Dolar 32,4971
%0.15
Euro 34,7634
%0.12
Altın 2.488,560
%1.07
Bist-100 9.539,00
%0.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
SGK İzmir İl Müdürü Kurt EYT hakkında merak edilenleri yanıtladı

SGK İzmir İl Müdürü Kurt EYT hakkında merak edilenleri yanıtladı

SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, TR35 TV’de EYT ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

  • Ege Postası
  • 09.03.2023 - 19:53
  • Güncelleme: 09.03.2023 - 20:02

EGEPOSTASI- SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, TR35 TV’de yayınlanan Birol Soylu ile 10. Köy programında önemli açıklamalarda bulundu.

EYT KAPSAMINDA OLANLAR KİMLERDİR?

EYT kapsamını anlatan Kurt, ‘’Kamuoyunda emeklilikte yaşı bekleyenler olarak bilinen vatandaşlarımızın uzun yıllardır hayallerini süsleyen düzenleme 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu sayede emekliliğe hak kazanan ve kazanacak olan vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Emeklilikte yaşa takılan dediğimizde 8 Eylül 1999 günü ve bu tarihten önceki tarihlerde SSK, Bağkur ya da emekli sandığı statüsünde ilk defa sigortalı olmuş kişileri kast ediyoruz. Bu tarihten önce bir gün dahi girişiniz varsa emeklilikte yaşa takılan statüsünde oluyorlar. Kişiler SSK ya da bugünkü adıyla 4A statüsünden emekli olacaklarsa ve EYT düzenlemesi kapsamındalarsa erkekse 25 yıllık sigortalılık süresini, kadınsa 20 yıllık sigortalılık süresini tamamlamaları ve tamamlamaları gerekiyor. İkinci şart ise 5 bin ila 5 bin 975 gün arasında değişen prim ödeme gün sayısı koşullarını tamamlamaları gerekiyor. Kişi eğer ki Bağkurlu ise kadınların 20, erkeklerin 25 yılı tamamlaması, kadınların 7 bin 200 gün, erkeklerin ise 9 bin gün ödenmiş primi olmalı’’ ifadelerine yer verdi.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI

SKK veya Bağkur sigorta başlangıcını erkek sigortalılar askerlik borçlanmasıyla geriye çekebilir mi? Sorusunu yanıtlayan Yavuz Kurt,’’Sigortanın başlangıcı 2000 yılının Ocak ayında yapıldıysa ve EYT kapsamına girmiyorsa, daha önceki yıllarda askerlik yapmışsa bu askerliği borçlanmak suretiyle eğer ki borçlanılan süre onun sigorta başlangıç tarihini 8 eylül 1999 ya da daha öncesine getiriyorsa bu kişi EYT kapsamında giriyor. Bu hem SKK hem Bağkur için geçerli. Memurlar için aynı şey söylenemez. Doğum Borçlanmasının da tipik bir koşulu vardır. Doğum borçlanması kadın sigortalımızın ilk defa sigortalı olduğu tarihinden sonra gerçekleşen doğumlar için gerçekleşir’’ dedi.

İZMİR’DE KAÇ EYT’Lİ VAR?

İzmir’de 160 bin civarında EYT olduğuna dikkat çeken Kurt, ‘’Emeklilikte yaşı bekleyen sigortalılarımızın sayısı oldukça fazla. İzmir’de 150-160 binin üzerinde vatandaşımız var.  Sayın bakanımızın da Türkiye geneli için ifade ettiği üzere 2 milyon 250 bin civarında bir rakamla ilk etaptan bahsediyoruz. Sigortalılık süresi ve prim ödeme koşulları yerine geldikçe bu rakam artacak.  İzmir’in 23’ünde bizim SGK İlçe Müdürlüklerimiz var. Vatandaşlarımız bu ilçe müdürlüklerimize başvuru yapabilsinler diye biz fazla mesai yapıyoruz. Geçen hafta Cuma günü yani ilk günden itibaren memurlarımız asgari 12 saat çalışıyor ve cumartesi günü de çalıştık. Bundan sonra cumartesi ve Pazar günleri çalışmaya devam edeceğiz. Biz bütün enerjimizi hafta sonları aylıkları vatandaşlarımıza bağlamak istiyoruz. Vatandaşlarımız e Devlet’ten de başvuru yapabiliyorlar. Biz 2 yıldır arşivimizi dijital ortama taşımaya başladık. Bu dijital arşivleşme de bizim hem başvuru kabulü hem de emeklilik işlemlerinin kısalmasına büyük hizmet etti. Odalarımız ve borsalarımızla güçlü bir iş birliğimiz söz konusu. Öte yandan İzmir İl Müdürlüğü olarak EYT’li vatandaşlarımıza rehberlik etmek maksadıyla bir başvuru hazırladık. Sosyal medya hesaplarımızda da paylaştık. Vatandaşlarımız heyecanla ilk gün başvurularını yapmaya başladılar ve biz aynı gün vatandaşlarımızın emekli aylıklarını bağlamaya başladık. Yasa yürürlüğe gireli 4,5 gün oldu ve biz İzmir’de 40 binin üzerinde başvuru aldık. 1 bin 500’e yakın vatandaşımızın aylıklarını bağlamış durumdayız. Rakamları daha da arttıracağız. ’’ dedi.

ÇALIŞAN EYT’LİLER NASIL BAŞVURU YAPACAK?

Çalışan EYT’lilerin yol haritasını anlatan Kurt, ‘’Çalışmayan ve emekliliği hak eden vatandaşlarımız e Devlet üzerinden girerek başvuru yapabiliyorlar. Diğer yöntem olarak emekli aylığı dilekçelerini SGK internet sitesinden indirebilirler ya da il, ilçe müdürlüklerimizden bu dilekçeleri temin ederek doldurmaları gerekiyor. Bu dilekçeleri PTT Kargo, Alo post, iadeli taahütlü posta ya da APS yönetimiyle SGK Müdürlüklerine gönderebilirler veya elden vermek suretiyle yapabilirler. Çalışan vatandaşlarımızın da başvuru yöntemleri aynı. Fakat ilk yapması gereken işten ayrılmaktır. İşveren tarafından 08 koduyla çıkışının yapılması gerekiyor. Sigortalı emekli aylığı dilekçesini verdikten sonra aynı ay içerisinde işten çıkması mümkün. İşten çıkış yapılmadan dilekçe almıyoruz diye bir şey yok. Biz vatandaşlarımızın tercih ettiği banka hesaplarına maaşlarını yatırıyoruz. Vatandaşlarımız diledikleri zaman e Devlet üzerinden bağlanıp banka şubesini değiştirebilirler’’ ifadelerine yer verdi.

KIDEM TAZMİNATI ALABİLMEK İÇİN NASIL BİR YOL İZLENMELİ

Kurt açıklamasında, ‘’Çalışan sigortalılarımızın işten ayrılmaları gerekiyor ama kıdem tazminatını alabilmek için SGK’dan emekli olur gibi bir yazı almasına gerek yoktur. Sigortalılarımızın e Devlet üzerinden tescil ve hizmet dökümü çıktılarını alabilirler. İkinci yöntem olarak e Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kayıt belgelerini alabilirler. Üçüncü yöntem olarak çalışma hayatım bağlantısından aldıkları çıktıyı işverenlerine sunabilirler. Ayrıca sgk.gov.tr sitemize girince e SGK kısmında bir vatandaş işlemleri butonu var, orada da ne zaman emekli olurum uygulamasına girerek aldıkları çıktıyı işverenlere vermeleri yeterli’’ dedi.

EYT'LİLER HANGİ STATÜDEN EMEKLİ OLUR?

EYT’lilerin hangi statüden emekli olacağını aktaran Yavuz Kurt, ‘’Vatandaşımızın biz emekliliğe hak kazandığı tarihten geriye dönük son 7 yıl içerisinde yani son 2 bin 520 gün içerisinde en çok hangi statüye prim ödediğine bakarak karar veriliyor. Son 7 yılda vatandaşın tam çalışması yoksa  gün sayısına bakacağız. Son 7 yıl içinde 3 farklı statüde çalıştıysa hangisine daha fazla prim ödendiyse o statüden emekli olacak’’ dedi.

EYT’LİLER NE ZAMAN AYLIK ALACAK?

SGK mevzuatında emekli aylığının tahsis talebinin yapıldığı yani emeklilik dilekçesinin SGK kayıtlarına girdiği tarihi izleyen ay başından itibaren başladığına dikkat çeken Kurt, ‘’Vatandaş hangi ay dilekçesini verirse izleyen ayın başından itibaren biz emekli maaşını başlatırız. Dilekçeyi bugünde verseniz ayın son günü de verseniz emekli aylığınız 1 Nisan’dan itibaren başlar. Hiç acele etmeye ve kuyruklara girmelerine gerek yok. SGK’ya da gelmelerine gerek yok, yorulmadan e Devlet üzerinden de başvurabilirler’’ dedi.

EYT’LİLER NE KADAR AYLIK ALACAK?

EYT’liler ne kadar aylık alacak sorusuna yanıt veren kurt, ‘’SGK’nın size bağlayacağı emekli aylığının EYT’li olup olmamanıza göre değişmez. SGK emekli ederken vatandaşın bütün sigortalılık hayatı boyunca SGK’ya ödediği prime bakar. Yüksek prim ödeyen yüksek, düşük ödeyen düşük alır. EYT’lilerin maaşları da bu şekilde hesaplanır. SGK’da zaten bir baz aylık uygulama var. Emekli Sandığı emeklisi olacak vatandaşlarımız tahminen 12 bin TL’ya yakın bir maaş alacaklar. Anca 4 A ve 5B statüsünde emekli olacak vatandaşlarımız da asgari 5 bin 500 TL emekli aylığına hak kazanacaklar. Süreç içerisinde bildirdikleri bütün kazançlar dikkate alınarak maaşları hesaplanacak. Vatandaşlarımız başvuru yaptığı sırada SMS ile bilgilendirilmek istiyorum diye belirtirlerse SMS ile mesaj göndereceğiz. E devlete girdiklerinde SGK uygulamalarında aylık bilgisi sorgulama butonuna tıkladıklarında da görebilirler.  Vatandaşlarımız  emekli aylığı başvuru dilekçesinde banka tercihlerini yapıyorlar. Biz o hesaba yatırıyoruz. Eğer vatandaşlarımız bir banka tercihi yapmamışsa ya da unutmuşsa Ziraat Bankası’na maaşı yatırıyoruz.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞMAK MÜMKÜN MÜ?

Emekli olduktan sonra çalışma hayatının devam edip etmeyeceğine yönelik gelen soruya yanıtlayan Kur, ‘’Vatandaşlarımız emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primine tabi olarak her zaman çalışma imkanına sahiptiler. Emekli olur olmaz bir iş yerinde sigortalı olarak başlanabilir. Emeklilik dilekçenizi verdiğiniz işten ayrılışınızın yapıldığı günden bir gün sonra bile sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlayabilirsiniz’’ ifadelerine yer verdi.

EYT’LİLER BAYRAM İKRAMİYELERİ ALACAKLAR MI?

Bayram ikramiyelerine yönelik açıklamalarda bulunan Yavuz Kurt, ‘’Bayram ikramiyelerimizin tutarında henüz bir değişiklik yok. Şu anda her iki dini bayramda ödenmek kaydıyla bin 100 TL ödeniyor. Vatandaşlarımız Mart ayında emekliliği hak eder ve başvurularını yaparlarsa Nisan ayında Ramazan Bayramı için ikramiyelerini alabilirler’’ dedi.

KISMI EMEKLİLİK NEDİR?

Kısmı emeklilikte sigortalıların işe başlama tarihinin önemli olduğuna değinen Kurt, ‘’ Eğer ki EYT kapsamında bir vatandaşımız varsa 8 Eylül 1999 günü veya bugünden önceki bir tarihte sigortalı olmuşsa kısmı emeklilik olanağına sahip. O durum da hala SGK’da 15 yıl ve 3 bin 600 gün prim ödenmesi gerekiyor. Ayrıca yaş koşulu devam ediyor. EYT ile ilgili herhangi bir yaş düzenlemesi olmadı’’ ifadelerine yer verdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.