Dolar 46,2690
%0.15
Euro 53,5644
%-0.16
Altın 6.277,079
%0.31
Bist-100 13.938,48
%1.42

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Barınma krizine karşı 5 aşamalı plan: Sosyal Konut, kiralık Ev ve kredi desteği devrede!

Barınma krizine karşı 5 aşamalı plan: Sosyal Konut, kiralık Ev ve kredi desteği devrede!

Artan konut ve kira fiyatları karşısında kamu, sosyal konutlardan kiralık ev projelerine, kentsel dönüşüm desteklerinden yeni kredi paketlerine kadar beş farklı projeyi devreye aldı. Yetkililer, deprem bölgesi dahil yaklaşık 1 milyon yeni konutun piyasaya kazandırılmasıyla fiyat baskısının azaltılmasının hedeflendiğini belirtiyor.

  • Ege Postası
  • 14.06.2026 - 10:10

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Türkiye'de son yıllarda derinleşen barınma sorunu, yükselen konut fiyatları ve kira artışları nedeniyle hem vatandaşların hem de kamunun öncelikli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Hanehalkı bütçelerinde konut ve kira harcamalarının payı rekor seviyelere ulaşırken, hükûmet konut arzını artırmaya yönelik kapsamlı projeleri hayata geçiriyor. Bu kapsamda deprem bölgesindeki 455 bin konutun yanı sıra, ülke genelinde uygulanacak yeni projelerle toplamda yaklaşık 1 milyon konutluk bir arz oluşturulması hedefleniyor.

Sosyal kiralık konut modeli geliyor

Projelerin merkezinde, 81 ilde hayata geçirilen 500 bin sosyal konut programı bulunuyor. Hak sahiplerinin belirlenmesinin ardından inşaat çalışmalarının başladığı projede ilk teslimatların 2027 yılının mart ayında yapılması, tüm konutların ise 2028 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Bunun yanı sıra, Türkiye'de ilk kez uygulanacak sosyal kiralık konut modeli kapsamında İstanbul'da 15 bin konut inşa ediliyor. Dar gelirli vatandaşların piyasa koşullarının altında kiralarla oturabileceği konutların ilk bölümünün eylül ayında teslim edilmesi öngörülüyor. Öte yandan özel sektör de kamu işbirliği ile kiralık konut üretmek istiyor. Kamu arsası ile şirketlerin iş yapma kabiliyetinin bir araya geldiği yeni model masada onay bekliyor.

Ayrıca TOKİ tarafından 64 ilde 20 bin konutun kurasız satışa sunulacağı yeni kampanya da orta gelir grubuna yönelik önemli adımlar arasında yer alıyor.

Düşük faizli kredi uygulaması 

Konut arzını artırmaya yönelik diğer uygulamalar ise kentsel dönüşüm destekleri ve düşük faizli kredi paketleri olarak öne çıkıyor. İstanbul'da devam eden "Yarısı Bizden" kampanyası kapsamında hak sahiplerine hibe, kredi ve taşınma desteği sağlanırken, Dünya Bankası finansmanıyla yürütülen dönüşüm kredisi programında da 3 milyon TL'ye kadar finansman imkânı sunuluyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.