Dolar 32,5656
%0.16
Euro 34,8254
%0.47
Altın 2.418,060
%-0.61
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Koruma Kurulu’nun ‘düzeltin’ uyarısı dikkate alınmadı: 200 yıllık tarihi hastaneye darbe

Koruma Kurulu’nun ‘düzeltin’ uyarısı dikkate alınmadı: 200 yıllık tarihi hastaneye darbe

İzmir’de Yahudi Cemaatine ait ilk hastane olan ve 1827 yılında inşa edilen ve İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen Karataş Hastanesi’nde Koruma Kurulu’nun izni olmaksızın hastanenin dış cephesinde işlemler yapıldığı, izinsiz bir şekilde kafeterya ve tuvalet yapıldığı ortaya çıktı. Öte yandan; konuya ilişkin Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada aykırı uygulamaların kaldırılmasının istendiği ancak gerek hastane yönetimi gerekse ilgili belediye tarafından herhangi bir işlem yapılmadığını belirtildi. 

  • Ege Postası
  • 03.11.2022 - 08:00

EGEPOSTASI- İzmir’de Yahudi Cemaatine ait ilk hastane olan ve 1827 yılında inşa edilen Karataş Hastanesi’ne ilişkin flaş bir gelişme ortaya çıktı.

Kemeraltı Kentsel Sit alanında yer alan ve çevresindeki birçok tescilli yapıyla uyumlu olan yapı, geçtiğimiz yıllarda  tescilli taşınmaz, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenmiş ve koruma altına alınmıştı.

İç ve dış cephelerinde Karataş bölgesine has yapıların özelliklerini gösteren yapı üzerinde izin olmaksızın herhangi bir işlem yapılması yasakken tarihi hastanenin dış cephesine afişlerin asıldığı, duvarlarda deformasyon meydana getireceği işlemelerin yapıldığı tespit edildi. Hastaneye ayrıca Koruma Kurulu’ndan izin alınmaksızın kaçak tuvalet ve kafeterya yapıldığı da ortaya çıktı. 

KURUL ‘DÜZELTİN’ TALİMATI VERMİŞ

Konuya ilişkin Kültür Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ise hastane yönetiminin uygulamasına ilişkin dikkat çeken bir gerçeği ortaya çıkardı.

Tescilli binada yapılan işlemler, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun iznine tabii olması gerekirken işlemlerin Kurul’dan izin alınmaksızın yapıldığı ortaya çıktı. 

İşlemlere ilişkin dikkat çeken bir diğer husus ise hem 2016 yılında hem de geçtiğimiz Nisan ayında, tarihi binada yapılan uygulamaların kaldırılmasının istendiği ancak gerekç hastane yönetimi gerekse ilgili belediye tarafından düzeltilmesi yönünde herhangi bir işlem yapılmadığı belirtildi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada; şu ifadelere yer verildi; 
 
“Karataş Hastanesi'nin üniteleri içinde bulunan eski tarihi ve tescilli binanın içinde cephe ve çevresinde yapılmış uygulamaların yasal izinler çerçevesinde yapılıp yapılmadığını içeren 2204814653 sayılı CİMER başvurunuz incelenmiştir. 
İzmir ili Konak ilçesi, 1.Karataş Mahallesi 607 ada 10 parselde yer alan tescilli taşınmazda yapılan uygulamalar  İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 11.02.2016 tarih ve 4160 sayılı kararı ile  31.03.201 tarih ve 5829 sayılı kararlarında izinsiz uygulamaların kaldırılması istenmiş ancak herhangi bir işlem yapılmadığı tespit edilmiştir. 16.03.2022 tarih ve 13580 sayılı karar ile ve son olarak alınan  20.04.2022 tarih ve 13872 sayılı kararda "... İzmir İli, Konak İlçesi, 1.Karataş Mahallesi’nde yer alan, tapunun 607 ada, 10 parselinde tüzel kişi mülkiyetine kayıtlı tescilli taşınmazın 350 Sokağa bakan cephesindeki duvarına izinsiz olarak takılan acil durum helyum çıkış bacası ile Kurulumuzun 31.03.2017 tarih ve 5829 sayılı kararıyla kaldırılması istenilen izinsiz uygulamaların ilgili Belediyesi denetiminde kaldırılmasına ve söz konusu karar gereği istenilen rölöve, restitüsyon, restorasyon projeleri ile tescilsiz yapılara yönelik uygulama projelerinin ve çevre düzenleme projesinin 12 aylık süre içerisinde hazırlatılarak iletilmesine ve izinsiz uygulamaların kaldırılmaması halinde suç duyurusunda bulunulacağına ... "  karar verilmiştir. Söz konusu uygulamalar izinsiz olarak yapıldığı ve kaldırılması kararı gereği işlemlerin 3194 sayılı imar kanunu gereği malik tarafından Belediyesi denetiminde kaldırılması gerekmektedir. Görev ve sorumluluğunu yerine getirilmemesi durumunda kurul kararı gereği suç duyurusunda bulunulacaktır. Bilgilerinize rica ederim.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.