Dolar 46,4293
%-0.05
Euro 53,2722
%0.09
Altın 6.284,056
%-0.05
Bist-100 14.827,35
%2.82

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konut ve kira artışları enflasyonun gerisinde kaldı

Konut ve kira artışları enflasyonun gerisinde kaldı

TCMB’nin Mayıs 2026 Konut Fiyat Endeksi verilerine göre konut fiyatları yıllık bazda yüzde 24,5 arttı. Ancak enflasyondan arındırıldığında fiyatlar reel olarak yüzde 6,1 geriledi. Kiralarda da benzer tablo yaşandı.

  • Ege Postası
  • 16.06.2026 - 10:37
  • Güncelleme: 16.06.2026 - 12:28

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Mayıs 2026 Konut Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre Konut Fiyat Endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,7 arttı. Yıllık bazda ise konut fiyatlarında nominal artış yüzde 24,5 oldu.

Ancak enflasyon etkisi dikkate alındığında konut fiyatları reel olarak yüzde 6,1 geriledi. Böylece konut fiyatlarındaki reel düşüş, Ocak 2025’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Son 28 ayın 27’sinde konut fiyatlarında reel gerileme yaşandı.

Bu tablo, konut fiyatlarının görünürde artmaya devam ettiğini ancak artış hızının enflasyonun altında kaldığını gösterdi.

Üç büyük ilde konut fiyatlarındaki değişim de dikkat çekti. İstanbul’da Konut Fiyat Endeksi aylık yüzde 2,1, yıllık yüzde 25,4 arttı. Ankara’da aylık artış yüzde 1,5, yıllık artış yüzde 27,3 oldu. İzmir’de ise aylık bazda yüzde 0,1 düşüş yaşanırken, yıllık artış yüzde 22,8 olarak kaydedildi.

Bölgesel verilere göre en yüksek yıllık konut fiyat artışı yüzde 28,2 ile Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Van, Bitlis, Hakkâri ve Muş’u kapsayan TRB bölgesinde görüldü. En düşük yıllık artış ise yüzde 15,8 ile Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ı kapsayan TR21 bölgesinde gerçekleşti.

Kiralarda da benzer bir tablo ortaya çıktı. Yeni Kiracı Kira Endeksi, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 arttı. Yıllık bazda nominal artış yüzde 30,4 olurken, reel olarak yüzde 1,7 düşüş kaydedildi.

Üç büyük ilde yeni kiracı kira artışı İstanbul’da yüzde 36,7, Ankara’da yüzde 33,8, İzmir’de ise yüzde 30,2 oldu. Bölgelere göre en yüksek kira artışı İstanbul’da, en düşük artış ise yüzde 18,9 ile TR21 bölgesinde görüldü.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.