Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0518
%-0.04
Altın 2.326,810
%0.28
Bist-100 9,10
%0.21

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir İtfaiye Dairesi Başkanı Derse’den çarpıcı açıklama: İzmir İl Afet Planı eksik

İzmir İtfaiye Dairesi Başkanı Derse’den çarpıcı açıklama: İzmir İl Afet Planı eksik

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, TR35 TV’de yaptığı açıklamalarda depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak İzmir’in il afet planında eksikliklerin olduğunu belirtti. Derse açıklamasında, ‘’Bir yerel yönetimsel mekanizma kuruyorsunuz ama muhtarlar, İlçe belediyeler işin içinde yok. Bu yapılanma doğru kurgulanmadığı için AFAD eksik kaldı. Eylem planı içerisinde tek konu işlenmez’’ dedi.

  • Ege Postası
  • 14.03.2023 - 17:10
  • Güncelleme: 15.03.2023 - 10:37

EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı İsmail Derse, TR35 TV’de yayınlanan Birol Soylu ile 10. Köy programında önemli açıklamalarda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından hemen yola çıktıklarını aktaran İsmail Derse, ‘’Depremin hemen ardından saat 06.15 sıralarında başkanımızın talimatıyla 42 kişilik bir ekip olarak yola çıktık. AFAD’ın bize Osmaniye’yi vermesiyle o bölgeye geçtik. İlk gün hava koşulları sebebiyle zaman kaybı yaşadık.  Ekibimiz ulaştıktan sonra hemen arama kurtarma çalışmalarına girdi. Diğer taraftan da İzmir’de organizasyonlarımız devam ediyordu. Deprem çadırlarımızı, beslenme ve barınma hizmetlerini verecek komplike sistemi kurduk. Osmaniye ilkokul içerisinde çadır kent alanını kurduk. Burada depremzedelere insani yardımlar getirdik.  İskenderun’da limanda yangın meydana geldi. Bu yangını için AFAD’tan bize bir destek talebi oldu. Orada çok etkin bir  yol aldık. O noktada konteynerlerin iç kısımları yanıyordu. Biz köpüklü soğutma ile diğer illerin de yardımıyla yaklaşık 3. gününde tamamen söndürdük. Hatay yüzde 65 oranda afete uğramıştı. Hatay’ın itfaiye daire başkanına 6 saat sonra ulaşabildim’’ ifadelerini kullandı.

‘’6 KİŞİYİ CANLI ÇIKARDIK’’

İzmir İtfaiyesi’nin 6 kişiyi canlı olarak enkaz altından çıkardığını belirten Derse, ‘’300 kişiye yakın personel ve 27 araç ile oraya gittik. Halen oradaki çalışmalarımız devam ediyor. İzmir itfaiyesi 6 canlı çıkardı. Bir tanesi hamile bir kadındı, 162 saat sonra çıkardık. Yani 0 ile 72 saat arasında bir fark kalmadığını gördük. Özellikle rakamsal şeylere takılmadan son enkazı bitirene kadar o süreci yönetmek çok doğru olacak. En sevindiğim olay herhangi bir personelimize zarar gelmeden geri dönmekti. Görev alan personellerimize de teşekkür ederim. Kelle koltukta dediğimiz bir çalışma oldu. Bunun yanında İzmir’in de güvenliğini sağlayan personellerimiz var. Afet riskinin yaşanabileceği kentlerden biriyiz. İzmir’in afetsel riskleri göz ardı edemezdik, planlamamızı da bu şekilde yaptık. Bütün itfaiye araçlarımızın içerisinde bir afette kullanılacak tüm ekipmanlar var. Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi arama kurtarma köpekleri konusunda çok şanslı. 6 köpeğimiz var, 4’ü sertifika programını çok iyi geçti. Hatay İtfaiyesi 4 aracıyla enkaz altında kaldı. Bir çok personelini kaybetti. Bizim onlara destek olmamız gerekiyor. Bunu İzmir, İstanbul, Ankara yapıyor. Oradaki vatandaşlarımız da bizim...  Burada önemli olan vatandaşa doğru hizmeti götürmek. Biz İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bizim önümüzü açacak her projede destek veriyor. Bu bizim için büyük bir  avantaj’’ dedi.

BÖLGEDEKİ KOORDİNASYONSUZLUK NEDEN OLDU?

Türkiye acil müdahale eylem planında eksikliklerin olduğunu aktaran İsmail Derse, ‘’Koordinasyonun doğru işlememe sebebi bu. Senaryo hep tek il için düşünüldü. Senaryoları genişleterek yapılması gerekir. AFAD’ın iyi bir koordinasyonu olmalı. AFAD hem arama hem koordinasyonda olmaya çalıştığında sıkıntılar ortaya çıkıyor. AFAD’ın teşkilatlanma yapısıyla alakalı sorunlar var. Bu sorunları dönüştürecek eylem planları için ilçe il ve o belediyelerin itfaiye teşkilatlarının yetkilendirilmesi gerekiyor. İlk olay arama kurtarma, ikincisi barınma, beslenme, sağlık ve emniyettir. Bu bileşenlerinin hepsi yanı anda olması gerekiyor ki afet yönetilebilsin’’ dedi.

İZMİR İL AFET PLANI DA SIKINTILI

İzmir il afet planının içeriklerinde de sıkıntıların olduğunu belirten Derse, ‘’Bir yerel yönetimsel mekanizma kuruyorsunuz ama muhtarlar, İlçe belediyeler işin içinde yok. Bu yapılanma doğru kurgulanmadığı için AFAD eksik kaldı. Eylem planı içerisinde tek konu işlenmez. Biz İzmir depreminden önce Başkanımızla birlikte afet tatbikatı düzenledik. Bütün daire başkanlıklarının senaryo içinde bir görevi vardı. O yüzden İzmir erken reaksiyon gösterdi. Başkanımızın talimatıyla gönüllülük sistemi kurduk. Bu gönüllülere afet bilinci eğitimine tabi tutuyoruz. Afetlerde ilk müdahaleyi yapacak kişiyi de bilinçlendiriyoruz. Ülkemizdeki en büyük eksiklik gönüllü kanunu yok’’ dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.