Dolar 32,2743
%0
Euro 35,0883
%0.01
Altın 2.475,810
%0.39
Bist-100 10.320,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
2B arazisini kullandı,başına gelmeyen kalmadı

2B arazisini kullandı,başına gelmeyen kalmadı

İzmir’in Torbalı İlçesi Yeşilköy Köyü’ne 37 yıl önce Tokat’tan gelip 20 dönüm arazi aldıktan sonra yerleşen 74 yaşındaki Cabbar Özveren, tarlasına bitişik durumdaki orman vasfını kaybetmiş hazine arazisine zeytin ağacı dikince, adeta kabusu yaşadı. Yaklaşık 8 dönümlük 2B arazisinin yıllarca vergisini ödeyen 5 çocuk babası Cabbar Özveren, kamu adına açılan davalar nedeniyle iki kez hapis cezası alıp ayrıca binlerce lira para cezası ödedi. Son çıkan yasa kapsamında 2B arazisini almak istediğini belirten Özveren, “300 bin TL’den fazla rayiç bedel belirlendi. Ben o kadar parayı nasıl buluru? Eğer araziyi alamazsam tarlamdan yola da çıkamayacağım, yetkililerden yardım istiyorum” dedi.

  • Ege Postası
  • 07.08.2013 - 12:20
İZMİR- Tokat’ta yaşayan Cabbar Özveren, 37 yıl önce 65 yaşındaki eşi Zeynep Özveren ile İzmir’in Torbalı İlçesi’ne bağlı Yeşilköy Köyü’ne geldi ve buradan 20 dönümlük arazi alıp yerleşti. 5 çocuk babası Cabbar Özveren, bir süre sonra da tarlasına bitişik haldeki 8 dönümlük orman vasfını kaybetmiş hazine arazisini, bir kişiden satış sözleşmesiyle alıp zeytin ağacı dikti. Anayola da, bu arazi üzerine devletin yaptığı yoldan ulaşan Özveren, açılan kamu davaları nedeniyle kabus yaşadı.

Kendi tarlasının bitişiğindeki 2B arazisinin yıllarca vergisini ödeyen Özveren, orman boşluğunu işgal etmek suçundan 1987 ve 1992 yıllarında 3'er ay hapis yattı.



“ÖDEDİĞİM CEZALARLA DAHA BÜYÜK ARAZİ ALABİLİRDİM”


2B arazisini kullandığı için yıllardır sorun yaşadığını dile getiren Özveren, “Kullanmaz olaydım, diktiğim zeytin ağaçlarını bile söktürmediler. Anayolu genişletme çalışmaları sırasında benden izin aldılar. Devlet yeri geldiğinde arazi benimmiş gibi davrandı, yeri de geldiğinde ceza yağdırdı. O arazi için ödediğim cezalarla onun 10 katı büyüklüğünde yer alırdım. Daha önce araziyle ilgili açtığım davayı kazandım. Arazi bana verildi ancak 2002 yılında hükümet değişince, bir başka karar çıktı ve arazi geri alındı. Son çıkan yasa kapsamında, araziyi almak istedim. Arazi için 300 bin TL’den fazla rayiç bedel çıkarttılar. Ben bu parayı nereden bulur, nasıl öderim. Benim arazimi kamulaştırın dedim. O zaman da neredeyse 10’da 1 fiyatta rayiç bedel gösterdiler. Benim tarlam yolun 8 metre altında kalıyor. Eğer 2B arazisini alamazsam tarlamdan anayola çıkamayacağım ve dışarıyla bağlantım kesilecek. Yola çıkmak için 8 metrelik bir engeli aşmam gerekecek” diye konuştu.

SAĞLIĞINI KAYBETTİ

Çiftçi Cabbar Özveren, yaşadığı sıkıntılar nedeniyle sağlından da olduğunu belirtti. Avukata gittiğini ancak bir sonuç elde edemediğini ifade eden Özveren, “2B arazisi için gösterilen rayiç bedelin indirilmesi için avukata gittim. Ancak kararın kesin olduğu ve o parayı ödemem gerektiği söylendi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yetkililerden yardım istiyorum. Yıllardır yaşadığım sorunu artık çözsünler” dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.