Dolar 32,4698
%-0.05
Euro 34,7775
%-0.56
Altın 2.443,820
%0.31
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP ve sendikalar ‘memurlara zimmet’e tepki için alanlara indi

CHP ve sendikalar ‘memurlara zimmet’e tepki için alanlara indi

CHP İzmir İl Başkanlığı, ‘sözleşmeli memurlara kadro verilmesi ve belediyelerde çalışan sözleşmeli memurlara toplu iş görüşmelerinden kaynaklanan zimmetler çıkarılması’ sebebiyle, tüm sendikaların katılımıyla geniş çaplı bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal denge tazminatı üzerinden memurlara çıkarılan “zimmet” borçlarının kabul edilemez olduğunu söylerken mağduriyetlerin giderilmesi için iktidara seslendiler. CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Veliağbaba ise ilk seçimlerde Cumhur İttifakı’nın kaybedeceği ve Türkiye’de sistemin değişeceği mesajını verdiler.

  • Ege Postası
  • 17.03.2022 - 14:17

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı, ‘sözleşmeli memurlara kadro verilmesi ve belediyelerde çalışan sözleşmeli memurlara toplu iş görüşmelerinden kaynaklanan zimmetler çıkarılması’ sebebiyle, Konak Meydanı Hasan Tahsin Anıtı’nın önünde tüm sendikaların katılımıyla geniş çaplı bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamaya, ev sahibi CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun ve Veli Ağbaba, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, il yönetim kurulu üyeleri ve sendikal temsilcileri katıldı.

Alana gelen sendikalılar “Ek gösterge hakkımız söke söke alırız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” ve “Sözleşmeli köle olmayacağız” sloganlarıyla iktidara tepki gösterdiler.

YÜCEL: AKP İKTİDARI YİNE MAÇ DEVAM EDERKEN KURALLARI DEĞİŞTİRMİŞ

Sosyal denge tazminatının verilmesiyle birlikte memurlara ve belediyelere “zimmet” çıkarılmasının uluslararası yasalar aykırı olduğunun altını çizen İl Başkanı Yücel, “Türkiye zamlarla ekonomik buhranla yoksulluk ve enflasyonla boğulurken CHP olarak toplumun tüm kesimlerinin sorunlarına çözü aramaya ve halkımızın sesini duyurmaya devam ediyoruz. Emekçiler, devletin haklarını ellerinden almasıyla büyük bir mağduriyet yaşıyorlar AKP iktidarı ise kör ve sağırı oynuyorlar. Bugün, Türkiye’de aileleriyle birlikte sayıları 500 bini aşan ve Türkiye genelinde 114 bin kişi olan yerel yönetimlerde çalışan kamu emekçilerinin sorunlarını dile getirmek için alanlara indik. Memurlarımız adına bugün İzmir’den AKP iktidarı başta olmak üzere TBMM’de grubu bulunan partilere ve Türkiye’ye sesleniyoruz. Ekonomik krizin hat safhada olduğu bir süreçte belediyelerde çalışan memurlarımızın geçmişe yönelik belediyelerle imzaladıkları TİS’lerden kaynaklanan kişi borçlarıyla mağdur edilmesi, bunların memurlarımızdan isteniyor olması, insanların karınlarını zor doyurdukları ve zamlar altında ezildikleri bir dönemde asla kabul edilemez. Bu dönemde iktidar yine büyük bir kayıtsızlık içinde AKP iktidarı yine maç devam ederken kuralları değiştirmiş ve 500 bin vatandaşımızı mağdur etmiştir. AB uyum sürecinde memurlara tanınan hakların sürecin sona ermesiyle rafa kaldırılması modern Türkiye’ye yakışmamakta ve insan haklarıyla çelişmekledir” dedi.

“BAŞTA AKP HÜKÜMETİNİ VE TBMM’Yİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Hali hazırda büyük bir ekonomik krizin altında ezilen ve yoksulluk sınırının altında yaşayan memurların zimmet borcuyla daha da mağdur edildiğini belirten Yücel, “Uluslararası Çalışma örgütünün sözleşmelerine göre yapılan TİS’ler Sayıştay’a takılmakta ve hem memurlarımıza hem de belediye başkanlarımıza ağır kişi borçları çıkmaktadır. Yoksulluk sınırının altında maaş alan memurlarımızın ekonomik baskılarla, faiz yüküyle ödeyemeyecekleri borçlarla karşı karşıya kalmaktadırlar birçoğu emekliliği gelmesine rağmen kişi borçları nedeniyle emekli olamıyor. Memurlarımızın devlete hizmet etmesinin bedeli zimmet borcu olmamalıdır. 30 yıl boyunca belediyelerimizde hizmet veren memurlarımız emeklilik hayali bir kabusa döndü. 10 yıl önce çizilen yasal sınırın hiçbir meşruiyeti kalmamıştır. Bu konuda en başta AKP hükümetini ve TBMM’yi göreve davet ediyoruz. Mecmularımızın mağduriyeti acilen giderilmelidir. Belediye memuru kamu emekçilerini kimse yok sayamaz. Bu konuda herkes üzerine düşeni yapmak zorundadır. Özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik şartları göze alındığında bu zimmetler ekonomik krizin faturasını daha da ağırlaştırmaktadır. 20 yıllık AKP iktidarının 5’li çeteye çıkardığı vergi aflarından, mafya babalarına çıkarılan özel aflara ve değiştirilen yasalar kadar birçok keyfi yasa çıkarıldı. Böylesine keyfi düzenlemelerin yapıldığı bir dönemde yarım milyondan fazla insanımızı ilgilendiren ve uluslararası sözleşmelere göre doğru olan bir hak düzenlemesini talep etmek memurlarımızın hakkıdır. Tüm kamuoyuna hatırlatmak istiyoruz. Devlet kişilere özel uygulamalar için değil toplumu ilgilendiren çözümler için vardır” diye konuştu.

“TÜRKİYE İÇİN BİR UTANÇ KAYNAĞIDIR”

Sözleşmeli memurların sorunlarına da değinen Başkan Yücel, “Bir diğer önemli konu da sayıları 10 binleri aşan sözleşmeli personelin kadro ihtiyacıdır. Modern Türkiye’de iş güvencesi olmayan sözleşmeli memurların varlığı asla ama asla kabul edilebilir değildir. Bu sözleşmeler Türkiye için bir utanç kaynağıdır. Sözleşmeli memurların bir an önce kadroya alınması gerekmektedir. Her yıl yılbaşı gecesi birçok sözleşmeli memurun evinde aynı korku, aynı panik, aynı heyecan yaşanmaktadır. ‘Acaba 31 Aralık günü iş akdim feshedilecek mi edilmeyecek mi?’ Böyle bir korku yaşamak, ne insan onuruna yakışır. Ne de kendi memuruna bu korkuyu yaşatmak; devlete yakışır. Devleti yöneten iktidarlar, memura ve çalışanına zulmetmek, çalışma şartlarını ağırlaştırmak, kölelik düzenine uydurmak için çabalamazlar. Çözüm bu kadar belliyken, defalarca sözü verilmişken, artık insanların işiyle, aşıyla ve geleceğiyle oynamaya son verilmeli ve Sözleşmeli Memur ayıbı sona erdirilmelidir” ifadelerini kullandı.

“KORKU İMPARATORLUĞUNA SON VERECEĞİZ”

Mağduriyetlerin giderilmesi noktasında iktidar tarafından TBMM’ye önerge gelmesi durumunda CHP grubu olarak destek çıkacaklarını belirten Yücel, şunları söyledi; “Cumhuriyet Halk Partisi olarak iki temel hedefimiz var. Bu ülkede korku imparatorluğuna son vereceğiz. Bu ülkeye toplumsal huzuru ve barışı getireceğiz. Ama Sosyal adalet sağlanmazsa huzur da olmaz, barış da olmaz. Sosyal adaleti de sağlayacağız. Buradan AKP’li yetkililere sesleniyoruz. Eğer memurlara çıkarılan zimmet borçları ve sözleşmeli memurların kadroya alınması konularını, seçim zamanı kullanılacak bir malzeme yada veya tehdit unsuru olarak görüyorsanız, seçim günü geldiğinde en ağır bedeli siz ödersiniz. Memurların ve ailelerinin kaderini, kendinize seçim malzemesi yapmayın. Memura çıkarttığınız zimmet borçlarının, faizleri ile birlikte affedilmesi ve sözleşmeli memura kadro verilmesini, meclise getirin. Bu konuları getirdiğiniz gün, biz tam destek vereceğiz. Siz, CHP’nin bu konudaki kanun teklifini reddettiniz ama biz sizin teklifinizi tam kadro destekleyeceğiz. Varsın bu sorunu AKP çözmüş olsun, varsa bir siyasi rant kaygınız, onu da siz sağlayın. Ama yeter ki memurun zimmet kabusuna ve işsiz kalma korkusuna son verin.

SOYER: KİMSE BİZE ENGEL OLAMAYACAK

Kısa bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, vaatlerin gerçekleştirilmesi için iktidara seslendi ve “Bu basın açıklamasına konu olan hususlar bizim kırmızı çizgimizdir. Kimse nu belediyenin emekçilerini yalnız sanmasın. Biz emekçilerin patronu değil yoldaşıyız. Onlara yapılan her ne ise biz yapılmıştır sosyal denge tazminatları asla zimmete konu edilemez. Bu tazminatlarda üst sınırın aşıldığı ve kamu zararının olduğu gerekçesiyle memurlara zimmet çıkarılması adaletten yoksun bir karardır. Biz insanlarımız insan onuruna yakışır bir hayat sürsün istiyoruz. Memurla üzerine baskı kuruluyor. Emekliliğini hak eden emekçilerin ikramiyelerinin yarısını alamaz hale getirdiler. Türkiye’mizi yeniden hasta adam haline getirdiler Bir avuç kişinin vergi borçlarını affedip emekçinin alın terine göz diktiler. Göreceksiniz anayasaya aykırı olan üst sınır uygulaması kaldırılacak. Biz birlikte hareket ettiğimiz sürece kimse bize engel olamayacak. Bir diğer konuda 3600 ek gösterge. Bu konuyu 2018 seçimlerinde kendilerine seçim malzemesi yaptılar. Bol keseden vaat dağıttılar ama 4 senede bu sorun çözülemedi. Seçim yaklaşıyor ve yine 3600 ek göstergeyi öne sürdüler. Biz söyledik. Onlar yapacak. Yeter ki çözsünler. Yeter ki emekçilerimiz haklarını alsınlar. Biz daima haktan ve emekten yana olacağız. Sözleşmeli personeller… Bu kişilerin kamuya atanması gerekiyor. Devlete sesleniyorum. Sosyal denge tazminatından ellerinizi çekin, 3600 ek göstergeyi verin sözleşmeli memurlar memuriyetlerini verin. Bu taleplerimiz gerçekleşene kadar emekçilerimizle birlikte mücadele edeceğiz. Son olarak şunu da eklemek istiyorum: O metro Buca’ya gelecek hiç kimse endişe etmesin” dedi.

AĞBABA: TÜRKİYE VASIFSIZLIĞA TESLİM OLMUŞ DURUMDA

Seçim değişikliği kanun teklifi, bakmaların sözleri ve ekonomik kriz üzerinden iktidara yüklenen CHP Genel Başkanı Veli Ağbaba, ilk seçimlerde iktidar ve değişim mesajı verdi ve “Yapılacak ilk seçimle Millet İttifakı’yla birlikte iktidar olduğumuzda özençlerle TİS hakkı olup grev hakkı olmayan bu ucubeyi değiştireceğimizi bilmenizi istiyoruz. U askerin silahına mermi vermemektir. Bunu değiştireceğimizi söylemek istiyoruz. Adeta devlet sizlerden haraç alıyor. Buna da son vereceğiz. Sözleşmeli memur uygulamasına kaldıracağız. Çalışma alanında alfabenin tamamına yakın alışma kolları var, bunları birleştireceğiz. Dert çok. Türkiye'de yoksulluk var. Memur maaşları azaldı. Sadece ekmekte 128 ekmek kaybını var. Çalışanlarımız yoksul durumda. Asgari ücret olağan cüret oldu. Esnaf perişan. Elektrik faturaları kirayı geçti. Artan mazot fiyatları nedeniyle şoförler kontak açamaz oldu. Gübre ve mazot fiyatları nedeniyle çiftçi ekemiyor. Sokak emekçilerinin sorunları çözülmemiş. Türkiye’nin sorunu ekonomi, işsizlik. Ama gerçek işsizlik gençlerimizde yüzde 50’ye varmış durumda. Memurun 2 maaşı bile yoksulluk sınırının altında kalıyor. Bunların derdi kendi koltuklarını korumak. Ne yaptılar? Seçim kanunuyla ilgili bir değişiklik getiriyorlar. Seçim barajını yüzde 7’ye indirdiklerini söylüyorlar ama örtülü bir baraj var. Bu demokrasiye kurşun sıkmaktır. Bu yasa onları vuracak. CHP yapılacak ilk seçimde birinci parti olacak. Seçim yasasını değiştirerek Türkiye'nin gündemini değiştiremeyecekler. Bakanların durumuna bakın. Türkiye vasıfsızlığa teslim olmuş durumda. Hazine ve Maliye Bakanı dün ‘Türkiye hukuk devleti değildir’ diyor. Türkiye’yi yeniden kanunların yönettiği bir ülke haline getirmek bizim boynumuzun borcu. Türkiye'de ne kadar namussuz, sahtekar ve hırsız varsa bu Suçişleri Bakanıyla fotoğrafı var. Bir de Genel Başkanımıza laf söylüyor. Senin Genel Başkanımıza laf söylemek için önce ağzını yıkaman lazım. Utanmaz adam. Türkiye’yi bu vasıfsızlıktan ve çete düzeninden kurtaracağız. Birleşe birleşe milletin düşmanı, çalışanın, esnafın, çiftçinin düşmanı ve sadece çetelerin dostu bu iktidarı hep beraber göndereceğiz” ifadelerini kullandı.

TORUN: FELEKLERİNİ ŞAŞIRACAKLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise yapılan tüm haksızlıkların cevabının vatandaşlar tarafından sandıkta verileceğini ifade etti ve şunları söyledi; “İzmir’in güneşi tüm ülkemizi saracak ve İzmir’den ülkenin üzerine güneş doğacak. Memurlarımızla TİS’i ilk yapan belediye başkanlarından biriyim. O günden bugüne bu mücadele veriliyor ama öyle bir iktidar başta ki her gün emeği gerileterek emekçiyi korkutup haklarını elinden almak için çabalıyor. Ama merak etmeyin. Güneşli günler yakın. Ne yaparsa yapsınlar başaramayacaklar. Şu anda hakları almış olabilirler ama vatandaş sandıkta onlara öyle bir ödetecekler ki feleklerini şaşıracaklar. O günler yaklaşıyor. Geliyor gelmekte olan. Evet EYT ya da 3600 sözü verdiler ama bunlar yalancı. İktidar her söylediğini inkar etti ve her geçen gün ekonomik buhranın yükünü hep emekçilerimize yüklediler. Saray’da her şey lüks içerisinde. Ama vatandaşın gerçeğinden habersizler ama biliyoruz ki bu örgütlü mücadele mutlaka hakkını alacaktır. İnşallah iktidarımızda emeğin gerçek değerini ortaya koyacağız. Bu ülkede hep birlikte üretiyoruz ve hep birlikte paylaşacağız." 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.