Dolar 32,3276
%0.24
Euro 35,0866
%-0.1
Altın 2.298,730
%0.93
Bist-100 8,98
%1.99

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Jeofizik Mühendisi Timur’dan açıklama: Sarsıntılar İzmir’in lehine

Jeofizik Mühendisi Timur’dan açıklama: Sarsıntılar İzmir’in lehine

30 Ekim 2020’de meydana gelen depremlerin ardından İzmir bugün de üç kez art arda meydana gelen depremlerle sarsıldı. Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Emre Timur, yaşanılan sarsıntıların 30 Ekim depreminin bölgedeki fayları tetiklemesi sonucu oluştuğunu ifade etti ve “Böyle orta büyüklükteki depremlerle bu enerjinin açığa çıkması İzmir’in lehine olan bir durum” dedi.

  • Ege Postası
  • 19.05.2021 - 16:27

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir, 30 Ekim 2020 depreminden sonra bugün bir kez daha art arda depremlerle sarsıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı (AFAD)'tan yapılan açıklamaya göre Menderes-Gümüldür Fayında büyüklükleri 4.3, 4.2 ve 3.6 olmak üzere art arda sarsıntılar meydana geldi. 

Merkezi ilçelerde de hissedilen deprem vatandaşlara 30 Ekim depremini hatırlatırken birtakım endişelere neden oldu.

Art arda yaşanan depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Emre Timur, yaşanılan sarsıntıların 30 Ekim depreminin bölgedeki faydaları tetiklemesi sonucu oluştuğunu bunların beklenilen depremler olduğunu söyledi.

SİSAM DEPREMİNİN ETKİSİ

30 Ekim 2020’de Sisam Adası açıklarında meydana gelen depremin bölgedeki fay hatlarında bir hareketlilik yarattığını ifade eden Başkan Timur, “Şu ana kadar odak mekanizma çözümüne bakma fırsatım olmadı. Eğer açıklanan yer ve koordinatlar doğruysa Doğanbey ve Tuzla fay hattı üzerinde meydana gelen bir aktivite olma olasılığı çok yüksek. Bununla ilgili net bilgi odak mekanizma çözümlemesi sonrasında yapılabilir ancak. Ama bu bizim zaten beklediğimiz bir depremdi. 30 Ekim’de Sisam Adası açıklarında meydana gelen depremin ardından Tuzla Fayı üzerinde su çıkışları artmıştı. Sisam depreminin özellikle yer altındaki boşluk suyu basıncını çok net bir şekilde etkilemiş olabileceği ortada.Dolayısıyla bu deprem son derece normal ve önceki depremin devamı niteliğinde bir hareket” dedi.

“BÖLGEDEKİ DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ”

Bölgede uzun yıllardır hareketlilik olmadığına dikkat çeken Başkan Timur, “En son 2005 yılında bir deprem fırtınası meydana gelmişti. Üst üste 5 ve 5’in üzerinde depremler meydana gelmişti Tuzla Fayı üzerinde. O gün bugündür Tuzla Fayı’nın özellikle kara kısmında herhangi bir hareketlenme yoktu. Zaten bölgedeki sıcak suyun sıcaklıkları da çok yükseldi. Benim bölgede yaptığım araştırmalarda suyun sıcaklığı 97-98 santigrad derece çıktı. Normalde o suyun sıcaklığı o kadar yüksek değildi. Belli ki Samos depremi o bölgedeki jeotermal rezervuar içerisinde yeni çatlaklara yok açtı ve aşağıdaki sıcak su daha kolay bir şekilde yüzeye ulaşabilmeye başladı. Bu da tabii ki boşluk suyu basıncı  da etkiledi ve bölgedeki dengeleri de değiştirdi” diye konuştu.

“OLMASI GEREKEN, BEKLENEN OLDU”

Yaşanan jeolojik olaylar sonucunda bu tarz depremlerin olmasının normal olduğunun altını çizen Başkan Timur, “Böyle orta büyüklükteki depremlerle bu enerjinin açığa çıkması İzmir'in lehine olan bir durum. Deprem olalı yaklaşık 7 ay oldu. Bu kadar zaman geçtikten sonra bu depremler artçı şok değil, bir öncekinden tamamen bağımsız bir mekanizma Doğanbey Fay hattı ve onun bir segmenti olan Tuzla Fayı. Dolayısıyla bu bölgede bu tip mikro deprem aktivitesi olması normal. Benim kanaatim o bölgede 7’lere varan depremin olmayacağı yönünde kaldı ki bu tarz bulgular da yok. Hatta deprem tam olması gereken büyüklükte oldu. Bölgede yaptığım araştırmalarda böyle bir hareketin geleceği kendini göstermişti. Olması gereken ve beklenen oldu” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.