Dolar 32,2746
%0
Euro 35,0960
%0.03
Altın 2.469,390
%0.13
Bist-100 10.320,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mağdurlardan “günde 35 kez imar duası”

Mağdurlardan “günde 35 kez imar duası”

Balçova arsa mağdurları bayrama İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde girdi. Sabahın erken saatlerinden itibaren belediye binası önünde toplanan arsa mağdurları “İmar duası” ederek, 8 Ağustos tarihini imar bayramı ilan ettiklerini açıkladı.

  • Ege Postası
  • 08.08.2013 - 14:01
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ - Geçtiğimiz ay 30 yıllık sorunlarını dile getirmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak ardı ardına eylemler yapan ve Başkan Aziz Kocaoğlu ile yaşanan arbede ile gündeme gelen Balçova arsa mağdurları, bayramda yine belediye önünde başladı. BAMİD (Balçova Arsa Mağdurları İnsani Dayanışma Derneği) çatısı altında toplanan ve çoğunluğunu yaşlı vatandaşların oluşturduğu grup Büyükşehir Belediyesi önünde bir açıklama yaparak alkışlı ve ıslıklı protestoda bulundu. Aralarından yurt dışından ve çeşitli illerden gelen hak sahibi mirasçıların da bulunduğu grup adına yapan Avukat Mustafa Kemal Turhan, yaşanan adaletsiz durumu dile getirerek, 8 Ağustos’u “İmar bayramı” ilan ettiklerini açıkladı. Turhan ayrıca, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’undan ayrı ayrı randevu talebinde bulunduklarını ve bayramlaşmak istediklerini ancak dikkate alınmadıklarını da belirterek sitemde bulundu. Turhan ayrıca açtıkları davanın AİHM nezdinde sonuçlanmak üzere olduğunu hatırlatarak, bayram nedeni ile kapalı olan belediye binası önünde ses getirmek amacı ile değil, seslerini duyurmak amacı ile toplandıklarını da söyledi.

“İLLİYET BAĞI İSTİYORUZ”

Arsa mağdurlarının alkışları ve sloganları eşliğinde konuşmasına başlayarak bir açıklama yapan Avukat Mustafa Kemal Turhan, kendilerine karşı izlenen tutumun adaletsiz olduğunu savunarak şunları kaydetti; “İzmir ilinde kent genelinde alınan düzenleme ortaklık payı ile verilen emsal arasında illiyet bağı yoktur. Bizler Doğuş A.Ş. ve diğer tüm holdinglere sunulan imkanların aynısından faydalanmayı ve adaletin sağlanmasını istiyoruz. İzmir ili içinde imar planları uygulaması parçacı yapılmakta ve bütünlük arz eden çalışmalar yapılmadığı için bir nevi parçacı olarak imara açılan yerler bir anda diğer yerlerden daha değerli olmakta ve bir anlamda spekülasyon işlemi sergilenmektedir. Buna en çarpıcı örnek ise, bizim hemen yanı başımızda yapılan bir uygulamadır. Sayın Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın bir lafı var. Mecliste, “Kente sınırlı sayıda arsayı imara açmakta fayda var. Piyasaya ne kadar az mal sürerseniz, o mal o kadar iyi olur” demiş.”


“KİŞİYE VE HOLDİNGLERE ÖZEL İMAR UYGULAMASI”

Sözlerinin devamında imar anlamında “Kişiye ve holdinglere özel” tutumlar olduğunu da örnekler vererek dile getiren Turhan, “İzmir ili genelinde şahsa özgü imar yaklaşımları vardır. Örneğin Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Koç’un eşinin mülkiyetinde olan Buca ilçesindeki hara alanı, imar planı içerisinde doğal ve ağaçlık karakteri korunacak alan iken, belediye bir anda mal sahibinin talebini kabul ederek bu alana bin dairelik rant vermiştir. Aynı imkan başka yerlerde verilmezken böylesi bir yaklaşım, ayrıcalıklı şahıs sistemini ortaya koymaktadır. Kent içinde verilen yapılaşma hakkı bakımından ortak bir emsal anlayışı yoktur. Örneğin yeni kent merkezinde yüzde 25 terk ile 3,5 emsal verilmektedir. Kent içinde belediyelerin imar taleplerini yeteri kadar incelemeden reddedilmesi artı bu ret veya kabul işlemlerinde ilçe belediyeleri arasında bir farkın olması gerçekten önemli bir sorundur. İzmir Büyükşehir Meclis gündeminde öncelik sırasında kamu yararı ciddiyeti göz ardı edilmektedir. Örneğin bir holdingin plan tadilatının gündeme gelmesi ile bir önemli kamu projesinin gündeme gelmesinde bile kamu yararı bakımından kamu adına haksız bir durum arz ediyor olması üzücüdür” diye konuştu.

İMAR DUASINA ÇIKTILAR

Açıklamasının sonunda sıcağa aldırış etmeden belediye önünde toplanan arsa mağdurları ile birlikte imar duasına çıkan Turhan, 8 Ağustos’u imar bayramı olarak ilan ettiklerini açıkladı ve şöyle devam etti; “Biz İzmir Balçova arsa mağdurları olarak 8 Ağustos gününün İzmir kenti özelinde İmar Bayramı olarak öngörülmesini talep ediyoruz ve bu özel günde bu ayrıcalıklı imar haklarını elde eden kişi ve kurumların imar bayramını tüm İzmir halkı adına tebrik ediyoruz. Bu şanslı zümreyi tebrik etmek dışında bir şansı bulunmayan İzmir halkı için imar duası önerisinde bulunuyoruz. Günde 35 kez okunmasını önerdiğimiz dua metni de şudur; “Tanrı tüm İzmir halkına imar hakkı bakımından, TEKFEN A.Ş., Rönesans A.Ş., Doğuş A.Ş., Yükseliş A.Ş. ve Carolin Koç şansı versin. İmar hakkı bakımından ya onlar herkes gibi olsun, veya onlar herkes gibi olsun. Amin.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.