralı çay içti. Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu Ordu ziyaretinde fındık bahçesinde üretici birliği başkanı ile görüşürken, 

Erdoğan'ı Ordu'da fındık bahçesi diye çay bahçesine götürüp, Gülyalı AKP ilçe yöneticileri ile sohbet ettirdiler. Halktan ve emekçiden daha ne kadar  kaçacaksınız? 3-4 saattir yolları tıkadığına, şehri felç ettiğine ve bu kadar üreticinin beklediğine değdi mi? Şaka gibi, Ordu'da fındığın anavatanında, ülkenin cumhurbaşkanı tüm Karadeniz'i önüne topladı. Fiyatı açıkladı, ama üretici fındığı kaça satacağını anlamadı. Bu necip millet sana kelime oyunu yapmayı, sandıkta gösterecek. Bak oyun nasıl oynanıyor o zaman göreceksin. Herkes bir gün ölecek. Faşist Kenan Evren gibi tek başına toprağa gömülmek değil önemli olan Fikri Sönmez gibi milyonların kalbine gömülmektir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.