Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Zeytinlikleri madenciliğe açan düzenlemenin yer aldığı torba kanun teklifi, TBMM görüşülmeye başlandı

Zeytinlikleri madenciliğe açan düzenlemenin yer aldığı torba kanun teklifi, TBMM görüşülmeye başlandı

Zeytinliklerin madenciliğe açılması, sendikalara toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanması için yüzde 2 baraj getirilmesi, özelleştirilen limanların sözleşme süresinin 49 yıllığına uzatılması düzenlemelerini içeren torba kanun teklifi, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda protestolar arasında görüşülmeye başlandı. Muhalefet milletvekilleri, komisyon sıralarına “Zeytinime dokunma” yazılı zeytin saksıları koyarken; çevreciler de komisyon salonunun önünde açıklama yaparak teklife tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 14.12.2022 - 16:57

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda, bugün torba kanun teklifinin görüşmelerine başlandı. Teklife göre, ‘madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda’ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın izniyle zeytinlik alanlarda da madencilik yapılabilecek.

"KANUN TEKLİFİ İÇERİSİNDE LİMANLAR VE SENDİKALARLA İLGİLİ DEĞİŞİKLİK DE ÖNGÖRÜYOR"

Teklifte, 18 limanın işletme sürelerinin ihalesiz 49 yıla çıkarılmasını sağlayan düzenleme yer alırken; kamu görevlileri sendikalarına da toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için yüzde 2 baraj şartı öngörülüyor. Böylece baraj altında kalan sendikaların, toplu iş sözleşmesine gidemeyeceği için üye kaybıyla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerini açılmasını öngören kanun teklifini protesto etmek için Türkiye’nin dört bir yanından bugün Ankara’ya gelen üreticiler, CHP ve HDP milletvekillerinin aracılığıyla TBMM Basın Kapısı’nda açıklama yaptı.

"ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ANAYASA'NIN ÜZERİNDEDİR"

Köylüler ve çevreciler kanun teklifinin görüşüleceği komisyonun toplantı salonu önünde de açıklama yaptı. İkizköylülerin çevre avukatı İsmail Hakkı Atal, Türkiye’nin de imzaladığı Paris İklim Anlaşması’na göre termik santrallerinin neden olduğu sera gazı emisyonlarını azaltma yükümlülüğü olduğunu belirterek, “Uluslararası sözleşmeler Anayasa’nın üzerindedir. Uluslararası sözleşmeye ve Anayasa’ya aykırı kanun ve yönetmelik olamaz. Daha önce yönetmelik değişikliği ile 5’li çeteye hizmet için zeytinlikleri katletmek istediler. Bunu yapamayınca hülle kanun tasarısı Meclis’e sevk ettiler. Bu hülle kanun tasarısını imzalayan ve milletvekili sıfatını taşımalarına rağmen şirket vekili olarak hareket eden bu 29 vekili ifşa etmeye geldik” diye konuştu.

MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİNDEN ZEYTİN DALLI TEPKİ

Komisyon görüşmeleri, salonun yetersiz kalması ve milletvekillerinin ayakta kalması nedeniyle daha geniş bir salona alındı. Muhalefet milletvekilleri, komisyon sıralarına zeytin dalları ve üzerinde “Zeytinime dokunma” yazılı zeytin saksılarıyla geldi. Görüşmelere sendikalar ve çevre derneklerinden temsilciler de katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.