Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhurbaşkanı Erdoğan tek parti dönemini eleştirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan tek parti dönemini eleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Fatih Medresesi’nin açılış töreninde, “Türkiye, bir dönem ne ecdat yadigarı eserlerin ne kültür ve medeniyet mirasımızın korunması, yaşatılması noktasında iyi bir imtihan vermemiştir. Özellikle tek parti zihniyetinin bu konuda sabıkası oldukça kabarıktır. Bu dönemde batılılaşma adına yapılanlar hem milli bünyemizde hem de milletimizin hafızasında çok derin yaralar açmıştır. Bizans hayranı, batıdan çok batıcı, milletin değerleriyle kavgalı bu zihniyet binlerce yıllık kültür hazinemizin kıymetini de bilememiştir” dedi.

  • Ege Postası
  • 15.04.2022 - 16:25

İstanbul'da yeniden inşa edilen Ayasofya Fatih Medresesi, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, tek parti dönemini eleştirerek şunları söyledi:

“BİZANS HAYRANI ZİHNİYET BİNLERCE YILLIK KÜLTÜR HAZİNEMİZİN KIYMETİNİ BİLEMEDİ”

“Bugün açılışını yaptığımız Ayasofya Fatih Medresesi ile izleri silinmek istenen bir eseri daha hamdolsun yeniden şehrimize kazandırıyoruz. Burası, İstanbul’un fethinin akabinde, Ayasofya’nın bitişiğinde şehrin ilk medresesi olarak hizmete açılmıştır. İlk müderrisi Molla Hüsrev olan medresede Ali Kuşçu da ders vermiştir. Özbekistan, bak, Ali Kuşçu burada ders verdi.

Medrese, farklı tarihlerdeki bakım, onarım ve inşalarla 1924 yılına kadar eğitim hizmetine devam etmiştir. Daha sonra bir mühlet de öksüzler yurdu olarak kullanıldıktan sonra görüntüyü bozduğu gerekçesiyle yıktırılmıştır. Ayasofya’yı asli kimliğinden kopararak müzeye çeviren zihniyet, maalesef bu medreseye de tahammül edememiştir. Fatih’in vakfiyesi olan ve asırlarca ilim ve irfan yuvası olarak hizmet veren bu tarihi medrese, sesiz sedasız ortadan kaldırılmıştır. Oysa her vakfiye, aynı zamanda bizlere tevdi edilmiş bir emanettir. Buna rağmen Türkiye, bir dönem ne ecdat yadigarı eserlerin ne kültür ve medeniyet mirasımızın korunması, yaşatılması noktasında iyi bir imtihan vermemiştir. Özellikle tek parti zihniyetinin bu konuda sabıkası oldukça kabarıktır. Bu dönemde batılılaşma adına yapılanlar hem milli bünyemizde hem de milletimizin hafızasında çok derin yaralar açmıştır. Bizans hayranı, batıdan çok batıcı, milletin değerleriyle kavgalı bu zihniyet binlerce yıllık kültür hazinemizin kıymetini de bilememiştir.

“İLİM, İRFAN MERKEZLERİNİN KAPISINA KİLİT VURULDU”

Ayasofya Fatih Medresesi’nde olduğu gibi kimi zaman ihmalkarlıktan, kimi zaman gafletten, kimi zaman da rovanşist anlayış ile tarihi eserler yıkılmış ve içindeki yüzlerce nadide eser kaybolup gitmiştir. Asırlara meydan okuyan yüzlerce cami satılmış, kiraya verilmiş ya da müze, depo, ahır olarak kullanılmıştır. Hele hele şu Fatih Suriçi var ya, burası 800’e yakın mescidin olduğu bir yer. Buralardaki mescitlerin büyük çoğunluğu yıkılmış, satılmış, ahıra çevrilmiş. Hepsi bu tek zihniyet döneminde. Kur’an kurslarımız kapatılmış; ilim, irfan ve hikmet merkezlerinin kapısına kilit vurulmuştur.

Öyle ki tarihe, medeniyetimize, milletimizin ruh köküne ait ne varsa ‘gerilik numunesi’ denilerek tasfiye edilmek istenmiştir. İşte biz, bugün bu açılışla sadece emanete sahip çıkmıyoruz, aynı zamanda tek parti zihniyetinin tarihimize sürdüğü utanç lekesini daha ortadan kaldırmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz.”

Erdoğan, yazar Cemil Meriç’in “Ağaç kökleriyle yaşar, insanlar da” sözlerini de hatırlatarak, “Milletleri yaşatan, zamanın yıkıcı, yozlaştırıcı etkileri karşısında ayakta tutan kökler, kültür ve ilim alanındaki derinliğidir” dedi. Erdoğan, batı kültürü ve hayat tarzının tüm dünyayı istila ettiğini söyleyerek, Türkiye’nin asli kimliğini koruduğunu ifade etti. Erdoğan, “Biz hükümet olarak üzerimize düşenleri yaparken buraları asıl sizlerin yaşatacağını ve canlı tutacağını da hatırlatmak istiyorum” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.