Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0551
%-0.03
Altın 2.326,490
%0.26
Bist-100 9,09
%0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Soyer ‘aşkımızı göstermek için’ dedi: Buca metrosunda temeller o tarihte atılıyor

Soyer ‘aşkımızı göstermek için’ dedi: Buca metrosunda temeller o tarihte atılıyor

İzmir’in en büyük yatırımlarından olan, İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan Üçyol İstasyonu- Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek Buca Metrosu’nun yapım ihalesini alan Gülermak A.Ş. ile yapım ihalesi sözleşmesi imzalandı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, metronun temel atma töreni için de tarih verdi ve “14 Şubat sevgililer gününde İzmir’e aşkımız göstermek için metromuzun temelini atıyoruz” dedi.

  • Ege Postası
  • 06.01.2022 - 11:37

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir’in en büyük yatırımlarından olan, İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan Üçyol İstasyonu- Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek Buca Metrosu’nun yapım ihalesi süreci geçtiğimiz ay sona ermiş ve ihaleyi, en düşük ikinci teklifi veren Gülermak A.Ş., kazanmıştı.

Firmanın açıklanmasıyla birlikte başlayan tartışmalar hala devam ederken, bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gülermak A.Ş. arasında yapım işi sözleşmesi Buca Kasaplar Meydanı’nda imzalandı.

Törene, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Gülermak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tahir Güleryüz’ün yanı sıra; İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç takıldı.

EN BÜYÜK YATIRIMLARIMIZ ULAŞIM ALANINDA

İzmir’deki en büyük yatırımlarının ulaşım alanında olduğunu ifade eden Başkan Soyer, “Bugün çok gururlu ve mutluyuz Türkiye’nin bu kaotik ortamında İzmir’in geleceğini aydınlatacak büyük bir projenin adımını atmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyorum. İzmir’in toplu ulaşım politikası dört ana ilkeden oluşuyor. Vatandaş için hesaplı, belediyemiz için işletme maliyeti verimli, yolcu için konforlu ve doğa için sürdürülebilir bir ulaşım sistemi oluşturmak. Bunun da yöntemi, raylı sistem ağırlıklı bir ulaşım ağının yeni nesil otobüsler, deniz ulaşımı ve güvenli bisiklet yollarıyla desteklenmesi. Bu eylem planının en önemli ayağı işletme maliyeti düşük olan raylı sistemler. Metro hatlarımızın yolcu başı maliyeti 2.85 lirayken, bu rakam lastik tekerlekli ulaşımda 9 liraya yükseliyor. Bu nedenle çalışma programımızın odağına İzmir’in metro ağını geliştirmeyi koyduk, o nedenle demir ağlarla örmekten bahsediyoruz. Projelerimizi geliştirdik, merkezi hükümetten gerekli onayları aldık, finansman kaynakları temin ettik. İki yıl içinde Narlıdere metro tüneli kazısı tamamlandı. ve beş yeni güzergahta daha yeni metro yatırımları başlattık. Narlıdere Metrosu ile birlikte Çiğli Tramvayı da yapım aşamasında. Cumhuriyetimizin 100. yılında her iki hattı da hizmete alacağız. Karabağlar Gaziemir Metrosu, Otogar-Kemalpaşa Metrosu ve Örnekköy-Yeni Girne Tramvay Hattı İzmir’e kazandırdığımız yeni güzergahlar  dedi.

“ŞEHRİMİZİN TRAFİĞİNE BÜYÜK BİR NEFES ALDIRACAK”

Metronun teknik özellikleri hakkında da bilgi veren Başkan Soyer, “İzmir tarihinin en büyük yatırımı Buca Metrosu’nun imza töreni için bugün buradayız. Yapım sözleşmesini imzalıyoruz. Hazine garantisi olmaksızın 490 milyon Euro altyapı yatırım kredisi sağladığımız Buca Metrosu, 13.5 kilometre uzunluğu ve 11 adet istasyonu ile şehrimizin trafiğine büyük nefes aldıracak. Bu hattımız her gün 400 bin karbon salınımı ve gürültü olmadan vatandaşımızı konforlu, karbon salınımı olmadan, gürültü oluşturmadan taşıyacak. Kentimize mali tasarruf sağlayacak. Uzun müzakereler sonunda, Buca Metrosu ile ilgili uluslararası bir konsorsiyum oluşturduk. Meseleyi İzmir’in ortak menfaati olarak gördüğümüz için, hiçbir siyasi kaygı taşımadan sürecin içindeki herkesle şeffaf ve açık ilişkiler geliştirdik. Sonucunda, : İzmir, Avrupa’nın en büyük yatırımlarından biri Buca Metrosu’nu tamamlamaya muktedir olduğuna Türkiye ve dünyadaki tüm paydaşlarımızı ikna ettik. Avrupa Kalkınma Bankası EBRD liderliğindeki sendikasyon kredi anlaşmamızın faiz oranının düşüklüğü, geri ödemesiz dönemin ve vadesinin uzunluğu İzmir’e benzersiz avantajlar sağladı. Böylelikle İzmir için olabilecek en ucuz yatırım kredilerinden birini temin ettik. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Buca Metrosu için dört ayrı bankadan toplam 490 milyon Euro tutarında uluslararası yatırımı İzmir’e kazandırdık. İzmir’in fazlasıyla hak ettiği bu yatırımın, binlerce gencimiz için yeni iş imkânı ve aş olduğunu hatırlatmak isterim. Buca Metrosu, sadece bir ulaşım projesi değil, aynı zamanda bu zor dönemde İzmir ekonomisini büyüten bir kaldıraç. Çünkü Buca Metrosu yapımında da genç mühendis istihdamını zorunlu kılarak bu vizyonumuzu hayata geçiriyoruz. Bunu istirham ediyorum. Genç mühendis arkadaşlarımızı özellikle yeni mezunlarımızı bu projede çalıştıracağız. Buca Metrosu sayesinde bölgedeki esnafın, imalat ve hizmet sektörlerinin de refahı artacak. Milyarlarca liralık bir yatırımı İzmirle buluşturmamız sonucunda şehrimizin tüm sektörleri canlanacak” diye konutu.

“İZMİR TARİHİNDE YENİ BİR SAYFA AÇACAK”

Metro hattıyla birlikte Körfez’e ulaşım süresinin önemli ölçüde azalacağını teyit eden Başkan Soyer, gençlere seslendi ve şunları söyledi;  “Metromuz Üçyol, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü ve Çamlıkule arasında hizmet verecek. Buca Metrosu, İzmir sahilini iç kesimlere bağlayan ilk kesintisiz ulaşım koridorudur. Şehrimizin coğrafi konumundan kaynaklı körfeze paralel ana ulaşım akslarını dik kesen ilk büyük yatırımdır. Bu nedenle sadece bütçe büyüklüğü açısından değil, İzmir’in fiziksel gelişimi açısından da tarihi bir projedir. Bu yatırımımız sayesinde Buca’daki her bir vatandaşımız hiçbir trafik engeline takılmadan Körfez’e ulaşabilecek. Metro hattı, Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarını birbirine bağlayacak. İzmirli genç kardeşlerim şu müjdeyi şimdiden vermek isterim. Buca Metrosu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Kampüsü’nden körfez kıyısına erişim süresi 12 dakikaya düşüyor. Bu şehir sizin. İzmir’i dilediğiniz gibi yaşayın istiyoruz. Coğrafya kaderdir denmişti. Buca Metrosu, bu kaderi değiştirecek. İzmir tarihinde yeni bir sayfa açacak. Bu sayfayı, biz hep birlikte açacağız. İzmir’i demir ağlarla örüyoruz. Yolumuz açık olsun!”

TEMEL ŞUBAT’TA ATILIYOR

Güleryüz’den Şubat’ta temel atma sözü isteyen Başkan Soyer, “Şubat’ta temel atalım istiyoruz. Şubat Mart’a sarkmaz. 14 Şubat sevgililer gününde İzmir’e aşkımız göstermek için metromuzun temelini atıyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“METRO KENTİMİZİN KIYMETİNE DE DEĞER KATACAKTIR”

Metronun Buca’daki ulaşım sorununu büyük ölçüde azaltacağını ve bu sayede Buca’nın hak ettiği değeri göreceğin ifade eden Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, “Tarihi bir ana tanıklık ettiğimiz bu günde kentimize çağ atlatacak ve Buca trafiğini rahatlatacağız Türkiye’nin pek çok ilinden daha fazla nüfusa sahip olan Buca trafik yükü olukça ağır bir ilçe. tarihi dokusu nedeniyle önemli bir yere sahip olmasına rağmen ulaşım sorunları nedeniyle Buca hak ettiği yere sahip değildir. Bu açıdan Buca Metrosu bizim için büyük bir önem taşıyor. Çünkü metroyla birlikte Buca’da ulaşım sorun olmaktan çıkacak. Demiryolu taşımacılığı kültürünün kentimizde hayatta geçecek olmasının ayrı bir değeri bulunmaktadır. Bu metro kentimizin kıymetine de değer katacaktır. Büyükşehir belediyemizin metronun yanı sıra ulaşımı rahatlatacak bir diğer yatırımı da Buca Otogar projesi. Demirağlarla örülen kentimizde İzmir’in trafik yükünde de önemli bir azalma yaşayacaktır. Kaynaklarımızı en doğru şekilde kullanmalıyız. Bu kapsamda büyükşehir ile attığımız adımlar oldukça önemlidir. İklim krizinin sonuçlarından biri olan afet şiddetindeki yapışların zararları her geçen gün artıyor bunu bertaraf etmek için hayata geçirilen en büyük yatırımlardan biri Kozağaç projesiyle Buca’da su taşkınlarının nüne geçilecektir. Buca’mızda İBB ile üretmeye ve bunları halkımızla paylaşmanın heyecanıyla yeni metromuzun hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“İZMİR’İN YENİ ESERİ İÇİN ÇALIŞMAK BAMBAŞKA BİR GURUR”

Yaptıkları tüm projeleirn arasında Buca Metrosu’nun ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Gülermak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Tahir Güleryüz “Gülermak olarak yurt dışında birçok proje gerçekleştiriyoruz. Sadece Avrupa’da değil doğu pazarlarında da memleketimizin bayrağını dalgalandırmak için uğraşıyoruz. Bu vesileyle memleketimizin temsilcisi olarak çalışmanın bilicindeyiz. Bütün bu projeler bir tarafa güzel İzmir’in yeni eseri için çalışma bambaşka bir gurur. Rahmetli babam bize çalışma disiplini ve şeref öğretti. Bu inançla buradayız. Bu inançla çalışacağız, bu inançla bu eseri yapacağız” dedi.

SÜRÜCÜSÜZ HİZMET VERECEK

İzmir Hafif Raylı Sistemi'nin 5. aşamasını oluşturan hat, Üçyol İstasyonu - Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. TBM makinesi kullanılarak derin tünelle geçilecek hattın uzunluğu 13,5 kilometre olacak ve 11 istasyondan oluşacak. Üçyol ile başlayan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan 2. aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda entegre olacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Proje kapsamında 80 bin metrekarelik kapalı alanda bakım atölyesi ve depo binası da olacak, Buca Metrosu’nun imalatların başlamasının ardından dört yıl içinde tamamlanması öngörülüyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.