Dolar 32,3685
%0.16
Euro 35,1197
%0.16
Altın 2.327,590
%0.31
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli işçilerden 'vergide adalet' çağrısı

İzmirli işçilerden 'vergide adalet' çağrısı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleyeceği toplantılar sürerken İzmir'de işçiler, "vergide adalet" istemiyle eylem yaptı. "Vergide adalet istiyoruz", "Hükümet istifa" sloganları atan işçiler, "Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kârdan, faizden, ranttan daha fazla vergi alınan; az kazananın az, çok kazananın çok ödediği bir vergi düzeni şarttır" açıklamasını yaptı.

  • Ege Postası
  • 15.12.2022 - 13:36

DİSK üyesi işçiler, bugün İzmir'deki Konak Sosyal Güvenlik Kurumu binası önünde toplanıp, "Vergide adalet için vergi daireleri önündeyiz" konulu basın açıklaması yaptı. "İnsanca ücret, vergide adalet" yazılı pankart açan işçiler, "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Vergide adalet istiyoruz", "Hükümet istifa" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

"VERGİ YÜKÜ İŞÇİYE, EMEKÇİYE YIKILIYOR"

İşçiler adına basın açıklamasını, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yaptı. Yıllık enflasyon rakamlarını TÜİK'in yüzde 84, ENAG'ın ise yüzde 170 olarak açıkladığını vurgulayan Memiş Sarı, şunları söyledi:

"Gıda enflasyonu, mutfaktaki yangını gözler önüne seriyor. İnsanlar; eti, sütü, peyniri bırakın bir kenara, sebzeye meyveye dahi ulaşamıyor artık. Bizlerin ekmeği küçülürken 'Ülke büyüme rekoru kırıyor' diyenlerin cepleri doluyor. Fabrikalar, bankalar, işletmeler, kârlarına kâr katıyorlar. İşçilerin ücretleri artsa bile, vergi kesintisi o kadar yüksek ki yıl sonuna kadar işçinin eline geçen ücretin çoğu vergiye gidiyor. Çalışanların ocak ayında yüzde 15 vergi kesintisiyle başlayıp, nisan-mayıs aylarında yüzde 20, eylül-ekim aylarında yüzde 27’lik vergi dilimleriyle gelirlerinin büyük bölümü, vergi olarak devlete ödeniyor. Yani ocak ayında 637 TL vergi ödüyorsa bir çalışan, eylül ayında 2 bin 342 TL vergi ödüyordur. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması gerekirken Türkiye’de, 'Verginin tabana yayılması' adı altında vergi yükü işçiye, emekçiye, yani ücretli çalışana yıkılmakta. Ücretlerin büyük bölümü vergi adı altında adaletsiz bir şekilde kesilerek çalışanların dilim dilim soyulmasına neden olmaktadır. Biz, DİSK olarak bugün, 'Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz' demek için alanlardayız ve bu soyguna 'dur' diyerek vergi adaletsizliğine karşı alanlarda, meydanlarda taleplerimizle mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz.”

"BÖYLE ADALET OLMAZ"

İşçilerin taleplerini de sıralayan Memiş Sarı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Öncelikle işçilerin gelirlerinden ödedikleri verginin patronlarıyla eşit oranda olması adaletsizliktir. Vergi gelirleri içerisinde dolaylı vergilerin, yani tükettiklerimizden alınan vergilerin payının yüzde 70’e yaklaşması adaletsizliktir. Dolaylı vergilerde de en yoksul ve en zengin aynı oranda vergi verir. Böyle adalet olmaz. Daha da ötesi, yaşam mücadelesi veren işçilerin, sanki zenginleşmişler gibi yıl içerisinde daha yüksek oranda vergi vermeleri adaletsizliktir. Bununla birlikte, vergide adalet için yapılması gerekenler bellidir. Gelir vergisi oranı, ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmelidir. Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır. İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır. Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır. Özetle, ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kârdan, faizden, ranttan daha fazla vergi alınan; az kazananın az, çok kazananın çok vergi ödediği bir vergi düzeni şarttır."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.