Dolar 32,2898
%0.09
Euro 34,9666
%-0.04
Altın 2.449,990
%0.15
Bist-100 10.173,00
%1.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kentin göbeğinde okul ayıbı

Kentin göbeğinde okul ayıbı

Konak’ın İsmetpaşa Mahallesi’nde bulunan ve 2008 yılında depreme dayanıksız olduğu gerekçesi ile boşaltılarak yıkım işlemi gerçekleştirilen Haydar Rüştü Öktem Anadolu Lisesi bölgenin kanayan yarası haline geldi. Yıkımın ardından 3 yıldır çivi dahi çakılmayan alanda geceleri uyuşturucu bağımlılarının kol gezdiğini belirten halk, “Tepecik’te Suriyelilere okul açtılar. Çiğli’de mülteciler için tesis yaptılar. Ama yıllardır bizim sesimizi duyan yok” diyerek yaşananlara isyan etti.

  • Ege Postası
  • 15.07.2014 - 12:53
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak’ın Gürçeşme bölgesinde hem vatandaşları, hem de yetkilileri isyan ettiren enkaz çilesi bitmek bilmiyor. 2008 yılında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılan ve üç yıl önce yıkımı gerçekleştirilen Haydar Rüştü Öktem Anadolu Lisesi’nden geriye kalan alan uyuşturucu madde bağımlılarının eline geçince halk da isyanın eşiğine geldi. Son dönemde bölgede artan madde bağımlıların kol gezdiği enkaz alanı ile ilgili senelerdir dile getirdikleri taleplerine yanıt alamadıklarını belirten mahalle halkı, defalarca yangın çıkan ve gece saatlerinde kimliği belirsiz şahısların silahla etrafa ateş saçtığı söz konusu eski okul arazisinin felakete davetiye çıkardığını belirterek yetkilileri göreve davet etti.
 
 
İZMİR’İN ORTASINDA UTANÇ VESİKASI
Geçmişte Haydar Rüştü Öktem Anadolu Lisesi olarak halka eğitim hizmeti verilen, eski İl Özel İdaresi’ne ait 3 bin 907 metrekare yüzölçümüne sahip Gürçeşme’deki okul alanı, ülkede eğitimin geldiği acı noktayı gözler önüne sererken, bir mahalle için de utanç vesikası olmaya devam ediyor. Deprem riski nedeniyle yıkılan, ardından resmi makamlar arasında paylaşılamayan eski okula ait alan bakımsızlıktan mezbelelik hale gelirken, çöp yığınları ile dolu arazi de kentin utanç manzarası halini aldı.
 
GECE KORKUDAN EVLERİNDEN DIŞARI ÇIKAMIYORLAR
İzmir’in Gürçeşme semti İsmetpaşa Mahallesi’nde bir zamanlar eğitim yuvası olarak hizmet veren okul alanında artık tinerciler, madde bağımlıları ve suçlular kol geziyor. İçki şişeleri, uyuşturucu madde artıkları, çöp yığınları, boş mermi kovanları ve molozlarla dolan eski Haydar Rüştü Öktem Anadolu Lisesi arazisi, halkın can ve mal güvenliği ile sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. İsmetpaşa Mahallesi sakinlerinin “Devlet buraya uğramıyor” dediği okul arazisi üç senedir kaderine terk edilirken, toplanan onca imza, resmi makamlara sunulan onca dilekçe de sonuç vermeyince halk mevcut alanın bir an önce değerlendirilmesi için bu sefer de açlık eylemi yaparak sesini duyurmaya hazırlanıyor. Geceleri korkudan evden çıkamadıklarını belirten çevredeki vatandaşlar, İzmir’in merkezinde eşi benzeri görülmemiş bir çile çektiklerini söyleyerek “Bir an önce bu ayıbı temizleyin” dedi ve yetkililere seslendi.
 
“BÜROKRATİK ÇİLE”YE DÖNÜŞTÜ
Başta Konak Belediyesi olmak üzere, ilçe kaymakamlığı ve ilçe sağlık müdürlüğünün sürdürdüğü onca bürokratik çaba da mahallenin başlıca sorunu haline gelen alan için çare olmadı. Fiziki yetersizlikler nedeniyle yıkılan okulun yerine yeniden bir eğitim tesisi kazandırılmasını isteyen vatandaşların bu talebi senelerdir resmi makamlarca kulak arkası edilirken, sunulan onca alternatif de dikkate alınmadı. Mahalledeki halkın topladığı imzalar ve resmi dilekçelerle ilçe kaymakamlığının talebi üzerine yıkılan alanın yerine yeni tesis yapılması için 2013 yılında İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Valiliği kanalı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapısını çalan İsmetpaşa Mahallesi Muhtarı Binali Korkmaz eli boş döndü. Toplam 25 bin kişinin yaşadığı İsmetpaşa, Ferahlı ve Mehtap Mahalle’lerinin faydalanması için mülkiyeti Milli Eğitim Bakanlığı’na ait atıl durumdaki arazide sağlık ocağı, pazaryeri, kadın aktivite merkezi, spor alanı, halk eğitim merkezi, semt evi ya da kültür sanat merkezi gibi kamu yararına kullanılacak bir tesis yapılmasını isteyen vatandaşların talebine İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden “mevzuata aykırı olduğu” gerekçesi ile olumsuz yanıt geldi.
 


BAKANLIK “OKUL YAPACAĞIZ” DİYEREK RET CEVABI VERDİ
Bunun üzerine Konak Belediyesi’ne başvuran mahalle halkı, söz konusu alanı incelemeye gelen Başkan Sema Pekdaş’tan isteklerine olumlu yanıt alırken, ilçe belediyesi alana talip oldu. Alanda tesis inşa edebilmek için girişimlere başlayan Konak Belediyesi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan “Bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda arsaya ihtiyaç duyulmaktadır” gerekçesi ile ret cevabı aldı. Alana okul inşa  edilebileceğini belirten bakanlığın bu cevabı üzerine bir yıl geçmesine rağmen mevcut arazide çivi dahi çakılmazken, belediyenin imar planı değişikliğine dair talebi de gelen olumsuz yanıt neticesinde havada kaldı.


 
HALK AÇLIK EYLEMİNE HAZIRLANIYOR
“Her şeye rağmen mücadeleye devam” diyerek yılmadığını söyleyen semt halkı, önümüzdeki günlerde de talepleri gerçekleşmediği takdirde alanda çadır kurarak açlık grevine başlayacaklarını duyururdu. En yakın sağlık tesisine ulaşabilmek için acil durumlarda Buca’ya giden halk, yıkıntılarla dolu alanın yanı başında yer alan bir diğer eğitim kurumu olan Rıdvan Nafiz İlköğretim Okulu öğrencilerinin de can güvenliklerinin tehlikede olduğunu ve çocuklarını geceleri mermilerin havada uçuştuğu, madde bağımlısı gençlerin bonzai içtikleri yerdeki okula göndermeye korktuklarını dile getirdi. Ayrıca denetimsizlikten ötürü alanın kötü niyetli şahıslara kaldığını da belirten vatandaşlar, birkaç gün önce mevcut alanın kimliği belirsiz kişilerce kundaklandığını ve etraftaki evlerin yanmaktan son anda kurtulduğunu da söyledi.


 
ÇOCUKLAR PARK İSTİYOR
Diğer yandan, kaderine terk edildiklerini savunan mahalle sakinleri, “Daha geçen yıl İzmir’e gelen Suriyelilere okul ve mülteci kampı yapıldı. Onlara sunulan hizmet neden bize sunulmuyo? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyi? Senelerdir aynı sıkıntıyı yaşıyoruz ve taleplerimizi defalarca resmi makamlara ilettik. Hani devlet, hani hizme? Bize layık gördükleri manzara bu mu'” diyerek tepkisini dile getirirken, mahallede yeşil alan ve spor sahası bulunmadığını belirten çocuklar ise, “Artık uyuşturucunun kol gezdiği sokaklara çıkmaktan korkar olduk. Mahallemizde tek bir spor sahası ya da park bile yok. Buraya park yapılmasını istiyoruz” dedi.  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.