Dolar 32,5662
%0.08
Euro 34,9973
%0.48
Altın 2.431,200
%0.33
Bist-100 9.777,00
%0.56

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova’da grev kapıda: Sorumlu biz değiliz, yerel yönetim!

Bornova’da grev kapıda: Sorumlu biz değiliz, yerel yönetim!

Bornova Belediyesi ile Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube arasında 5 aydır TİS imzalanamış ve süreç tıkanmıştı. DİSK Genel-İş 7 Nolu Şube geçtiğimiz günlerde grev kararını belediye kapısına asmıştı. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un ‘büçtenin yüzde 90’ının talep ediliyor’ çıkışının ardından sendika yazılı bir açıklama yaptı. 7 Nolu Şube tarafından yapılan açıklamada, ‘’ . Yapılmayan yolların, temizlenmeyen sokakların, olmayan parkların ve ekonomik krizin sorumlusu biz işçiler değiliz, yerel ve merkezi yönetmlerdir’’ ifadeleri yer aldı.

  • Ege Postası
  • 06.10.2022 - 11:40

EGEPOSTASI- Bornova Belediyesi ile DİSK Genel-İş 7 Nolu Şube arasında TİS süreci tıkandı. DİSK Genel-İş 7 Nolu Şube  5 ay süren görüşmelerin ardından greve çıkılacağını duyurmuştu.

Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin bir açıklama yapan Bornova Belediye Başkanı İduğ, ‘’Emeğe saygı duyan belediye olarak yine anlaşacağız ancak talep edilen şartlar şu an bütçe ile orantılı değil, bütçenin yüzde 90’ı talep ediliyor. Dolayısıyla bunu vermemiz mümkün değil. Hizmet yapamayız, verilecek rakam hizmet etmemize de izin vermeli’’ ifadelerini kullanmıştı.

Bir avuç zengin…

İduğ’un sözlerinin ardından DİSK Genel-İş 7 Nolu Şube açıklama yaptı. Ülkede yaşanan ekonomik krizin en çok yoksul halkı ve işçileri etkilediğin, vurgulayan açıklamada, ‘’Ocak ayında enflasyonun yükselmesi ve günümüze kadar hızla yukarı tırmanması hepimizi kiramızı ödeyemeyecek, sağlıklı beslenmeden yoksun çocuklarımızın giderlerini karşılayamayacak bir süreç ile karşı karşıya bıraktı. Bir avuç zengin her gün daha da zenginleştirken biz dar gelirliler giderek daha da yoksullaştık’’ ifadeleri kullandıldı. 

Ücret asgari ücretin altına düştü! 

5 ay süren süren TİS sürecinin tıkandığını belirten sendika açıklamasında, ‘’Bu koşullarda biz Genel-lş Sendikası7 Nolu Sube'de örgütlü Bornova Belediye isçileri olarak insanca yaşamımıza yetecek ücret ve çalışma koşulları için yeni dönem toplu iş sözleşmesi sürecimizi başlattık. Yaklaşık 5 aydır süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri CHP'li belediyelerde örgütlü işveren sendikası olan SODEMSEN ile yürütülmektedir. Taşerondan kadroya geçis süreci sonrasI ilk yapılan toplu iş sözleşmemiz 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamış olup 30 Haziran 2022 tarihinde son buldu. İlk sözleşmeyi imzaladığımız tarihlerde asgari ücret AGİ dahil(simdi kaldırıldı) 2.825 TL iken bugün 5.500 TL. O gün yevmiyemiz 185 TL ile başlayıp dört puan artınlarak gruplar halinde devam ederken bugün yevmiyemiz 217.88 TLve dört puan arttırılarak devam etmektedir. Bugün asgari ücretin yevmiyesi ise 215.00 TL dir. Bu ücreterin hepsi brüttür. Bizim ayrıca aldığımız ücretlerde kesilen vergi ise ücretimizi asgari ücretin altına düşümektedir’’ ifadelerine yer verdi. 

Sorumlu yerel ve merkezi yönetimlerdir

Açlık sınırının 7245 TL olduğunu hatırlatan açıklamada, ‘’ Bornova'da en uygun ev kirası 4000 TL ve bir işçinin her gün_işe gelmesi karnını doyuması günlük 150.00 TL. Her birimizin pazara gidebilmek için ek işler yapmak zorunda kaldığı bir süreçteyiz. Yapılmayan yolların, temizlenmeyen sokakların, olmayan parkların ve ekonomik krizin sorumlusu biz işçiler değiliz, yerel ve merkezi yönetimlerdir. Eksik işçi ile beş kişinin işini bir kişiye yaptırmaya çalışanlarındır. Açlık sınırının altında ücretlerle günlük yedi buçuk saat çalışmanın karşılığı insanca bir ücret talep etmek herkes gibi bizim de en tabi hakkımızdır. Ancak 2022-2024 yıllarını kapsayan yeni dönem toplu iş söözleşmesi görüşmelerinde taleplerimiz karşılanmadığı için grev sürecine gelindi. Bugün Bornova'da hizmet üretilmeyecekse bunun sorumlusu açlık ve yoksulluk sınırı  üzerinde bir yaşamı talep eden işçilere kulaklanını tıkamış belediye yönetimi ve SODEMSEN'dir’’ denildi. 

Sendikadan yapılan açıklamanın devamı şu şekilde;

 ‘’Son bir senedir yandaş ve yalancı TÜİK'e göre enflasyonun %83'lere ulaştigi ülkemizde açlık sınırının altında ücretlerle çalışırken artık dayanacak gücümüz kalmadığını haykırıyoruz. Başta ücretlerimiz olmak üzere çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini ve insanca yasanacak seviyeye çekilmesini istiyoruz. TÜİK enflasyonunun bile altında zam dayatmasını enflasyona karşı güvence verilmeyen bir sözleşmeyi kabul etmiyoruz. Sosyal belediyecilik halka nitelikli, ulaşılabilir, eşit ve ücretsiz hizmet götürmekse eğer, o hizmeti üreten biz işçilerin yaşam standardını insanca yaşayacak seviyeye çekmektir de aynı zamanda! Bunun gereğinin yeine getirilmesini istiyoruz. Bize daha çok borçlanmayı, daha az ve sağlıksız beslenmeyi, çocuklarımızın eğitimi başta olmak üzere ihtiyaçlarından kısmayı reva görenler bilsin ki kanın tokluğuna çalışmayı kabul etmiyoruz. Bir kitap alıp okumayı, bir konsere gitmeyi, ailemizle iki günlük bir tatlin dahi çok görülmesini kabul etmiyoruz’’ ifadeleri kullanıldı. 

‘’Mücadele etmeden hiçbir hak kazanılmaz’’

 Biliyoruz ki bu grev sadece biz belediye işçileri hizmet üretmediginde halkın da bundan etkileneceğini biliyoruz. Ancak mücadele etmeden hiçbir hakkın kazanılmadığını da biliyoruz. Aynı zamanda bugün her biriniz ayni koşullarda çalişiyor ve yaşiyorsunuz. Öyleyse bu grev dadece bizim değil sizindir de! Dayanışma ve mücadeleyle taleplerimizin ancak karşılanabileceğini çok yakın zamanda SOMA Maden Işçilerinin özelleştirmeye karşı mücadelesinde gördük, asbestli gemi SAO PAULO'nun ülkemize giişinin durdurulmasında gördük, TPl işçilerinin işten atmalara ve düşük ücret dayatmalarına karşı verdiği mücadelede gördük. Bornova Belediye işçileri olarak haklı mücadelemizde tüm Bornova halkının yanımızda olacağına inanıyor, dayanışmanızı bekliyoruz.’’ 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.