Dolar 32,5919
%0.36
Euro 34,8601
%0.37
Altın 2.504,820
%0.82
Bist-100 9.680,00
%1.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li vekillerden asgari ücret yorumu

CHP’li vekillerden asgari ücret yorumu

Milyonların beklediği 2022 yılı asgari ücreti bugün belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücretin 2022 yılında yüzde 50 oranında artışla 4 bin 250 lira olacağını açıkladı. Yeni asgari ücreti değerlendiren CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan ve Atila Sertel, alım gücü karşısında artışın yeterli olmadığını belirtirken erken seçim mesajı verdiler.  CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise yaptığı yazılı açıklamada artışın yeterli olmadığını belirtti. Beko, açıklanan bu rakam ile asgari ücretle çalışan işçilerin aylık ana giderlerinin bile karşılanamadığını ileri sürerken, aylık zorunlu giderlerin yer aldığı bir  tablo paylaştı.

  • Ege Postası
  • 16.12.2021 - 16:15

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Haftalardır milyonlarca vatandaşın beklediği asgari ücret görüşmeleri bugün nihayete erdi.

Asgari ücret komisyonunun yaptığı 4. ve son toplantının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücretin 2022 yılında kaç lira olacağını açıkladı. 

Erdoğan yaptığı açıklamada, asgari ücrete yüzde 50 oranında artış yapıldığını belirtti ve “2022 yılında asgari ücret 4 bin 250 lira olacak. Asgari ccret artışı son 50 yılın en yüksek rakamını ifade eden yüzde 50 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yeni asgari ücretin çalışan ve işverenlere ülkemize hayırlı olsun” dedi.

Öte yandan; asgari ücrete yapılan artışı değerlendiren CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel ve Murat Bakan, artışı oranın yüksek olduğunu ancak paranın alım gücü düşünüldüğünde yeterli olmadığını söylediler.

“ASGARİ ÜCRETLİYİ YOKSULLAŞTIRMIŞ OLDULAR”

Döviz kuru olarak düşünüldüğünde asgari ücretin düştüğünü ifade eden CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Bu işin işçi ve işveren boyutu var. İktidarın yarattığı tahribatla bu rakam işçiyi memnun etmekten çok uzak. Çünkü geçen sene ocak ayında işçinin aldığı maaş döviz bazında 6 bin 300 liraya tekabül ediyor. Dolayısıyla bu rakamı 4 bin 250 lira yapmalarına rağmen asgari ücretliyi yoksullaştırılmış oldular. Ama rakamı geçen seneki seviyeye çekmeleri de mümkün değil. Çünkü işveren bunu ödeyecek durumda değil. Dolayısıyla ekonomi her anlamıyla çıkmazda. Topyekun yoksullaşıyoruz. Hem işçi hem de işveren yoksullaşıyor. İşçiler açısından tatmin edici değil. Ama işveren açısından da değerlendirmek lazım. İki yönüyle de aslında iktidarın yarattığı sorun ve bu sorunun içinden de çıkamıyorlar. Döviz artmaya devam ediyor. Halk da yoksullaşmaya devam ediyor. Bu işin çözümü erken seçim. Eğer halk erken seçim kararı alırsa Türk lirası yeniden değer kazanır, Türkiye’ye sermaye de gelmeye başlar. Dolayısıyla bunun en büyük çözümü erken seçim kararı almak olur.” dedi.

"YETERLİ Mİ SÜREÇTE GÖRECEĞİZ" 

Oransal olarak bakıldığında asgari ücrette ciddi bir artış yaşandığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, alım gücü açısından bakıldığında yetersiz olduğunu belirtti ve “Türk lirasının alım gücü çok önemli. Siz asgari ücreti 5-6 bin lira da yapabilirsiniz. Ama bu paraların alım gücü ne? 5-6 bin lirayla vatandaş ne kadar ekmek, peynir alacak, ne kadar doğalgaz ya da kira ödeyecek? Bu ülkede 5 ay önce 535 bin liraya alınan araç 1 milyon 76 bin liraya yükselmiş. Dolar ve Euro karşısında Türk lirasının erimesi, asgari ücretin yüksek gibi gösterilmesine neden oluyor. Evet onlar baktığında artış olarak yüksek ama alım gücü olarak baktığında bunu toplum değerlendirecek. İkincisi, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını CHP uzun süredir dile getiriyordu. Bu dile getiriş sonucunda bunlar gerçekleşti. Asgari yaşayan bir insandan vergi alınması hem işçiye hem işverene yüktü. Oradaki bir kısım azalmayı olumlu görüyorum. Ama bu yeterli mi onu süreçte göreceğiz. Ve önümüzdeki süreçte gıdadan her şeye kadar yapılacak zamlar, asgari ücretle yaşayan insanları zorlayacağını düşünüyorum. Allah kolaylık versin. Bu zamandan sonra SGK müfettişleri ve devlet yetkililerine kayıt dışı çalışmaların engellenmesi için de büyük görev düşüyor. Kayıt dışı çalışmalar artarsa devletin vergi geliri için de kötü olur” diye konuştu.

"TRT'DE HABER DE SUNACAK MI?"

Asgari ücreti Cumhurbaşkanının açıklamasının da alışılmışın dışında olduğunu ifade eden Sertel, bunun seçim sinyali olduğunu ifade etti ve “Ayrıca ben asgari ücreti Cumhurbaşkanının açıklamasının altında yatan sebebi de merak ettim. Niye bugüne kadar cumhurbaşkanı hiç asgari ücret açıklamazken niye çıktı açıkladı? TRT’de haberleri sunacak mı diye de merak ediyorum. Bu bir seçimin de göstergesi diye düşünüyorum. Önümüzdeki yaz sonu bir seçim havasına girmiş durumdalar. Bundan sonra gelecek şlerin emeklilikte yaşa takılanların ve 3600 göstergesinin de çözüleceği umudunu taşıyorum. İnşallah çözülür. İnsanlar kazansın. Seçim döneminde vermek gibi bir fikirleri varsa versinler ben şahsen halk adına olumlu olan her şeyin arkasında olduğumu söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

"AYLIK ANA GİDERLER BİLE KARŞILANAMADI"

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise yaptığı yazılı açıklamada artışın yeterli olmadığını belirtti ve şunları söyledi;

"Karar hükümet ve işveren ittifakı ile alındı ve Cumhurbaşkanı tarafından açıklandı. İşçiler ve sendikalar her zaman olduğu gibi yine yok sayıldı.  Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşadığımız bu günlerde; hükümet işverenlerle birlikte, işçiye, emekçiye yine açlığı, yoksulluğu reva gördü. 4.250 TL olarak açıklanan asgari ücret, bu haliyle geçen yıl 380 $ iken bu yıl 280 $’a düşürülmüş oldu. İşçiler, böylece 2022 yılına 1.500 TL eksik maaş alarak başlamış oldular. İşçiye büyümeden pay vermeyen ve asgari ücretin geçim ücreti olmasını engelleyen Saray ve AKP Hükümeti, açlık sınırı 4 bin lirayı, yoksulluk sınırı 13 bin lirayı geçerken, işçiye, emekçiye yine açlık sınırında bir ücreti reva gördü." 

Kani Beko, açıklanan bu rakam ile asgari ücretle çalışan işçilerin aylık ana giderlerinin bile karşılanamadığını ileri sürerken, aylık zorunlu giderlerin yer aldığı bir  tablo paylaştı.

AYLIK ZORUNLU GİDERLERİNİ VE İNSAN OLMAKTAN KAYNAKLANAN TEMEL İHTİYAÇLARINI GİDEREBİLECEK BİR ASGARİ ÜCRETİ ÇALIŞANLARA ÇOK GÖRDÜLER.

KİRA

1.500 TL

ELEKTRİK

250 TL

SU

150 TL

DOĞALGAZ

700 TL

ULAŞIM

400 TL

MUTFAK

1.200 TL

EĞİTİM

800 TL

TOPLAM

5.000 TL

 

ASGARİ ÜCRET

4.250 TL

AÇLIK SINIRI

4.000 TL’Yİ GEÇTİ

YOKSULLUK SINIRI

13.000 TL’Yİ BULDU

* Tabloda sağlık gideri yok. Çünkü asgari ücretlinin hastalanmaya hakkı yok!

* Tabloda sosyal etkinlik ve çay-kahve yok. Çünkü asgari ücretlinin gezmeye, sosyalleşmeye arkadaşlarıyla bir çay-kahve içmeye de hakkı yok!

Asgari ücretle çalışanlara, birinci derecede yakınları nişan, düğün ya da sünnet yaptıklarında, altın takmak hayal oldu. İşçilerin bugüne kadar taktıkları da hatıra olarak kayıtlara geçmiş oldu.

Bu ücreti kabul etmemiz mümkün değildir.

Ancak; yıllardır dile getirdiğimiz asgari ücretliden vergi alınmamasına dair talebimizin gerçekleştirilmesi asgari ücretli çalışanlar açısından kazanç olmuştur.

Bu yeterli değildir, Asgari ücret geçim ücreti olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

Asgari ücret halkın ekmeğidir, işçilerin de geleceğidir!

Asgari ücret 2022 yılında yine yoksulluk sınırının altında kaldı!"

“YÜZDE 28 ERİYOR”

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise; yeni asgari ücreti dolar kuru üzerinden değerlendirdi. 2021 yılı asgari ücretinin dolar cinsinden değerini ve 2022 asgari ücretinin dolar cinsinden değerini kıyaslayan Bayır, maaşlarda yüzde 28’lik azalma olduğunu belirtti ve “Asgari ücrete büyük tarihi zam yaptık diyenler: 2021’de asgari ücretle 384 dolar alırken; bugün 274 dolar alınıyor. TL bazında ise 1628 TL yani %28 eriyor. Sonuç: Dört kişilik aileden bir kişinin, yeme içme, giyim harcamasını geri alıyorum demektir. 1/4 küçülme demektir” dedi. 

POLAT 'İHALE' ÇIKIŞI, YÜCEL'DEN 'SEÇİM' ÇAĞRISI

Bayır gibi CHP YDK Üyesi, Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Mahir Polat ile İzmir İl Başkanı Deniz Yücel de yeni asgari ücretin dolar kuru karşısında yaşadığı değer kaybına dikkat çekti.

Polat sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ‘’Asgari Ücret 274 Dolar ! 2021 yılının ilk aylarında 383 Dolar olan asgari ücret, yeni yıl için %50 artışla 274 Dolar olarak açıklandı. Bugün dolar üzerinden #asgariücret hesabı yapmayın diyenler dün kamu ihalelerini dolar üzerinden yaptılar..’’ ifadelerini kullandı.

Yücel ise, ‘’1 Ocak 2021 tarihinde asgari ücret 380$ iken bugün açıklanan 4250 TL asgari ücret 274$ !! Enflasyon ve döviz kuru karşısında işçiler açlığa ve sefalete mahkum edildi! HEMEN SEÇİM!’’ dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.