Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kaçak kazıda ortaya çıkmıştı: Torbalı’da o bölgeye koruma kararı

Kaçak kazıda ortaya çıkmıştı: Torbalı’da o bölgeye koruma kararı

İzmir’in Torbalı ilçesi Dapkızılca Mahallesi, Yukarıalan, Avarlar Mevkii’nde bulunan tapunun 166 ada, 14 ve 16 parsel numaralarında kayıtlı özel mülkiyete ait taşınmazlarda gerçekleştirilen kaçak kazı dan Roma, Geç Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulundu. Alan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihi SİT ilan edildi.

  • Ege Postası
  • 17.12.2022 - 10:29

EGEPOSTASI- Torbalı İlçesi, Dağkızılca Mahallesi, Yukarıalan, Avarlar Mevkii'nde yapılan kaçak kazıda, Roma, Geç Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulundu. 

Resmi Gazete’de yayımlanan karar göre, Mülikyeti özel şahısa ait alan, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile "3. derece arkeolojik sit" olarak tescil edildi. 

Bölgede, Kurul Müdürülüğü izni ve Müze Müdürlüğü denetimi ile sondaj kazısı yapılabileceği ve mevcut tarımsal faaliyetlerin sürdürülebileceği belirtildi. 

Kurulun kararı şu şekilde: 

‘’İzmir İli, Torbalı İlçesi, Dağkızılca Mahallesi, Yukarıalan, Avarlar Mevkii'nde bulunan, tapunun 166 ada, 14 ve 16 parsel numaralarında kayıtlı özel mülkiyete ait taşınmazlarda gerçekleştirilen tesviye çalışmasına ilişkin suç duyurusunda bulunulduğu anlaşıldığından, konunun takibinin sağlanmasına, alanda tespit edilen Roma, Geç Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenebilecek, düşük yoğunluklu, nekropole ilişkin kalıntılar sebebiyle, karar eki koordinatlı paftada gösterilen taşınmazların "3. derece arkeolojik sit" olarak tescil edilmesine, karar eki koordinatlı paftasının ve sit fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kaydına “3. derece arkeolojik sit" şerhinin konmasına, 2863 sayılı Yasa'nın 17. maddesi gereğince koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine karar verildi.’’

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.