Dolar 32,4951
%0.18
Euro 34,8485
%0.31
Altın 2.435,750
%-0.12
Bist-100 10.083,00
%1.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak’ta mayıs ayı gergin başladı: Başkan Batur’dan seçim resti

Konak’ta mayıs ayı gergin başladı: Başkan Batur’dan seçim resti

‘Tam kapanma’ nedeniyle bugün gerçekleştirilen Konak Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısına İzmir Valiliği’nin talebi üzerine Umurbey Mahallesi’nde İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası yapılması için bölgenin imar planlarındaki değişiklik yapılması konusu damgasını vurdu. CHP grubu, alanın daha önceden büyükşehire istendiğini ancak Valilik tarafından reddedildiğini hatırlatırken AK Parti grubu önemli olanın bölgenin kamu yararına kullanılması olduğunu savundu. Öte yandan görüşmeleri bu aya ertelenen 2020 Yılı Faaliyet Raporu Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı arasında ipleri gerdi. Rapor eleştirilerine yanıt veren Başkan Batur, seçim resti çekti. Öte yandan meclis toplantısında ayrıca İsrail’in Filistin’e yönelik sivilleri de hedef alan saldırıları tüm parti gruplarının ortak açıklaması ile kınandı.

  • Ege Postası
  • 17.05.2021 - 19:21

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında 29 Nisan tarihinde uygulanmaya başlanan ‘tam kapanma’ nedeniyle 3 Mayıs Pazartesi günü gerçekleştirilemeyen Konak Belediyesi Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı bugün Konak Belediye Başkanı Abdül Batur idaresinde gerçekleştirildi.

Oturumda, belediye bünyesinde artan koronavirüs vakaları nedeniyle geçtiğimiz ay yalnızca oylanan ancak görüşülemeyen Konak Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

Oturum başlangıcında devam eden işlerle ilgili kısa bir bilgilendirme yapan Başkan Batur, Tepecik Hastanesi’nin yanındaki yolda trafiği rahatlatacak bir yol çalışmasına başladıklarını ifade etti ve şunları söyledi; “Gültepe Spor tesislerimiz tamamlandı. Önümüzdeki hafta içinde telsim alacağız. Tesis, o bölgeye dinamizm getirecek. O bölgenin sosyal yaşamına çok büyük katkı sağlayacak bir çalışma oldu. Ayrıca Aydan Erten Rekreasyon Alanı ihalesi de 14 Mayıs tarihinde yapılacak. İhalenin ardından hemen harekete geçeceğiz ve 3 ay içerisinde toparlamayı planlıyoruz. Biliyorsunuz Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’da bir kıyım var. Gazze’ye yönelik saldırılarda 52’si çocuk olmak üzere 192 Filistinli sivil vatandaş vefat etti. Bu konuda bütün dünyanın harekete geçmesi önemli. Çocuk ve sivil ölümleri insanlık suçu. Bunu şiddetle kınıyorum. Oradaki kıyımın bir an önce sona ermesi çok önemli.”
Başkan Batur’un ardından CHP Grubu adına CHP Grup Başkanvekili Mahmut Esat Arslan, İsrail ‘in 10 Mayıs’tan bu yana devam eden saldırılarını kınadıkları açıklamaları okudu.

Oturumda ayrıca, İzmir Valiliği’nin talebi üzerine Umurbey Mahallesi’nde İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası yapılması için bölgenin imar planlarındaki değişiklik yapılması konusu da görüşüldü.

“İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının 28.04.2021 tarihli ve E. 18263 sayılı yazısı ile Umurbey Mahallesi, 7818 ada 1 parselin güneyinde 45000 m2'lik alanda İl Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası yapılması amacıyla talep edilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği hk” ifadeleriyle gündeme alınan önerge, görüşülmek üzere İmar Komisyonu’na gönderildi.

“GÖNLÜMDE YATAN İZMİR MALININ İZMİR’DE KALMASIDIR”

İlgili önerge hakkında söz alan CHP’li Arslan, alanın İzmir Büyükşehri Belediyesi’ne verilmesi gerektiğini ifade etti ve “İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının, plan tadilatı talebi var. Burası eski Sümerbank arazisi olarak tabir edilen yer. Çok büyük bir arazi ve 4 ayrı parselden oluşan bu arazi boş durumda. Şu anda 114 bin metrekarelik bir alan. Buranın 7118/1 parselde 57 bin 96 metrekarelik bir taban alanına inşaat yapılıp 177 bin metrekarelik bir inşaat alanı vardır. Burası özelleştirme idaresi tarafından özelleştirildi. Ancak İl Genle Meclis üyeliğim sırasında abu yerin İzmir belediyesine erilmesi için meclis 7 kez karar aldı ve bu 7 kez Valilik tarafından veto edildi. Buradaki amaç buranın bir CHP’li büyükşehir belediyesine verilmemesiydi. Netice itibariyle özel idareler kapandı ve burası Maliye Hazinesi’ne devredildi. Burada bir emniyet hizmet binası yapılması planlanıyor. Burası ele geçmez bir yer. Daha önce de alınmış olan kararlar doğrultusunda buranın İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi ve İBB binasının depremde hasar gördüğü de düşünülmeli. Burasının büyükşehire verilmesi benim gönlümden geçiyor. Ama mülkiyet Hazine’nin şu anda. Hazine böyle uygun görmüş. Ama benim gönlümde yatan İzmir malının İzmir’de kalmasıdır” dedi.

“EMNİYET TEŞKİLATINA VERİLMESİNE KARŞI DEĞİLİM”

Arslan’ın ardından söz alan CHP’li meclis üyesi Cenap Börühan da alanın İl Özel İdaresi’ne şartlı bir şekilde verildiğini hatırlattı ve “Buralara nasıl geldik bilmiyorum. 2001 yılı Aralık ayında il genle meclisi grup başkanvekilliği görevini sürdürürken biz burayı İl Özel İdaresine derslik yapılması koşuluyla vermiştik. Ama burası daha sonra birçok arklı şekilde kullanılır hale geldi. Bunlar nasıl oldu bilemiyorum. Ben emniyet teşkilatına verilmesine karşı değilim ama bu sefaatın bu noktaya nasıl geldiğin bilmek ve bunu araştırmak lazım. Bu konunun üzerinde durarak daha sonra karar almak mümkün olur mu bilemiyorum. Bu konunun incelenmesin ve daha sonra karar alınmasını istiyorum ben” diye konuştu.

“İL EMNİYET BİNASI DA İHTİYAÇ”

Konuya ilişkin konuşan Başkan Batur, şu an verilen bir karar olmadığının altını çizerken önemli olanın alının kamuda kalması olduğunu ifade etti ve “Biz şu an karar vermedik. Komisyonlara göndereceğiz. Konu şöyle: Büyük bir çaba ve çalışma var. Ama maalesef neticeye ulaşmamış. Büyükşehir belki zamanında daha çok talepte bulunsaydı belki daha farklı bir noktada olurdu mülkiyet. Buranın mülkiyeti şu anda valiliğe ait. Mülkiyeti valiliğe ait olan alanla ilgili kentin ihtiyacı olan il emniyet müdürlüğü binası yapılmak isteniyor. Nasıl ki büyükşehir binası ihtiyaç o da ihtiyaç. Planda da mesleki ve teknik eğitim ve özel proje alanı olarak geçiyor. Özel proje alanı da rahatlıkla değiştirilebiliyor. Orada da bir kamu binası yapılacak. Eğer mülkiyeti büyükşehire verilse biz ona da bir şey demeyiz. Artık aradan 20 sene geçmiş ve oranın kullanım alanı değişmiş. Okullar yapılmış ve alanın değerlendirilmesi huşunda valilik böyle bir karar almış. Biz de bunu komisyonlarımızda değerlendireceğiz” dedi.

“İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN YAPILMASI KONAK İÇİN BİR DEĞERDİR”

Sözlerine Başkan Batur’un grup olarak yapacakları açıklamalarla paralel bir açıklama yaptığını belirterek başlayan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, şunları söyledi; “Bu, netice itibariyle bir kamu yatırımı. Algı oluşmaması açısından söylüyorum. Burası yargıya intikal etmiş ve yargının verdiği karar var ortada. Burası zaten zamanında Sümerbank’a ait olan bir kamu alanı. İl Emniyet Müdürlüğü’nün yapılması Konak için bir değerdir. E zaten okullar var. Kaldı ki plan tadilatı daha komisyonlarda görüşülmedi. Bu bir kamu yatırımıdır. İl Emniyet Müdürlüğünün binası Konak’ta olması bizim sevinmemiz gereken bir husustur diye düşünüyorum.”

FAALİYET RAPORU GÖRÜŞMELERİ YAPILDI

Oturumda ayrıca, Nisan ayında koronavirüs vakaları nedeniyle ertelenen 2020 Yılı Faaliyet Raporu görüşmeleri de yapıldı. Görüşmeler öncesinde video gösterimi yapıldı.

Video gösterimi sonrası söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Özen, Konak Belediyesi'nin sınıfta kaldığını ifade etti ve "Biz bu görüntüleri izlerken sanki 2021 ile karışmış gibi gördük. Yapılacaklar 2021 yılı içinde yapılanlar içinde olduğunu düşünüyorum. Biz 2020 yılının faaliyetini beklerken yarısı 2021 ile geçti. Genel giderlerin sabit olacağını gerçekleşme oranını yüzde 80 gerçekleşeceği ve bu gelirlerin işçi ücretlerini karşılayacağı için hiçbir yatırım yapılamayacağını söylemişti. Geçen sene yapılanları proje görmekteydik ancak bu sene bir şey yapılmadığı için bir şey göremedik.  Sosyal yarım illeri müdürlüğünü sosyal yardım kartı verileceği hedefi 2 bin iken verilen sıfır. Pandeminin nisan ayında başladığını düşünürsek nende ilk 3 ay içinde kart dağıtmadık? Destek verilecek amatör spor kulübü sayısı 21 ancak verilen sayı iki. Sapma nedeni de futbol müsabakalarının yapılmadığı belirtilmiş. Spor dostu bir başkan olduğunu söylüyorsunuz ancak bu yaptığınızla spor dostu başkanlığı nerde? Tüm güçlü yönler başkana, tüm güçsüz yönler personele ait. İki yıldır bunu sağlayamadıysanız nasıl tecrübeden bahsediyorsunuz? Lütfen personeli bu kadar küçümsemeyelim ve suçlamayalım. Bunların tümüne baktığımızda Konak Belediyesi'nin sınıfta kaldığını düşünüyoruz" dedi.

MÜSABAKA YAPMAMASI, GİDERLERİNİN OLMADIĞI ANLAMINA GELMEZ

Özen’in ardından söz alan AK Parti Meclis Üyesi Emrah Erol ise amatör spor kulüplerine verilen desteğe dikkat çekti. Erol, "Faaliyet raporumuzda 2020 yılı içerisinde 1 milyon 250 bin TL ayırdığımızı gördük fakat bunun 570 binini dağıtmışsız. Bunu belli bir kısmı, Konak Futbol Kulübü'ne gittiğini gördük. 10 bin TL'nin de Toros gücüne verildiğini gördük. Konak Amatör Spor Kulüpleri başkanı olarak amatör sporlar savunmasını beklerdik. Müsabaka yapmaması, giderlerinin olmadığı anlamına gelmez. Bunlardan ötürü üzüntü duydum.  Salgın devam ediyor ve sporcuların ihtiyaçları devam ediyor.  Bu 1 milyon 250 binin tamamının dağıldıktan sonra üzerine bütçeden ek bir talebin bulunulup dağıtılmasını beklerdik. Çünkü spor uyuşturucu ile mücadelede en önemli alanlardan biridir" ifadelerini kullandı. 

AK PARTİLİ ARIK İLE BAŞAKAN BATUR ARASINDA 'GÖZTEPE' GERGİNLİĞİ 

AK Parti'den söz alan Meclis Üyesi Nurullah Arık ise izletilen filmin fragman gibi olduğunu ifade ederken Başkan Batur’un Göztepe-Beşiktaş karşılaşması sonrasında yaptığı paylaşımı eleştirerek, “Beşiktaş şampiyon oldu onalrı kutlarız ancak burada sizin Göztepe'yi de tebrik etmek gerekirdi" dedi. 

SözE giren Başkan Batur ise net bir cevap vererek, şunları söyledi; " Benim hangi takımlı olduğumu herkes çok iyi bilir. Tüm İzmir benim Göztepeli olduğumu bilir. Ben o yokken Göztepe'nin altyapısında oynuyordum." 

SİYASET YAPMADAN OYBİRLİĞİ YAPTIK

AK Parti adına son olarak söz alan ve faaliyet raporu ile ilgili eleştirilerde bulunana AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yılız, "Bir film izledik.Şimdi kitapçığı inceledik ve devam eden projeler baktık. Faaliyet belediyeni 1 yıllık karnesidir. Baktığımızda 2019-2020 ve 2021 karışmış bir faaliyet raporu görüyoruz. Herhalde bu sizin tarzınız ve yönetiminiz diye düşünüyorum. Biz belediye sitesinde baktığımızda tamamlana 6 devam eden 8 adet proje var. Planlanan proje sayısı ise 14 adet.  Projelerin 14 tanesi tarihi eserlerin restorasyonu ile ilgili proje. Biz bu meclise geldiğimiz günden beri konakta siyaset yapmayacağız, mesele konakta elimizden gelen her konuda oy birliği yapacağız dedik. Biz belgeye bilgiye dayanmayan hiçbir ifadeyi bu meclis kürsüsünde kullanmadık kullanmayacağız. Geçtiğimiz günlerde bir eleştiriye konu olduk. 25 projenin 14'ü tarihi eser restorasyonu, ve bunların yüzde 80'ini Valilik olarak biz karşılıyoruz. Engelleyecek olsak bunları da engellerdik.  Rakamlarla geçen sene en büyük payı Konak'ın aldığını söylemiştik. 25 projenin sadece dördü belediye imkanları ile hayata geçmiş proje. Burada AK Parti grubu olarak siyaset yapmadan oy birliği yaptık."

“GELECEK ÜÇ YILI KARANLIK GÖRÜYORUZ”

Sözlerine kentsel dönüşüme verdikleri destek ile devam eden Yıldız, "Gültepe de eleştirildik, Beştepeler de eleştiri aldık. Ancak biz Konak'ın kaderi için tüm kaygılarımıza rağmen desteğimizi sürdürdük. Engellenen neresidir diye sormak en doğal hakkımız. Muhalefetimizin bir yerde etki yaptığını görüyoruz. Filmlerde ilk 6 dakika da izlediğimiz işgaliyeler konusunda gösterdiğiniz görüntüler. Biz 19 Ekim'deki Mecliste bir görüntüyü cep telefonunuza yolladım.  Biz ise dedik ki, belediye zabıtaları işgaliye kesiyor. Siz haberim yok dediniz. Ben size Mecliste bu belgeyi size attım. Geçtiğimiz günlerde basın aracılığı ile cevabınız oldu bize. Dediniz ki o belge geçmişe dönük ve peşin ödeyen bir vatandaşa ait belge. Ancak o belge geriye dönük 3 ileriye dönük 3 ayı kapsayan işgaliye belgesidir.  Yine muhalefetimizin gereği olarak bir yandan veriyor gibi gösterip ancak 10 katını aldığımızı yine gösterdik. Birçok mesken kimliği tanına yerler işyeri olarak kullanılıyor ve biz bunlara yönelik 5 yıl geriye dönük vergi kestik. Geriye dönük 5 yıllık uygulama yapıldı ve insanlar 8-10 bin TL cezalar ödediler. Bunu size ilettik haberimiz yok dediniz.  Burada muhtarlarla ilgili bir öneri getirdik ve gündemde olan kahveciler ile ilgili destek vardı. Biz buna zimmet üzerinden baktık ve konuştuk, sizin bir meclis üyesi 'muhtarlara destek olduk eşini çocuğunu işe aldık' dedi ancak siz benim dönemimde olmadı dediniz. Biz araştırdık ve 3 muhtarın çocuğu belediye şirketlerinde işe alınmış. Ege kentsel dönüşüm bizim çok fazla üstünde durduğumuz ve sonuna kadar destek vermeye devam edeceğimiz bir alan ancak tereddütlerimiz her geçen gün büyüyor. Aktepe-Emrez bölgesinde kentsel dönüşümde İZBETON sorumluluk üstlendi. İZBETON desteğini Gültepe'de de uygulanmasını istiyoruz. Geçmiş iki yıllık faaliyetiniz gelecek üç yıllık faaliyetlerinize ışık tutuyorsa biz bu üç yılı karanlık görüyoruz" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN BATUR’DAN KALEM KALEM YANIT

Eleştirilere kalem kalem yanıt veren Başkan Batur, şunları söyledi; “2020 ve 2021 karılmış denildi. Bu sadece 2021’in faaliyet raporu filmi değildi. 500 gün ile ilgili bir filmdi. 2002’de başlayan ve devam eden işlerimizle ilgili bilgi vermek istiyorum. 15 dakikaya sığdırılacak şeyler değil. Planlaması bitenler: Kentsel dönüşümle ilgili Gültepe bölgesi zaten biliniyor. Beştepeler bölgesiyle ilgili büyükşehir meclisine gelecek ve o planlar yakın zamanda askıya çıkarılacak. Bu arada Gürtepe bölgesiyle ilgili ikinci etap revizyon çalışmaları devam ediyor. Yenişehir, Hilal ve Tepecik bölgesinde revizyon imar planı çalışmalarımız devam ediyor. Yani kentsel dönüşümle ilgili Konak’ta yapılması gereken her şeyi yapıyoruz. Sizin bahsettiğiniz güçlü ve zayıf yönler 2019 yılından stratejik planlama yapılırken yazılan şeylerdir. Bunların hepsini kendi teknik personelimizle yapıyoruz. Tesis projelerimiz: Toros sosyal tesisi projesini tamamladık. 15 milyon lira harcandı. Gültepe Spor Tesisleri, başına büyük bir kaza gelmesine rağmen tamamlandı. Bazı yerlerde pandemi diyorsunuz bazı yerlerde demiyorsunuz. Bu, dünyanın başına gelen büyük bir felaket. Konak Belediyesi’ni de etkiledi. Bu kadar insafsız da olmamak lazım. Pandemi herkesi vurdu. Geçen sene 1 Haziran’a kadar kontak çevirmedik. Bu ülkede her kesime yardım ediliyor da bizim mi haberimiz yok? 

“YAPTIĞIMIZ ÖDEMENİN KARŞILIĞINI ALMAYALIM MI?”

İZKA dendi. İZKA parasını bizden alıyor. Senelik 12 milyon lira çevre vergisinden İZKA’ya yatırım yapıyoruz. Yaptığımız ödemenin karşılığını almayalım mı? O bizim doğal hakkımız. O yatırımların parasını İZKA vermedi, biz verdik.

“BİZ ÖYLE FOTOĞRAF ÇEKTİRMİYORUZ”

Spor kulüpleri… Spor kulüplerinde de elimizden geleni yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl kulüplere 250’şer bin lira verdik. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Millet ahkam kesiyor. Torosgücü’ne gidiyor fotoğraf çektiriyor. Biz öyle fotoğraf çektirmiyoruz. Samimi yardım yapıyoruz. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Ama belediyenin bütün gelirini de Torosgücü’ne veremeyiz. Hiçbir takım BAL Ligi’nde faaliyete başlamadı. Başlasalardı gereğini yapardık.

“KONAK’A YAKIŞIR BİR BELEDİYE HİZMET BİNASI YAPACAĞIZ”

Bu arada belediye binamız depremde hasar gördü ve binayı yıktık. Bununla ilgili kamulaştırmaları yaptık. Şimdi planları çizeceğiz. Bunları hiç söylemiyorsunuz. Planların hazırlanmasının ardından Konak’a yakışır bir belediye hizmet binası yapacağız.

“BELEDİYELER ZATEN ŞAMAR OĞLANI”

Biz, sizin saydığınız projeleri gayet güzel bir şekilde yürütüyoruz ve takip ediyoruz. Ama pandemi var. Bir karar alınıyor, kapanma oluyor. Biz Konak Belediyesi olarak her zaman vatandaşımızın yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Bir de geriye dönük vergiler var... Bu yasa belediyenin çıkardığı bir yasa değil. 2013 yılında çıkarılan bir yasadır bu. Şanssız bir dönem yaşıyoruz. İki elimiz yağda değil balda değil. Pandemi süreci. Bu arada İller Bankası gelirlerimiz azaldı. Yüzde 20 azalmaya bir şey demiyorsunuz. O merkezi hükümet yapabilir. Belediyeler zaten şamar oğlanı. Pandemi sürecinde belediyelerin kesintilerini yapmayın dedik yüzde 40 kesinti yüzde 50’ye çıktı. Bu konuda başka söylenecek kelam yok. 

“BEN VALİLİK YARDIM ETMİYOR DİYE AĞLAYAN BİR BELEDİYE BAŞKANI DEĞİLİM”

Sayın Yıldız Roman Kültür Merkezi’yle ilgili yardımcı olduklarını söyledi. İZKA’dan yardım alınmış. Biz dilencilik yapmıyoruz. Verdiğimiz hakkımızı alıyoruz. 3 projemiz var. 12 milyon veriyoruz 1,5-2 milyon alıyoruz. Onlar kanunen vermesi gereken yüzde 10 payını veriyor ben de onu alıyorum. Ben Valilik yardım etmiyor diye ağlayan bir belediye başkanı değilim. Şimdi Gençlik Destek Merkezi yapıyoruz. Ben tek başıma orayı işletemem zaten. Kurumların da desteği gerekiyor. Beraber yapacağız. 

“KONAK’TA DAHA BÜYÜK BİR HÜSRANA UĞRAYACAĞINIZI SÖYLÜYORUM”

Elinize bir Ege Mahallesi aldınız gidiyorsunuz. Eğer ki büyükşehir ipotekler için dava açmasaydı o ipotekler kalkmazdı. Biz bu konuda çalışmaları yapacağız. Bürokratların sorumlu olacağı bir şey varsa gerekli çalışmaları yapacağız. Siyaseti böyle yaptığınız müddetçe… Böyle bir siyasetle Konak’ta başarılı olma şansınız yok. Faaliyet Raporuyla ve faaliyetlerimizle guru duyuyoruz Bugün bir seçim olursa Konak’ta daha büyük bir hüsrana uğrayacağınızı söylüyorum. Ben söyleyeyim siz dersinize daha iyi çalışın. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.