Karabağlar Meclisi’nde zam ve söz hakkı gerilimi: 'Gerçek bir belediye başkanı istiyoruz'
Karabağlar Belediyesi’nin ekim ayı meclis toplantısının üçüncü oturumunda, önceki toplantıda yaşanan söz hakkı tartışması yeniden gündeme geldi. Pazaryeri için katı atık bedelinin 234 TL’ye düşürülmesine karşın tarife cetvellerindeki yüksek artışlara tepki gösteren Cumhur İttifakı üyeleri, belediye yönetimini eleştirdi.
- Ege Postası
- 19.10.2026 - 15:33
- Güncelleme: 19.10.2026 - 16:28
HİLAL YAKUT/EGEPOSTASI- Karabağlar Belediyesi Ekim Ayı Belediye Meclisi’nin üçüncü oturumu, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Önceki toplantıda AK Parti Grup Başkan Vekili Fırat Eroğlu’na söz verilmemesi üzerine yaşanan tartışma, oturumda yeniden gündeme taşındı. Belediye Başkanı’nın meclisi erken kapatmasına tepki gösteren üyelerin masalara vurarak protestoda bulunduğu önceki toplantının ardından, AK Parti grubu söz hakkı verilmemesine yönelik eleştirilerini sürdürdü.
Mecliste 2027 Mali Yılı ve izleyen iki yılın gelir-gider tahminleri, finansmanın ekonomik sınıflandırılması ve ekli tarife cetvellerine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. Meclis öncesinde belediye binası önünde toplanan pazarcı esnafı katı atık bedellerine tepki göstermiş, grup olaysız dağılmştı. Bunun ardından önceki toplantıda gündemde bırakılan raporlar kapsamında pazaryerleri için katı atık bedelinin 234 TL olarak güncellendiği belirtildi. Ancak Cumhur İttifakı üyeleri, yalnızca bu kalemde değişiklik yapılmasına tepki göstererek diğer tarifelerdeki yüksek artışların da yeniden değerlendirilmesini istedi.
Eroğlu’ndan söz hakkı tepkisi
AK Parti Grup Başkan Vekili Fırat Eroğlu, önceki mecliste kendisine söz verilmemesini eleştirerek Belediye Başkanı’nın muhalefete söz hakkı tanımak zorunda olduğunu savundu. Eroğlu, “Öncelikle Sayın Başkan, bir kere bir önceki mecliste ben AK Parti’nin grup başkan vekili olarak bir kez bana bile söz verilmedi. Bu görevi kötüye kullanmaktır. Siz Meclis Başkanı olarak muhalefete, muhalefetin grup başkan vekiline söz vermek zorundasınız. Bir kere daha söz vermediniz. Korktuğunuz şeyler var, endişeleriniz var. Bu konulardan çok uzaksınız” dedi.
Önceki toplantının kapanışında yaşananlara da değinen Eroğlu, meclis öncesinde tarifelerin geri çekilmesi yönünde uyarıda bulunduğunu belirterek, “Dışarıda dedim, aklın yolu birdir, bu fiyatları, tarifeyi geri çekin” ifadelerini kullandı.
MHP Belediye Meclis Üyesi Uğur Durmaz da konuya ilişkin söz alarak, “Benim de öyle bir beyanım olmadı” dedi.
“Cumhur İttifakı’nı yok sayıyorsunuz”
AK Partili Meclis Üyesi Uğur Özcan, katı atık bedelindeki düzenlemeye değinerek Cumhur İttifakı üyeleriyle iletişim kurulmadığını öne sürdü. Özcan, pazaryeri esnafına yönelik bedelin düşürülmesini yeterli bulmadıklarını belirterek, diğer tarife artışlarının da ele alınması gerektiğini söyledi. Özcan, “Sayın Başkan, biraz önce katı atık bedelini konuştunuz, diğer partileri saydınız. Belli ki siz Cumhur İttifakı’nı yok saydığınız için bizimle hiçbir şekilde iletişime, temasa geçmediniz. Biz burada bu duruma karşı çıktık, emek sarf ettik. Siz bu bir haftada arkadaşlarla konuşma yaptınız. İlk bütçe savunmasını sizden bekliyoruz. Biz de sizin belirttiğiniz gibi toplantılara katılmadık” diye konuştu.
“Bir haftada değişen tek şey katı atık bedeli”
AK Partili Meclis Üyesi Hasan Acar ise pazaryeri esnafına yönelik katı atık bedelinin düşürülmesine karşın diğer tarifelerde herhangi bir değişiklik yapılmadığını savundu. Acar, “Bir haftada değişen tek şey esnafımızdan alacağımız katı atık bedeli. Oysa ki geçen haftaki toplantıda sözü aldığımda İmar Müdürlüğümüzün tarifelerinde çok ciddi artışlar, yüzde 100’den yüzde 1600’e kadar artışlar olduğunu dile getirmiştik. Eğer bu tarifede bir değişiklik yapmayacaksak, keşke pazarcı esnafının sorununu çözüp bugün toplanmasaydık” dedi.
Acar, mühendislerden alınması planlanan ücretlerdeki artışlara da tepki göstererek dijital onay sistemine kayıtlı mühendislerin mağdur edildiğini ileri sürdü. Acar, “Siz kimleri yok sayıyorsunuz, onu da söyleyeyim. İmar dijital onay sistemine kayıt olan mühendisleri yok sayıyorsunuz çünkü üç katından fazla ücret almaya kalkıyorsunuz. Bugün burada yönetim anlayışınızı TMMOB üyelerine şikâyet ediyorum. Mimarlar Odasını, Makine Mühendisleri Odasını, İnşaat Mühendisleri Odasını davet ediyorum. Eğer bir mühendisin hakkı bugün savunulmayacaksa ne zaman savunulacak?” ifadelerini kullandı.
“Grup adına konuşma yasal bir hak”
AK Partili Meclis Üyesi Fatma Kuzu, Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 11’inci maddesine işaret ederek siyasi parti grupları adına konuşmanın yasal bir hak olduğunu belirtti. AK Partili Meclis Üyesi Hakan Uzunay da grup başkan vekiline söz verilmemesini eleştirdi. Uzunay, “Bu süre 20 dakika olarak belirtilmiştir. Ama siz geçen hafta grup başkan vekilimize söz vermeyerek bu yasal hakkı engellemiş oldunuz. Bunun belirtmek istiyorum, iyi çalışmalar diliyorum” dedi.
Tarife artışlarının makul seviyelere çekilmesi gerektiğini savunan Uzunay, “Ücretleri de yüzde 6, yüzde 600 değil de makul duruma çekseniz daha iyi olmaz mı? Vatandaşı germek, meclisi germek… Bu şekilde meclis yönetilebilir mi? Grup başkanına söz vermemek… Ben bütün meclis üyesi arkadaşlarıma sesleniyorum: Salonda, dışarıda kardeş gibiler. Meclise geldikleri zaman içlerinden canavar çıkıyor. Buna sebep sizsiniz” ifadelerini kullandı.
Özcan’dan “Gerçek bir belediye başkanı istiyoruz” çıkışı
Uğur Özcan, önceki mecliste bütçeye ilişkin eleştirilerini dile getirdiklerini, ancak tarife cetvellerindeki yüzde 100 ile yüzde 1600 arasındaki artışlar konusunda herhangi bir düzeltme yapılmadığını söyledi. Pazaryeri için katı atık bedelinin 234 TL’ye düşürülmesine değinen Özcan, diğer tarifelerin de gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.
Özcan, “Bundan iki meclis önce bir kelime kullandınız. Dediniz ki ‘Ben gerçek belediye meclis üyesi istiyorum.’ Bunu hatırlarsınız. Şimdi ben de şunu söylemek istiyorum: 37 meclis üyesi arkadaşım demek ki kendince bir çalışma yapıp bir şeyler söylüyor. Biz de gerçek bir belediye başkanı istiyoruz artık. Gerçekten halkın sesini duyan, pazar yeri esnafımızın, Karabağlar halkımızın sesini duyan, bütçeleri doğru oluşturan, bütçeyi düzgün bir şekilde yöneten bir belediye başkanı istiyoruz” diye konuştu.
“Bütçenin yüzde 70’i personel gideri”
AK Partili Meclis Üyesi İbrahim Ulubaş, belediyenin bütçesindeki personel giderlerine dikkat çekerek Karabağlar’da altyapı ve hizmet yatırımlarının yetersiz kaldığını öne sürdü. Ulubaş, “Bütçemizin yüzde 70’i personel gideri olarak geçiyor. Karabağlar bu bütçede sizden kaldırımlar yapılsın, asfalt yapılsın, park yapılsın, çöpler toplansın istiyor. Ama görülüyor ki yeni bir şey yok, asfalt yama yapılacak. Yeni bir proje yok” dedi.
AK Partili Meclis Üyesi Kader Ertemiz de katı atık bedelindeki değişikliğin muhalefetin itirazlarının ardından yapılmasına dikkat çekerek, “Niçin geçen meclisteki bu zam bizim dile getirmemizle aşağı alındı? Siz bu meclisi üç kişi yönetiyorsunuz” ifadelerini kullandı.
AK Partili Meclis Üyesi Bekir Kalaylı ise belediye şirketinin yetkilerinin kullanımına ilişkin eleştiride bulundu. Kalaylı, “7 milyarlık bütçesi olan bir belediyenin şirketinin bütün yetkisinin bir kişide veya iki kişide olması yeterli mi? Siz bizim yerimizde olsaydınız bunu kabul eder miydiniz?” diye sordu.
Yorum Yazın