Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Faturalar katlandı: İzmirli ‘zamlı suya’ isyan etti

Faturalar katlandı: İzmirli ‘zamlı suya’ isyan etti

İzmir’de Şubat 2022’de İZSU Olağanüstü Genel Kurulu'nda Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE)’ye endekslenerek her ay ÜFE oranında zamlanan su fiyatları İzmirlileri isyan ettirdi. Son olarak Temmuz ayında, Kasım 2021 Olağan Genel Kurul’da alınan yüzde 15’lik zam ve ÜFE zammının yürürlüğe konulmasıyla birlikte su faturalarının yüzde 23 oranında zamlı gelmesi vatandaşların tepki göstermesine neden oldu.

  • Ege Postası
  • 03.08.2022 - 15:06

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de yılın ilk ayından bu yana uygulanan ve her ay düzenli olarak zamlanan su fiyatları İzmirlileri isyan ettirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü Genel Kurul’u, 2022 yılında Ocak ayından itibaren geçerli yüzde 18 ve Temmuz ayından itibaren yüzde 15,5 olmak üzere toplamda yüzde 34,5 oranında zam yapılmasına karar vermişti.

Şubat ayında olağanüstü toplantı gerçekleştiren İZSU Genel Kurulunda İzmir’de su tarifesine Mart ayından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında zam yapma kararı almıştı. Toplantıda ayrıca su zammı Üretici Fiyat Endeksi(ÜFE)’ye endekslenmiş ve her ay ÜFE oranında zamlanmasına karar verilmişti. 

7 AYDA YÜCE 85 ÜZERİ ZAM

Olağanüstü kurulda alınan zam kararı ve her ay uygulanan ÜFE zamlarıyla birlikte İzmir’de suya ilk 6 ayda yüzde 63 oranında zam gelmiş ve Temmuz ayında yapılan yüzde 15 artı yüzde 8,76 oranındaki ÜFE zammıyle birlikte suya toplamda yüzde 23,76 zam yapılmıştı. 
Haziran ayında ÜFE’nin 6,77 olarak açıklanmasıyla birlikte ve İzmirliler suyu Ağustos ayında yüzde 6,77 oranında zamlı kullanmaya başladı.

ZAMLAR İSYAN ETTİRDİ

Öte yandan; İZSU tarafından suya yapılan toplamda yüzde 64,5 bunun yanında 5 aydır yapılan ÜFE zamları İzmirlileri isyan ettirdi.

Temmuz ayı faturalarını gören birçok vatandaş tepkisini dile getirdi. Bir hafta içerisinde faturasındaki artışa tepkili olan İzmirliler şikayet sitesi olan sikayetvar.com sitesi üzerinden dile getirdi.

Birçok İzmirli su tüketimlerinde herhangi bir artış olmamasına rağmen her ay faturalarının daha da yüksek gelmesinden şikayet etti. 

“NASIL ÖDENECEK BU FATURALAR”

Zamlı faturasını paylaşarak tepkisini dile getiren bir vatandaş, iki kişi yaşadıklarını ve yalnızca akşam saatlerinde evde olmalarına rağmen her ay daha yüksek fatura ödediklerini belirterek, “Mayıs ayında 380 TL, Haziran ayında 490 TL, Temmuz ayında 750 TL su faturası geldi evimize. Bu nedir anlamadım. Bu sıkıntılı dönemde nasıl ödenecek bu fatura tutarları” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

“KİMİN FATURASINI ÖDÜYORUM”

Faturasına isyan eden bir vatandaş ise kullanmadığı suyun fturasına yansıtıldığını belirtti ve “2 aydır yazlığımdayım (il dışı). Gelen fatura 213+64 TL. Kimin faturasını ödüyorum acaba? Otomatik ödeme talimatı ile ödenen bu iki faturaya itiraz ediyorum” ifadelerini kullandı.

“BU FATURALARI NASIL ÖDEYELİM”

Başka bir vatandaş ise tepkisini şu ifadelerle dile getirdi; “Geçen ay su faturam 557 TL gelmişti. Bu ay faturam bin 162 TL gelmiş. Bu kadar fazla fark nasıl olur? Yüzde 100 zam mı geldi ne oldu? Böyle fatura kesiyorlar. Mahallenin faturasını kesmişsiniz. Allahtan korkmuyorlar. Bir aylık ev kirası kesmişler. Bu faturaları nasıl ödeyelim. Vatandaş nasıl ödesin bu faturaları?”

“BAŞKANA SESLENİYORUM”

Diğer bir vatandaş da su faturası isyanını şu ifadelerle dile getirdi; “Bu kadar su parası gelmesi normal mi sizce? Sürekli suya zam yapıyorsunuz. Yeter artık sizlerin tuzu kuur tabi. Başkana sesleniyorum. Ne olacak bu faturalar başkan? Biz sizleri bunun için mi seçiyoruz, halka yardım ediyorsunuz. Sizde bir o kadar da acısını yine halktan çıkarıyorsunuz. Şimdi lütfen yardım bekliyoruz.”

SAYAÇ OKUMA MAĞDURİYETİ

Öte yandan; faturalarına isyan eden bazı vatandaşlar da sayaçların 30 günden uzun sürede okunduğunu ve bu nedenle tarife aşımına gidildiğini ifade etti. Vatandaşlar, sayaçların zamanında okunmaması nedeniyle gelen ‘zamlı’ faturalara tepki gösterdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.