Dolar 32,5859
%0.22
Euro 34,8448
%0.52
Altın 2.417,090
%-0.65
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehirden olumsuz görüş: SİT alanları ‘turizm alanı’ oluyor

Büyükşehirden olumsuz görüş: SİT alanları ‘turizm alanı’ oluyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz haftalarda özelleştirme kararlarıyla turizm amaçlı kullanımının önü açılan Çeşme’deki SİT alanı sınırları içinde alan toplamda 6 taşınmazın plan revizyonlarını hazırlayarak askıya çıkarıldığını duyurdu. Planlara, İzmir Büyükşehir Belediyesi ise olumsuz görüş verdi.

  • Ege Postası
  • 04.08.2022 - 12:27

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’de Çeşme Projesi’yle birlikte başlayan Çeşme’deki verimli arazi ve SİT alanlarının yapılaşmaya açılması tartışması, geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İzmir’in de içinde bulunduğu 16 ilde toplamda 51 kamu arazisinin turizm amaçlı kullanımının önünün açılmasıyla yeniden gündeme gelmişti.

Kararların ardından Çeşme’de SİT özelliği taşıyan toplamda 6 taşınmazın imar planı değişikliği için hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği tamamlanlanarak askıya çıkarıldı.

Planlara ilişkin hazırlanan raporda, plan değişikliği alanının Çeşme ilçesi, Alaçatı mahallesi sınırları içerisinde yaklaşık 22 hektarlık alanı kapsadığı belirtildi. 

Hazırlanan planlar kapsamında tamamı denize sıfır konumda bulunan parsellerden oluşan planlama alanı 3 ayrı bölgeye ayrıldı. Planlara göre 22 hektarlık alanın 257 bin 728 metrekaresi planlama alanı olarak belirlendi.

DOĞAL SİT SINIRLARI İÇİNDELER

Hazırlanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Revizyonuna göre; 4562 ada 1 parsel ve 4561 ada 1 parsel “Turizm Tesis Alanı” fonksiyonunda, 4477 ada 1 parsel kısmen “Turizm Tesis Alanı”, kısmen “Günübirlik Teis Alanı”, kısmen yolda, 4472 ada 1 persel kısmen “Turizm Tesis Alanı, kısmen yolda kalacak. 3792 ada 1 parsel kısmen “Turizm Tesis Alanı” kısmen “Park Alanı”, kısmen “Günübirlik Kullanım Alanı”, 3791 ada 1 parsel ise “Turizm Tesis Alanı” kısmen “Park alanı” kısmen de “Günübirlik kullanım alanı” fonksiyonunda yer alacak. 

Hazırlanan raporda, planlama bölgelerinin 2. Derece Doğal Sit sınırları içinde kaldığı da belirtildi.

Hazırlanan raporda; bölgedeki turizm tesislerinin yapılaşmalarına ilişkin koşullar da belirtilirken oteller için maksimum 9,50 metre, moteller için maksimum 6.50 metre, turistik tesislerde ise zemin kat ve asma kat ile birlikte maksimum 9 metre yapılaşma izni verildi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ

Öte yandan; planlara ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesinden verilen kurum görüşü ise olumsuz yönde oldu. Verilen görüşte İmar ve ŞEhircilik Daire Başkanlığında yapılan incelemede plan değişikliğine esas jeolojik-jeoteknik etüdün yapılmadığı belirtildi.

Kurum görüğşünde ayrıca, planların bölgedeki nüfus yoğunluğunu artıracağı ve bölgedeki teknik altyapının bu yoğunluğu kaldırma konusund ayetersiz olduğu belirtildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.